Keresés

Részletes keresés

Cirfandlia Creative Commons License 2009.09.01 0 0 5910
Na ahhoz képest hogy egy jó hónapja ezt az évet a lombfelület nagymértékű sérülése miatt gyakorlatilag felejtősnek vetted mindenképp biztató. ;)
Látod nem szabad elhamarkodottan ítélni a szőlő csodálatosan regenerálódó és túlélő növény.

Viszont nem csak furmintból és hárslevelűből áll a szüret, a korai fajtákat (és nem csak a Levente által említett teljesen jelentéktelent) hanem az Irsait, Zenitet, Rizlingszilvánit Csabagyöngyét a legtöbb helyen már le is szedték, sőt utóbbiból Vargáék már biztos az újbor palackozása végén járnak, hisz hogyan lenne az "Év legelső bora" a borfesztiválra így kész? ;)

A szőlő nagyon előre tart, Zenitet 22 MM-al, Rizlingszilvánit 19-el szedtek Móron; Pécsett a Chard. 15-20 között, Veltelini 17es. Szóval hamar itt lesz....
Előzmény: BZoltan (5905)
etilalkohol Creative Commons License 2009.09.01 0 0 5909
Sziasztok!
Mielőtt késő lenne:( - fenntartva korábbi kérésemet, megfejelem' azt:
Ha valaki készítene tiszta Bianka bort abból szívesen vennék egy kóstolóra valót (ez volt a korábbi), de ha csak vegyítve akkor bevállalom egy kisebb teljes hordónyi (max. gönci hordó méretig) bor költségét is, csak tiszta Bianka legyen. Próbálom megelőzni azt, hogy majdani első szüretemkor jöjjek rá: nem ízlik....
Üdv, etil...
Ferig Creative Commons License 2009.09.01 0 0 5908

Vizuális refraktométerem, valamint ízlelőbimbóim szerint nálunk a szüret (rizlingszilváni) ~ szeptember 12.-én kezdődik. 

Előzmény: szaki_pali (5901)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.01 0 0 5907
18-as Biankát szedünk.
Előzmény: szaki_pali (5902)
Zalancelot Creative Commons License 2009.08.31 0 0 5906
Szüreti még nincs, de vasárnap végigmértem a birtokot refraktóval, és több mint bíztató az eredmény.
A szilváni 16,5-18 között szóródik,gyakorlatilag szüretre kész.
A hétvégén neki is lehetne esni, ha a meteorológusok nem ijesztgetnének rossz idővel. Majd kiderül mi lesz, de akkorra már összejön szerintem a 18-as átlag, a szilvánitól, többet nem kell várni, különösen annak fényében, hogy a kevés sava azon túl már igencsak fogy, tehát amit az ember a réven nyer, elveszti a vámon.

Még van kevés opportóm, 18-19-nél tart, a Pinot Noir 15-17, kékfrankos 14-16, Olaszrizlig-12-14.
Időarányosan jók ezek az értékek, a kora ősz időjárasa fogja eldönteni mit lehet belőlük kihozni.
Előzmény: szaki_pali (5902)
BZoltan Creative Commons License 2009.08.31 0 0 5905
Persze, van pár fajta... nálunk a traminiban mértünk 15 fokot. A juhfark és a hárs 10 körül van a furmintot kár is nézni.

Viszont a jóhír az az, hogy nagyon szépen kiheverte a jégverést a szőlő... a sors jósága volt a jégverése óta tartó szép idő. Az UV bizony jó fertőtlenítő :)

Mondjuk az már látszik, hogy melós lesz a szüret, mert tőkénként maradt átlagosn vagy 4-5 fürt amiből 2-3 sérült és azokat kibogyózni az szép lesz :)
Előzmény: GLEVENTE (5904)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.08.31 0 0 5904

Pl. a pinot noir précoce ilyen korán érik, már július derekán egyöntetű kék és meglepően érett, édes íze volt a pécsi kutató telepén. 

Előzmény: BZoltan (5903)
BZoltan Creative Commons License 2009.08.30 0 0 5903
Augusztusban???
Előzmény: szaki_pali (5902)
szaki_pali Creative Commons License 2009.08.30 0 0 5902
urak! (no és úrhölgyek)

szüreti eredmények?! vannak-e? tapasztalatokkal stb.
szaki_pali Creative Commons License 2009.08.30 0 0 5901
A jókivánságosok sorához én is csatlakoznék!

Gratulálok!
Előzmény: RAMBO (5890)
Ali-bá Creative Commons License 2009.08.29 0 0 5900
Én is gratulálok! Nekem is három van, sok örömöm van bennük, legyen neked is.
Jani71 Creative Commons License 2009.08.29 0 0 5899
Köszi a választ! Akkor mégsem ecetesedés volt, de mindenesetre elég kellemetlen élmény. Éppen az a testes, gyümölcsös aroma tűnt el belőle, amiért megszerettem ezt a fajtát. :-( Úgy látszik, itt se mindegy, melyik évjárat és pincészet. Na, majd próbálkozom még, és ha meglesz az, amelyik ebből a szempontból is rendben van, akkor annál maradok.
Gratulálok a babához, egészséget, boldogságot kívánok!
Előzmény: RAMBO (5889)
Ferig Creative Commons License 2009.08.28 0 0 5898
Remek, jó hír! Gratulálok! :-)
Előzmény: RAMBO (5890)
covycovy Creative Commons License 2009.08.28 0 0 5897
Gratulálok! :-))
Előzmény: RAMBO (5890)
Cicero II Creative Commons License 2009.08.28 0 0 5896
Az utóbbi hónapok legfontosabb híre a topicon. Isten áldjon meg benneteket, jó egészséget és boldogságot kívánok!
Előzmény: RAMBO (5890)
Cicero II Creative Commons License 2009.08.28 0 0 5895
Az utóbbi hónapok legfontosabb híre itt a fórumon. Isten áldjon meg benneteket, jó egészséget és boldogságot kívánok.
Előzmény: RAMBO (5890)
b-pityu Creative Commons License 2009.08.28 0 0 5894

Kedves Fórumozók,

 

Szerencsére az kőbányai oá..s kertészet egyik hozzáértő eladója egy pillanat alatt beazonosította.

 

Egy jövevény fajról van szó, amely csak most kezdte el a magyarországi károsítását.

 

A neve Amerikai lepkekabóca.

 

Bővebb infó:

http://www.uni-corvinus.hu/index.php?id=p401342

 

jobb ha ti is felkészültök rá, mert látom még ti sem találkoztatok a fajjal...

 

üdv

 

 

BZoltan Creative Commons License 2009.08.28 0 0 5893
Egészséget és boldogságot kívánok :)
Előzmény: RAMBO (5890)
Zalancelot Creative Commons License 2009.08.28 0 0 5892
Gratula!
Az idei termésedre, akkor már nem lehet panasz!
:-))
Előzmény: RAMBO (5890)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.08.28 0 0 5891
Gratulálok, jóegészséget mindenkinek! Este iszom is rátok egyet! :)
Előzmény: RAMBO (5890)
RAMBO Creative Commons License 2009.08.28 0 0 5890
Lehet, hogy a klónnal van a baj - nem tudom. Most a fajtacsere szinte teljesen kizárt: ha a jóisten megsegít, akkor majd elárulom miért. ;) Egyébként a segedelmére eddig nem lehet panasz, ma reggel egészségesen világra jött 3. gyerekünk, Kata.
Előzmény: BZoltan (5887)
RAMBO Creative Commons License 2009.08.28 0 0 5889
Olyannal már többször találkoztam, hogy a bor "kiüresedik" azaz az illatanyagai két napos állás alatt elillannak, és így sokat veszít az élvezeti értékéből. Lehet, hogy az aroma eltűnte miatt érezted savanyúnak, üresnek.

Az ecetesedés - hibátlan, mefelelően kénezett bor esetén- szobahőmérsékleten kb. 3-5 napos folyamat. Hűtőben, két nap alatt valószínűtlennek tartom az ecetképződést.
Előzmény: Jani71 (5888)
Jani71 Creative Commons License 2009.08.27 0 0 5888
Sziasztok!
Lenne egy szakmai kérdésem. Minap vettem egy palack minőségi, félédes Cabernet Franc-t az egyik villányi pincészettől egy "villányi borok boltjában". Felbontás után ittam belőle egy-két dl-t (jó volt, szeretem ezt a fajtát, bár ebből a fajtából ittam már jobbat is), hűtőbe tettem, majd két nap után újra kóstoltam. Nem igazán értek a borokhoz, de azt hiszem, a megecetesedés iskolapéldája volt (jártam már így régebben más borokkal is). Eltűntek a finom ízek, test, minden, csak egy jellegtelen, vörös, savas, egyenes, semmilyen lé maradt. Megittam ugyan, de ennyiért... Ezt az élményt bármelyik "koccintós" is tudja (gondolom...). Tizedáron!
Szerintetek hol a hiba? Mitől van ez? Mindjárt meg kell inni az egész palack tartalmát (úgy értem, rövidebb idő alatt, mint most tettem)? Vagy a nedűben van a hiba?
Részemről nem ezt várnám egy két napos szünet után egy minőségi bortól.
BZoltan Creative Commons License 2009.08.27 0 0 5887
Ennyi áztatás szerintem elégnek kell lennie. Valószínűleg Cirfandlinak lesz igaza, hogy neked ilyen klónod van. Mondom, nekünk is két juhfark klón között simán van 1-2 fok különbség. Milyen magas a tőkefej nálad?

Amúgy nem akarok okoskodni, mert én tényleg nem értek hozzá, csak azt tudom, hogy nálunk hogy csináljuk meg a nagyfater hogyan csinálta. Az fix, hogy érdemes kísérletezni... akár átoltani néhány tőkét próbaként vagy átigazítani a metszéskor a rendszert, esetleg kipróbálni egy-két tőkét brutálisan alacsony terheléssel... aztán nézni a refraktoval a szemeket.
Előzmény: RAMBO (5884)
RAMBO Creative Commons License 2009.08.27 0 0 5886
Talán a "Bor az Istenek ajándéka" topicban? Nem tudom.
Előzmény: bacsa41 (5880)
RAMBO Creative Commons License 2009.08.27 0 0 5885
Amit láttál, azon tavasszal változtattam: a vezető szálakat, ahol magasan voltak, lejjebb hoztam - néhol 20-30 cm-rel is. Most a Lens Moser kordon szabványai szerinti 120 cm-ren van a legmagasabb vezetőszál is. Az új telepítésű sorokat már így alakítottam.

Időközben olvasgattam a borvidék történelmét, ott arról írnak, hogy a Balatontól felnyúló medencékben a tó hűtő hatása érvényesül, ezért csak a teljesen déli fekvésű területeket tartották korábban (is) megfelelő termőhelynek. Ez érdekes, mert a Mocsár hegyi (azaz tőlem északabbra fekvő) területen átlagban egy-két héttel van hátrább a rizling, mint nálam, a virágzástól kezdve.

A klónhoz nem tudok mit hozzátenni (biztosan igazad van): errefelé mindenki ugyanattól az oltványostól veszi a szőlőt, itt ilyen a rizling.
Előzmény: Cirfandlia (5883)
RAMBO Creative Commons License 2009.08.27 0 0 5884
Kb. fél napot, általában délután kettő-háromra kész a szüret, utána megdarálom, és ázik a héjon kb. másnap reggel 8-9-ig, amikor lepréselem.

Idén nem igazán nyírtam meg a tetejét, csak egyszer, most komoly bozót van, 2-2,3 m magasra ér a szőlő. Tavaly leleveleztük a fürtzónát (rothadásveszély miatt) idén nem lesz ilyesmi - elsősorban a savak védelme miatt.
Előzmény: BZoltan (5879)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.08.27 0 0 5883
Üdv, sztem nálad vmi kevésbé jó (inkább rossz) rizling klón van, emlékeimben mikor láttam az éredő fürtöket, nagyon nem hasonlítottak azokra a relative kicsi, apró oldalágas olaszokra amit itt pécsen a haverom szőlőjében látok. No meg talán magasabban is van a fürtzóna az optimálisnál - bár ezt nem igazolja a tavalyi saveltűnő eredmény- ill sztem az a rész a déli kitettsége ellenére nem a meleg termőhelyek közé tartozik. Az olasz meg mondjuk nem a legjobb cukorgyűjtő sem.

(off, most a csonka hétvégén felétek járok, beadnék édesanyádnak egy kis meglepit - írok mélt.)
Előzmény: RAMBO (5878)
b-pityu Creative Commons License 2009.08.26 0 0 5882
Elnézést, most küldöm a képet az előbbi hozzászólásomhoz.
b-pityu Creative Commons License 2009.08.26 0 0 5881

Kedves Fórumozók!

 

Segítséget szeretnék kérni.

 

Lugasnak telepített Néró és Teréz szőlőim friss hajtásain furcsa szürke lepkék jelentek meg. Az alábbi képen látható egy példány. A lepkék közelében kis petékhez hasonlító átlátszó gömböcskék is találhatóak.

 

Megpróbáltam utánanézni, hogy melyik faj lehet ez, de sehol sem találtam ilyen rovart.

 

Kérem aki ismeri ezt a lepkét segítsen:

 

-az érdekelne, hogy melyik faj ez?

-hogy mi a károsítása? - ha egyáltalán károsít

-és hogy hogyan lehet védekezni ellene?

 

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel,

István

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!