Szívesen! Én most keltetek először géppel és miközben feltúrtam az internetet (mivel azt írtátok az első előtt azért érdemes utána olvasni) ezt találtam. Le is töltöttem.
Az lenne a kérdésem, hogy az izzós fűtésnél lent vagy fent legyenek az izzók?
Csak mert ha 45fokban forgatom a tálcákat, akkor elég sok hely kell lent ill. fent, hogy a meleg ne legyen közel....bár terelőt akarok tenni. Mennyi tér legyen? És gondolom oldalt is kell helyet hagyni, hogy a levegöt a venti tudja keverni.
Ja és a tálcák között vizszintes helyzetben mi az ideális távolság(csirke, kacsa) keltetésre?
Reggel este forgatom a tojásokat, 10perc hűtés után permetezem langyos vízzel. A páratartalom az 60-65% a hőfok pedig 37,5. Ma 16 naposak. Sajnos 20 darab tojásból csak 13db maradt lámpázás után. :-(
Az egyik hőmérő bele volt lógatva a keltetőbe a másik meg rajta volt a tojásokon és igy a levegő hőmérséklet már jó volt csak kelet egy kis idő míg a tojások át melegednek ,és ezért volt a nagy eltérés -:)
Ma dél után beraktam a tojásokat a keltetöbe!!! Az a kérdésem üresen amikor álitotam ill néztem a höfokot a felsö és az alsó tálca közti hö külömbség nem volt több mint 0.4 tized most bent vanak a tójások már vagy 2 órája de a külömbség elég nagy több mint 1 fok .. Lehet az hogy az alsó tálcák még nem veték át a keltetö belsö hömérségletét???
Sziasztok! Egy kérdésem lenne, liba keltetéssel kapcsolatban. Hány napig kell forgatni a tojást? Mert a könyv szerint, 10 napig 1x, 10-20 napig 2x,utána nincs forgatás. Nálam fektetve vannak a tojások ahogy elő van írva,kézzel forgatom 180 fokkal + cserélem a helyzetüket a tálcán.
www.agr.unideb.hu/ktvbsc/dl2.php?dl=7/14_eloadas.ppt Ezt a linket nézd meg, mindenféle baromfi (csirke, kacsa, liba, gyöngyös, pulyka) keltetés, tartás, stb. tanácsokat olvashatsz több mint 80 oldal. Én letöltöttem magamnak. üdv!
Segítséget szeretnék kérni Liba és Kacsa keltetéssel kapcsolatban.
De leginkább hőfok igény érdekelne..
Van egy háztáji keltetőm(kaptam),de még nem digitális a hőfokszabályzója(csavargatós állítója van)...van ezzel valakinek tapasztalata?Kb 5-6 éves lehet a szerkezet.
Nem igazán van időm visszaolvasni,hogy volt e erről szó,ezért elnézést..:)
" gyári" betétet is lehet kapni, természetesen a gyártótól. A villanyégős megoldás: nem kell elérni a doboz oldalát (hungarocell). Alu fóliát oda ahol az égő van, de nem drága és szinte az egész gép belselyében sem rossz. A Szabályozó egységet oda kell tenni ahol mindig a legmelegebb a gépben a levegő és ha kikapcsol ventillátorral akkor anélkül is kikapcsol és nem fűt túl.
A pc ventillátorok nagyon hosszú üzemidőre vannak tervezve és a pc- ben is van 40 fok körül.
Érintésvédelem: Ha kinyitod a gépet akkor egy mikrokapcsoló az egész gépről kikapcsolja az árramot.
Nem tudom mert nem is hallottam eddig róla a bovdenos fütésről, ok, hogy 40 volt, de mennyi watt, (ezt fizetjül a vill. műveknek) mennyi a teljesitménye a leadott hő és az elfogyasztott áram külömbözet? Két 40w-os izzó bőven elég és ha netán egyik kiég még a másik tartja a hőmérsékletet.
Én is csirkés vagyok,saját építésű géppel keltetek,saját állomány tojásait. Most már elég jó eredménnyel.Sokat tanultam a fórum tagjaitól,köszönet érte!!!
Kíványcsi lennék a bovdenes fűtőtestre,nem tudnál képet feltenni?
Én bicikli bowden lebontott szálaiból készítettem a fűtőszálat , amit egy léc keretre erősítettem fel a keltető tetejére cikk-cakkban. 30-40 voltos tápot adtam neki. A keltetőm hungarocell lapokból ragasztottam és állólevegős. (volt benne ventilátor, de úgy nagyobb volt a hőmérsékletkülönbség)
Mivel a ház hungarocell nem mertem izzót beletenni, meg a 30-40 voltos feszültség nem olyan veszélyes (nem ráz). Az én drótjaim nem nyúltak meg. Én attól jobban féltem, h megrozsdásodik , de tavaly 3 turnust keltettem vele, és eddig nem volt semmi jele a korróziónak.
Tegnap este felütöttem egy pár tojást, hogy megbizonyosodjak a sejtelmeimről. Erre gondoltam, hogy nem magvas, de ott látni valamit. (1hetes) lehet? Na ebbe magot nem láttam, de sötétebb volt. Ez ugye nem jó? Erre gondoltam, hogy záp. Ez nem úgy néz ki :o
Ha segíteni tudnátok az jó lenne. Más is tanulhat belőle.
Ezért írtam, hogy nem jó a "lámpázóállomás", ami le van téve az asztalra, és felfelé világít. Kézi eszköz kell, és inkább a lámpát kell mozgatni, mint a tojást!
Ha a sötétebbik oldalt világítod, a héjjhoz közeli vérerek látszanak,
míg ha a világosabbik oldalon világítassz bele a tojásba,
a mozgó embriót tudod megfigyelni!
Lámpázáskor vigyelni kell arra, hogy a lámpa melege, ne ártson a tojásban zajló folyamatoknak!
Sziasztok! Tegnap este (6. nap) meglámpáztam a tojásokat. Mit mondjak nem gondoltam, hogy ilyen "nehéz" lesz. Több féleképp láttam a tojásokat. Egy biztos záp volt ezt felismertem. Láttam olyat, hogy áttetsző volt és láttam a sárgáját, de semmi mást nem. (gondolom ez magtalan) Láttam olyat, amiben borsó nagyságú pöttyöt észleltem. (gondolom ez az embrió) Illetve láttam olyat, és ebben nem vagyok tisztában ami sötétebb volt, nem volt egybefüggő a sárgája, pöttyöt nem láttam benne. Visszább a 604-es hsz-ban látni egy hasonló tojást fapeter kezében. Tudom nehéz így elmondani, de mégis ha tudnátok valahogy segíteni az jó lenne.
Attól, hogy nem látom a pöttyöt attól még ott lehet?
Szia nekem a étermembrám a keltető felső részében van ,az izzók pedig alul vannak . És egy nagyobb ventilátor keringteti a levegőt . 983.-as hozászolásban megtekinthető!!