AOTD - Album of the day
EFB - Első felületes benyomás
NFR - Nice fucking refrén (azaz épp nem tudod kitörölni az adott refrént, dallamot a füledből)
MM - Most megy (azaz most épp ezt hallgatod)
A pontszámok változásának szerintem két oka van. Egyrészt tényleg sok az olyan általad is említett "követő" típusú zenekar, akik hozzák a jó átlagot, de semmi eredetit és igazán jót nem csinálnak. Ezekre ilyen pontokat lehet adni.
Ugyanakkor a változás másik oka szerintem a MHH irányvonalában van.
Egyre több igénynek kíván megfelelni, és ez a szemlélet nem egyeztethető össze a karakteres véleményekkel és az azokat kifejező pontszámokkal.
Ha valamilyen zenéről kiderül hogy nem tetszik, esetleg te is megkapod hogy nem vagy elég nyitott és toleráns.
Maradnak a jellegtelen pontszámok, azok legalább nem bántanak meg senkit, és az emberkék jövő hónapban is megveszik a lapot.
/A HR új kiadványairól annyit, hohy a MOOD abszolút király, de a Nevergreen lemezét hallgatva azt hiszem megvan az a magyar zenekar, amelyik készített egy jó lemezt, majd évente/kétévente megjelenteti azt."Újra nyergeli lovát.." /
Nos, én is itt folytatom.Először is kösz a választ.
A "NHHMM" megjelölés elmaradását azért sem értem, mert ha kinyitom a lapot, mit olvashatok az impresszum tetején? Most akkor hard rock és heavy metal vagy nem? Vagy az, csak ez nem publikus?
A váltás véletlenül persze pont akkor történt, amikor ez a zene teljesen háttérbe szorult.Így válik egy jelentéktelen változás szimbólummá.
A harmadik kérdést nem fogalmazom át, mert a megjegyzésből úgy látom, hogy a lényeget megértetted.Ha válaszolsz rá jó.
Érdekelne az is, hogy az MHH támogatásával megjelent válogatásokon miért nincs egyetlen igazi black/death anyag sem. Úgy érzem, hogy ez a vonal nem kap tőletek támogatást. Elismerem, ebben a stílusban hiába is keresnénk olyan jó kis zenekart mint a Voyage.( Ha egyszer lesz időm megnézem, hogy az Evensong "Path" albumának megjelenése után kapott-e nagyobb terjedelmet a MHH-ban, mint most a Voyage.)
Fontosnak tartom hogy a MHH megjelenik. Tudom hogy nem UG magazin, és széles rétegekhez szól. Ugyanakkor úgy érzem, hogy a biznisz sokkal de sokkal fontosabb lett mint a zene. A példányszám mindenek felett?
en inkabb arra lennek kivancsi, hogyan egyeztetheto ossze a lemezkritikusi feladat a lemezkiadoi illetve kereskedoi erdekeltseggel. a gamez forum vmelyik topikjaban egy kisertetiesen hasonlo helyzet kapcsan (576 kbyte magazin es jatekbolt) vki mar megosztott velunk negativ tapasztalatokat, nevezetesen, h az 576 kbyte igen sokaig az objektivitas latszataval takarozo reklamujsagkent funkcionalt, es ennek csak az uj foszerkeszto birt gatat szabni. felre ne erts, igen fasza dolog, h probaltok tenni vmit a magyarorszagi metalhelyzet javitasaert, csak vhogy az az erzesem, h megfasza'bb volna, ha a fent emlitett funkciok (kritikus ill boltos) elkulonulnenek szepen, ahogy illik.
egyaltalan nem errol jut eszembe ;-), a genyo szivo disztroly elso szamaban lekozolt muller peter sziami a'l-interjut buco igy kezdte: "na, megy a bolt, szaros?". :-)))
mas. termeszetesen ennek sincs semmi koze a fentiekhez... mi a faszert kell minden szarra legalabb 6 pontot adni? nalad ez mar evek ota tendencia, de ugy tunik, h lassan a szerkesztoseg osszes tagja magaeva teszi ezt a nem biztos, h aldasos hozzaallast. mert oke, h "ez metal, es mi szeretjuk a metalt", de talan eppen, mert szeretjuk, kellene lepontozni a picsaba azokat, akik csak a megszokott paneleket kepesek ismetelgetni, es ezzel nagyban hozzajarulnak ahhoz, h a metalt kikialtottak a legsablonosabb stilusnak. miert kell "klasszikusnak" nevezni az olyan csapatokat, amelyek joforman hangrol-hangra ugyanazt nyomjak, amit 15 eve sokkal jobban eljatszott mar a judas priest v az accept, v 25 eve a black sabbath? ennek a kritikatlan magatartasnak az egyenes kovetkezmenye, h valahanyszor felbukkan egy uj stilus a metalban, egy even (sot, mostanaban lassan mar egy honapon) belul megjelennek a tehetsegtelen utanzok, akik a sikeres bandak oldalvizen probalnak egy kis meg nem erdemelt nepszeruseghez jutni.
egy kis egeszseges sznobizmus imho igencsak elkelne vegre a metal-ujsagirasban. fel kene vegre ismerni, h az utanzok (a tehetsegesek is!) a stilus sirjat assak. a francnak van szuksege neo-dark, neo-black, neo-thrash, neo-true hullamokra! egyaltalan nem tartom veletlennek, h annyi hajdani rocker un ra a metalra 30 folott, es fordul mas, kevesbe elbutult stilusok fele. en pl mar vagy 5 eve nem vettem uj lemezt (leszamitva a carcassokat + a blackstart, mert hat ugye a fanatizmus...), legfeljebb a regi kazikat veszem neha elo nosztalgiazva, es egy eve, mikor me'g volt a vivan metal es alti musor, meglepve tapasztaltam, h a wah-wah klipjeibol lassankent kb hatszor annyit archivaltam, mint a metallaban bemutatottakbol, az utobbiak nagy resze egyszeruen annyira unalmas volt. ja, es meg csak 27 multam...
Ideje volt ilyen topicot indítani, mert már laposodik a
black/death/doom. Szinte felszabadulás ez a rovat.
Nekem is lenne egy kérdésem az MHH-hoz.
Mennyire sikeres a Hammer Recs.? Azt tudom,
hogy az ország szinte összes rockboltjába eljutnak
a kiadványok, de mennyi megy el? Bár ehhez
nem sok közöm van.
És lenne még egy kérdésem.
Nem gondoljátok ti (MHH szerk.), hogy most a true
metal hullám fel van fújva kissé? Szerény véleményem
szerint jóval kevesebb felkapott true heavy metal zkr
van, mint mondjuk death, vagy doom. De lehet hogy
rosszul látom. Mindenesetre érdekelne a véleményetek.
És az MHH-ban most nagyon nyomva van ez a true
dolog, de ezt egyrészt túlzásnak tartom (a tehetségek
számához képest), másrészt elfogultságnak, ami
nem biztos, hogy szerencsés, hiába Metal Hammer
az MHH. A kilencvenes évek során pont elégszer
kiderült már, hogy nem a h.metaltól lesz egy zene kemény,
hanem a mondanivalótól és a zenei megvalósítástól.
(Pl: Elend, Fear Factory, At The Gates, My Dying Bride, Emperor)
Na vegre van ilyen topic is. MHH-sok kapasbol be is tehetik a linket a duplaszam hirei koze a Black/Death/Doom es Dark wave & Gothic topic-okeval egyutt :)