Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Tisztelt Szőlőszem, seedless rezisztens külföldi fajtákkal kapcsolatban
szeretnék Öntől kérdezni, s e célből szeretném felvenni a kapcsolatot, ha tudna rám szánni az idejéből. Magyarországon eléggé keveset találtam magnélküli rezisztenst.
Szia Szőlőszem! Írtad, hogy ha az idő engedi mostanában kezdesz metszeni és szóljak a Csokoladowa vesszővel kapcsolatban. Nem tudom, hogy tényleg neki tudsz-e állni (nálam még derékig ér a latyak) de gondoltam inkább írok, nehogy lemaradjak. :) Az én címem nyilvános, megtennéd hogy ott válaszolsz? Köszönöm előre is, üdv!
"ami bornak jó, az elég finom többnyire enni is. Sőt sokszor jobb ize van, mint az "izetlen", de nagy szemű csemgéknek..."
Köszönöm a véleményed, és azt is, igyekeztek annyi információt adni, ami majd az őszünkön elég lesz a fajta kiválasztásra! :-D
Most a nyarunk tombol, de lassan kimászunk belőle, és várom az őszt - ami amúgy sem rossz, hiszen a 22-24 c-t tudja -, csak kevesebb az eső! A telünk is hasonló, csak a 20-22 c az igaz!
További szép napot, és üdvözöllek a sárgolyó másik sarkából! :-D
Ami a gond lehet csak, én olyan fajtát keresek, ami nem bornak kell, hanem csak közvetlen fogyasztásra,
Itt Magyaroszágon-ott nem tudom-- ami bornak jó, az elég finom többnyire enni is. Sőt sokszor jobb ize van, mint az "izetlen", de nagy szemű csemgéknek...
Köszönöm a bibliás mesédet, és akkor most elárulom a saját jövőmet! :-D
Mondtam az asszonynak, ha elrúgom magamtól végleg a srandpapucsot, akkor se Biblia, se pap, ne legyen körülöttem, csak dobasson a sűtőlapra, és szép napot! :-D
"a csemege szőlő fajták /a japán fajták lenne neked jó , hasonló klíma, és nagyon jó fajtáik vannak ."
Az nem lehet majd gond, 5 nyelven beszélek, de abból a Jóisten sem ért vagy négyet! :-D
Köszönöm az ajánlásod, és majd ezt sem elfeledve, az őszünkön szétnézek a piacon! Ami a gond lehet csak, én olyan fajtát keresek, ami nem bornak kell, hanem csak közvetlen fogyasztásra, mert nem iszákos az állatja! :-D
Anno - 1987 előtt, mert akkor disszidáltunk, és innen látva, jól tettük! -, a telet nem szerettem, mert 15 kg. rongy az emberen, és mégis hideg van! Ami igazán a gond volt, nem láttam a napot napokig, és mint napimádó, képes voltam a rendszert is szidni! :-D
wogboy , Noé is így kezdte mikor egy tőkét bevitt a bárkába. tiéd a munka a családé az élvezet, ez így helyes, de Isten meg szólitá Noé fiam Noé! kóstoljuk meg ,hogy a bogyó jó-é és .... nagyon finomnak találta , az új bort is és az ó-bort is jó-é? ,de aztán jött az ihaj- csuhaj Sára ettől kezdek három Istent látni.!!! a csemege szőlő fajták /a japán fajták lenne neked jó , hasonló klíma, és nagyon jó fajtáik vannak . szőlőszem kolléga majd ad neveket. a legnagyobb bogyó és íz nekik van.
"nagyon jó képet kaptál szőlőszem-től igy nagyon megfelelő lenne neked is,..."
Igen, ezt köszönöm neki - is -, és képes vagyok ilyet- olyat elkészíteni, ha látom az értelmét! :-D
"nálunk a /vegetáció beindulástól mikor a talaj felső hőmérséklete eléri a 12-15 c fokot/ ez mjus 10 környéke /innen számított 2 hónap ra kezdődik a virágzás kis szórással Július 10 -15 a kezdés és júli végére le virít."
Nem árulok el titkot, 33 évesen hagytam el a fatornyos falumat, és minden telet életuntáig gyűlöltem - egyenruhásként, szidtam a kormányt, mert a hideg is a cuculizmus hibája volt! -, és itt élve 29. éve, már nem tudnék fázni, vagyis nem tudnám elviselni a hideget! :-D
" Örülünk hogy újjab katona lépet Szőlő Királyné hadseregébe"
Köszönöm a bizalmat, és nálam a szőlő csak közvetlen fogyasztásra van tervezve, mert született antialkoholista vagyok! :-D
Tisztelt Szölőszem! Nagy érdeklődéssel olvasom mindig a hozzászólásaidat! Szeretném felvenni veled/Önnel/ a kapcsolatot ha lehetne! E-mail publikus! Tisztelettel!
POLA :Cseh fajta.Szülők:Pobeda x Kossuth Lajos.Érési idő:Nagyon korai:a Csaba gyöngye után érik 4-5 nappal./100 nap/.Fürt:700-800 gr.kúpos,laza.Bogyó: 30 mm.gömb,8-12 gr.sötét vörös,bíbor színű.
Íze semleges,harmonikus.Fagyállóság:-25 C°.Betegség ellenállás az átlag felett van.
Saját tapasztalat:Nem túl bőtermő,íze is átlagos.Peronoszra kissé érzékeny.Ennek ellenére termesztésre ajánlom,mert nagy bogyójú,szép színű,piacos fajta,és nagyon korai érésű.Fagyállósága kiemelkedő.
Ez igaz.A meglátásod nagyon jó.A moldáv szőlőtermesztés is régi múltra tekint vissza.
Nagyon jók a termesztés feltételei.A Fekete tenger közelsége.Hasonló az ukrán/most
már orosz/Krim félszigethez.
A spanyol,francia csemegeszőlőről keveset hallani.Inkább a borszőlőt fejlesztik.
Az olaszok csinálnak új fajtákat,de hozzánk nemigen kerülnek be,mert fagyállóságra nemigem szelektálják,mert náluk nincs fagy.A régi fajták vannak nálunk is:Itália,
Michele Palieri,Matilda,stb.Nagyüzemekben ők is a "világi" fajtákat termesztik/Red globe,Crimson seedless,Black magic stb.Főleg délen,Bari-tól délre.
A németek nagyon jók.Főleg a rezisztens fajták nemesítésében jeleskednek,úgy borszőlőben,mint csemegében./lásd Osella,vagy Birstaler muscat/
De a legjobbak az oroszok,ukránok,bolgárok.A csúcs Japán.Én most a japán fajtákat kezdtem el gyüjteni.
wogboy, nagyon jó képet kaptál szőlőszem-től igy nagyon megfelelő lenne neked is, nálunk nincs rá elég pénzünk, Chilében él a nagybátyám hasonló éghajlaton mint ti és egyre fejlettebb szőlő kultúrájuk van jó borokkal, csak ezt a klímát kedvelő fajtákra van szükség, nálunk a /vegetáció beindulástól mikor a talaj felső hőmérséklete eléri a 12-15 c fokot/ ez mjus 10 környéke /innen számított 2 hónap ra kezdődik a virágzás kis szórással Július 10 -15 a kezdés és júli végére le virít. de ezt erősen befolyásolja a virágzáskor kapott hő és fény mennyiség, az utóbbi években nálunk is hamarább kezdődött és gyorsabban lefojt a virágzás , csak a nyár folyamán külömböző okok miatt amit most nem tárgyalok le állt a fejlődés és örültünk az ősszel hogy korrigált a természet , de így is a csúcs minőségnek indult évből egy közepes lett. a gyümölcsök íze is kívánni valót hagyott , gondolom más kolléga is ezen a véleményen van. Örülünk hogy újjab katona lépet Szőlő Királyné hadseregébe
" Hogyan éred el,hogy a szőlő ott a trópuson nyugalmi helyzetbe kerüljön, vagyis lehullajtsa a levelét?"
Belenyúltál a valóságba, mert ezt nem tudom! :-D
Az ausztrál fák nem dobják el a leveleiket, de az európai fák igen! Igen feltűnő egy európai fa, mert az - csak az! - télen kopasz! :-D
Vettem idevaló cseresznyefát - a subtrópusra -, és most még cserépben, de állítólag, pont ide találták meg, mint ezt a szigetet az angolok, mivel szeretek itt élni! :-D
A szőlő helyes neve:Sztrasenszkij.Gondolom a fajta leírására is kiváncsi vagy.
SZTRASENSZKIJ:/Consul/:Moldáv fajta.Szülők:Druzsba/Barátság/ x Katta-Kurgan x Dodreljabi x SV 20473.Érési idő:130-140 nap/szept .eleje/.Fürt:kúpos,hengeres,vállas,
közepesen laza.Fürt átlag 585gr.vagy több/1,5-5 kg./Bogyó:28 x 24-26 mm.6-8 /12/ gr.Íze egyszerű.Bogyó szine kék.Cukor:17-19%,sav:7-8 gr./l.Betegség ellenállás magas.Rezisztens.Botrytisre nem érzékeny.Fagyállóság:-21-22 C.
Saját vélemény:Íze nagyon átlagos,esős időben bogyórepedésre hajlamos.A darazsak is megtámadják.Pozitívum:nagyon tetszetős,piacos fajta.Betegségre nem hajlamos.
" ha a virágzás idején ahogyan írtad sokat esik az eső akkor nagyon kéne a fólia takarás ,mert a szőlő kényes a virágzásra, esőben nem jól termékenyül, és a gombák is jönnek."
Köszönöm a tanácsod, és elfogadom az igazad! :-D
Lehet kapni fóliát is - átlátszó a jó? - és azt kell majd látnom, milyen tartója van a fóliának, mert képes vagyok bármire, a kert érdekében! :-D
Azt sem tudom, mikor virágzik a szőlő, de a nyári 3 hónap a vizes - a mostani -, és szerintem akkora, már régen le illik virágoznia! :-D
A nyarunk az esős, de az ősz, a tél, és a tavasz általában száraz! A telünk leghidegebb éjszakája, a plusz 8 fok volt, és nincs hótoló lapátom sem! :-D
Az tény, nincs havas telünk, és évi viszonyban, 300 napon van napsütés! :-D
"Ha mégis ki akarod próbálni,javaslom,hogy olyan kordont telepíts,ami felülről ernyő szerűen van kialakítva,és átlátszó fóliával fedve."
Nagyon köszönöm a gondom megoldását, és mivel még csak az oszlopok vannak kijelölve - várom az őszünket! -, és tudok az ernyős művelésről! Az átlátszó fólia jó ötlet, mert felénk vannak, a galamb nagyságú papagályok - ezek e! - , és nagyon lopósak! :-D
wogboy, nagyon egyet kell érteni "szőlősszem" -el mert az a akármilyen lugas az olyan mikor magára hagyták a szőlőt, ezt pedig művelni kell, prf Diófási Lajos ha meg látja ezt a videót "vissza fogja adni a doktori címét"mert a " minőségi szőlőtermesztés tudományos alapjai" munkájában.más van leírva. nagyon kellene tudni az ottani körülményeket hogy felelősséggel lehessen tanácsot adni . ha a virágzás idején ahogyan írtad sokat esik az eső akkor nagyon kéne a fólia takarás ,mert a szőlő kényes a virágzásra, esőben nem jól termékenyül, és a gombák is jönnek. egy vicces történet: a háború után egy szlovák asszony Mádra jött férjhez és mivel ott a megélhetést jelentette a szőlő , és virítás után mondta a szomszéd asszonyának, hogy nagy baj van mert a noszporapere vitte a szőlőt, ez azt jelentette hogy a pernoszpóra elcsapta a virágzást. a Tóth-ok a baszkok a etruszkok /mind rokon nép / hátulról rakják össze a mondatokat. így lett szálló ige " MÁD on.a noszporapere".
Kedves szőlésztársak korában írtam a szőlő és a kő viszonyáról, amit egy Nyirségi fiatal ember le fikázott, szeretnék adalékul figyelmetekbe ajánlani e témában két videót a Youtueb-ról: Sasa Tomic =vinogradi nuic ezen a 4perc és az 5 perc közötti rész. valamint Szőke Lajos , a pilisi hegyről : a 22, 30 -26 perc között i részt , de egyébként az egészet is" kötelező megnézni". az előző hozzá szólásban írtam a hagyományos régi csemégéről úgy gondolom nagyon sok azzal keresztezet új fajták is vannak osztrák , szlovák és amerikai fajták , a slovplant sr . lapon az amerikai fajtákat érdemes behozni, akár keresztezés miatt is. én elfogok menni Rajka mellett 5km egy lerakathoz ezekért. üdv .