Keresés

Részletes keresés

gergerg Creative Commons License 2012.11.26 0 0 159

Orengered helyett miért nem Pinkcot ?

Előzmény: Törölt nick (153)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.26 0 0 158

Előbb dönsd el, hogy mit akarsz? Födön állva szedni a barackot,  kicsit meghajolva kapálni a tövét vagy magas törzsűt, pl. asztal koronával vagy hagyományos nagy fát létrázva?! Az jó, hogy végig rügyes, de még ráérsz metszeni, aludj rá vagy 100 napot.

Előzmény: buga1 (157)
buga1 Creative Commons License 2012.11.26 0 0 157

Az alsó ágak kb. 50 centi magasan vannnak. Maga a fa 1.8 méter magas. Igen végig rügyes a törzse. Akkor vágjam úgy ahogy említetted?

Előzmény: Ali-bá (152)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.26 0 0 156

Lehet...,de nálam ha normális év van semmit se károsított veszélyesen,ha meg olyan ,mint az idei,az meg szinte mindent visz...így nem igazán látom a különbséget.Normál években a legkorábbi Harmatot sem szokta bántani...és az nem a dombon van,hanem anyu kertjében.

Előzmény: Törölt nick (155)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.26 0 0 155

Kicsit utánaolvasgattam az orangerednek mert nekem is szimpatikus volt, s több helyen is írják hogy nagyon fagyérzékeny. Lehet hogy nálad a hegyoldalban ez nem jelent egy-egy fagyosabb éjszaka után problémát, de az alföld közepén egy külterületi földre telepítve eléggé ráfaraghat vele az ember szvsz.

Előzmény: Törölt nick (153)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.26 0 0 154

http://www.phytoservice.eu/it/phyto-service---fotogallery-dei-lavori-realizzati/italia_62c32.html

1-2 kép olasz kajsziorsóról,1,5 m-es a tőtáv /én egyenlőre 2 m-essel próbálkozok :)/

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.26 0 0 153

A fajtaválasztásnál az,hogy kezdő vki nem számít.

Kajsziból : Bergeron,Hargrand,Orangered...ezeket már tudom ajánlani.

Előzmény: Peaceful80 (137)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.25 0 0 152

Ha vázakoronára szeretnéd nevelni, akkor 70 cm magas törzs fölött 5-7 rüggyel vágd majd el rügyfakadáskor.(Végig rügyes?) Nyáron 20-25 cm-es hajtéshossznál válaszd ki a vázágakat a többit tőből vágd le.

/Persze, ha olyan helyen van a fád, hogy el akarsz járni alatta, akkor másként csináld./

Előzmény: buga1 (128)
Peaceful80 Creative Commons License 2012.11.25 0 0 151

Köszönöm a tanácsot, akkor a tervet kicsit átalakítom , így valószínű kevesebb dió lesz benne. ( dióültetvényeket néztem pl Klapkáét is, és ott 7x7 -es kötésben vannak, ebből indultam ki :) )

Előzmény: Ali-bá (150)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.25 0 0 150

A kajszi mehet 5x4 m-re  kompakt váza koronával, igy még nyerhetsz is egy kis területet, de a dió jócskán elviszi.

Előzmény: Peaceful80 (148)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.25 0 0 149

Szerintem is sok. Az én kertem 6900 nm, nincs szomszédkert, ezért bátran körbeültettem 50 fával a kerítéstől 2 m-re, most 20 évesek és már találtam a fától 15 méterre ujjnyi vastag diógyökeret, ami azt jelenti, hogy már 20 m-re is elnőtt. 10x10 m kell neki minimum.

Előzmény: gergerg (146)
Peaceful80 Creative Commons License 2012.11.25 0 0 148

Diót 7x7 méteres kötésben számoltam, a szilvát és kajszit 5x6 méter ( ha ezek nem jók kérlek javitsatok ki)

Ez dió esetén: cirka 2000nm

Szilva, kajszi: 1200nm

a Föld terület pontosan 3231nm

Előzmény: gergerg (146)
Peaceful80 Creative Commons License 2012.11.25 0 0 147

Vállalkozó vagyok ami jelenleg jól is megy, de kitudja mi lesz késöbb ezért van egy kis megtakaritott pénzem amit a bank helyett kertbe rakom ( hogy helyes döntés-e majd az idő megválaszolja, az biztos,hogy a természet közelsége egyébként is vonz a napi hajtásból menekülni kicsit.....) tehát alapvetően életjáradéknak szánom :D Azaz 4-5 év múlva ha esetleg nem lesz munkám egy kereset kiegészitésre gondolok. Próbáltam olyan gyümölcsöket kiválasztani aminél talán kivédhető a romlás. A terményt frissen megpróbálom eladni majd, de ha nem megy akkor lesz belőle lekvár, pálinka, aszalvány ( ezekre is tudok vevőket jelenleg)

Tehát a hosszutávú cél az árusitás ( nem feltétlen friss fogyasztásra).

Előzmény: Flanell (145)
gergerg Creative Commons License 2012.11.25 0 0 146

Szerintem 40 dió rengeteg, főlleg a másik negyven mellett egy ekkora területen.

Előzmény: Peaceful80 (140)
Flanell Creative Commons License 2012.11.25 0 0 145

Milyen elképzelésed van a gyümölccsel? Piacon árulod, vagy helyi boltosoknak adod el? Ha te árulod, akkor sok fajtát ültess, minél jobban széthúzva az érésidőt, nehogy rád rohadjon. Ez legyen a fő szempont, meg a gyümölcs jó kinézete. Az íz nem számít a vevők 95 %-ának.

A növényvédelmet meg úgyis komolyan kell venni már ennyi fánál.

Előzmény: Peaceful80 (140)
buga1 Creative Commons License 2012.11.25 0 0 144

Az aszalt gyümölcsön már én is gondolkodtam. Lehet, hogy a szilvánál kipróbálom-abból több van :)

Előzmény: gergerg (143)
gergerg Creative Commons License 2012.11.25 0 0 143

Tegyél bele aszalt barackot. Az ízén nem sokat változtat, de a látvány jó, az enyém már olyan szinű mint a császárkörte likőr.

Előzmény: buga1 (142)
buga1 Creative Commons License 2012.11.25 0 0 142

Az idei kajszitermés "végtermékei" egy Magyar kajszi alatt.

Nekem a baloldali ízlik a legjobban (amint azt látni is), de a befőtt és a lekvár sem elhanyagolható :)

Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.25 0 0 141

Akkor majd ha kimegy valamelyik, azt ültetek. Egyébként azt olvastam a neten, hogy magyar kajszi C.235 = gönci, ligeti óriás = ceglédi óriás = szegedi mammut, mert vizsgálatokkal nem lehetett őket elkülöníteni. persze azonos fajon belül is vannak változatok.

Előzmény: gergerg (139)
Peaceful80 Creative Commons License 2012.11.25 0 0 140

Kicsit több mint 3000nm, Békés megyei fekete föld, elég jó minőségü. Város határában álló földek egyike, fagykár szerintem itt is van amikor országos szinten máshol is. ( ebben az évben is volt abban biztos vagyok) 20 kajszit, 20 szilvát ( Talán Jojo a rezisztencia miatt) szeretnék és 40 db Diót ( valószinü milotai 10). Mivel nem vagyok egyáltalán szakmabeli teljesen magamtól 0 tudással kezdek bele ( panelban lakunk) így azt szeretném,hogy egy kezdő számára viszonylag könnyü "ültetvényt" hozzak össze., ne pusztuljon ki minden fám az első év után :) Ezért nézem a rezisztens fajtákat.

Előzmény: Lactarius Curtis (138)
gergerg Creative Commons License 2012.11.25 0 0 139

A Gönci finomabb a Magyar kajszitól.

Előzmény: Lactarius Curtis (138)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.25 0 0 138

Én kezdő vagyok, amit itt tanultam: milyen a fekvés (kitettség, magasság, fényviszonyok stb), fagyok gyakorisága, mikor akarsz szüretelni, mekkora fákat akarsz, fontos-e a PPV rezisztencia. Ha leírod milyen területről van szó, gondolom kapsz választ a hozzáértőktől. Nekem most Kuresia-m (rezisztens), Kyoto-m (fagytűrő, bőtermő) és magyar kajszim (legfinomabb, "hazai") van.

Előzmény: Peaceful80 (137)
Peaceful80 Creative Commons License 2012.11.25 0 0 137

Sziasztok!

Sikerült vásárolnom egy kisebb területet és dió, szilva és kajszit szeretnék beleültetni. Melyik fajtát ajánljátok? Természetesen midnen idevágó irást elolvastam már, de nehéz a döntés. Teljesen kezdő vagyok. A virus rezisztencia miatt a KURESIA-t tarom a legszimpatikusnak. gyümölcsét még nem kostoltam. Felhasználása lekvár, aszalvány, friss fogyasztás és pálinka lenne, nem tudom alkalmas-e ezekre. Mit javasolnátok egy teljesen kezdőnek? ( a dió, szilva, kajszi választás is azért történt mert talán egy kezdő is elbír velük)

Deryan Creative Commons License 2012.11.25 0 0 136

Köszönöm szépen mindkettőtöknek a leirtakat. Elgondolkodtató, megszivlelendő. Ha az ember már valamibe belefog, akkor nem mindegy, hogy végülis mi lesz az eredmény.

Az én esetemben a legegyszerűbb ezek szerint virusmentes oltványokat részben átoltani és az esetleges pótlásokra felkészülni.

Boldogasszony szilvából is van néhány fácskám. Ezek magról keltek. Amikor felfedeztem őket, még a maghéj is ott volt, amiből kibújtak.

Előzmény: gergerg (135)
gergerg Creative Commons License 2012.11.25 0 0 135

Kb. úgy van ahogy a duszám írja.

Ha sarjadzó szilvát távolabb ültetsz, azzal csak terjeszted a sarjakat, és készülj fel hogy pár év múlva élezni kell a csákányt. Másrészt a szilvasarjanid is lehetnek már eleve vírusosak, szóval ezeket alanynak használni, és évekig várakozni rájuk......

A birs sarjak is érdekes kérdés, nem tudom mit szeretnél oltani rájuk. Birset fölösleges. Naspolyát esetleg, a körték jó része csak közbenoltással lehetséges, és a körte egyébként is gyenge növekedésű lesz birsen. Ez nem azt jelenti hogy szépen fejlődik, csak épp kis méretű lesz a fa, az fa egész élete során satnya, beteges fának látszik, ezen felül egy őszi ásásban elfáradva nekitámaszkodsz, és kidől.

A kajszi magoncról meg annyit hogy bár nekem is van pár, a kajsziknál ez az az alany amin a legnagyobb esélye van a fa véletlenszerű pusztulásának.

Szóval ha saját oltványt szeretnél, érdemes kicsit jobban körüljárni ezt az oltványkérdést, elég sok szempont van ami alapján dönteni lehet.

Előzmény: Deryan (133)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.25 0 0 134

Egyrészt az a probléma amit írsz, hogy gyökérsarjadzanak (anno engem gerqerg 1 "mondattal" lebeszélt róla, amikor ilyesmiben gondolkodtam; valahogy így hangzott: "Neeeeeeeeeee!!!!!")

Másrészt ha a kajszi alanynak valóddal terved van, akkor azt -szerintem!- változtasd oltási gyakorlatozásra, és helyette inkább 2-3 weiwából álló sort telepíts, 2 méterenként.

Törzsmagasságban oltassz rájuk majd kajszit, és a másik topikban megbeszélt kéregproblémákat nagy valószínűséggel kiküszöbölted.

Előzmény: Deryan (133)
Deryan Creative Commons License 2012.11.25 0 0 133

Ezt jól eltaláltad! :)

A gyümölcs tetszett meg, de éppen tegnap született meg a határozat, hogy egy kis faiskolát csinálok tavasszal a virágoskert helyére. 

Egy magról kelt csenevész kajszi alanynak valóm is van. A besztercei alanyai rengeteg gyökérhajtást hoztak és van már egy átültetésre váró fácska is, aminek az ágai teljesen olyan formát mutatnak mint a besztercei szilva ágrendszere.

Megpróbálok még a birsalma gyökérhajtásaiból is alanyt nevelni.

A kertben sajnos már csak úgy lehet fát ültetni ha valamelyik meglévőt kivágjuk vagy majd kipusztul (most fordulnak termőre).

Marad a több fajta egy fára oltása és az ehhez vezető kisérletezések.

Előzmény: Törölt nick (132)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.24 0 0 132

Na, ha már megmozgatta a fantáziádat a weiwa, akkor én ezúton bíztatnálak, hogy legalább 2-3 darabot vállalj be belőle.

Látom, hogy a termése tetszett meg elsősorban, de biztos vagyok benne, hogy mire kitavaszodik, addigra alanynak is ugyanennyire fog tetszeni :)

Ha most kiültetnél majd néhányat a kertbe, akár évekig lehetne hagyni nőni, fejlődni, nem túl gyors növekedésű!

Szerintem már jövő ilyenkor azon fogsz töprengeni, hogy milyen kajszifajtát nemesíts a weiwa alanyokra.

Úgyhogy szerintem aludj a mennyiségre!

Üdv

Előzmény: Deryan (111)
gergerg Creative Commons License 2012.11.24 0 0 131

Flanell szerint Kanada kajszitermő vidéke annyira van az egyenlítőtől mint Olaszország. Megnéztem és sajnos igaza van.

Előzmény: buga1 (129)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.24 0 0 130

Jól látom, hogy minden alsó oldalágat levágásra jelöltél?

Ha igen, akkor gyakorlatilag suhánggá alakítanád ezzel vissza, amihez viszont a sudarat így túl magasan metszenéd szerintem.

Számomra nem jön át a képről, hogy milyen magasan vannak az alsó oldalágak, de ~70 centi fölött én már nem vágnám le őket. Ha viszont mégis levágod, mert nem jó a magasságuk, akkor a sudarat a kívánt törzsmagasság +(7-8) rügy magasságában vágnám vissza, s azokból a rügyekből nőnének majd az oldalágak (a legfelső rügyből folytatódna a sudár).

Előzmény: buga1 (128)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!