Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Igen, amikor azt írtam, még nem voltak képek. De jó hogy végre ide értek, kár lett volna kihagyni. Nagyon jó! Adok rá..aszongya...9 pontot. A 10-et magamnak tartogatom(korupció) :-)))
A parafát a zúzottkő helyett teszi a sín alá a modellező! Tehát elég a zúzottkő vastagság.H0-ban 3mm-re emlékszem. Aztán persze parafa reszellékkel, vagy zúzottkő utánzattal feltölti a talpfák közét, és beszórja az ágyazat rézsűjét is. Így érjük el azt a látványt, mintha a sín és a talpfa alatt is zúzottkő lenne. Nézzd már meg a Gerhard Throst könyvét ahol a töltés metszetét rajzolja le. A modellezésben nem tehetünk 3-4 mm kavicsot a talpfák alá, hogy az ágyazat rugalmas legyen, de stabil, de legalább az ágyazat víz áteresztésével nem kell foglalkoznunk. A parafa jól alakítható, pl ágyazat rézsűje, az ívek, eléggé "kemény", még szögelés esetén is SÍKban tartja a sínt, ami a leglényegesebb.
A polifoam ajánlónak üzenem, tenyereljen rá a parafára és polifoamra, ha nincs külömbség, használja Nem a zaj a nagy ellenség, hanem ha hullámvasútat építünk, és állandóan kisiklik a szerelvény. Nálad a diorámában persze nem siklik ki a vonat, de a hullámos sín ott is csúnya.
Én az előszobában a padlót borítottam le parafával, és átjön rajta az alatta lévő mozaik lapok egyenetlensége.
Lehet, hogy rosszul emlékszem, de több - sok tapasztalattal rendelkező - topictárs a weblapján ill. blogjában 4-5 réteg parafa alátétet említett, hogy azt rakta a vágányok alá.
Én örülnék, ha a méregdárga parafa csak a legfelső réteg lenne, és alá megfelelne a habszivacs.
(Na persze habszivacs és habszivacs között nagy különbségek vannak : én a "gumiszerű", félig rugalmasra gondolok, nem a teljesen puhára, még kevésbé a kemény habra...)
Köszönöm a az érdelkődést :-) Nagyobb utat azért nem akartam, mert akkor jobban el kellett volna balra tolnos és kisebb helye lenne a bakterháznak, meg ennek-annak. Most épp az utat csinálom meg, aztán a növényzet telepítése viszont kicsit tolódik, mert előbb be kell szereznem a lámpákat, (felsővezetéktartókat ha lesz) meg ilyesmiket.
Nagyon köszönöm a tippet, voltam ma náluk és tudtam is venni 4 féle fűanyagot. Mindegyik közép- illetve világoszöld, sötétet sajnos nem kaptam (megfelelő árban) de ez is nagy előrehaladás.