Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Saját tapasztalat:Mindhárom betegségtipus megtámadja.Esős években könnyen rothad.Nagyon édes,ezért a darazsak nagyon szeretik.Mára már kiszorul a termesztésből.Nem korszerű fajta.Kiveszem a gyüjteményből.
No akkor ezért sem fogok ültetni Izabellát... Ezek szerint hasonló az itt "szlovák" szőlőnek nevezett "rettenetesnek". Ez is hajt mint a "bolond", végül mind kivágtam, mert még átoltani sem sikerült sem fenn, sem ledöntve.
Biztosabb, amit Ali-bá irt, de megpróbálhatod nem ledönteni is, sőt magasabban oltani, ha kihajt feljebb. Nekem van több tőkém is--igaz nem Izabellán--amelyet magason oltottam (zöldoltással) és
nem döntöttem le (Néró, s vmilyen rózsaszines nemes szőlő).
Megpróbáltam öreg tőkét átoltani, hasitékoltással eleinte, de nem sikerült (igaz csak papirba csomagoltam). Jobban becsomagolva lehet sikerülne.
Ha árnyékban van, akkor jobb lenne tényleg magasan... nálam van a ház ÉNY-i falánál (alacsony a tető az épület félig a földben van) s a tető magasságában (másfél méter) oltottam (szintén zöldoltás) egyet (Eszter) és teremett 14-ben is ...
De ha döntöm, akkor már ugyanott vagyok, ha kiásom a gyökérzetet jóó mélyen (80-90 cm), trágyával megtöltöm picit meg egy kis zoolit, aztán megy a tetejére a dugvány vessző. Szóval ha nem tudom a mostani gyökerén tartani, akkor marad a kivágás! Pont amiatt szerettem volna átoltani, hogy ez olyan tőke ami már 20+ éve bírja a gyűrődést. Ment már ki mellőle másik izabella tőke, az egyik pont tavaly előtt. De ha úgy véli hogy az alany uralkodni fog, akkor marad az ásó, kapa, csákány és bányászok. :/ úgy is pont a nérót gyökereztetem, akkor teszek az izabella helyére nérót, de biztonság kedvéért (h lugas azért legyen) hagyok meg izabellát is.
Olthatod akár milyen magasan, de utána csinálj tőkedöntést. (Én a föld színe felett 5-10 cm-el elvágnám, a kihajtó vesszőket zöldbe-fás oltanám, ősszel vagy következő tavasszal dönteném.)
Pont az lenne a lényeg, hogy az izabella meglévő gyökerén éljen a nemes, mert ez olyan helyen van, ahol egy ifjú gyökérzet nem biztos hogy ilyen jól megélne (de lehet tévedek).
Ház előtti udvaron van, keletről és nyugatról eléggé árnyékolja a ház, délről és északról nincs nagyobb takarás. Valami olyan fajtában gondolkodom, ami az aránylag mostoha körülmények közt is lugasként is szolgál, a darazsakat és madarakat nem vonzza. Nem csúcs terméseket várok, csak valami nem labruska ízűt :)
Esetleg ha tőkenyakba, vagy ahhoz közeli helyre próbálnék oltani arról mi a véleménye?
Szeretnék átoltani 4 szőlőtőkét rezisztens csemege fajtára, korai és középérésű jöhet szóba. Aki tud segíteni tanáccsal, oltóvesszővel kérem írjon e-mailt. Palatina, Néró, Moldova, Suvenir, .....
Homokon van, nem árt neki! A többit is gyökerezteti.
(Mint írta : "Én személy szerint csak akkor oltok, ha a filoxéra a homokra is betör. (ami nem valószínű, mert szőlő se nagyon van a környéken no meg homokos a talaj.)"
Ne oltsd az Izabellát, csak akkor, ha az oltás helyét legalább 40 cm mélyen a föld alá tudod tenni végül.(Pl. eg yév mulva tőkedöntéssel.) Különben örökké ki fog hajtani a nemes alatt és végül Ő fog győzni. /!/
Én ma kaptam meg a csomagot, amiért örök hálám! A kért fajtákon kívül még azokból is küldtél, amit csak fél szóval mertem említeni, hogy kellene! (nem köszönöm meg mert az nem hoz szerencsét, de nagyon hálás vagyok)
A vesszők már a vízben dagadnak, nemsokára mennek a gyökereztetőbe.
Off:
Nem értem borsika mért háborgott, még csak február van, aki oltani akar annak is még van egy kis ideje a vessző szedéssel. Én személy szerint csak akkor oltok, ha a filoxéra a homokra is betör. (ami nem valószínű, mert szőlő se nagyon van a környéken no meg homokos a talaj.)
(na meg van 1 lugasnak hagyott izabella amit le akarok cserélni, azt még megpróbálom átoltani, de sok esélyt nem adok magamnak xd)
Borsika még kezdő fórumozó, bár már régóta olvasgat. Majd megszokja, hogy mi itt az illdomos. Most egy kicsit pihenőre vonul (ha a van esze), nem kezd harcba nem létező fantomokkal, megnyugszik, kertészkedik, aztán majd ujra előjön.
Kedves szöllőszem. Még annyit ha rám értetted nem formáltam jogot semmire amit adnál. Ezek után már el sem fogadnék tölled más "semmit" "ingyen" sem. Minden harag nélkül kívánok neked további jó gyüjtögetést,és leld örömöd a már meglévő fajtákban. Tisztelettel:borsika79
Nem állt szándékomban senkit kioktatnom,csak védtem magam. Ellenben pont a sok segítőkész önzetlen emberröl híres ez a fórum. Sokan köztük én is sokszor küldűnk viszonzás nélkül növénykéket,vesszőket a saját költségünkön.
Kedves Szöllőszem! Én azt nem tudhattam hogy te állod a postaköltséget mert nekem azt írtad nekem kell álnom ha feladod. Bocsánat ha megvédtem magam mert 1 fórumtárs letámadt. Én csak 1 egyszerű kérdést tettem fel mivel már nagyon izgatott mikor kapom meg a vesszőket. De mint kiderűlt vagy meg sem kaptad vagy félreértelmezted az emailom számomra nem is küldtél volna. Én mikor beszéltünk és úgy volt én fízetem a költségeket,felajánlottam neked hogy én is kűldök neked olyan fajtát ami neked nincs.
Azért írok neked a nagy nyilvánosság előtt,mert valótlanságokat állítottál rólam.
Mivel mindenki tudja,elég nagy gyüjteményem van csemegeszőlőből,melyeket nem kis munka,kitartás,és pénz árán gyüjtöttem.Úgy gondoltam,hogy bemutatom őket,nem azért,hogy dicsekedjek vele,hanem azért,hogy bemutassam,más fajták is léteznek azokon kívül,melyeket az oltványosok ránk eröltetnek.Magam sem gondoltam,hogy ekkora érdeklődést váltok ki vele,még Ausztráliából is megkerestek.Sokan szeretnének fajtákat tőlem.De vannak olyan fajták,melyek annyira újak,hogy jogdíj van rajtuk.
hogy úgy tekintsék nekik ez jár,és reklamálnak,ha nincs az a fajta,vagy nem kapják meg időbe,vagy nem teljesen azt kapják amit kérnek,ezért úgy döntöttem,hogy ezután nagyon megnézem,kinek mit adok.Eddig tíznél is több szőlő-szerető embernek küldtem oltócsapokat,és sima vesszőket.Ez sok időmet elvett,mire összekészítgettem,postán feladtam őket.Mindezt teljesen ingyen tettem.Úgy,hogy még a postaköltséget is én fizettem.Csak azért,mert ha utánvéttel adom fel,akkor kb.négyszer annyiba kerülne.
Mindezt azért tettem,mert tudom,hogy ezzel örömet okozok valakinek.És az a valaki
majd egyszer rájön,hogy adni nagyobb öröm,mint kapni.
Tehát kedves Borsika te vagy az első akitől megtagadom hogy küldjek szőlőfajtákat.
Mostmár elmondhatod,hogy "ítéletnapig "kell várnod rá.
Úgy gondolom "Off"-oljuk a témát és kúltúremberekként beszélgessünk tovább. Olvastam a felsorolásodat,te is szép gyűjteménnyel büszkélkedhetsz. Kűlföldröl szerezted be őket?
Már bocs,de szerintem nem voltam szemrehányó inkább te voltál most az,én csak kíváncsi voltam. A másik az hogy másfél hete várok a vesszőkre de mint tegnap kiderűlt valami félreértés miatt részemre nem adott fel semmit. Tehát ha tegnap nem irok a fórumra ki semderül és ítéletnapig várhatok. Azonban tényleg tiszteletreméltó a jóindulata hogy bárkinek kűld,de végülis ő visszakapja a pénzt és mindenki magának fizeti meg.
Szőlőszem nagyon jóindulatú és rengeteget adott a fórumnak. Nyugodjál meg, ha megígérte neked, hogy ingyen megkapod a legjobb fajtákat, azt meg is fogod kapni. Még ő fog majd neked fizetni a szívességért. Légy türelemmel, nehogy már te legyél szemrehányó!
Tisztelt Szőlőszem, seedless rezisztens külföldi fajtákkal kapcsolatban
szeretnék Öntől kérdezni, s e célből szeretném felvenni a kapcsolatot, ha tudna rám szánni az idejéből. Magyarországon eléggé keveset találtam magnélküli rezisztenst.