Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
- Örülnék neki! :) Aztán az alanynak megfelelően a télen kitalálnám, hogy milyen koronaformát neveljek belőle. A fajtája nagyon rendben van! Egyszer a PPV rezisztens, amerikai eredetű kajszifajtákhoz kiírtam magamnak a "Stark Early Orange"-t. Gondolom azonosak.
Az igazat megvallva fogalmam sincs, hogy rezistens-e vagy sem, nem jártam utána. Ha jól tudom cseh fajta és egy cseh kereskedő árulta nálunk (Szlovákiában). Tavaly szeptemberben ültettem el.
Ha az enyém lenne, én levágnám az alsókat, a tetején a középsőt is, a maradék kettőt pedig 3-3 rügyre visszavágnám. Azokból előtörő hajtásokból már lehetne néhány vázágnak valót választani. De nem most! És lehet hogy nem is csinálnám jól. :-))
Nagyon felcsigáztátok a fantáziámat ezzel a szilvafajtával.
Valaha ettem Kelet-Németországban sok izetlen, savanyú szilvát, ecet-savanyú meggyet. Lehet, hogy saját kertben ezek sem lettek volna olyan borzasztóak mint a zöldségestől vásároltak.
Ez a szilvafajta a leirás alapján csábitó. Az idén vettünk egy másik kertet, amiben 4 évvel ezelőtt egy teljesen virusos nagy besztercei szilvafa volt. Olyan beteg volt, hogy már nem tudta kinevelni a termését. Ki is vágták ezek után. Most ebbe a kertbe, egy másik részre szeretném ezt a szilvafát elültetni ha sikerülne.
Ha katlan, vagy tölcsér, vagy váza koronát akarsz, akkor ki kell vágni a közepét. Ha pedig el akarsz járni alatta, akkor lehet, hogy magasabban kell kezdeni az elágazást. (Nem látom a fa alját. Mekkora a karó?) A vázágakat pedig jobb metszetlenül hagyni. Ugyhogy ne így, hanem: (idézek)
"Válasszunk ki három-négy – lehetőleg egyforma fejlettségű– hajtást: ezek lesznek a leendő korona vázágai!
A megmaradt vesszőket (a törzsön előtörőket is) tőből távolítsuk el!
A Weiwa alany az a Wangenheim szilva szelekciójának un. meristem szaporítása.
Ilyen "Wangenheim" szilvát terem a Weiwa alany, ha nem oltjuk be: http://www.obstsortendatenbank.de/wangenheims_fruehzwetsche.htm "..A Beszterceinél nagyobb, .szilva.. Aranysárga húsa kemény, de leves, kellemesen aromás, édes. Friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas fajta. Korán termőre fordul és rendszeresen terem... öntermékeny....15 %-al többet hoz, mint a Besztercei.." -/Dr.Tomcsányi Pál/ A fa erős alkatú, a szilvafák között a legszélesebb koronát neveli kissé logó ágakkal. /Rudolf Koloc:Steinobstsorten/ PPV rezisztens. Pseudomonas-szal szemben ellenálló fajta...