AOTD - Album of the day
EFB - Első felületes benyomás
NFR - Nice fucking refrén (azaz épp nem tudod kitörölni az adott refrént, dallamot a füledből)
MM - Most megy (azaz most épp ezt hallgatod)
Újra Edge of Sanity? Hát... már az Infernalon is elég furcsa volt ez a kettősség, és már ott is nagyon érezhető volt, hogy Swanö bácsinak nincs kedve kínlódni velük. Aztán az említett úriember homepage-én olvastam, hogy készül az új "Moontower", ami leginkább a Crimsonhoz hasonlít majd, ami pedig a legeslegkedvencebb albumom. Remélem, ez még kijön a fúzió előtt.
Az interjúkat meg már nagyon várom. :]]]]]]]] Úgy látom, ma érdemes volt idelesnem.
super, tényleg nem kakán csomót, de a borító gáz, a jó kis kétlapos semmi igenis jobban tetszett, ezt az újat te találtad ki, hogy annyira véded? mert akkor megértem, és bocs, hogy bántom, de te tudod a legjobban, a Mood-kategória zenekarok milyen semmikbe csomagolják a lemezeiket, az Anathemat nem sorolom a Mood-kategóriába, a St Vitust, a Crowbart, a Downt sokkal inkább, a traktoros borító szerintem is bizarr, még most is órákon át tudok gyönyörködni benne,
az angol nyelvet értem, annyit mondtam csak, vicces, román zenekarokat meg, már ne is haragudj, semmilyen nyelven nem hallgatok,
Trouble feldolgozással kapcsolatban pedig szerintem nagyon is tudod, mi a gondom, az hogy kicsit rangon alulinak érezném, feldolgozást tenni a nagylemezemre, ha meg mégis, hát biztos törekednék rá, hogy ne a legnyilvánvalóbbat válasszam, mondjuk a Manson gyereket nem tudom, mennyiért lehetett volna rávenni, hogy a MAnimalson elnyomja Bowie-tól a Star Mant, mondjuk.
A hirek strukturalasanal olyasmire gondoltam, hogy uj lemezek, koncertdatumok, feloszlottak, ujjaalakultak, stb... Szerintem atlathatobb lenne, es utolag is konyebb lenne visszakeresni valamit.
A Zenesz fullel rovattal kapcsolatban azt hiszem igazad van - kar!
Az Open fanzine-nel kapcsolatban pedig azt mondanam, hogy azokban az interjukban amiket en csinaltam igyekeztem kicsit emberkozelibb illetve technikai reszletekre is kitero kerdeseket feltenni a kotelezo, megszokott kerdesek mellett.
Ilyen pl. az Open 7-ben a Nemesis interju...
Egyebkent pedig eszemben sincs fikazni az MHH-s ujsagirokat, mert a magyar interjuk altalaban jobb szinvonaluak, inkabb a kulfoldieket unom nagyon...
A francba, ez egy kurva jó topic. Supertzar, te tényleg a Lénárd vagy?
Magamról csak annyit, hogy az első szám óta veszem a lapot, fanatikus lemezgyűjtő vagyok (amióta megy az mp3 azóta még fanatikusabb), az egyik legkedvesebb (úgy a két-háromszáz közül) zenekaromat pedig talán kitaláljátok (hát, nem a mellowica). Most hirtelen a következő kérdésekre szeretnék választ kapni L.Lacitól:
-Mi a véleményed, az mp3 formátumról? Főleg a metálzenére gyakorolt hatásáról. Szerintem az mp3-at pl. baromi jól fel lehetne használni demók terjesztésére.
-A pontozásról. Szerintem jó lenne egy olyan rovat amiben a hangpróbások az előző hónapok anyagai közül pontoznának újra olyan lemezeket amikre a többszöri meghallgatás után adott pontszám jóval eltér az eredetitől. (Na ez egy nagyon szép mondat volt :))), de azért értitek, nem?) Kurva sok olyan lemez van, ami csak sokadik meghallgatás után érik be(vagy nem.) Pl. emlékszem, hogy pont te L.Laci a Monster Magnet zseniális Dopes To Infinity lemezére csak 8 pontot adtál a hp-n, aztán persze javítottál, és felraktad az év végi listádra.
Ja ezt a fórumot az MHH-ban feltétlenül említsétek meg!
Jó hírem van, mert a dec/jan. számban lesz Opeth inti, és még várjuk a Bride-ot is. A Crisis pillanatnyilag felszívódott, eljöttek a Metal Blade-től, Swanö hallgat, szó van újra Edge Of Sanityről is. A többiek függőben, de nem reménytelen.
A black/death/doomban vannak koncerthíreim, Mike tegnap e-mailezett, hogy talán ők is (Opeth)csatlakoznak a Bride/Gathering turnéhoz, amiről már folynak tárgyalások. Jó lenne!
supertzar: Van rá esély, hogy My Dying Bride, Opeth, Hades Almighty, Dan Swanö, Crisis, Twin Obscenity, esetleg Rotting Christ cikk jelenjen meg nálatok a közeljövőben?
Van egy kis időm, válaszolok néhány kérdésre. Van köztük néhány régebbi is, bocs.
So What írta:
"Szegény Paksiéknak már 10 éve lejárt az idejük nem tudom mit erölködnek ezzel a Reunionnal tipikus kelet europai igénytelen nevetséges pozőrség demagog szövegekkel. Azért kivancsi vagyok mennyi megy el belöle :)"
Különösebb erőlködésnek nem érzem a dolgot, ugyanis a Pecsában most kb. 2500 ember volt kíváncsi rájuk és a Pokra. A tavalyi bulin minden reklám nélkül 1300-an voltak. És még csak azt sem mondhatod, hogy ritkán játszanak, ki vannak éhezve a rókerek. A véleményedet nem kommentálnám, mert napokig vitázhatnánk. Szavaidból kiveszem, hogy sosem szeretted őket, nem is várja senki, hogy most megszeresd. De ettől még vannak, akik...
"Lacikám nézz már meg egy angol metalhammert !Rhapsody, Mammerfall ( te jo isten hogy néz már ki a gitáros ? :-)ilyen nevetséges kelet europai és német (köztudomásol mennyire szar) metál piacra készült zenéket nyomato müanyag egykaptafára készülö unalmas/nevetséges zenekarorokrol max.egy 3 mondatos lemezismertetö erejéig tesznek emlitést. Nállunk meg csak nem az egész metal hammer erröl szól.Igaz talán az angol metal hammer csak a legujabb/divatosabb zeneket részesit elönyben, de még mindig 1000szer jobb,és ott van cdis hozza néha."
Rendszeresen megnézem a brit Hammert és csak azt látom, hogy itthon akkorát bukna egy lap ezzel a tartalommal, mint Rottenbiller. Csak egy kérdés: találsz visszamenőleg két évre az angol lapban egyetlen független kiadós bandát, kivéve a Roadrunner csapatokat? Nem túl sokat, leszámítva a brit scene saját kis lelkeseit. A Roadrunner csapatokról viszont folytatásos családregényt közölnek, nincs újság FFactory, CChamber, Slipknot, Machine Head nélkül, nem is beszélve a Soulflyról. Ezt nevezik ész nélküli hype-olásnak. A novemberi számban 16 oldalas Slipknot special van, amit a csapat névtelensége abszolút nem indokol. Most nem a lemezük milyenségéről van szó, mert az album nem rossz, bár korszakalkotónak nem nevezném. Mikor láttál az MHH-ban 16 oldalt szentelni egy feltörekvő true metal bandának? Szóval, melyik hullám is van felfújva?
És mikor szerepelt az angol MH-ban mondjuk Anathema, My Dying Bride? Pedig ez nem true és még britek is! A P.Lostra is csak azóta találtak rá, mióta az EMI-hoz szerződtek.
Kíváncsian várom mikor írnak majd valamit a Dream Theaterről... Mert igaz, hogy nem punk és nem is hip hop/metal, de legalább nagykiadós csapat.
Black metalból is csak a Cradle-t ismerik, de azt is csak azért, mert Dani Filth kiválóan alkalmas a hype-olásra.
Azt még te is látod, hogy csak a trendre mennek rá. Az angol piac egyébként is nagyon hasonlít az amerikaira. Amit eléjük tesznek, azt kajálják. Fognak még ők is változni. Ha a Maiden 2000-ben megcsinálja Doningtont, ők is nyomni fogják a Maident meg a többi fellépőt.
A "nevetséges/unalmas" Rhapsody/Hammerfall stb. nemcsak K-Európában és Németországban megy, hanem Finnországtól Görögországon, Franciaországon és Olaszországon át egészen Spanyolországig. Tulajdonképpen csak Angliában nem, és ott pont azért nem, mert a sznob újságok (Metal Hammer, Kerrang!) csak a major kiadókat ismerik, meg a Roadrunnert. Ami nem ezeknél jön ki, azzal nem törődnek.
Ergo, a brit Hammer egyszínűségéhez képest mi hánytatóan tarkabarkák vagyunk.
"úgy gondolom túl szubjektiv az újság és csak ti eröltetitek ezt a trú metal kámbekket.Annyi más müfaj és zenekar van amiröl lehetne irni."
A true metal comeback tény. Tőlünk független tény. Mi csak idejekorán szóltunk. Ettől függetlenül elég sok minden van még az MHH-ban, de ha konkrétan hiányolsz valamit, miért nem írod le, hogy mit.
Üdv és gyilok! (2010-ben is:)))
wice,
Nem akartalak megbántani. Természetesen annyi lemezt (nem) veszel 5 éve, amennyit csak akarsz. Viszont ha nem tetszenek az új zenék, attól azok még másoknak tetszhetnek, és akkor ennek figyelembevételével kell szemlélned az MHH-t is.
iLane
"lehetne a Hammerben tobbfele rovat, nem csak ezek az agyatlan interjuk. Nagyon jo peldaul a Hatasokk vagy az XY aktak. Nagyon szerettem (es akit ismerek mindenki mas is...) az osregi Zenesz fullel rovatot. Miert nem lehet visszahozni mondjuk magyar zeneszekkel?
Jah, es a hireket is lehetne kicsit jobban strukturalni legalabb stilus szerint, mert igy mar nagyon kaotikus..."
Az agyatlan interjúk úgy tűnik elég sok embert érdekelnek. Jó, nem mindenki tud marha nagy igazságokat, vagy kacagtató poénokat felsorakoztatni, dehát nem is tudósokról vagy pojácákról van szó, hanem zenészekről. Ha jól rémlik, az Open fanzine sem újította meg ezen a vonalon a rockúságírást:)))
A Zenészfüllel rovatot olvasni jó, megcsinálni annál kevésbé. Egyrészt csak személyesen lehet, minimum két magnóval (egy lejátszik, egy felvesz), ráadásul sokszor a körülmények sem ideálisak (zajos öltöző, háttérben beállás, előzenekar, stb.) A kinti zenészek is nyűgösek, nem biztos, hogy érdekli őket a dolog. Vannak persze kivételek...
A hazaiaknál meg az a gond, hogy mindenki udvariaskodik, nehogy magára haragítsa egy kinti banda hazai táborát, mert akkor még kevesebben jönnek el a bulijaikra:))) A rajongó meg egyből ír nekünk, hogy hát ez meg milyen paraszt. Szar zenét csinál és még fikázza is a világsztárokat.
Más. Hogy lehetne átszerkeszteni a híreket? Itt vannak a power metal hírek, itt a black, itt a death, itt a progresszív? És aki nem skatulyás, azzal mi legyen? Ráadásul pont az ellen próbálunk küzdeni, hogy az emberek skatulyákban gondolkodjanak.
Cornelius írta:
"a Mood borító, hát, nem olyan jó, és megint elmondom, nem vágyom én Giger képre vagy mittudomén, nálam a Hellhammer Apocalyptic raids-ének a borítója az örök császár, az meg ugye nem az a kimondott benetton design, a Moodnak amúgy is jobban áll a szerényebb kivitel, azok a Yes-es, Asia-s nyálak a füzetben kevésbé passzolnak,"
Bezzeg a jó kis kétlapos semmi, amibe a Slow Down CD-t csomagolták jobb volt, mi? Megjegyzem, az az anyag tényleg nem szólt jól, az új sokkal jobb annál. A szövegekkel egyébként szerintem eléggé passzol ez a borítóvilág, de hát ez megint csak ízlések és pofonok kérdése. A múltkori mezőgazdasági kivitel a traktorral szerintem elég bizarr volt.
3. ez az anglomán megközelítés kicsit erőltetett, oké, hogy a magyar piac kicsi, de ez a Sándor Füleki guitar akkor is mókás,
Az anglomán megközelítés egyértelműen annak tudható be, hogy a német Point Music révén a kinti piacon is megjelenik az anyag és talán további rendes terjesztés is lesz, netán még licensz is itt-ott. Kiváncsi lennék a fejedre, ha a boltban egy román bandát ajánlgatnának neked, ahol a CD borítón minden románul olvasható:))) Vagy ha a Voivod CD-n francia feliratozás szerepelne.
4. a Trouble feldolgozásra viszont nincs mentség, elképzelem, hogy a kezembe kerül egy ismeretlen lemez a Scuse me-val, nem tudom, ki hogy van vele, én rögtön arra gondolnék, egy középiskolás hobbizenekar, Trouble-t játszanak a kicsifiúk, na, térjünk rájuk vissza majd öt-hat év múlva,"
Még mindig nem tiszta, hogy mi zavar. Az, hogy van feldolgozás? Az, hogy Trouble? Az, ahogy játsszák? Vagy minden egyszerre? Kákán csomó?
A Trouble nem divatbanda, a 'Scuse Me nem MTV sláger, a csapat valóban hatott rájuk, van személyes konktaktus is köztük, és még a szöveg is illik a srácokhoz. Akkor mi fáj? Ha ismernéd az idén kiadott Trouble Tribute albumot, még büszke is lennél a Moodra, amiért ilyen jól nyomják.
Szevasztok!
A mostani MHH olvasói levelek rovatában volt egy levél ami egy kicsit megbántott. Ez "A zeneipar bábjai" címen jelent meg. A külföldi együtesekhez nincs sok megjegyzésem, de az Ossian a koncertjein nem egészen úgy fest, mintha a pénz motiválná őket.....
Üdv.: ADRI
Bocs, de en is inkabb Cornelius-szal ertek egyet.
Fenyevek vannak az itthon felvett anyagok es a kulfoldiek kozott, altalaban.
Kivetelek lehetnek, de kerlek, tedd mar oda a Strong Deformity-t mondjuk a Pantera Trendkill-je melle... Eg es fold.
De ezzel nem a Strong-ot vagy barkit akarok cseszegetni... ez egyreszt penzkerdes is nyilvan, masreszt szakertelem is.
Nem azt akarom mondani, hogy a hangzas alapjan kene itelni, mert van egy csomo lemez ami nagy kedvencem annak ellenere hogy szarul szol (hmmm... pl. Emperor: Anthems), de azert megiscsak fontos tenyezo.
Üdv minden alkotónak és olvasónak...
Egyelőre csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy mekk vagyok sértődve.
Kedvenc supertzar - LL barátunk nem várta meg a Stonehenge koncertet a ProgFeszten a Vikingben... Nameg CSL-t sem láttam... :-(((
(De azért kösz ezerrel a lehetőséget, meghatározó élmény volt - remélem, a közönségnek is...)
The Last Dragon,
azaz
BZ a STONEHENGE-ből
(hamégnemtudnátok, www.extra.hu/stonehenge)
(hamégaztse, akkor dec. 11, Viking Klub, Symmetry & Stonehenge koncert!!!)
(konyec reklama)
En szeretem a Hammer zenebarlangot, sok jo dolgot vettem mar ott, es neha bevallom oszinten "kotelezo" felkialtassal veszek meg ott egy-egy CD-t. (Winter Rose pl. Az tok gaz...:)))), de megvan.)
Uj CD-t az MCD altalaban olcsobban ad, de vannak kivetelek. Pl a Savatage The Wake Of Magellan-ja a Hammerben Limited Editionkent (poszterrel, papirtokkal) 2800 magyar kiralyi fizetoeszkoz volt, mig az MCDben 2999.
Neha meg a Fotexben is vannak olcsoer CD-k, pl egy eve a JudasPriest Painkillerje 2999 volt, mig a Hammerben 3.5 es az MCD-ben.
Egyből mondok két helyet, ahol 1800-1900 Ft-os
árakon jutsz hozzá CD-khez.
CD Pince - Erzsébet Krt. 37.
Itt új CD-k is vannak:
Amorphis - Tuonela - 2900
Dream - SFAM - 3400
Csak körül kell nézni.
Tangó second hand CD - Nagy Diófa utca
1500 - 2000 Ft
De néha a Wave-ben is vannak metal CD-k
1500 Ft-ért. Volt pl Darkthrone is,meg Gathering.
A régi zenekarokat tekintve pedig vannak jó régi
művek, és vannak jó új művek egyaránt.
Csak általában kevesebb a régi zenekar jó
új lemezzel. Szerintem.
Nem értek egyet, hogy a Hammer zenebarlag drágább lenne.
Csak példaként az új Crimson Glory az MCD-ben 400 Ft-tal drágább. És ez nem egyedi eset.
Ha pedig régebbi CD-t akarok venni egyértelmüen ott járok jobban.
Szintén csak azért írok, mert ötleteket szeretnék adni,
és nem ok nélkül kritizálni.
Vovin: Abszolút egyetértek veled.
Az olvasói levelek nem mind ütik meg azt a szintet, hogy
közölhető lenne (Pl: anyázásokra semmi szükség).
Ez csak az amúgy érdekesebb levelek elől veszi el
a helyt több hónapra.
A példányszámok beszédesek, de meg kell jegyeznem,
hogy a fanatizmus és a statisztika egymást kizáró
fogalmak, legalábbis szerintem.
És ha már fanatizmusnál tartunk, akkor nem értem, hogy
miért kerül ennyire előtérbe a példányszámok és a Zenebarlang
eladásainak kimutatásai, amikor én is azért veszek CD-t
az MCD-ben és a CD Pincében, mert olcsóbb.
A Zenebarlang árai egész egyszerűen sokkal magasabbak
a többi üzletnél, bár választéka van.
Másrészt az MHH könnyen becsődölt volna, ha a fanatikusok
nem támogatták volna néhány éve.
Ezek után érdekesen mutat a 16-17 évesek megnyerése
miatti metalkodás. Elég pénzszagú.
UDO-ról és Paksiról nekem is megvan a véleményem.
A régi mesterek régi munkái alatt pedig gondolok a Carcassra,
Deathre, Paradise Lostra (bár az új is tetszik), vagy akár
a Metallicára. Sajnos, a '80-as évek nagy zenekarai kénytelenek
megélni zenélésből, és ez meg is látszik.
De nem ez a fő baj, hanem az, hogy az új bandák többsége
nem tanul ebből, és a külsőségeket tartja fontosnak.
Így megint oda jut ez a metal hullám, mint a '90-es évek elején.
Sajnos.
Na végre egy topic, ahova érdemes bejönni:-)!
Vovin: Én csak 89 dec. óta veszem a lapot, meg ki is hagytam pár számot, úgyhogy "mi" csak tudjuk, egész jó kis lap lett! supertzar: Persze vannak dolgok, amik nekem sem tetszenek. Pl. meg lehetne válogatni, melyik olvasói levelet közöltök le. Rohadt fárasztó tud lenni a sok bunkó levél! Ezt a rovatot már nem is nagyon olvasom. Akkor már legyen helyette zenészfüllel rovat! És ez a true metal visszatérés tényleg kezd kínos lenni! Eddig én hangoztattam a haveroknak, hogy vissza jön a metal meglátjátok, de most inkább kussolok! Mikor megláttam az UDO lemezborítót, nem tudtam, most ezen nevetni kell, vagy mi? A Paksi és az Ossian a magyar változat munkatársai. Röhögnöm kell! Régen sem tetszett az Ossian, de, most kifejezetten ellenszenvesek! A Mood a kedvenc magyar zenekarom, de az új lemez hangzása qrva nagy csalódás!!! Úgy kell beerőszakolni a lejátszóba (az új Dream Theater nem nagyon akar kijönni :-))
Viszont a Hammer recs.-t nyugodtan reklámozzátok! Inkább, mint valami bakancsreklám! És ami még nagyon tetszik pl, hogy a Fonó anyagairól is írtok! Ez király!
Tehát vannak hibák, de ha nem lenne MHH, talán én sem ebbe a rovatba írogatnék!
Ja, és mégvalami: Az, hogy valaki a harmadik x felé már nem csak metalt hallgat, annak nem csak a média lehet az oka. Lehet, hogy más műfajok igényes zenéit hallgatja már! Nem mindenki Lemmy :-)
Először is köszi a választ. Ha kritizálom is azt amit csináltok, azt nem azért teszem mert szeretek kötekedni vagy baszogatni másokat. Ehhez egyébként sem energiám, sem kedvem nem lenne.
Nem tudom hányan vagyunk, de nekem megvan az összes MHH + a Hungarica-ból 4 vagy 5 darab. Az első számtól kezdve minden hónapban megvásárolom a lapot, amikor pedig a sorsom külfödre vitt, első dolgom volt keresni valakit aki távollétemben is mindig megveszi nekem az újságot. Nincs bennem rosszindulat: "Érted haragszom, nem ellened.".
A 90-es években valóban mélypontra került a metal. Azonban megvan az előnye is annak, ha valami ennyire perifériára szorul: elválik a sz@r a víztől. Kiderül ki az akinek komolyan jelent valamit ez a zene, és ki az akinek csak üzlet az egész.Nem mondom hogy a MHH megbukott és könnyűnek találtatott, de szerintem nem sok hiányzott ehhez. Az újság eszetlenül ráugrott minden divathullámra. Jött Ice-T,aztán a Prodigy, meg az amerikai "új metal" jeles képviselői, nem is szólva a punknak hazudott pop csapatokról, de a 4 non Blondes / vagy mi/ is bekerült a lapba, mert volt egy daluk amit halálra játszott a hatalmas MTV. Ekkor tűnt el a címlapról - mintegy véletlenül - a lap öndefiníciója is /HRHM/.
Örülök hogy legalább már oda eljutottunk, hogy nem csináltok úgy mintha ez az egész nem is történt volna meg. Néha, az ilyen "kis identitás válság" után nem árt szembenézni a tényekkel.
Igazad van hogy Németországban még tragikusabb volt a helyzet, de ez mentség nem lehet. Mindegy, ami történt megtörtént / elfelejteni azért nem kell/, de ez már a múlt. Tanulni is lehet belőle, mert ugyan most egy hullám hátán van a metal, de lesz ez még így sem.
A kérdésedre. Szerintem több mint érdekes, hogy az MHH által támogatott 4 válogatáslemezen egyetlen igazi durva zenét játszó magyar zenekar nem mutatkozhatott be. Korábban szándékosan nem akartam zenekarneveket említeni, de legyen. Testimony, Nebron, Frost, Diafragma, C.Epidemic. Ez csak néhány példa. Az Ahriman azért maradt ki, mert ha szerencséjük van, nekik már van szerződésük külföldön.
/ Legfrissebb infóm szerint a Nebron is lemezszerződéshez jutott külföldön, ha így lesz, remélem nem csak a Sokkoló rovat végén kell velük találkoznom./
Az Evensong példája azért érdekes, mert külföldön találnak kiadót, megjelenik a CD, és a MHH kb. annyi helyet biztosít az interjúhoz, mint amennyit egy DM utánzat szerződés nélküli hajbanda kap. A kemény zenét játszó magyar zenekarokat akkor is érdemes támogatni, ha éppen nem az általunk alapított lemezcégnél jelennek meg a lemezeik.
A pontozásról. Persze, szubjektív az egész. Ha valaki azért nem ad egy neki nem tetsző zenére alacsonyabb pontszámot mert fél attól, hogy néhányan beszólnak, az ne pontozzon. Sokkal jobban becsülöm Sz.Lacit, aki habozás nélkül adott -1000 pontot egy death lemezre / azt hiszem C.C. volt /, mint azt aki összeszorított fogakkal ad erre 6-7 pontot, miközben csak dallamos zenét hallgat. Emlékszem mekkora felzúdulás volt a részetekről, amikor az általatok meghívott vendégek voltak olyan pofátlanok, és saját ízlésük szerint pontozták a zenéket. Ezt a skandalumot! / Ha jól emlékszem, nem is vettétek a pontszámokat figyelembe./
Hasonlóan nem lenn jó ha az alapján kerülhetnének be együttesek a lapba, hogy hány lemezüket adta el a Zenebarlang. El kellene szakadni attól, hogy mindent a példányszámok tükrében vizsgáljatok.
/ Az meg az én dolgom, hogy nem hiszem hogy az impresszumban csak úgy véletlenül ott maradt a megjelölés. Ennél már cinikusabb vagyok./
super, figyelj, azért ha legközelebb hat fanzinost kértek fel véletlenül, persze mind a hatot a Psychedelictól, és ők leírják ugyanazt hatszor, inkább ne közöljétek le mindegyiket, mert, hát, lehet, hogy hülyén venné ki magát,
a Mood lemezzel kapcsolatos észrevételeim pedig a következők:
1. szarul szól, ezért mondjuk nem titeket okollak, Magyarországon nem lehet normális hangzású lemezt csinálni, pont, eddig még senkinek sem sikerült, szerintem nem is fog, pedig nem kell nekem egy Rick Rubin-os Trouble hangzás, elég lenne egy Skull is, sőt egy ótvar Pentagramnak is megvannak a szépségei, hajaj, csak akkor nem kell vitézkedni, hogy az eddigi béna Mood lemezek után végre itt a profi, zárójelben jegyzem csak meg, amikor valaki azzal jön, milyen állatul szól a lemeze, van ötven sáv gitár, meg ilyet még itthon eddig senkinek se sikerült, akkor már tudom, hogy sumákol,
2. a borító, hát, nem olyan jó, és megint elmondom, nem vágyom én Giger képre vagy mittudomén, nálam a Hellhammer Apocalyptic raids-ének a borítója az örök császár, az meg ugye nem az a kimondott benetton design, a Moodnak amúgy is jobban áll a szerényebb kivitel, azok a Yes-es, Asia-s nyálak a füzetben kevésbé passzolnak,
3. ez az anglomán megközelítés kicsit erőltetett, oké, hogy a magyar piac kicsi, de ez a Sándor Füleki guitar akkor is mókás,
4. a Trouble feldolgozásra viszont nincs mentség, elképzelem, hogy a kezembe kerül egy ismeretlen lemez a Scuse me-val, nem tudom, ki hogy van vele, én rögtön arra gondolnék, egy középiskolás hobbizenekar, Trouble-t játszanak a kicsifiúk, na, térjünk rájuk vissza majd öt-hat év múlva,
5. hosszú a lemez, de nagyon, mióta cédé van, mindenki elveszítette az arányérzékét, minek túllépni a háromnegyed órát, amikor néha még az is olyan kilátástalanul hosszúnak tűnik?
felesleges magyaraznod nekem, h vannak jo metalbandak, tisztaban vagyok vele, mint ahogy azzal is, mennyire el van nyomva a mainstream mediaban ez a stilus. ket-harom eve a narancs listan uj petert (khm, elnezest, h leirtam a nevet :-)) is elkuldtem a picsaba, amiert allandoan nyomta ez a "meghalt a metal" dumat. azota meg asszem olvashattunk tole nehany korrektebb kritikat is, most nem azert, mintha az en erdemem volna... :-)
nemtom, vhogy ugy vagyok vele, h utalom a fekete-feher szemleletet es a bornirtsagot minden szinten. metalellenes kornyezetben azonnal true metal warriorra vedlek at, metalosok kozott meg rogton idegesiteni kezd a kritikatlan rajongas, az ostoba kulsosegek (telleg, nem lehetne mar elfelejteni metalilag a szegecseket-lancokat mint obligat dekoraciot, igy y2k fele, kerdem szeretettel?), az onironia hianya.
neurosisrol tudok, jo-jo, de ha szerinted az metal, akkor a vhk is az. a crisisban halal idegesito a szotagonkent mas enekhang, abszolut funkciotlan, l'extremite pour l'extremite. ilyen sokfele enekhanggal az accused enekese aki nagyot alkotott, oszt megse hivatkozik ma a bandara senki (az mhh is agyonhallgatta). egyebkent meg en is mondhatok ilyeneket, h godflesh, meg fudge tunnel (a fudge tunnel igenis jo, bassza'tok meg), meg hasonlok, de ez nem cafolja azt, h a metalt az onallo arccal nem rendelkezo trendlovasok uraljak, es temetik el. es nem azt varom, h mindenki total ujat alkosson, csak annyit, h ha egy banda'nak egyetlen sajat otlete nincs, az ne mehessen mar mennybe a metalsajto aktiv kozremukodesevel, a zenei tudasra, meg ilyenekre hivatkozassal.
ja, szemem nyitva, koszi, az, h 5 eve nem vettem uj cd-t, nem azt jelenti, h abszolut elvagtam magam a zenektol, vetettem fol szepen kazira dolgokat baratoktol, innen-onnan, be is jott jopar (amorphis, ujabb anathemak, gathering) de egyik sem annyira, h hajlando legyek 2-3000 forintokat kicsengetni a cd valtozatukert. plane, h a voivodtol eddig csak az (egyebkent csalodas) outer limits van meg, meg a godflesh osszeset is be kell meg gyujteni. mostanaban egyebkent keresek mar annyit, h talan nekikezdhetek vasarolgatni, mondjuk elobb egy cd lejatszot kellene, de az meg van a pc-ben is, ugyhogy sajnalom ra a zse't :-)
belehallgatasrol annyit, h ez nevleg minden kisebb uzletben mukodik, de nem ajanlom neked azt a latvanyt, amit az elado arckifejezese nyujt, mikor ot-hat lemez meghallgatasa utan (amikozben folyton surgettek, h egy nota alapjan dontsd el, h tetszik-e a lemez) nem veszek semmit. en meg, mint nyilvan kiderult, eleg valogatos is vagyok, szal siman elofordulhat, h a huszadik se tetszik.
regi mesterek uj munkai? csak nehany nevet mondok: quorthon (aki minden uj bathory kiadvannyal egyre jobban meggyalazza amit egykor felepitett), voivod (mar az outer limits is egy kibaszott utanerzes volt [jellemzoen egyebkent az mhh-ban az elso voivod lemez, ami dobogora kerult, a klasszisokkal jobb nothingface v az angel rat meg vhol a kozepmezonyben v lejjebb vegezte], de amit az utolso ket lemezen csinalnak, azt joizlesem okan mar nem is all modomban minositeni), slayer (majd mi megmutatjuk, h kik a kemeny gyerekek), kreator (hahaha...), sodom (HAHAHAHA!!!), iron maiden (no comment), metallica (no f**kin' comment), megadeth (sohaj), soroljam meg?
Az egyetlen bajom a Hammerrel, az az interjuk stilusa. Persze atvett interjuknal errol nemigen tehetnek, de akkor is baromi unalmasak - ugy altalaban. Ugyanazokra a kerdesekre mindig ugyanazok a valaszok. En olyan fajta vagyok, hogy az utolso betuig elolvasok egy ujsagot - lehet, hogy ez a baj. Barmikor tudnek "csinalni" egy interjut akarkivel, sablon kerdesekre kitalalnam a sablon valaszokat es nem is lehetne eszrevenni a svindlit... Igazi feludules neha Danzig, Deicide, Type O interjut olvasni, ott meg ernek meglepetesek. :)
Szoval lehetne a Hammerben tobbfele rovat, nem csak ezek az agyatlan interjuk. Nagyon jo peldaul a Hatasokk vagy az XY aktak. Nagyon szerettem (es akit ismerek mindenki mas is...) az osregi Zenesz fullel rovatot. Miert nem lehet visszahozni mondjuk magyar zeneszekkel?
Jah, es a hireket is lehetne kicsit jobban strukturalni legalabb stilus szerint, mert igy mar nagyon kaotikus...
Az MHH pontozásnál tényleg van ilyen, hogy
ne bántsunk meg senkit, de azért ezt minden
olvasó ki tudja szűrni. Én leginkább Milán Peti
kritikáira esküszöm, abból tényleg el tudom
dönteni, mi a helyzet.
supertzar: Azért még szerencse, hogy ezt a
trendet nem követitek (Metal Hammer -> Hammer),
és a Dream Theater cover és cikk abszolút ász
dolog.
Javasolnék black/death bandát: Emperor
Mondjuk nyomattátok tavasszal, de azt hiszem,
abban mindenki egyetért (CoF és true black hívők),
hogy ők a stílus legjobbjai, zeneileg, szövegileg, stb.
Viszont a magyar bandákat tényleg jól nyomjátok.
Ez dicséretes. Más kérdés, hogy a pénztelen, de tehetséges
bandák nem mindig kapnak helyt. Pl: Baby Bone
Az új babacsont lemez hangzásilag jó, és a dalok is
zseniálisak. Koncerten nem tudnak hibázni, mégis
alig van róluk valami. Pedig még aktívak is.
Nem úgy mint az Evensong.
Csatlakozom acidangel véleményéhez, tényleg érdemes
régi anyagokat, régi bandák új anyagait hallgatni.
Pl: Death, Carcass, At The Gates, Metallica: Justice
Amúgy én nem sok eredetiséget fedezek fel az
Arch Enemyben. Jó, de hát a Carcass és az
At The Gates (és a régi Slayer) már eljátszotta
ezt.