Keresés

Részletes keresés

green753 Creative Commons License 2015.02.11 0 0 1081

Tisztelt Szőlőszem, seedless rezisztens külföldi fajtákkal kapcsolatban

szeretnék Öntől kérdezni, s e célből szeretném felvenni a kapcsolatot, ha tudna rám szánni az idejéből. Magyarországon eléggé keveset találtam magnélküli rezisztenst.

Üdv, J.

B.Zoli79 Creative Commons License 2015.02.11 0 0 1080

Szőlőszem! Szőlővel kapcsolatban szeretném felvenni veled a kapcsolatot. Címem publikus.

Farang01 Creative Commons License 2015.02.10 0 0 1079

Szia Szőlőszem!
Írtad, hogy ha az idő engedi mostanában kezdesz metszeni és szóljak a Csokoladowa vesszővel kapcsolatban. Nem tudom, hogy tényleg neki tudsz-e állni (nálam még derékig ér a latyak) de gondoltam inkább írok, nehogy lemaradjak. :)
Az én címem nyilvános, megtennéd hogy ott válaszolsz? Köszönöm előre is, üdv!

Előzmény: szölőszem (1000)
wogboy234 Creative Commons License 2015.02.09 0 0 1078

Szia Janó!

"ami bornak jó, az elég finom többnyire enni is. Sőt sokszor jobb ize van, mint az "izetlen", de nagy szemű csemgéknek..."

Köszönöm a véleményed, és azt is, igyekeztek annyi információt adni, ami majd az őszünkön elég lesz a fajta kiválasztásra! :-D

Most a nyarunk tombol, de lassan kimászunk belőle, és várom az őszt - ami amúgy sem rossz, hiszen a 22-24 c-t tudja -, csak kevesebb az eső! A telünk is hasonló, csak a 20-22 c az igaz!

További szép napot, és üdvözöllek a sárgolyó másik sarkából! :-D

Előzmény: pintjano (1077)
pintjano Creative Commons License 2015.02.09 0 0 1077

Ami a gond lehet csak, én olyan fajtát keresek, ami nem bornak kell, hanem csak közvetlen fogyasztásra, 

Itt Magyaroszágon-ott nem tudom-- ami bornak jó, az elég finom többnyire enni is. Sőt sokszor jobb ize van, mint az "izetlen", de nagy szemű csemgéknek...

üdv PJ

Előzmény: wogboy234 (1075)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.02.09 0 0 1076

Köszönöm.

Előzmény: szölőszem (1069)
wogboy234 Creative Commons License 2015.02.09 0 0 1075

Kedves István!

"Sára ettől kezdek három Istent látni.!!!"

:-D

Köszönöm a bibliás mesédet, és akkor most elárulom a saját jövőmet! :-D

Mondtam az asszonynak, ha elrúgom magamtól végleg a srandpapucsot, akkor se Biblia, se pap, ne legyen körülöttem, csak dobasson a sűtőlapra, és szép napot! :-D

"a csemege szőlő fajták /a japán fajták lenne neked jó , hasonló klíma, és nagyon jó fajtáik vannak ."

Az nem lehet majd gond, 5 nyelven beszélek, de abból a Jóisten sem ért vagy négyet! :-D

Köszönöm az ajánlásod, és majd ezt sem elfeledve, az őszünkön szétnézek a piacon! Ami a gond lehet csak, én olyan fajtát keresek, ami nem bornak kell, hanem csak közvetlen fogyasztásra, mert nem iszákos az állatja!  :-D 

Anno - 1987 előtt, mert akkor disszidáltunk, és innen látva, jól tettük! -, a telet nem szerettem, mert 15 kg. rongy az emberen, és mégis hideg van! Ami igazán a gond volt, nem láttam a napot napokig, és mint napimádó, képes voltam a rendszert is szidni! :-D

Szép reggelt, és napot! :-D

Előzmény: Kramcsák István (1074)
Kramcsák István Creative Commons License 2015.02.08 0 0 1074

wogboy , Noé is így kezdte mikor egy tőkét bevitt a bárkába.  tiéd a munka a családé az élvezet, ez így helyes,  de Isten meg szólitá   Noé fiam Noé! kóstoljuk meg ,hogy a bogyó jó-é és .... nagyon finomnak találta , az új bort is és az ó-bort is jó-é?  ,de aztán jött az ihaj- csuhaj Sára ettől kezdek három Istent látni.!!! a csemege szőlő fajták /a japán fajták lenne neked jó , hasonló klíma, és nagyon jó fajtáik vannak . szőlőszem kolléga  majd ad neveket. a legnagyobb bogyó  és íz nekik van.

Előzmény: wogboy234 (1073)
wogboy234 Creative Commons License 2015.02.08 0 0 1073

Szia István!

"nagyon jó képet kaptál szőlőszem-től igy nagyon megfelelő lenne neked is,..."

Igen, ezt köszönöm neki - is -, és képes vagyok ilyet- olyat elkészíteni, ha látom az értelmét! :-D

"nálunk  a /vegetáció beindulástól  mikor a talaj felső hőmérséklete eléri a 12-15 c fokot/ ez mjus 10 környéke /innen számított 2 hónap ra kezdődik a virágzás kis szórással  Július 10 -15 a kezdés és júli végére le virít."

Nem árulok el titkot, 33 évesen hagytam el a fatornyos falumat, és minden telet életuntáig gyűlöltem - egyenruhásként, szidtam a kormányt, mert a hideg is a cuculizmus hibája volt! -, és itt élve 29. éve, már nem tudnék fázni, vagyis nem tudnám elviselni a hideget! :-D

" Örülünk hogy   újjab katona lépet Szőlő Királyné  hadseregébe"

Köszönöm a bizalmat, és nálam a szőlő csak közvetlen fogyasztásra van tervezve, mert született antialkoholista vagyok!  :-D

Előzmény: Kramcsák István (1065)
Kulicz Creative Commons License 2015.02.08 0 0 1072

Nagyon szép szőlő, ha egy tőkén négy ilyen fürtöt hoz, az már jó.

Előzmény: szölőszem (1070)
Csíkos Tigris Creative Commons License 2015.02.07 0 0 1071
Tisztelt Szölőszem! Nagy érdeklődéssel olvasom mindig a hozzászólásaidat! Szeretném felvenni veled/Önnel/ a kapcsolatot ha lehetne! E-mail publikus! Tisztelettel!
szölőszem Creative Commons License 2015.02.07 0 1 1070

POLA :Cseh fajta.Szülők:Pobeda x Kossuth Lajos.Érési idő:Nagyon korai:a Csaba gyöngye után érik 4-5 nappal./100 nap/.Fürt:700-800 gr.kúpos,laza.Bogyó: 30 mm.gömb,8-12 gr.sötét vörös,bíbor színű.

Íze semleges,harmonikus.Fagyállóság:-25 C°.Betegség ellenállás az átlag felett van.

Saját tapasztalat:Nem túl bőtermő,íze is átlagos.Peronoszra kissé érzékeny.Ennek ellenére termesztésre ajánlom,mert nagy bogyójú,szép színű,piacos fajta,és nagyon korai érésű.Fagyállósága kiemelkedő.

szölőszem Creative Commons License 2015.02.07 0 1 1069

Ez igaz.A meglátásod nagyon jó.A moldáv szőlőtermesztés is régi múltra tekint vissza.

Nagyon jók a termesztés feltételei.A Fekete tenger közelsége.Hasonló az ukrán/most

már orosz/Krim félszigethez.

A spanyol,francia csemegeszőlőről keveset hallani.Inkább a borszőlőt fejlesztik.

Az olaszok csinálnak új fajtákat,de hozzánk nemigen kerülnek be,mert fagyállóságra nemigem szelektálják,mert náluk nincs fagy.A régi fajták vannak nálunk is:Itália,

Michele Palieri,Matilda,stb.Nagyüzemekben ők is a "világi" fajtákat termesztik/Red globe,Crimson seedless,Black magic stb.Főleg délen,Bari-tól délre.

A németek nagyon jók.Főleg a rezisztens fajták nemesítésében jeleskednek,úgy borszőlőben,mint csemegében./lásd Osella,vagy Birstaler muscat/

De a legjobbak az oroszok,ukránok,bolgárok.A csúcs Japán.Én most a japán fajtákat kezdtem el gyüjteni.

Hirtelen ennyi jutott eszembe.

Előzmény: öreg_néne_b (1064)
SASA1949 Creative Commons License 2015.02.07 0 0 1068

Nagyon  köszönöm !!  Sok jó fajtájuk  van !

Előzmény: Kulicz (1067)
Kulicz Creative Commons License 2015.02.07 0 0 1067

http://www.szolooltvany.extra.hu/index2.php?main=rendeles&

Bocsánat, Villány, nem Siklós. Rendelés szempontjából lényegtelen, azért kevertem össze.

Előzmény: SASA1949 (1046)
karibaba Creative Commons License 2015.02.06 0 0 1066

Kedves szőlőszem,

írtam neked levelet, nem tudom megkaptad-e?  (Mail)

Ha nem, akkor szólj és megpróbálom újfennt elküldeni!

Kösz előre is!

Üdv.: Karesz

Előzmény: szölőszem (1059)
Kramcsák István Creative Commons License 2015.02.06 0 0 1065

wogboy, nagyon jó képet kaptál szőlőszem-től igy nagyon megfelelő lenne neked is, nálunk nincs rá elég pénzünk, Chilében él a nagybátyám hasonló éghajlaton mint ti és egyre fejlettebb szőlő kultúrájuk van jó borokkal, csak ezt a klímát kedvelő fajtákra van szükség, nálunk  a /vegetáció beindulástól  mikor a talaj felső hőmérséklete eléri a 12-15 c fokot/ ez mjus 10 környéke /innen számított 2 hónap ra kezdődik a virágzás kis szórással  Július 10 -15 a kezdés és júli végére le virít. de ezt erősen befolyásolja a virágzáskor kapott hő és fény mennyiség, az utóbbi években nálunk is hamarább kezdődött és gyorsabban lefojt a virágzás , csak a nyár folyamán  külömböző okok miatt amit most nem tárgyalok le állt a fejlődés és örültünk az ősszel hogy korrigált a természet , de így is a csúcs minőségnek indult évből egy közepes lett.  a gyümölcsök íze is kívánni valót hagyott , gondolom más kolléga is ezen a véleményen van.  Örülünk hogy   újjab katona lépet Szőlő Királyné  hadseregébe

Előzmény: wogboy234 (1056)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.02.06 0 0 1064

Ok, hogy nálunk jobbak, csak az tűnt fel, hogy több moldáv van, mint német, olasz, francia, spanyol... együttvéve.

Előzmény: szölőszem (1062)
wogboy234 Creative Commons License 2015.02.06 0 0 1063

Szia szőlőszem!

"Nem tévesztendő össze az ernyő műveléssel."

Értettem az elejétől kezdve, és nem tévesztettem össze! :-D

"Hogyan véded meg a szőlőt a papagályoktól?"

Jó kérdés, de képben vagyok, mert lehet kapni olyan hálót, amit sokan használnak itt, mert hasznos! :-D

Ez e! :-D

" Hogyan éred el,hogy a szőlő ott a trópuson nyugalmi helyzetbe kerüljön, vagyis lehullajtsa a levelét?"

Belenyúltál a valóságba, mert ezt nem tudom! :-D

Az ausztrál fák nem dobják el a leveleiket, de az európai fák igen! Igen feltűnő egy európai fa, mert az - csak az! - télen kopasz! :-D

Vettem idevaló cseresznyefát - a subtrópusra -, és most még cserépben, de állítólag, pont ide találták meg, mint ezt a szigetet az angolok, mivel szeretek itt élni! :-D

Szép napot!

Előzmény: szölőszem (1061)
szölőszem Creative Commons License 2015.02.05 0 1 1062

Bár mi lennénk olyan jók,mint ők.Nagyon sok új,modern fajtájuk van.Pl:Nyári muskotály/Muscat letnij/,Kodrianka,stb.Mindkettő rezisztens.

Előzmény: öreg_néne_b (1060)
szölőszem Creative Commons License 2015.02.05 0 0 1061

Wogboy! Íme az ernyős kordon.Én neveztem el így,mivel ernyő van a kordon tetején.

Nem tévesztendő össze az ernyő műveléssel.

Két kérdés:Hogyan véded meg a szőlőt a papagályoktól?

Hogyan éred el,hogy a szőlő ott a trópuson nyugalmi helyzetbe kerüljön,

vagyis lehullajtsa a levelét?

Előzmény: wogboy234 (1057)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.02.05 0 0 1060

Ennyire jók a moldáv szőlőnemesítők vagy valami más oka van, hogy rengeteg moldáv fajta van a gyűjteményedben?

Előzmény: szölőszem (1058)
szölőszem Creative Commons License 2015.02.05 0 1 1059

Sztrasenszkij./nem saját képem/

szölőszem Creative Commons License 2015.02.05 0 2 1058

Beetee!

A szőlő helyes neve:Sztrasenszkij.Gondolom a fajta leírására is kiváncsi vagy.

SZTRASENSZKIJ:/Consul/:Moldáv fajta.Szülők:Druzsba/Barátság/ x Katta-Kurgan x Dodreljabi x SV 20473.Érési idő:130-140 nap/szept .eleje/.Fürt:kúpos,hengeres,vállas,

közepesen laza.Fürt átlag 585gr.vagy több/1,5-5 kg./Bogyó:28 x 24-26 mm.6-8 /12/ gr.Íze egyszerű.Bogyó szine kék.Cukor:17-19%,sav:7-8 gr./l.Betegség ellenállás magas.Rezisztens.Botrytisre nem érzékeny.Fagyállóság:-21-22 C.

Saját vélemény:Íze nagyon átlagos,esős időben bogyórepedésre hajlamos.A darazsak is megtámadják.Pozitívum:nagyon tetszetős,piacos fajta.Betegségre nem hajlamos.

Előzmény: beetee (1054)
wogboy234 Creative Commons License 2015.02.05 0 0 1057

Szia!

"Íme a link az ernyős kordonról:"

Köszönöm szépen, és ha szükség lesz rá, eltudom készíteni! :-D

Előzmény: szölőszem (1051)
wogboy234 Creative Commons License 2015.02.05 0 0 1056

Szia István! :-D

" ha a virágzás idején ahogyan írtad sokat esik az eső  akkor nagyon kéne  a fólia takarás ,mert a szőlő kényes a virágzásra, esőben nem jól termékenyül, és a gombák is jönnek."

Köszönöm a tanácsod, és elfogadom az igazad! :-D

Lehet kapni fóliát is - átlátszó a jó? - és azt kell majd látnom, milyen tartója van a fóliának, mert képes vagyok bármire, a kert érdekében! :-D

Azt sem tudom, mikor virágzik a szőlő, de a nyári 3 hónap a vizes - a mostani -, és szerintem akkora, már régen le illik virágoznia!  :-D

A nyarunk az esős, de az ősz, a tél, és a tavasz általában száraz! A telünk leghidegebb éjszakája, a plusz 8 fok volt, és nincs hótoló lapátom sem! :-D

"MÁD on.a  noszporapere".

Soha nem hallottam, de sosem késő tanulni! :-D

További szép napot!

Előzmény: Kramcsák István (1053)
wogboy234 Creative Commons License 2015.02.05 0 0 1055

Szia szőlőszem!

".Mivel még kisérleti stádiumban van,és használata nem terjedt el széles körben,így én meggondolnám."

Köszönöm a válaszod, és nincs mit vesztenem, mert a kezdők bizakodásával állok neki! :-D

Most tervezem a támredszert, és mivel a trópus adja a termesz gondot, a faoszlopokat vaslábakra kell majd tennem! :-D

"Azt írod hogy a trópust részen élsz,vagyis északon /gondolom Darwin környékén/"

Nem egészen, de ha beteszed a keresőbe a Gold Coast-ot, akkor közel jársz az igazsághoz! :-D

Katt ide! :-D

Az tény, nincs havas telünk, és évi viszonyban, 300 napon van napsütés! :-D

"Ha mégis ki akarod próbálni,javaslom,hogy olyan kordont telepíts,ami felülről ernyő szerűen van kialakítva,és átlátszó fóliával fedve."

Nagyon köszönöm a gondom megoldását, és mivel még csak az oszlopok vannak kijelölve - várom az őszünket! -, és tudok az ernyős művelésről! Az átlátszó fólia jó ötlet, mert felénk vannak, a galamb nagyságú papagályok - ezek e! - , és nagyon lopósak! :-D

De van erős hálónk is! :-D

Ilyet fogok használni a vanília növényünkhöz, mert az sem szereti a tűző napot! :-D

"Majd mutatok képet,Koreában hogyan alkalmazzák/"

Köszönöm szépen! :-D

Előzmény: szölőszem (1050)
beetee Creative Commons License 2015.02.05 0 0 1054

Sztracsenszkij fajtáról van valakinek személyes tapasztalata?

Kramcsák István Creative Commons License 2015.02.04 0 0 1053

wogboy, nagyon egyet kell érteni "szőlősszem" -el mert az a akármilyen lugas az olyan mikor magára hagyták a szőlőt,  ezt pedig művelni kell, prf Diófási Lajos ha meg látja ezt a videót   "vissza fogja adni a doktori címét"mert  a " minőségi szőlőtermesztés tudományos alapjai" munkájában.más van leírva. nagyon kellene tudni az ottani körülményeket hogy felelősséggel lehessen tanácsot adni . ha a virágzás idején ahogyan írtad sokat esik az eső  akkor nagyon kéne  a fólia takarás ,mert a szőlő kényes a virágzásra, esőben nem jól termékenyül, és a gombák is jönnek. egy vicces történet: a háború után egy szlovák asszony Mádra jött férjhez és mivel ott a megélhetést jelentette a szőlő , és virítás után mondta a szomszéd asszonyának, hogy nagy baj van mert a noszporapere vitte a szőlőt, ez azt jelentette hogy a pernoszpóra elcsapta a virágzást. a Tóth-ok a baszkok a etruszkok /mind rokon nép / hátulról rakják össze a mondatokat. így lett szálló ige " MÁD on.a  noszporapere".

Előzmény: wogboy234 (1041)
Kramcsák István Creative Commons License 2015.02.04 0 0 1052

Kedves szőlésztársak korában írtam a  szőlő és a kő viszonyáról, amit egy Nyirségi fiatal ember le fikázott, szeretnék adalékul figyelmetekbe ajánlani e témában két videót a Youtueb-ról: Sasa Tomic  =vinogradi nuic  ezen  a 4perc és az 5 perc közötti rész. valamint Szőke Lajos , a pilisi hegyről :  a 22, 30 -26 perc között i részt , de egyébként az egészet is" kötelező megnézni".  az előző hozzá szólásban írtam a hagyományos régi csemégéről  úgy gondolom nagyon sok azzal keresztezet új fajták is vannak osztrák , szlovák és amerikai fajták , a slovplant sr . lapon az amerikai fajtákat érdemes behozni, akár keresztezés miatt is. én elfogok menni Rajka mellett 5km egy lerakathoz ezekért. üdv .

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!