Keresés

Részletes keresés

Pumba84 Creative Commons License 2015.05.11 0 0 1218

megvan, köszi :)

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.05.11 0 0 1217

"Beilleszt"

Előzmény: Pumba84 (1216)
Pumba84 Creative Commons License 2015.05.11 0 0 1216

A francba, nem rakja be a képeket...

Pumba84 Creative Commons License 2015.05.11 0 0 1215

Bolgár rezi és V20/25

Pumba84 Creative Commons License 2015.05.11 0 0 1214

Elképzelhető, hogy a Bolgár rezi és a V20/25 nevű szőlő ugyan az? Csak azért gondolom, mivel mind a kettő rezisztens bolgár szőlő és még a kinézetük is nagyon hasonló.

Ali-bá Creative Commons License 2015.05.03 0 0 1213

Köszönöm, érdemes többször is elolvasni! :-)

Előzmény: Aldric01 (1212)
Aldric01 Creative Commons License 2015.05.03 0 0 1212

Bocsánat nem láttam, hogy már valaki betette a linket.

Előzmény: Aldric01 (1211)
Aldric01 Creative Commons License 2015.05.03 0 0 1211

Itt már leírta egyszer. Értékes fajtának tűnik.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=131146590&t=9217758

Előzmény: Ali-bá' (1200)
Kulicz Creative Commons License 2015.05.02 0 0 1210

2015 számomra sok kérdésre fog válasz adni. Idén pl. már oltottam április 24-én (chip szemzéssel törzsbe) és előreláthatóan fogok május végén is. Majd kiderül, milyen eredménnyel.

Előzmény: Kramcsák István (1206)
Kulicz Creative Commons License 2015.05.02 0 0 1209

Hasonlóan gondolom én is.

Előzmény: Ali-bá (1207)
Pumba84 Creative Commons License 2015.05.02 0 0 1208

Sziasztok, van valamelyikőtöknek saját tapasztalata a Bolgár rezi nevű csemegeszőlő fajtáról?

Ali-bá Creative Commons License 2015.05.02 0 0 1207

Nem szoktam, mindig szorgalmasan eltávolítom az alany hajtásait. Arra ösztönzöm, hogy nyomja a nemest. (Amíg nem látom, hogy megfakadt az oltás, addig hagyok egy tartalékot későbbi utó oltásra.)

Előzmény: Kulicz (1203)
Kramcsák István Creative Commons License 2015.05.02 0 0 1206

A képek tanúsága szerint 2004 05 31, de  melyik országban? egy kis dilemma  miért jó? a 60-70cm magasságban oltani ??? gondolom nem bajlódnak a homlítással, így marad magas kordonnak. minden esetre egy halk véleményem , hogy a korábbi zöldbe -zöld oltásnál  tökéletesebbek a forradások és mivel a szőlő nem nagyon hízza ki a sebet  nem lesz% ban olyan tartós erős tőkénk. de ez lehet csak az én meglátásom, jó lenne a ti véleményeteket hallani.

Előzmény: Kramcsák István (1205)
Kramcsák István Creative Commons License 2015.05.02 0 0 1205

kulicz, már gratulálni akartam , hol van nálunk ilyen fejlett szőlő, de lehet, hogy nem is ez évi fotó ?

Előzmény: Kulicz (1204)
Kulicz Creative Commons License 2015.05.02 0 0 1204

Ja, a kép:

Előzmény: Kulicz (1203)
Kulicz Creative Commons License 2015.05.02 0 0 1203

Ali bá, az oltás mellett szoktál hagyni alanyhajtásokat a vegetáció miatt? Ezen a képen így csinálják, 2 oltás, 1 alanyhajtás. Eddig így még nem próbáltam, idén talán igen.

Ali-bá Creative Commons License 2015.05.01 0 0 1202

Több komoly tőkét teljesen vissza vágtam csak a fagycsapon hagytam 2 szemet, azért nyomja, Eddig 3 hajtott megfelelő vastagságú zöld hajtást. Amint látod lehetőleg a tövénél oltom. Minden nap lesem, holnapra is van előjegyezve kettő.

/  Köszönöm a leírást, örülök, hogy ilyen! :-))  /.

Előzmény: Maci_P (1201)
Maci_P Creative Commons License 2015.05.01 0 0 1201

Hello!

Ezek szerint nálad már kellően előrehaladott a szőlő oltáshoz? Mert nekem még eléggé aprók a hajtások.

Ezt írta korábban róla egyébként:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=131146590&t=9217758

Üdv

Maci

Ali-bá' Creative Commons License 2015.05.01 0 0 1200

Elkészült az idei első zöldbe-fás oltásom.

Szőlőszem! Légy szives írjál valamit erről a fajtáról! V 25/20 Köszönöm.

Sanci07 Creative Commons License 2015.04.30 0 0 1199

Kedves szölőszem!Remélem még benézel az oldalra ezért teszek fel egy képet a neked küldött ÉVA csemegémről,pontosan annak is a tő alján meghagyott biztosító csapjáról,amit idén kivételesen két rügyre metszettem.Remélem a képből kivehető hogy a második szem már  termékeny,rajta a kis fürtöcske!Egyébkén az ÉVA rogyásig tele van,de még a gyengébben termők is! Megvolt az első Thiovitos permetezésem is mert a lemosó elmaradt.

Kramcsák István Creative Commons License 2015.04.29 0 0 1198

fxtrader55,  véleményem szerint  1cm vesző átmérő alatt nem hagynék szálveszőt , valaki írta korábban ,hogy a 60cm hajtását meg hagyja karnak, őrültség!  azért hívják tőkének mert a tőke fejben kell kialakulni -fejlődni egy olyan potenciálnak ami a későbbi  esetleges rossz viszonyokat/ elfagyás, jégverés stb/  lehetővé teszi a túl élésre , mert ha van jó erős tőkefej  abból várható új rügy megjelenése/ így a szakma az mondja, hogy ne siessük el a karra húzást,!de  azt is elnyújtva  , először csak egy kart és a fejnél mindig legyen biztosító rügy,/egy szem/ egy szóval erősödjön a gyökérzet és a terhelés csak 4-5 év után, de mindig a fejlettség arányában terhelni, most 3-4 rügynél nem hagynák többet és fürtött is ennyit, akár milyen erős.meg kell adni az induláskor az esélyt / minden tápanyag ,  talajba lombra ,folyamatos nedvesség , víz ellátás , növényvédelem/ curzate/gomba ölök/ alakuljon ki nagy lomb felület, hogy a fény, az erőt feltudja venni és eljuttatni a gyökér ig,.  jó szőlészkedést  neked, üdvözlettel.KI.

Előzmény: fxtrader55 (1196)
Maci_P Creative Commons License 2015.04.28 0 0 1197

Hello!

Nem tudom, neked hol tart a szőlőd, de amíg nem látszik, mennyi lesz a virág rajta, én békén hagynám, hiszen nem minden hajtáson lesz fürt, illetve egyeseken csak egy, másokon 2-3 is lehet. Ha most kezded kitördelni a hajtásokat lehet, hogy alvó rügy fog helyette elindulni, ezért érdemesebb várni kicsit. majd a nagyon csenevész, vagy rossz irányba növőket kell kiszedni,  Ha egy rügyből kettő hajtás tört elő, ott is ki lehet a gyengébbet szedni. A válogatásnál azt kell majd figyelni, hogy hagyj meg hajtást a jövő évi termőalapnak - akkor is, ha esetleg idén nincs rajta termés. Gondolom a könyv leírta, ezt melyik módszernél hol kell meghagyni. Aztán pedig a szőlőfajta fürttömege, érési ideje alapján lehet gondolkodni, hány kg. termést szeretnél nevelni. Moldova októberi, nagy fürtű, fiatal tőkén 1-2 fürtnél én többet nem hagynék, de ez legalább biztosan beérik. Néró aug. közepes méret, kb. 10-15 fürt meghagyható, De később még fürt is ledobható, ha túlterheltnek tűnik. Egyébként az a rizikó is megvan ilyenkor, hogy nem kötődik jól a termés, és kevsebb lesz a tervezettnél. Ezért lehet hagyni többet is, és majd júliusban ledobni pár fürtöt. A következő években pedig növelehtő a terhelés, de úgyis kitapasztalod, melyik fajta mit enged meg, mikor nem lesz már jó a cukor/sav arány.

Üdv

Maci

Előzmény: fxtrader55 (1196)
fxtrader55 Creative Commons License 2015.04.28 0 0 1196

Sziasztok,

A következőkben szeretnék segítséget kérni:

3-ik évesek a szőlőim (50 tőke ami kb. 30 különböző fajta csemegeszőlő). Tavaly csak 1-2 tőkén volt 1-1 fürt mutatóban de nem túl jó minőségben, talán korai volt még rajta hagyni.

Idén viszont már termőre metszettem, erősségtől függően félszálvessző vagy lehajlított kar (Guyot), ahogy a metszés ABC-je c. könyvben olvastam.

Némelyik fajta (Venus, Moldova, Neró, Suvenir) annyi hajtást hozott, hogy ihaj. Ha meghagyom őket, lenne rajtuk kb 20-30 fürt/tőke, ami nagyon sok. Próbáltam ritkítani az egymáshoz közelieket, de még így is soknak tűnik.

Egy tőkén mennyit hagyjak? Hány hajtást és hány fürtöt ha a lehajlított vessző kb. 7-8mm vastag?

A minőség lenne fontos, nem a mennyiség! De emellett szeretném kellőképpen leterhelni, amennyire szükséges.

Köszönöm, előre is.

Kapa bácsi Creative Commons License 2015.04.28 0 0 1195

Eléggé leült,most ez a topic!Kár volt néhány belátástalan"furkónak"szőlőszemet elüldözni!Kérdezném nem jár-e erre mostanában,néhány kérdésem lenne hozzá.Igazán nélkülözzük a szakértelmét!

Maci_P Creative Commons License 2015.04.13 0 0 1194

Hello!

Mostanra már nem fogsz tudni ekkora mennyiséghez nyugalomban lévő vesszőt találni - hacsak nincs valakinek hűtőben felesleges.

Valamint ilyenkor már nem biztos, hogy szerencsés lenne elvagdosni a karokat, mert megindultak mostanra.

Inkább készülj fel a jövő évre:

- nézz utána a modern, rezisztens fajtáknak, jobban jársz velük.

- szerezz hozzá kapcsolatot, aki tud majd csapot adni.

- keress a környezetedben valakit, aki fog neket tudni oltani, akár tőkenyakba, akár zöldbe-fás módszerrel

Üdv

Maci

Előzmény: rama.rama (1193)
rama.rama Creative Commons License 2015.04.13 0 0 1193

Az egész területem 0,3 ha (kb. 1200 tőke), ebből első körön 500nm-t szeretnék újratelepíteni/átoltani. Második lépésben 3-4 évvel később pedig - ahogy látom az eredményeket - folytatom a telepítést. A Teréznek közben utánaolvastam, a Sz. királynőjét csak példának hoztam fel, mint indikátor fajtát.

Előzmény: Kulicz (1192)
Kulicz Creative Commons License 2015.04.13 0 0 1192

Ha nagy tételben gondolkozol vigyázz a fajtaválasztással, az Évával gondok lehetnek /olvass vissza/ s Szőlőskertek királynőjét nagyon nem javasolom, a Teréz pedig kiváló, de nem korai, hanem késői fajta. Most telepítesz?

Előzmény: rama.rama (1191)
rama.rama Creative Commons License 2015.04.12 0 0 1191

Köszönöm a tanácsokat!

Az átoltás egy nagyon jó ötlet, gondolom sokkal hamarabb termőre is fordulna, plusz a kezdeti nehézségek (vegyszeres gyomirtás, aszály, vadkár) sem lennének jelentősek. Abasáron van egy pár rokon, majd őket is megkérdezem, hátha tudnak vkit javasolni az átoltáshoz. Próbának/kezdésnek egy 400nm-es oltott Othelló átoltására gondoltam.

Múlt héten voltam Abasáron. Veres Csabáné mesélt a saját csemegés ültetvényükről, és ő is a V-alakú felsőrészt emelte ki.

Fajtaválasztás: első körön a Suvenír, Éva, és a Rizamat fajtákat szemeltem ki, ezek mennének a magasabb (174 m) területre. Itt nagyon szépen fejlődik a Szőlőskertek királynője, ezért is gondoltam ezekre az igényesebb fajtákra. A problémás alsó részre - ahol az Othelló van -  pedig vmilyen rezisztens, korán érő, kisebb hőigényű fajtát szeretnék tenni. Esetleg Teréz???

Természetesen próbálok visszafelé is lapozni a fórumban, mert sok értékes infót találni! :)

R.

Előzmény: Kramcsák István (1190)
Kramcsák István Creative Commons License 2015.04.12 0 0 1190

rama-rama .:/nem margarin? sutka /vicc/ megérted.?  Ajánlom Sepsi István  szőlészt Mádról   ,neki nagy területeket oltottak át / a régi tőkébe új fajtát /  biztosan tud ajánlani szakit aki csinálja.   a neten rá keresel.  nagyon itt  lenne az ideje !!!! fajta kiválasztás , alvó oltócsap  hűtőbe, stb,stb:  a régi tőkét 50cm magasságban elfűrészelik  és a fejből jövő hajtásból két erőset meghagynak amit máj vége júni elején beoltanak, vagy hasítékkal közvetlen a régi karba rakják bele a csapokat.!! mivel nagyon beindul a nedv keringés gyorsan kell lépni. Ideális lenne egyszerre meg lépni  az át oltást mert a régi nagy tőkék alatt nem nagyon fog  fejlődni a fiatal pótlás, Abasáriak szakcsoportban szerveződtek , azt jelenti ,hogy Veres Csaba köré gyűlve , egyénenként termelnek és közösen értékesítenek.ellenőrzés mellett / ajánlom Dér Gyula oltványost szintén onnan. A talaj nagyon megfelelő  , a gödör is elég,  a csemege szőlőnek is jó a 180 cm es kordon , /gdc/  V -alakú felsőrész kialakítással , itt találsz " szőlő szem / cím alatt egy fotót vagy 2 hónapja lett feltéve. a fajta kiválasztás  mivel nagy területről van szó a kettős hasznosítású  fajták is szerepeljenek Pld : pölöskei muskotály, bornak is jó, megbízhatóan terem stb.

Előzmény: rama.rama (1189)
rama.rama Creative Commons License 2015.04.12 0 0 1189

Sziasztok!

A tapasztaltabb szőlész kollégákhoz fordulnék pár kérdéssel! Kerecsenden (Eger mellett) szeretném a jelenleg Zweigelt ültetvényt folyamatosan csemegévé alakítani (100Ft-os áron nekem nem éri meg molyolni...). Az ültetvény 32 éves, és az eddig kipusztult tőkék helyére már megkezdtem a konténeres oltvány (Suvenír) telepítését. A meglévő támrendszer (180cm magas kordon) miatt nem tudok komolyabb talajelőkészítést végezni, az ültetés kimerül egy lyuk ásásában. Ez mennyire lehet a fiatal növény szempontjából problémás? A növényeket Yara 15-30-5-ös, ca. 1%-os oldattal locsolom. A talaj 25Ak-ás Ramann-féle b. erdőtalaj, és igazán olajos borokat adott eddig.

A másik kérdésem, hogy az abaszőlő mennyire megbízható? Annyit tudok, hogy a szaporítóanyag egy részét maguk, másik részét pedig külsős vállalkozók állítják elő. A számlákat elteszem, ha később reklamációra kerülne sor...

R.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!