AOTD - Album of the day
EFB - Első felületes benyomás
NFR - Nice fucking refrén (azaz épp nem tudod kitörölni az adott refrént, dallamot a füledből)
MM - Most megy (azaz most épp ezt hallgatod)
"Ne haragudj,de szerintem igazi come backrol akkor beszélhetünk ha az mtv és a vivan is játszanának ne adj isten fö müsöridöben true metal zenekarokat. Ha undergound szinten van valami mozgolodás az még nem igazi Come back :)"
- Nem lehetne már hanyagolni ezt a true metal emlegetést? Én szándékosan eurometalt írtam, mert sokkal többről van szó, mint egy Sacred Steelről. Az egész európai underground metal dolog az utóbbi három évben érezhető módon megerősödött. Nyilván a Dynamo fesztiválon sem véletlenül volt a Manowar az egyik fő banda. És épp ez a szép az egészben. A Manowart kitette a multi kiadó (a sokadik), nincsenek egyik ker. tévében sem, és mégis őket választják főbandának, míg a másik napon a mainstream rockcsapattá fejlődött Metallica volt a headliner. Most képzeld, mi lenne a mostani zenekari túltengésből, ha még a kereskedelmi tévék is nyomnának metal klipeket. Az összes H-Blockx rajongóból hirtelen fulltime metalista lenne.
A mostani underground erősödésből nemcsak a kardos, szegecses bandák profitálnak, hanem mindenki. Az egykori és új thrash csapatok, a viking metal bandák, a prog.zenekarok az Opethtől a Vanden Plas-ig, a dallamos bandák, és persze nem utolsósorban a rajongók. Aki persze az utóbbi két évben metalból átment Depeche Mode-ba, Radioheadbe, vagy Pink Floydba, annak újra meg kell találnia a torzítót, de hát ez van... Mindenkinek azért nem lehet jó egyszerre:)))
"Igen mert a müsoros cd kurva drága, de itt promo cdkröl van szo az elöállitási költség nagy a kazetta és cd között ? Nem hiszem hogy akkora a diferencia."
- Attól, hogy promo CD-ről van szó, még nagyon komoly jogdíjakat kellett kifizetnünk. Ráadásul a CD esetében nemcsak az előállítás drágább, mint az MK-nál, hanem még a jogdíj is magasabb. Ezeket a jogdíj kifizetéseket vállalhatták volna át a kiadók, de azt mondták, hogy nem éri meg nekik.
Amíg az újságra vonatkozó terjesztési jutalék 40-45%, addig sajna nem megoldható, hogy az 1000 példányos CD melléklet az újságosoknál legyen. Hiába emeljük meg az eladási árat a CD miatt, az emelés felét azonnal elviszi a terjesztés. Ezt próbáljuk most kivédeni az alternatív módszerrel.
Ráadásul ez a kétfajta MHH - kazettás és kazetta nélküli - is lezsibbasztotta a hírkeréket. Egy harmadik verzió esetén tuti elküldtek volna minket a vérbe. Így is sokszor a határán jártunk ennek.
Ez az első olyan próbálkozás itthon, amikor a kiadók anyagi támogatásának teljes hiánya ellenére kijön egy ilyen melléklet, ráadásul 16(!) nótával különböző cégektől. Ha műxik, legközelebb biztos tudunk finomítani a rendszeren.
Korábban felmerült már a néhai Z magazin esete. Nos, ők valóban CD-vel indítottak annak idején, viszont olyan szinten nem járták körbe a dolgot, hogy azonnal csináltak egy váratlan másfél-két millás jogdíj kiadást az egyik hazai multinak. Mit mondjak, a kiadó nem köszönte meg nekik... Utána már másmilyen is lett a CD-jük (egyből csak két-három track volt rajta...)
Egyébként ha akár postacímre, akár e-mailen keresztül - mhh@mail.matav.hu - mondjuk kedden, dec. 14-én elküldöd a rendelést (lehet persze előbb is, most csak azt mondom, akit váratlanul, az MHH megvásárlásakor ér a hír), akkor 750 Ft-ért, utánvéttel küldjük a CD-t. Annak Karácsonyig kacagva meg kell érkeznie. A boltokban 1200 Ft lesz a CD-s, 100 oldalas MHH.
Mondom, legközelebb talán jobb is lehet a rendszer, talán támogatókat is lehet majd szerezni hozzá, okosabb vidéki terjesztést szervezni, de mint minden új dolognál, az első lépések itt is a legnehezebbek. Pláne széllel szemben. Mi is kíváncsian várjuk, hogy sül el ez az egész. Ha tudna működni, lehetne akár negyedévente is melléklet
"Azért a "nem számíthatunk azokra az arcokra"
kifejezés erős."
- Ha olvastad a teljes topikot, láthattad, hogy ez amolyan tréfás szúrkapiszka volt, visszautalás egy korábbi témára. Az érintett vette is az adást:)))
Természetesen ezúttal sem állt szándékomban sértegetni bárkit is. Bocs, ha magadra vetted.
A szegecsekről meg miért kéne megfeledkezni? Akinek ez tetszik, az viselje csak. Ahogy más a corpsepaintet, a bohócmaszkot, a pvc-gatyát, a fémptepsit, a vécéláncot, a térdig lógó gatyát. Szvsz épp erről az ízlés rendőrségről kéne leszokni, és nem a szegecsekről.
Én biztos nem fogok röhögni, mert nekem a mai napig vannak poszterek a falamon, otthon és nem csak a szerk.ben.
Igazából elég nehéz felmérni, hogy hányan is vannak a black metal hívek. Ha a Dimmu Borgiron megjelentek számát nézzük, akkor vannak jó páran, de többségről azért nem beszélhetünk.
Viszont nem lehet mindig Metallica poszter:))) Örülök, hogy legalább ebben a témakörben nem került elő ez a true metal dolog.
Azért a "nem számíthatunk azokra az arcokra"
kifejezés erős.
Nem tudom, kiben lehet jobban megbízni, de egy
20-25 (és felfelé) korban az embernek sokkal szilárdabb
a véleménye és az ízlése.
A 16-17 éves srácok jó része ugyanúgy divatból hallgat
durva zenét, aztán vagy leesik neki, mit is hallgat, vagy nem.
A szegecsekről pedig jó lenne elfeledkezni így az ezredforduló
táján.
Várom már a Hammert. De a mellékletet kihagyom.
Csak a Lock Up és a Control Denied érdekelne,
a magyarok közül pedig a Demonlord (csak a kiejtés!!!)
Akkor most hogy lesz ez a CD melleklet? En szegedi vagyok, mondjuk megveszem az ujsagot MK nelkul, kuldok egy rendelest, ha szerencsem van, akkor meg jut belole nekem is, kifizethetem a postakoltseget, es ha szerencsem van, akkor 1000 forintert a postat ismerve kb. januar 10. korul lesz egy promo CD-m???
Nem lehetne lekuldeni az MCD-nek vagy Fotexnek? Megint a videkiek szivnak!!!!! :((((((((((
ui.: Jah, es ha az MK ott van az ujsagosnal, akkor a CD miert nem lehet???
"Az MHH fennmaradásához elengedhetetlen, hogy állandóan új olvasók is kezükbe vegyék a lapot. Nem számíthatunk azokra az arcokra, akik 4-5 éve nem vettek új lemezt, és minden sokkal szarabb nekik, mint az a zene, amiért 16-17 évesen rajongtak:))) "
:-))) ehhez csak annyit, h a mai napig minden honapban veszem a hammert. kulonben meg telleg minden szarabb, mint, legalabbis azokban a stilusokban, amik akkor is leteztek. az Accept jo volt (ujjaalakulva mar kevesbe), a Hammerfall nem jo. imho eleg vicces lenne, ha az en koromban meg kepes volnek komolyan venni egy olyan zenekart, amelynek a gitarosa ugy nez ki, mint egy kiszegecselt botsaska, es nem GWAR-nak hivjak. :-)
Kösz hogy mindenkinek ilyen kimeritöen válaszolsz !
"A perfekt angol tudás hiánya azonnal nem zavarja a brit sajtót, ha a Rammstein elad egymillió lemezt az USA-ban."
Igen néha van ilyen kivétel : Nena: 99 lufi , meg Falco Rock me Amadeus :) A Rammsteinek meg nagy szerencséje volt elcsipte a Family values turnét
és az a sok agytalan amerikai fasz (ideértve az mtv fönökeit akik eldöntik hogy mi a jó nekünk) meg azt hiszi, hogy kúúl mert a Kornékkal játszanak és persze hogy gonndolkodás nélkül megveszi azt a szar Rammstein cdt.
"Money talks, bullshit walks..."
Hihi ezt elöször Sebastian Bachtol hallottam 91-be :)
"a mondatban a komoly kreatív zsákutcába szaladt Entombed zenekart, az önmagát egyre halványabban kopirozó Clawfingert említed, vagy azt a Mayhemet"
Nem mondtam hogy ezek húú de jo zenekarok csak felhoztam példának hogy nem csak amerikai és angol zenekarokrol irnak az angol sajtoban.
"- Egy szót mondok: underground.
A jelenlegi eurometal mozgalom pont attól jó, hogy nem a multik irányítják, hanem a rajongók. A kereskedelmi tévékben 90 százalékban multikiadós rockbandák szerepelnek, és ezek túlyomó többsége amerikai banda."
Ne haragudj,de szerintem igazi come backrol akkor beszélhetünk ha az mtv és a vivan is játszanának ne adj isten fö müsöridöben true metal zenekarokat. Ha undergound szinten van valami mozgolodás az még nem igazi Come back :)
"Valóban csak Amerikában születnek tehetségek vagy ez egy torz kép? (A kérdés költői)"
Nemcsak, angliaban is :)
YES CD melléklet végre !!!
"az előállítás és a jogdíjak nem csekély költségét az újság kiadójának és az olvasónak kell állnia"
Basszus ettöl féltem :( de legalabb probalkoztal.
"1. Magyarországon ma még mindig legalább kétszer annyi kazetta fogy el egy albumból, mint CD. Tehát, ha CD-t mellékelünk, egy csomó olvasó jelzi majd, hogy azzal nem tud mit kezdeni."
Igen mert a müsoros cd kurva drága, de itt promo cdkröl van szo az elöállitási költség nagy a kazetta és cd között ? Nem hiszem hogy akkora a diferencia.
A cds verzio dragabb lesz ? És ha igen mennyivel ?
Lesz rajta ossian meg kell vennem :)
supertzar: nem oly reg kezdtem rendszeresen venni a lapokat de visszamenoleg mar sokat szereztem. Szoval az lenne a kerdesem, hogy ugye igen tetemes reszet alkotjak az olvasoknak a blackerek? Mert Pl az utobbi 4 hammerben (elotte nem vettem) mindig volt black poszter. Immortal, Marduk, COF es most a Mayhem. Szoval ez csak veletlen vagy mi? Ja felre ne ertsd, en pl ezeknek orulok a legjobban!!! Csak gondoltam rakerdezek. Szal black poszter legyen sok.
rohogjetek ki, de en meg olyan csako vagyok aki kiteszi a posztereket a falara
Próbálom behozni a lemaradást és válaszolgatni, akinek csak tudok.
So What írta:
"Szerintem az angoloknak, amerikaiaknak tök nevetségesek lehetnek a német olasz spanyol stb.
zenekarok, szegény gatheringék pl. egy interju során kiderült, hogy angol tudásuk igen csak szegényes.Nem azért nem szerepelnak az angol sajtoban mert az angolok ujságirok sznobok, hanem mert ezek a zenekarok egyszerüen szarok.Egyébként érdekes modon a nem annyira égés nyugati europai bandákrol azért irnak. : Entombed,clawfinger,Mayhem. Söt a Terrorizer a Norvég black metal sceneröl is ir mindig..."
- A perfekt angol tudás hiánya azonnal nem zavarja a brit sajtót, ha a Rammstein elad egymillió lemezt az USA-ban. Money talks, bullshit walks...
Amikor a thrash "in" volt, cseppet sem zavarta a brit sajtót, hogy a Kreator vagy a Destruction tagjai nem kenik-vágják az oxfordit.
Egy Opeth, egy In Flames, egy Rhapsody, egy Gamma Ray vagy egy Children Of Bodom objektív szemmel aligha titulálható szarnak, főleg, ha ugyanabban a mondatban a komoly kreatív zsákutcába szaladt Entombed zenekart, az önmagát egyre halványabban kopirozó Clawfingert említed, vagy azt a Mayhemet, amely teljes értékű új albummal még nem bizonyított, ergo pillanatnyilag önmaga kultuszából él. Természetesen már most elnézést kérek a fentiek rajongóitól, csupán azt akarom szemléltetni, hogy minden viszonyítás kérdése. Lenne kivel foglalkozni a kontinens mai pezsgő metal életéből is, ha végre kidugnák a brit kollégák a fejüket a hátsó felükből.
"Hmm nekem mtv-m viva2-m van Virus megszünt :( superockba pedig soha nem volt true metál.Az Iron Maiden judas priest max. de öket kell játszani.
Mikor adtak le primal fear klippet ? Vagy feltörekvö trú metál bandákat ? Én még soha nem láttam föleg nem napközbe."
- Egy szót mondok: underground.
A jelenlegi eurometal mozgalom pont attól jó, hogy nem a multik irányítják, hanem a rajongók. A kereskedelmi tévékben 90 százalékban multikiadós rockbandák szerepelnek, és ezek túlyomó többsége amerikai banda. Valóban csak Amerikában születnek tehetségek vagy ez egy torz kép? (A kérdés költői)
"Ok és most jöjjön 1-2 épitö jellegü ötlet: kurva jo lenne ha járna hozzá Cd is. A kiadoknak ez tök jó reklám, söt úgy kellene intézni, hogy a pénzesebb kiadok dobják össze a mellékelt cdk árát. A kerrangnál és angol metal hammernél is igy müködhet, bár ott a kiadoknak több pénze is van. A Z+ magazinnak és a zenész magazinnak is volt cd melléklete kérdezd meg öket, ök hogy csinálták :)"
- Legalább másfél-két éve agyalunk ezen a melléklet dolgon. Egy csomó mindent végig kellett gondolnunk ahhoz, hogy ez most decemberben megvalósulhasson.
1. Magyarországon ma még mindig legalább kétszer annyi kazetta fogy el egy albumból, mint CD. Tehát, ha CD-t mellékelünk, egy csomó olvasó jelzi majd, hogy azzal nem tud mit kezdeni.
2. Ha viszont csak kazetta melléklet van, a CD-s tábor kezdi fitymálni a kezdeményezést és valahol nekik is igazuk van.
3. Vannak olvasók, akik nem hajlandóak több pénzt áldozni egy MK/CD melléklet kedvéért.
Vagyis három verziónak kell készülnie.
Újabb problémák:
1. A kiadók
A hazai multikiadók nem látják a melléklet előnyét, azt, hogy így olyan bandáknak csaphatnak reklámot, amelyek más úton-módon (tévé, rádió) nem juthatnak el a potenciális zenehallgatóhoz.
Nemhogy anyagilag nem támogatták a melléklet létrejöttét, de még ingyen sem erőlködtek a jogok megszerzésén. Tisztelet a kivételnek: Sony Music.
A kinti függetlenek legalább segítőkészek voltak, de a hazai piac csekély mivolta miatt anyagilag nem tudtak beszállni.
Vagyis az előállítás és a jogdíjak nem csekély költségét az újság kiadójának és az olvasónak kell állnia.
2. A terjesztés.
Három különböző verzió egyszerűen technikailag nem jelenhet meg az újságosoknál, így aztán csak a melléklet nélküli, hagyományos árú, ám ezúttal 100 oldalas MHH, valamint az emelt árért kapható kazettás verzióval megspékelt MHH lesz az újságosstandokon december 10-től.
Aki CD-re is vágyik az MHH mellé, az a pesti "metal" boltokban - Hammer, Headbanger, Viking, Krokodil, Solaris - szerezheti ezt be már csütörtöktől, azaz december 9-től. A vidékiek postán, utánvéttel juthatnak a CD melléklethez, jelentkezni vagy levélben vagy e-mailben lehet az MHH címén.
Mi lesz a Let The Hammer Fall Vol.1. CD/MK-mellékleten?
16 nóta, hazai és külföldi bandáktól:
RATM
Control Denied (Chuck Schuldiner)
Engine (Fates Warning énekes)
Lock Up (Napalm/Hypocrisy/D.Borgir grind project)
Korn
Nemesis
Agathodaimon (gothic/black)
Mood
Dope (modern industrial rock/metal)
Creed (poszt-grunge)
Demonlord
Ossian
Crimson Glory (power metal)
Danzig
Nevergreen
Coda (hard rock Rudán Joe-val)
Az MHH-ban pedig többek között a következő interjúk olvashatók majd:
Metallica, RATM, Virgin Steele, Slipknot, Control Denied, Luca Turilli, Dream Theater, Rage, Opeth, Cradle Of Filth, Moonspell, My Dying Bride, Kovenant, Blind Myself, Danzig, Voivod, UDO, Toto, Nemesis, Symmetry, stb.
Poszter: Dream Theater, Mayhem
Címlap: Metallica
Próbálod kiforgatni a szavaim, a saját gondolataidat a számba adni, de nem hagyom.
"Az újság eszetlenül ráugrott minden divathullámra. Jött Ice-T,aztán a Prodigy, meg az amerikai "új metal" jeles képviselői, nem is szólva a punknak hazudott pop csapatokról, de a 4 non Blondes / vagy mi/ is bekerült a lapba, mert volt egy daluk amit halálra játszott a hatalmas MTV. Ekkor tűnt el a címlapról - mintegy véletlenül - a lap öndefiníciója is /HRHM/."
- Amikor a metal körökben a 90-es évek közepén világszerte jelentkezett identitás válságról (újságok, kiadók, zenekarok tűntek el, vagy váltottak radikális módon arculatot) írtam, és ennek hatásáról az MHH-ra, akkor nem azt írtam, hogy eszetlenül rámentünk minden divathullámra. Épp, hogy rengeteg filózás, érvek-ellenérvek felsorakoztatása alakította a lap fő vonalát. 1997 táján Ice-T már nem volt divathullám, ez már nem a Copkiller korszak volt...
Ez egy próba volt, egy nem kézenfekvő MHH borító, mintegy jelezve, hogy az MHH több, más, mint a 80-as évek metal bandáinak színtere. Mivel pont Pesten volt buli, azt mondtuk, próbáljuk meg. Nem jött be... A visszajelzések egyértelműek voltak, az olvasótábor nem akar Ice-T borítót. Ugyanakkor biztosan voltak olyan srácok, akik az Ice-T címlap nélkül talán még ma sem tudnának arról, hogy van egy MHH, egy kemény zenékkel foglalkozó lap.
Ugyanakkor a Prodigy dolog egyfelől nagyon is működött. A Prodigy interjús lap magasan az akkori év legsikeresebb MHH száma volt, ami azt jelentette, hogy egy csomó olyan arc is megvette a lapot, aki egyébként nem törzsolvasó.
Az MHH fennmaradásához elengedhetetlen, hogy állandóan új olvasók is kezükbe vegyék a lapot. Nem számíthatunk azokra az arcokra, akik 4-5 éve nem vettek új lemezt, és minden sokkal szarabb nekik, mint az a zene, amiért 16-17 évesen rajongtak:)))
De attól, hogy az éppen aktuális zenék is szerepelnek a lapban, azokról is írunk, akik így vagy úgy, de egy szélesebb közönséghez is eljutottak, az MHH fő vonala szerintem elég tiszta és tiszta volt korábban is.
A HRHM felirat eltűnését, azt hiszem, elég alaposan részleteztem. Nem "mintegy véletlenül" tűnt el, hanem azért, mert a Leghangosabb Rockmagazin jobban kifejezte az MHH
vonalát, image-ét. Ráadásul német részről erőteljes javaslatként jött a Metal jelző elhagyása. Ezt semmiképp nem akartuk, viszont a Leghangosabb Rockmagazin kifejezés mindenképp igaz. Egyrészt utal a zene nem éppen akusztikus mivoltára, valamint arra, hogy mi vagyunk a legtöbb rockszerető emberkét elérő lap itthon.
"Szerintem több mint érdekes, hogy az MHH által támogatott 4 válogatáslemezen egyetlen igazi durva zenét játszó magyar zenekar nem mutatkozhatott be. Korábban szándékosan nem akartam zenekarneveket említeni, de legyen. Testimony, Nebron, Frost, Diafragma, C.Epidemic. Ez csak néhány példa. Az Ahriman azért maradt ki, mert ha szerencséjük van, nekik már van szerződésük külföldön."
- Az első három Demonstráció album idején az általad felsorolt bandák még nem pörögtek úgy, mint pár évvel később. A Testimony konkrétan akkor bukkant fel, mikor a D3 már elkészült, az Epidemic első demója meg úgy '97-es lehet. Nebron, Frost... Hol voltak akkor még?
Azért az Ektomorf vagy a Carbon Cage nem tudom mit játszott, ha nem igazi durva zenét, amikor 1996-ban felkerültek a D3-ra... A szerk-ből mindenki szavazott a kedvenceire, az általa jónak tartott bandákra, aztán ez lett belőle. Egy non-profit kiadvány, teszem még hozzá...
A PowerHungarynál kicsit másképp nézett ki a dolog, de a Dying Wish és a Without Face épp a szerkesztőség kiválasztása révén került fel ide.
De lesz még ilyen akció máskor is, nyilván más bandákkal.
"Az Evensong példája azért érdekes, mert külföldön találnak kiadót, megjelenik a CD, és a MHH kb. annyi helyet biztosít az interjúhoz, mint amennyit egy DM utánzat szerződés nélküli hajbanda kap. A kemény zenét játszó magyar zenekarokat akkor is érdemes támogatni, ha éppen nem az általunk alapított lemezcégnél jelennek meg a lemezeik."
- Az Evensongot szerintem nem hanyagoltuk el, de mint írtam korábban, a csapat nem az a pörgős típus. Kétszer kaptak igen jó kritikákat (nem úgy, mint a Rock Hardban), ezek után azonnal interjúk jöttek, de híreket, új infókat később sosem küldtek magukról, turnékon sem feszültek. Zaklattuk őket, hogy csináljunk nekik valami rendes pesti élő bemutatkozást. Eredmény: zéró.
Ha most lesz új lemez, nyilván megint szerepelnek majd az MHH-ban, persze ha ők is feccölnek energiát ebbe.
A Sear Bliss például sokkal mozgolodósabb csapat - nem Hammer Recordsos banda (hogy a némiképp rosszindulatúnak tűnő célzásodra is feleljek) -, így aztán róluk eddig is volt mit írni, velük történtek dolgok.
"Ha valaki azért nem ad egy neki nem tetsző zenére alacsonyabb pontszámot mert fél attól, hogy néhányan beszólnak, az ne pontozzon. Sokkal jobban becsülöm Sz.Lacit, aki habozás nélkül adott -1000 pontot egy death lemezre / azt hiszem C.C. volt /, mint azt aki összeszorított fogakkal ad erre 6-7 pontot, miközben csak dallamos zenét hallgat."
- A pontozásról már leírtam: aki sok zenét hallgat és sokféle zenét megismer, óhatatlanul több fajtát lesz képes értékelni. Szvsz senki nem összeszorított szájjal ad 6-7 pontot egy durva bandára, és megfordítva: a durvább zenék hívei sem összeszorított szájjal adnak 6-7 pontot egy lazább zenére.
"Emlékszem mekkora felzúdulás volt a részetekről, amikor az általatok meghívott vendégek voltak olyan pofátlanok, és saját ízlésük szerint pontozták a zenéket. Ezt a skandalumot! / Ha jól emlékszem, nem is vettétek a pontszámokat figyelembe./"
- Akkor és ott az megint egy szervezési probléma volt. Nem lett volna szabad három brutál irányból érkezett vendéget hívni, pláne nem egy bandából(?) két arcot. Hiába pontozott Intense Sanyi korrekt módon, ha a két srác szórta a nullákat. Persze nem lett volna ez baj, ha ez valóban megalapozott véleményük lett volna, és nem valami vélt sérelem "vicces" megtorlása.
Miért, te elhiszed, hogy a tucat death metal Necrosis (Necrowho?!) tízpontot ért mindkettejüknek, miközben a Therion (ezt a bandát biztos ismered:)))) csak 5-6 pontot érdemelt. A keresztény(!) AOR King James 3-4 pontot kapott, ugyanakkor a Bang Tango, Dokken, Trouble trió összesen nem kapott tőlük 1 pontot sem. Megmondom, mi történt. Aminél látták, hogy nekünk tetszik, azonnal nulláztak, aminél meg ezt nem vették észre, ott befért a 4 pont. Hát, ez minden volt, csak nem pontozás a saját ízlésük szerint. Sokkal korrektebb lett volna, ha azt mondják, hogy nézzétek, utáljuk az MHH-t, titeket meg pláne, egyetek szart szomorú életek végéig! Kenjétek a hajatokra az egész Hangpróbát, mi ebben nem veszünk részt.
"Hasonlóan nem lenne jó ha az alapján kerülhetnének be együttesek a lapba, hogy hány lemezüket adta el a Zenebarlang. El kellene szakadni attól, hogy mindent a példányszámok tükrében vizsgáljatok."
- Úgy érzem magam, mint egy papagáj. Nem csoda, mert mindig a példányszámokon lovagolsz. Épp a Dream borító kapcsán írtam, hogy egy Offspring vagy egy Tankcsapda címlap bizonyára jobbat tett volna az MHH példányszámának, de nem ez volt a lényeg, hanem az, hogy a Dream album mennyire jó.
Az MHH 95%-át olyan bandák teszik ki, akiknek hazai eladási példányszámai messze alatta maradnak az MHH példányszámának. Jószerivel a Metallicán és a Tankcsapdán kívül nincs banda, amelyikkel esetleg eladási példányszámot tudnánk növelni. Ez a zene underground és pont ettől jó. A mondataidban vissza-visszatér valami bújtatott célzás az MHH üzleties jellegre, amit viszont sosem mondasz ki konkrétan. Így aztán nem is tudom, miképp reagáljak rá.
Mindenesetre leírom, hogy nem a Hammer Zenebarlangos eladás alapján kerülnek be a bandák a lapba, és nem vizsgálunk mindent a példányszámok tükrében.
DE... Az adott bandák általános népszerűsége épp úgy szempont, mint az aktuális teljesítményük, valamint az, hogy az adott banda a szerkesztőség, illetve a szerk. tagjai számára milyen fontos. Másik fontos szempont, hogy egy MHH-ba kábé 18-20 interjú fér be, ennyi a hely.
Próbálod kiforgatni a szavaim, a saját gondolataidat a számba adni, de nem hagyom.
"Az újság eszetlenül ráugrott minden divathullámra. Jött Ice-T,aztán a Prodigy, meg az amerikai "új metal" jeles képviselői, nem is szólva a punknak hazudott pop csapatokról, de a 4 non Blondes / vagy mi/ is bekerült a lapba, mert volt egy daluk amit halálra játszott a hatalmas MTV. Ekkor tűnt el a címlapról - mintegy véletlenül - a lap öndefiníciója is /HRHM/."
- Amikor a metal körökben a 90-es évek közepén világszerte jelentkezett identitás válságról (újságok, kiadók, zenekarok tűntek el, vagy váltottak radikális módon arculatot) írtam, és ennek hatásáról az MHH-ra, akkor nem azt írtam, hogy eszetlenül rámentünk minden divathullámra. Épp, hogy rengeteg filózás, érvek-ellenérvek felsorakoztatása alakította a lap fő vonalát. 1997 táján Ice-T már nem volt divathullám, ez már nem a Copkiller korszak volt...
Ez egy próba volt, egy nem kézenfekvő MHH borító, mintegy jelezve, hogy az MHH több, más, mint a 80-as évek metal bandáinak színtere. Mivel pont Pesten volt buli, azt mondtuk, próbáljuk meg. Nem jött be... A visszajelzések egyértelműek voltak, az olvasótábor nem akar Ice-T borítót. Ugyanakkor biztosan voltak olyan srácok, akik az Ice-T címlap nélkül talán még ma sem tudnának arról, hogy van egy MHH, egy kemény zenékkel foglalkozó lap.
Ugyanakkor a Prodigy dolog egyfelől nagyon is működött. A Prodigy interjús lap magasan az akkori év legsikeresebb MHH száma volt, ami azt jelentette, hogy egy csomó olyan arc is megvette a lapot, aki egyébként nem törzsolvasó.
Az MHH fennmaradásához elengedhetetlen, hogy állandóan új olvasók is kezükbe vegyék a lapot. Nem számíthatunk azokra az arcokra, akik 4-5 éve nem vettek új lemezt, és minden sokkal szarabb nekik, mint az a zene, amiért 16-17 évesen rajongtak:)))
De attól, hogy az éppen aktuális zenék is szerepelnek a lapban, azokról is írunk, akik így vagy úgy, de egy szélesebb közönséghez is eljutottak, az MHH fő vonala szerintem elég tiszta és tiszta volt korábban is.
A HRHM felirat eltűnését, azt hiszem, elég alaposan részleteztem. Nem "mintegy véletlenül" tűnt el, hanem azért, mert a Leghangosabb Rockmagazin jobban kifejezte az MHH
vonalát, image-ét. Ráadásul német részről erőteljes javaslatként jött a Metal jelző elhagyása. Ezt semmiképp nem akartuk, viszont a Leghangosabb Rockmagazin kifejezés mindenképp igaz. Egyrészt utal a zene nem éppen akusztikus mivoltára, valamint arra, hogy mi vagyunk a legtöbb rockszerető emberkét elérő lap itthon.
"Szerintem több mint érdekes, hogy az MHH által támogatott 4 válogatáslemezen egyetlen igazi durva zenét játszó magyar zenekar nem mutatkozhatott be. Korábban szándékosan nem akartam zenekarneveket említeni, de legyen. Testimony, Nebron, Frost, Diafragma, C.Epidemic. Ez csak néhány példa. Az Ahriman azért maradt ki, mert ha szerencséjük van, nekik már van szerződésük külföldön."
- Az első három Demonstráció album idején az általad felsorolt bandák még nem pörögtek úgy, mint pár évvel később. A Testimony konkrétan akkor bukkant fel, mikor a D3 már elkészült, az Epidemic első demója meg úgy '97-es lehet. Nebron, Frost... Hol voltak akkor még?
Azért az Ektomorf vagy a Carbon Cage nem tudom mit játszott, ha nem igazi durva zenét, amikor 1996-ban felkerültek a D3-ra... A szerk-ből mindenki szavazott a kedvenceire, az általa jónak tartott bandákra, aztán ez lett belőle. Egy non-profit kiadvány, teszem még hozzá...
A PowerHungarynál kicsit másképp nézett ki a dolog, de a Dying Wish és a Without Face épp a szerkesztőség kiválasztása révén került fel ide.
De lesz még ilyen akció máskor is, nyilván más bandákkal.
"Az Evensong példája azért érdekes, mert külföldön találnak kiadót, megjelenik a CD, és a MHH kb. annyi helyet biztosít az interjúhoz, mint amennyit egy DM utánzat szerződés nélküli hajbanda kap. A kemény zenét játszó magyar zenekarokat akkor is érdemes támogatni, ha éppen nem az általunk alapított lemezcégnél jelennek meg a lemezeik."
- Az Evensongot szerintem nem hanyagoltuk el, de mint írtam korábban, a csapat nem az a pörgős típus. Kétszer kaptak igen jó kritikákat (nem úgy, mint a Rock Hardban), ezek után azonnal interjúk jöttek, de híreket, új infókat később sosem küldtek magukról, turnékon sem feszültek. Zaklattuk őket, hogy csináljunk nekik valami rendes pesti élő bemutatkozást. Eredmény: zéró.
Ha most lesz új lemez, nyilván megint szerepelnek majd az MHH-ban, persze ha ők is feccölnek energiát ebbe.
A Sear Bliss például sokkal mozgolodósabb csapat - nem Hammer Recordsos banda (hogy a némiképp rosszindulatúnak tűnő célzásodra is feleljek) -, így aztán róluk eddig is volt mit írni, velük történtek dolgok.
"Ha valaki azért nem ad egy neki nem tetsző zenére alacsonyabb pontszámot mert fél attól, hogy néhányan beszólnak, az ne pontozzon. Sokkal jobban becsülöm Sz.Lacit, aki habozás nélkül adott -1000 pontot egy death lemezre / azt hiszem C.C. volt /, mint azt aki összeszorított fogakkal ad erre 6-7 pontot, miközben csak dallamos zenét hallgat."
- A pontozásról már leírtam: aki sok zenét hallgat és sokféle zenét megismer, óhatatlanul több fajtát lesz képes értékelni. Szvsz senki nem összeszorított szájjal ad 6-7 pontot egy durva bandára, és megfordítva: a durvább zenék hívei sem összeszorított szájjal adnak 6-7 pontot egy lazább zenére.
"Emlékszem mekkora felzúdulás volt a részetekről, amikor az általatok meghívott vendégek voltak olyan pofátlanok, és saját ízlésük szerint pontozták a zenéket. Ezt a skandalumot! / Ha jól emlékszem, nem is vettétek a pontszámokat figyelembe./"
- Akkor és ott az megint egy szervezési probléma volt. Nem lett volna szabad három brutál irányból érkezett vendéget hívni, pláne nem egy bandából(?) két arcot. Hiába pontozott Intense Sanyi korrekt módon, ha a két srác szórta a nullákat. Persze nem lett volna ez baj, ha ez valóban megalapozott véleményük lett volna, és nem valami vélt sérelem "vicces" megtorlása.
Miért, te elhiszed, hogy a tucat death metal Necrosis (Necrowho?!) tízpontot ért mindkettejüknek, miközben a Therion (ezt a bandát biztos ismered:)))) csak 5-6 pontot érdemelt. A keresztény(!) AOR King James 3-4 pontot kapott, ugyanakkor a Bang Tango, Dokken, Trouble trió összesen nem kapott tőlük 1 pontot sem. Megmondom, mi történt. Aminél látták, hogy nekünk tetszik, azonnal nulláztak, aminél meg ezt nem vették észre, ott befért a 4 pont. Hát, ez minden volt, csak nem pontozás a saját ízlésük szerint. Sokkal korrektebb lett volna, ha azt mondják, hogy nézzétek, utáljuk az MHH-t, titeket meg pláne, egyetek szart szomorú életek végéig! Kenjétek a hajatokra az egész Hangpróbát, mi ebben nem veszünk részt.
"Hasonlóan nem lenne jó ha az alapján kerülhetnének be együttesek a lapba, hogy hány lemezüket adta el a Zenebarlang. El kellene szakadni attól, hogy mindent a példányszámok tükrében vizsgáljatok."
- Úgy érzem magam, mint egy papagáj. Nem csoda, mert mindig a példányszámokon lovagolsz. Épp a Dream borító kapcsán írtam, hogy egy Offspring vagy egy Tankcsapda címlap bizonyára jobbat tett volna az MHH példányszámának, de nem ez volt a lényeg, hanem az, hogy a Dream album mennyire jó.
Az MHH 95%-át olyan bandák teszik ki, akiknek hazai eladási példányszámai messze alatta maradnak az MHH példányszámának. Jószerivel a Metallicán és a Tankcsapdán kívül nincs banda, amelyikkel esetleg eladási példányszámot tudnánk növelni. Ez a zene underground és pont ettől jó. A mondataidban vissza-visszatér valami bújtatott célzás az MHH üzleties jellegre, amit viszont sosem mondasz ki konkrétan. Így aztán nem is tudom, miképp reagáljak rá.
Mindenesetre leírom, hogy nem a Hammer Zenebarlangos eladás alapján kerülnek be a bandák a lapba, és nem vizsgálunk mindent a példányszámok tükrében.
DE... Az adott bandák általános népszerűsége épp úgy szempont, mint az aktuális teljesítményük, valamint az, hogy az adott banda a szerkesztőség, illetve a szerk. tagjai számára milyen fontos. Másik fontos szempont, hogy egy MHH-ba kábé 18-20 interjú fér be, ennyi a hely.
Ez a Kid Rock gyerek igencsak idegesítő egy fazon.
Hát igen, egy Buried Alive jól jött volna Mood-éknak,
nem rossz ötlet a Trouble feldolgozás, de túl közel van
a saját stílusukhoz. Végülis nem rossz.
Bár ha eszembe jut a Leukémia...
super, a Buried Alive-val rátapintottál, öcsém, ha a Buried Alive szerepelne az új Mood lemezen, meg se állnék a legközelebbi tetováló üzletig, varratnék egy Mood hátast, tarkótól seggig, annyira méltányolnám.
Na, én már várom a Hammert, meg persze az MK mellékletet.
supertzar, mi az esély, mikorra jön ki a lap?
Annak ellenére, hogy én is kritizáltam/om az MHH-t,
el kell ismerni, hogy az utóbbi évben sokat változott a lap,
és ez előnyére vált. Tehát csak így tovább, sok sikert hozzá.
A júniusi Anathema stimmelhet, az lehet a Hetfield borítós szám, amit elloptak tőlem, a decemberiben pedig MDB is van, de ezek kivételes, nagyon megbecsülendő alkalmak. Ha visszanézel mondjuk 2-3-4 évet, elég szomorú eredményre jutsz. Az üdítő kivételek ellenére Roadrunner nyomatás orrba és szájba.
A külalakkal kapcsolatban van egy csomó igazság a kritikákban, februártól lesz is némi változás, a Hangpróbánál szerintem mindenképp.
Azonban amilyen kőbaltás módszerekkel gyártódik a lap, anyagi háttér hiányában, mindig arra kell törekednünk, hogy egyszerűek legyünk. A színek sokszor a kapkodás, a permanens időhiány miatt lesznek olyanok, amilyenek. A konvertálásnál eltűnő ékezetek is ide vezethetők vissza. Próbálkozunk, feszülünk, de a tökéletestől még messze vagyunk.
Ugyanakkor szerintem van egy folyamatos fejlődés is. Legalábbis remélem...
Másrészt pont azért, hogy az adott oldalszámra minél több interjú, infó férjen, nem mindig a látvány kap prioritást. Ez baj, tudjuk, de talán fontosabb a hosszabb, komolyabb interjú, mint feleannyi szöveg egy korszerűbb, dizájnosabb oldalon.
wice a sarkos, kemény fogalmazás mestere, de a brit lapokról minden sora igaz. A legfrissebb brit Hammer címlapján egyébként Kid Rock van. Ha ez nem hype-olás, akkor semmi.
És tényleg megkezdődött a backlash kornilag meg mansonilag. Most épp a Limp Bizkit még menő náluk, de jövő nyárra már ők is ejtődnek.
Üdv és gyilok minden mitológiai true metal bandának (is)!
Kihagytad a Ragyogás webzine-t - www.alba.hu/ragyogas/ - ahol ékes magyar nyelven is van egy friss Mike/Opeth inti. Egyébként ha valaki szeret egy bandát, akkor akárhény interjút szívesen elolvas.
A true metal utálatról csak annyit, hogy Mike-ék és Dan Swanö '96-ban csináltak egy true metal projectet STEEL néven, amit aztán az újjáéledés miatt hagytak meghalni, pontosabban csak egy bakelit kislemez jött ki a Near Darknál.
"a borító gáz, a jó kis kétlapos semmi igenis jobban tetszett, ezt az újat te találtad ki, hogy annyira véded? mert akkor megértem, és bocs, hogy bántom, de te tudod a legjobban, a Mood-kategória zenekarok milyen semmikbe csomagolják a lemezeiket, az Anathemat nem sorolom a Mood-kategóriába, a St Vitust, a Crowbart, a Downt sokkal inkább..."
- Nem én találtam ki a borítót, de nekem tetszik. Jó egyébként a felsorolásod, de azért kifelejtetted a Cathedralt és mondjuk a Trouble-t is, akik nem éppen kétlapos ff borítót használnak. Elfogadom, ha neked nem tetszik, ez ízlés dolga, viszont ideológiát ne gyártsunk már hozzá, ha lehet:))
"Trouble feldolgozással kapcsolatban pedig szerintem nagyon is tudod, mi a gondom, az hogy kicsit rangon alulinak érezném, feldolgozást tenni a nagylemezemre, ha meg mégis, hát biztos törekednék rá, hogy ne a legnyilvánvalóbbat válasszam,"
- Feldolgozást lemezre tenni nem új dolog, Voivodtól (Pink Floyd) a Trouble-ékon át a Slayerig (Judas Priest) mindenkinek befért, miért épp a Moodnál mocsok dolog? Szvsz, ha a Venom Black Metaljáról a Buried Alive-ot dolgozták volna fel (ami ugyi nem lett volna nyilvánvaló), te akkor is pampogtál volna valamiért... Vagy tévednék?
"ha legközelebb hat fanzinost kértek fel véletlenül, persze mind a hatot a Psychedelictól, és ők leírják ugyanazt hatszor, inkább ne közöljétek le mindegyiket, mert, hát, lehet, hogy hülyén venné ki magát"
- Ha tudtuk volna, UP mit ír majd a Mood lemezről a Wantedba, hát vazzeg csak őt kértük volna fel a kritikára:))
Olvastátok egyébként az írást? Olyan szinten meg lett dícsérve a Mood, hogy az padló:)
Megjegyzem a Wantedos Voivod interjú is nagyon ott volt ebben a hónapban.