Na ahhoz képest hogy egy jó hónapja ezt az évet a lombfelület nagymértékű sérülése miatt gyakorlatilag felejtősnek vetted mindenképp biztató. ;) Látod nem szabad elhamarkodottan ítélni a szőlő csodálatosan regenerálódó és túlélő növény.
Viszont nem csak furmintból és hárslevelűből áll a szüret, a korai fajtákat (és nem csak a Levente által említett teljesen jelentéktelent) hanem az Irsait, Zenitet, Rizlingszilvánit Csabagyöngyét a legtöbb helyen már le is szedték, sőt utóbbiból Vargáék már biztos az újbor palackozása végén járnak, hisz hogyan lenne az "Év legelső bora" a borfesztiválra így kész? ;)
A szőlő nagyon előre tart, Zenitet 22 MM-al, Rizlingszilvánit 19-el szedtek Móron; Pécsett a Chard. 15-20 között, Veltelini 17es. Szóval hamar itt lesz....
Sziasztok! Mielőtt késő lenne:( - fenntartva korábbi kérésemet, megfejelem' azt: Ha valaki készítene tiszta Bianka bort abból szívesen vennék egy kóstolóra valót (ez volt a korábbi), de ha csak vegyítve akkor bevállalom egy kisebb teljes hordónyi (max. gönci hordó méretig) bor költségét is, csak tiszta Bianka legyen. Próbálom megelőzni azt, hogy majdani első szüretemkor jöjjek rá: nem ízlik.... Üdv, etil...
Szüreti még nincs, de vasárnap végigmértem a birtokot refraktóval, és több mint bíztató az eredmény. A szilváni 16,5-18 között szóródik,gyakorlatilag szüretre kész. A hétvégén neki is lehetne esni, ha a meteorológusok nem ijesztgetnének rossz idővel. Majd kiderül mi lesz, de akkorra már összejön szerintem a 18-as átlag, a szilvánitól, többet nem kell várni, különösen annak fényében, hogy a kevés sava azon túl már igencsak fogy, tehát amit az ember a réven nyer, elveszti a vámon.
Még van kevés opportóm, 18-19-nél tart, a Pinot Noir 15-17, kékfrankos 14-16, Olaszrizlig-12-14. Időarányosan jók ezek az értékek, a kora ősz időjárasa fogja eldönteni mit lehet belőlük kihozni.
Persze, van pár fajta... nálunk a traminiban mértünk 15 fokot. A juhfark és a hárs 10 körül van a furmintot kár is nézni.
Viszont a jóhír az az, hogy nagyon szépen kiheverte a jégverést a szőlő... a sors jósága volt a jégverése óta tartó szép idő. Az UV bizony jó fertőtlenítő :)
Mondjuk az már látszik, hogy melós lesz a szüret, mert tőkénként maradt átlagosn vagy 4-5 fürt amiből 2-3 sérült és azokat kibogyózni az szép lesz :)
Köszi a választ! Akkor mégsem ecetesedés volt, de mindenesetre elég kellemetlen élmény. Éppen az a testes, gyümölcsös aroma tűnt el belőle, amiért megszerettem ezt a fajtát. :-( Úgy látszik, itt se mindegy, melyik évjárat és pincészet. Na, majd próbálkozom még, és ha meglesz az, amelyik ebből a szempontból is rendben van, akkor annál maradok. Gratulálok a babához, egészséget, boldogságot kívánok!
Lehet, hogy a klónnal van a baj - nem tudom. Most a fajtacsere szinte teljesen kizárt: ha a jóisten megsegít, akkor majd elárulom miért. ;) Egyébként a segedelmére eddig nem lehet panasz, ma reggel egészségesen világra jött 3. gyerekünk, Kata.
Olyannal már többször találkoztam, hogy a bor "kiüresedik" azaz az illatanyagai két napos állás alatt elillannak, és így sokat veszít az élvezeti értékéből. Lehet, hogy az aroma eltűnte miatt érezted savanyúnak, üresnek.
Az ecetesedés - hibátlan, mefelelően kénezett bor esetén- szobahőmérsékleten kb. 3-5 napos folyamat. Hűtőben, két nap alatt valószínűtlennek tartom az ecetképződést.
Sziasztok! Lenne egy szakmai kérdésem. Minap vettem egy palack minőségi, félédes Cabernet Franc-t az egyik villányi pincészettől egy "villányi borok boltjában". Felbontás után ittam belőle egy-két dl-t (jó volt, szeretem ezt a fajtát, bár ebből a fajtából ittam már jobbat is), hűtőbe tettem, majd két nap után újra kóstoltam. Nem igazán értek a borokhoz, de azt hiszem, a megecetesedés iskolapéldája volt (jártam már így régebben más borokkal is). Eltűntek a finom ízek, test, minden, csak egy jellegtelen, vörös, savas, egyenes, semmilyen lé maradt. Megittam ugyan, de ennyiért... Ezt az élményt bármelyik "koccintós" is tudja (gondolom...). Tizedáron! Szerintetek hol a hiba? Mitől van ez? Mindjárt meg kell inni az egész palack tartalmát (úgy értem, rövidebb idő alatt, mint most tettem)? Vagy a nedűben van a hiba? Részemről nem ezt várnám egy két napos szünet után egy minőségi bortól.
Ennyi áztatás szerintem elégnek kell lennie. Valószínűleg Cirfandlinak lesz igaza, hogy neked ilyen klónod van. Mondom, nekünk is két juhfark klón között simán van 1-2 fok különbség. Milyen magas a tőkefej nálad?
Amúgy nem akarok okoskodni, mert én tényleg nem értek hozzá, csak azt tudom, hogy nálunk hogy csináljuk meg a nagyfater hogyan csinálta. Az fix, hogy érdemes kísérletezni... akár átoltani néhány tőkét próbaként vagy átigazítani a metszéskor a rendszert, esetleg kipróbálni egy-két tőkét brutálisan alacsony terheléssel... aztán nézni a refraktoval a szemeket.
Amit láttál, azon tavasszal változtattam: a vezető szálakat, ahol magasan voltak, lejjebb hoztam - néhol 20-30 cm-rel is. Most a Lens Moser kordon szabványai szerinti 120 cm-ren van a legmagasabb vezetőszál is. Az új telepítésű sorokat már így alakítottam.
Időközben olvasgattam a borvidék történelmét, ott arról írnak, hogy a Balatontól felnyúló medencékben a tó hűtő hatása érvényesül, ezért csak a teljesen déli fekvésű területeket tartották korábban (is) megfelelő termőhelynek. Ez érdekes, mert a Mocsár hegyi (azaz tőlem északabbra fekvő) területen átlagban egy-két héttel van hátrább a rizling, mint nálam, a virágzástól kezdve.
A klónhoz nem tudok mit hozzátenni (biztosan igazad van): errefelé mindenki ugyanattól az oltványostól veszi a szőlőt, itt ilyen a rizling.
Kb. fél napot, általában délután kettő-háromra kész a szüret, utána megdarálom, és ázik a héjon kb. másnap reggel 8-9-ig, amikor lepréselem.
Idén nem igazán nyírtam meg a tetejét, csak egyszer, most komoly bozót van, 2-2,3 m magasra ér a szőlő. Tavaly leleveleztük a fürtzónát (rothadásveszély miatt) idén nem lesz ilyesmi - elsősorban a savak védelme miatt.
Üdv, sztem nálad vmi kevésbé jó (inkább rossz) rizling klón van, emlékeimben mikor láttam az éredő fürtöket, nagyon nem hasonlítottak azokra a relative kicsi, apró oldalágas olaszokra amit itt pécsen a haverom szőlőjében látok. No meg talán magasabban is van a fürtzóna az optimálisnál - bár ezt nem igazolja a tavalyi saveltűnő eredmény- ill sztem az a rész a déli kitettsége ellenére nem a meleg termőhelyek közé tartozik. Az olasz meg mondjuk nem a legjobb cukorgyűjtő sem.
(off, most a csonka hétvégén felétek járok, beadnék édesanyádnak egy kis meglepit - írok mélt.)
Lugasnak telepített Néró és Teréz szőlőim friss hajtásain furcsa szürke lepkék jelentek meg. Az alábbi képen látható egy példány. A lepkék közelében kis petékhez hasonlító átlátszó gömböcskék is találhatóak.
Megpróbáltam utánanézni, hogy melyik faj lehet ez, de sehol sem találtam ilyen rovart.