Keresés

Részletes keresés

szunyog25 Creative Commons License 2009.09.20 0 0 5954
Tegnap végre megvolt életem első szürete. :) Vásárolt Kadarkából, 18 fokos, eddig így néz ki:


Törölt nick Creative Commons License 2009.09.20 0 0 5953
A labrusca íz leginkább a házipoloska (másnéven büdösbogár) szagára emlékeztető íz, a direkt termő szőlőfajták, így az Othelló jellegzetessége is.
Előzmény: pótmáj (5952)
pótmáj Creative Commons License 2009.09.19 0 0 5952
Sziasztok!

Esetleg mégis tudja valaki a választ?


Más:

Ismerősöm keres Veszprém / Fejér megyében néhány száz kiló kék szőlőt- CCa. 2-4 száz kiló körül, ha nagyon jó, talán több is. A világválság közepén nem talál eladót. Számomra ez elég furcsa. Valaki esetleg nem tud eladó szőlőt vagy tényleg ilyen nagy a kereslet? Pl. Balaton északi részén?

kösz

Előzmény: pótmáj (5939)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.18 0 0 5948
2 literes flakon vízzel megtöltve, fagyasztóban jéggé fagyasztva. Kisebb mennyiségű cefrénél hatásosan alkalmazható
Előzmény: szunyog25 (5947)
szunyog25 Creative Commons License 2009.09.18 0 0 5947
Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem. A környéken mindenki arra panaszkodik, hogy túlzottan erősen forr a mustja. Nálunk hétvégén lesz szüret, egy hét héjon áztatással számolok, de nem szeretném, ha annyira erősen forrna, hogy az már a kárára váljon. Ha jól gondolom, a túl magas hőmérsékletnek köszönhető az erős forrás. Milyen hőmérsékletig optimális a cefre forrása, illetve milyen hőmérsékleten kell már közbeszólni, és esetleg hűteni a cefrét? Jégakkuk a lébe mártva elegendő hűtést biztosítanak? (Jéggel, vagy hideg vízzel?) Ti mit tanácsoltok?
Zalancelot Creative Commons License 2009.09.18 0 0 5946
A leve fehér , akár az Oprtóé, de ha  együtt kezeled a fehér szőlőkkel (darálás, préselés) a héja bizony enyhén megfesti a többi lét is. 
Előzmény: RAMBO (5943)
pinotnoir777 Creative Commons License 2009.09.18 0 0 5945
Inkább töppedésre, szürkebarátban. 8 napja mértem 22-23 mustfokot benne, jó lenne 30 körülig eljutni a végén. Nálatok van már aszúsodás? A tegnapi kis eső talán beindítja. Persze a többi szőlőben meg nem kívánt vendég lenne a botritisz:)
Előzmény: Törölt nick (5940)
bacsa41 Creative Commons License 2009.09.18 0 0 5944
Itt vannak a képek a présről.
RAMBO Creative Commons License 2009.09.17 0 0 5943
Azt hittem a kadarka leve nem festő.
Előzmény: Zalancelot (5942)
Zalancelot Creative Commons License 2009.09.17 0 0 5942
Elég vékonyka, nem karakteres a szlanka bora, de a kövidinka, ha van belőle elég, csodát tehet vele.
A Kadarka inkább vörös, ha összeszüreteled a többivel rozéd lesz.
Előzmény: apilusz (5941)
apilusz Creative Commons License 2009.09.17 0 0 5941
A piros szlankának milyen bora van?A kertben van egy pár tőke,van még kövidinka,kadarka.
pótmáj Creative Commons License 2009.09.17 0 0 5939

Valaki esetleg le tudná írni milyen is az a rókaíz/labruska íz?

 

Othello szőlőből készült bor illatában és ízében érzek valami mellék(szagot)ízt, amely leginkább kézben elmorzsolt növényszárra emlékeztet, de nem tudom, hogy van-e köze a direkttermő jelleghez. Egyébként ezt illatra éreztem kereskedelmi forgalomban is kapható bornál 1x.

 

köszönöm 

RAMBO Creative Commons License 2009.09.17 0 0 5938
Tennél róle fel egy képet? Ha ez az a kicsi izé, akkor lehet, hogy ilyet keresek.
Előzmény: bacsa41 (5937)
bacsa41 Creative Commons License 2009.09.17 0 0 5937
Borbarátok figyelmébe ajánlanám kb. 35 literes szőlőprésemet keveset használt, megkimélt állapotú, szombathelyi mezőgazdasági gépgyárban készült, a gyári szám rajta van. Nekem már nincs szükségem rá beszereztem helyette egy nagyobbat. Ha valakit érdekel a prés Pest megyében Nagykátán található. Az árat és a részleteket telefonon 06-30/505-11-23
szaki_pali Creative Commons License 2009.09.17 0 0 5936
a hordóidhoz fűznék egy két gondolatot.

a hordókat rendszeresen kénezni kell. kívülről penészes nem gond, ha belülről akkor gáz van! ezért:

mielőtt bármit is csinálsz a hordóiddal SZÁRAZON (nem kimosás után, előtte) szagolj bele, sőt nézz is bele.

első legyen a szaglászás, ha mazsolára emlékeztető illata van semmi gond, ha viszont dohosságot ecetszagot érzel problémád lehet.

A belekukkantást én lámpa mellett csinálom. ez későbbiekben is jó lesz. szóval a lámpa egy MINI foglalatban helyet foglaló kis izzó. nálam ez egy régi borotva zsinorjára van szerelve. azt endedd a hordóba és nézz benne körül. ha penészfoltokat látsz benne, akkor a hordómosást vegyszerrel végezd. Detersol-lal jól ki lehet mosni talán viszi a problémát is (már ha van)

a bor kényes dolog, ha rossz hordóba kerül vége az egész évi munkádnak ihatod a rossz bort. ezért ha dohos, ecetes a hordó, szaga, belenézve penészfoltokat látsz benne akkor vegyszerrel mosd ki, de még így is fenntartással kezeld. attól hogy kimostad még nem biztos, hogy jó! csak szárazon szagold vissza, mert frissen mosott hordón nem veszed észre még az ecetet sem. az idő megmondja hogy jó-e a hordód.


ha a hordó jó akkor havonta kéthavonta kénezheted, ha hibás akkor főzzél rajta egy halat másra úgysem jó!
Előzmény: agasbogas1 (5933)
agasbogas1 Creative Commons License 2009.09.15 0 0 5935
Nagyon köszönöm :)
Előzmény: Cirfandlia (5934)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.09.15 0 0 5934
A hordókat - ha belül egészségesek - elegendő mosni, kiszárítani, kénezni. De kimosás után MINDIG kell hordót kénezni és ezzel nem célszerű várni - csak addig amíg kicsepeg/kiszárad. (Arról megoszlanak a vélemények, hogy a hordóba töltés előtt közvetlen érdemes-e kénlapot égetni - én nem preferálom.)
Az áztatás ideje attól függ milyen bort szeretnél... tovább áztatsz - a kék bogyóhéjú fajták több szín és cseranyagot adnak a lébe - közelebb lesz a vörösborjelleghez. (pláne ha még közben beindul az erjedés is)
Kotyogó nem árt, inkább az erjedés vége felé kell a hordókra tenni. Fejtésre térjünk vissza, ha már van mit fejteni...
Cukor nélkül is el lehet érni az említett fokot, mondjuk nem ezekkel a fajtákkal....a csemegeszőlő nem való borkészítésre - kevés cukrot gyűjt, és alacsony a sava - ezek a borkészítést alapvetően befolyásoló tényezők. A Saszla is ilyen.
Egyébként alacsonyabb cukorfokkal indulva is "elállhat" egy bor, de ahhoz megfelelő higiénia és kicsit nagyobb kénszint, esetleg savak is kellenek. Ennek hiányában marad a cukrozás és egy kevéssé harmonikus, alkoholtúlsúlyos bor az eredmény.
Előzmény: agasbogas1 (5933)
agasbogas1 Creative Commons License 2009.09.15 0 0 5933

Kedves Hozzáértők!

 

Segítségeteket kérem, mivel laikusként idén szüretelnem és ezt előkészítenem kell. Kérdéseim: a hordók idén nem voltak kénezve, jelenleg kívülről fehéres penész van rajtuk itt-ott (a tavalyi bor nyár elején fogyott el), jól gondolom nem elég csak kimosni-szárítani és kénezni, hanem szükséges egyéb teendő is? A szüret 26-án lesz, másfél hetem van rendbehozni őket (már amennyire lehet).

A szüret előtt mennyivel kénezzem ki a hordókat? (1-2 nap vagy már most is lehet?)

A szőlő fajta szerint vegyes, kb. 1/3-a Othello, a többi fehér, saszla és csemegeszőlő is van közöttük. Mennyi ideig hagyjam a bogyókat állni a kádban mielőtt préselném? Elég neki egy nap? Tavaly egy rozé színű-jellegű bor lett belőle. 

A hordót kotyogóval célszerű lezárni? Mennyi idő után kell kb. fejteni először? És még egy a mi pincénkben a bor állítólag csak akkor áll el, ha 19-20 fokos és cukorral javítják a fokot (cukor nélkül 16 fokos volt). Ez jó megoldás, vagy lehet másként is? Bocsánat a sok kérdésért. A válaszokat és segítségeteket előre is köszönöm (lehet email is: agasbogas1@gmail.com)

Cirfandlia Creative Commons License 2009.09.14 0 0 5932
Ismerősnél hétvégén Olaszr. szüret 19 mustfokkal mennyiség alig harmada lett a tavalyinak a jégverés és az utóbbi két hónap szárazsága miatt. Savak sem dühöngtek érzetre, tehát ideje volt, mert ismerős meg inkább fröccsbort mint koncentrátumot akar inni, kínálni.
RAMBO Creative Commons License 2009.09.14 0 0 5931
Hétvégén leszedtük a muskotály fajtákat: főleg ottonel és mézes fehér. Cukorfok 19,5 (hőmérsékleti korrekció nélkül) savak szép élénkek, nem égtek el, a mennyiség kb. 20%-kal kevesebb mint tavaly. 3-4 óra áztatás után préseltem. A cukormérés áztatás előttről való. Nagyon sűrű anyag.
Ferig Creative Commons License 2009.09.14 0 0 5930
Mi is bemutattuk a szüret első felvonását, a rizlingszilváni nyitányt. Csodálatos környezetben, jó hangulatú családi közönség előtt az előadás meglehetősen gyengére sikeredett.- Bár a mustfok jó (19,5), de a mennyiség a júniusi kiadós jégverés és a száraz nyárutó együttes hatásaként katasztrofálisan kevés. A korábbi évek 3-400 liter mustja, most egy 70 literes kishordóban várja az erjedést. :-(
lalá Creative Commons License 2009.09.14 0 0 5929
Törköly hegyekCserszegi
szaki_pali Creative Commons License 2009.09.13 0 0 5928
itt is túl vagyunk a szüreten

Blau egészséges szőlő, erős 19MM mustfokkal.
aszokfa Creative Commons License 2009.09.11 0 0 5927
Üdv!
Két, kiadós jégverés érte a szőlőt. Megmaradt termés ugyan egészséges,
de igen rég volt felénk számottevő csapadék. A fürtök jó részén a szemek elkezdtek betöppedni. A savak eltűnésétől tartottam..
A Cirfandli, ha mértem volna külön, egyébként simán lett volna 20-as.
Előzmény: Cirfandlia (5916)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.11 0 0 5926
Megvolt a szüret egy része
Rizlingszilváni 19 fok
Zöldveltelini 18,5 fok
szaki_pali Creative Commons License 2009.09.08 0 0 5925
Ezt talán én hétfőn mondhatom el.
Előzmény: Zalancelot (5924)
Zalancelot Creative Commons License 2009.09.08 0 0 5924

Szépen "muzsikálnak" a hordóim.

Megindult a forrás, szépen módjával kotyognak, a hűvös reggelek 17 C-on tartják a pincét, ami a forráshoz éppen megfelelő.

RAMBO Creative Commons License 2009.09.07 0 0 5923
Pénteken voltam a birtokon, most szombaton szüreteljük a korai fajtákat. Minden teljes érésben, minden egészséges, a szőlő héja mint a cigarettapapír.

Elköltözött a blogom!!!!

Az új cím: szolo.blog.hu
Előzmény: Cirfandlia (5916)
BZoltan Creative Commons License 2009.09.07 0 0 5922
Úgy 50-80% között. De ez sokmindentől függ. Ha levesebb a gyümölcs és jó erős préssel keményen meghúzza a gazda akkor tényleg lehet 80%, de az már büntetés a szőlőnek. Ha érettebb (kevésbé lédús) a gyümölcs és kíméletesebben présel akkor pedig úgy 50%. Mondanom sem kell, hogy a minőség az az utóbbi irányában van :)
Előzmény: Törölt nick (5917)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.06 0 0 5920
Köszönöm!
Előzmény: Zalancelot (5919)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!