Keresés

Részletes keresés

Mariska néni Creative Commons License 2012.11.29 0 0 209

Nagyon ügyes vagy! Példádon felbuzdulva, kerítek én is egy ilyen vörös szilva magoncot.

Előzmény: borsika79 (208)
borsika79 Creative Commons License 2012.11.29 0 0 208
Persze. Az egész avval indult,hogy ősszel véletlenül rátaláltam a fórumra 1 cseresznyefajtát kutatva,majd jött az ültetési idő és vettem néhány gyümölcsfát köztük kajszit is. Még volt olyan fajta ami megtetszet és a fórum hatására elgondolkodtam ki kellene próbálnom az oltást. Utánnaolvastam az alanyoknak, itt találtam utalást a vörösszilvára. Bár volt mirabolán sarjam is ezt választottam. Úgy gondoktam ha nagy korában sarjadzik nem baj jó lessz másnak is.Ez értékesebb gyümölcsű .
Előzmény: Mariska néni (204)
Flanell Creative Commons License 2012.11.28 0 0 207

Lehet, hogy öntözéssel és tápoldatozással csinálják ezt az 50 m2-es dióültetvényt.

Az egy dolog, hogy egymásba érnek a lombok, mert akkor ahol összeérnek, ott leáll a korona növekedése.

De ha a gyökérnek nincs elég tere, akkor a fa nem tud elég vizet összekaparni a termésnövekedés időszakában, apró marad a dió. Ezt öntözéssel ki lehet küszöbölni.

Előzmény: Peaceful80 (194)
Flanell Creative Commons License 2012.11.28 0 0 206

Márciusban már van nedvkeringés, duzzadnak a rügyek, februárban még általában nem, akkor a legjobb talán. Túl sokáig sem jó tárolni.

De ha nem akarod tárolni, csak egyik fáról teszed a másikra, akkor az is jó, ha oltáskor vágod le az oltóágat. Az ilyen frissen vágott vessző nagyobb eséllyel fogja meg, mint a sokáig hűtőben tárolt, a tárolásnak megvannak a maga veszélyei. (Kiszáradás, gombásodás, stb.) Én csak muszájból élek ezzel.

Előzmény: budai2 (200)
Mariska néni Creative Commons License 2012.11.28 0 0 205

más

Előzmény: Mariska néni (204)
Mariska néni Creative Commons License 2012.11.28 0 0 204

Nagyon érdekelne, mi az a ás ok? Persze csak ha megosztható.

Előzmény: borsika79 (203)
borsika79 Creative Commons License 2012.11.28 0 0 203
Üdv Mariska néni. Remélem sikeres lessz. Én más okbol de tudatosan választottam ezt az alanyt.
Előzmény: Mariska néni (181)
budai2 Creative Commons License 2012.11.28 0 0 202

köszönöm

Előzmény: Ali-bá (201)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.27 0 0 201

Egy oltóvessző levágása és egy barackos megmetszése két különböző dolog. (De ha nagyon félted a vágási felületet a fertőzéstől, 'egyik kezedben az olló, másikban a sebkezelő.)

Előzmény: budai2 (200)
budai2 Creative Commons License 2012.11.27 0 0 200

Ne haragudjatok, hogy megint csak kérdezek és nem tudok hozzájárulni a közös tudáshoz.

Olvasom, hogy kajszi oltóvesszőt kértek egymástól.
Azt mikor lehet vágni?
Azért kérdem, mert tudom,hogy télen nem illik metszeni a csonthéjasokat, főleg nem a kajszit, de az átoltáshoz ugye még nyugalomban levő vesszőt kellene levágnom és betárolnom a hűtőszekrény aljába.
Mikor vágjam meg? Mikor van az, hogy a barack még nyugalomban van, de már nincs tél?

Nekem nem az a gondom, hogy a vesszőt küldeni akarom valakinek, hanem az, hogy egy tavaly kitört fiatal szilvafát, (amelyik törzscsonkját nem ástam ki és kihajtott,) barackba szeretnék átoltani.

köszönöm

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.27 0 0 199

Pinkcot,Kuresia OK,Orangered necces /korábban már írtam,hogy beteg/,Goldrich meg nincs.

Előzmény: Ali-bá (197)
gergerg Creative Commons License 2012.11.27 0 0 198

Akkor tudom már kitől kell 10 év múlva kajszit vennem ha az enyémek mégsem sikerülnek!:-)

Előzmény: Ali-bá (197)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.27 0 0 197

Amit most telepítek az 'földről-művelés'-re van tervezve. 60 Weiwa alannyal indulok és sokféle nemessel. (Majd megdobhatsz néhány Pinkcot, Orangored, Kuresia, Goldrich  oltóvesszővel! Kiotot, Big Redet, Tsunamit, Farbalyt, Farellyt rendeltem az alanyokkal.)

Előzmény: Törölt nick (191)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.27 0 0 196

Nem mondtam,épp költözök :))

Előzmény: gergerg (195)
gergerg Creative Commons License 2012.11.27 0 0 195

A címed megvan, ha tudok vágni belőle, ( még itt sincs) küldök. Úgysem tudod kidobni. :-))

Előzmény: Törölt nick (193)
Peaceful80 Creative Commons License 2012.11.27 0 0 194

Köszönöm a válaszod!

Még képlékeny,hogy mit ültetek és az arányok sem biztosak,tanácsotok miatt az már biztos, hogy a dió nagyobb területet fog kapni, ami lehet a szilva és kajszi rovására megy. Alapvetően diós-t akartam ültetni ( ráérek kivárni,hogy teremjen) de szeretek több lábon állni és ezért terveztem egy kis kajszit és szilvát mellé :)

Pálinka valóban ingoványos talaj, hisz zárjegy nélkül alapvetően most sem árúsitható ( ettől függetlenül könnyen eladható) Viszont nem romlik az emberre. Ezért választottam többes felhasználhatóságú gyümölcsöket: frissen eladva, lekvár,aszalvány,pálinka... ezek közzül csak a friss termény eladását kell gyorsan intézni a többi azért eláll, csak piacolni kell vele :)

Bár off téma,de a dióra visszatérve sok ültetvényt átnézve ez is érdekes  http://www.vasidiobirtok.hu/Vasi_Diobirtok/A_birtok_tortenete/A_birtok_tortenete.html:  

"A sorokat nagyjából csapásirányba telepítettük 10 m-es sortávval és 5 m-es tőtávval."  

Cirka 50 hektáron termelnek ilyen felállásban, érdekes..sövénynek sok a tőtáv egyébként meg nagyon kevés, milyen elven termeszthetik ezt? ( Gondolom ekkora birtokon azért, főleg ahol Szentiványi Péter a tanácsadó nem lehet puszta tévedés )  ( Klapka pedig 7x7 es sortávval dolgozik, bár ott már szépen összeértek a fák... )

Viszont átalakitottam és 8x8 méteres sor és tőtávval tervezem a következő tervrajzomat :) ( ami még mindig lehet kevés, majd alakitok még rajta....)

Előzmény: Flanell (174)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.27 0 0 193

Törik az anélkül is :(

Előzmény: gergerg (192)
gergerg Creative Commons License 2012.11.27 0 0 192

Mondtam én hogy törd magad? :-))

Előzmény: Törölt nick (190)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.27 0 0 191

Ismerve a kajszikat és a használatos alanyokat néhány év múlva mindenképpen létráznia kell.

Előzmény: Ali-bá (188)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.27 0 0 190

Lásd 189.hsz/azért köszi/,őszintén szólva nem töröm már magam új fajtákért. Kicsit változtatok/mert muszáj/ a korábbi elképzeléseimen...

Előzmény: gergerg (180)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.27 0 0 189

Kösz,de majd meglátjuk mi lesz addig.

Előzmény: mjos (173)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.27 0 0 188

Az a kérdés, hogy milyen koronát akarsz nevelni a fáidnak? Hol lesznek, mekkora helyed van számukra? A földön állva akarod szedni a gyümölcsöt és akkor hajolva kapálsz, vagy el akarsz járni a fa alatt és akkor létrázoll?

Mindenesetre a kajszi egyik ágát tőből kell kimetszeni. (Én vázakoronát javaslok hozzá.)

Előzmény: sweetrange (183)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.27 0 0 187

oksa, köszi; majd méretet is küldök, hogy mire lenne bepárosítva.

Előzmény: gergerg (186)
gergerg Creative Commons License 2012.11.27 0 0 186

Persze hogy lehet. Februárbanküldj majd egy e-mailt a címeddel.

Előzmény: Törölt nick (185)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.27 0 0 185

Inkább csak szeretném :)

Egy ~8 rügy körüli vessző, vagy két ~4 rügy körüli oltócsap formájában, ha lehetne ilyet kérni.

Előzmény: gergerg (179)
gomba2008 Creative Commons License 2012.11.27 0 0 184

Ez attól függ, mit szeretnél. Én a kajszit próbálom csésze formára alakítani. A középső sudarat idővel ki kell vágni, amikor a vázágak már eléggé vastagok, és nem fogják pótolni.

Lehet, ezzel csak annyit tennék, hogy valami dróttal enyhén kifelé noszogatnám mindkettőt.

Persze a hosszát visszavágnám.

A "B" verzió, hogy a gyengébbiket eltávolítod, és a kapott suhánggal még azt csinálsz amit akarsz.

Vannak itt nagy spílerek, majd ők tudják a frankót. :))

Előzmény: sweetrange (182)
sweetrange Creative Commons License 2012.11.27 0 0 183
A Teljes kép itt nagyjából látszik a törzs hossza is.
sweetrange Creative Commons License 2012.11.27 0 0 182
Ez egy kajszi csemete. Ti hogy metszenétek meg? Milyen koronája lesz, ha mindkét ágát meghagyom? Vagy célszerű az egyiket eltávolítani és a másikat visszametszeni? Köszönettel Sweetrange
Mariska néni Creative Commons License 2012.11.27 0 0 181

Szia. Nagyon köszönöm, hogy válaszoltál. Ezek szerint ilyen fám nekem sajnos nem lesz, ilyet csak hozzáértők tudnak maguknak buherálni. Irigyellek nagyon! Ahonnan én ezt a vörösszilva alany dolgot vettem, az Dr. Balla András: Ősztől tavaszig a kertbarátoknál című könyve. Ebből egy részlet: „Általános vélemény, hogy a kajszibarackfák nem élnek soká. Ennek oka főképp a gutaütésnek elnevezett betegség. A szakemberek ezért baktériumos eredetre, nem megfelelő alanyra, a téli agy hőingadozásra, s az ezt követő fagyfoltokra, a nyári szárazságra hivatkoznak. A faiskolákban a mirobalán szilva alanyt szeretik használni, mert ezen kitűnően megered a szemzés, az így szemzett kajszi gyorsan fejlődik, de esősebb ősz folyamán az alany későn fejezi be a növekedést, és a nemes rész nagyon fagyérzékennyé válik, amit gutaütés vagy csak fagyfoltok követnek. A másik használatos alany a vadbarack. Ennek meg – bár kívülről nézve nem egyforma – nagyon eltérő a belső tulajdonsága. Így ahány féle alany, annyiféle tulajdonságú lehet a ráoltott nemes. El kell fogadnunk azoknak a kutatóknak a megállapításait, akik a beteg fákból ki tudták tenyészteni a Pseudomonas syringae baktériumos vagy a Citospora cincta nevű gombás betegséget, mely betegségek csak sebzéseken, illetve a metszésen keresztül jutnak be az élő fa testébe. Ezért tanácsolják a késő tavaszi metszést, és a metszőolló folyamatos fertőtlenítését. Vajon a faiskolai szemzéskor fertőtlenítik-e minden egyes szemzés után a szemzőkést? Nem fordulhat elő, hogy eleve, bár lappangó állapotban, a faiskolai oltványokban már benne van valamelyik kórokozó? És amint valami rendellenesség éri a fát, és annak állapota gyengül, azonnal lerohanják a baktériumos és gombás kártevők, s eredménye a gutaütés lesz.

Mi ezért a kajszi gondozása ügyében tegyünk meg mindent, amit tudunk, fertőtlenítsük ollóinkat p. formalinnal, és a fán ejtett metszéseket és fagyfoltokat kezeljük. Aki pedig teheti, szerezzen be vörös szilva sarjat, ültesse azt a kertjébe, majd oltsa be olyan barackra, amilyenre akarja. Az így kezelt fák életkora még néhány emberöltő is lehet. Példa volt rá. Még a háború előtt, Inárcson Husz Béla professzor 80 éves kajszikat is talált. Ezek vizsgálatában a Kórtani Tanszéken a metszetek elkészítésében segítettem neki, de az öreg inárcsi fákból kórokozót nem lehetett kitenyészteni." Na ezért érdekelt ez a vörösszilva dolog, és remélem, hogy Neked is ilyen tapasztalatod lesz vele.

Előzmény: borsika79 (169)
gergerg Creative Commons License 2012.11.27 0 0 180

Uff...szeretnéd hogy legyen?

Előzmény: Törölt nick (170)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!