Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Üdv a kajszisoknak. Ma Ali_bá tanácsára megszereltem végre a Ceglédi óriást. Kicsit változtattam a javasolt módszeren, mert nekem itthon semmiféle permetszerem nincs (rezes sem), és a tömítőanyag.....hááát........amit találtam, azt tömködtem bele. Rágógumi sincs, gondoltam megteszi a szilikonos tömítő is. Magam sem gondoltam, hogy ekkora sebet találok, míg meg nem piszkáltam. Kikapirgáltam, betömtem, és bekentem ezzel a méhviaszos izével. Remélem nagy bajt nem csináltam.
Szerintem a kezdőknek (de talán még a profiknak is az új fajták tekintetében) hasznos lenne, ha összehoznánk egy érési sort itt az ismert fajtákról. Főleg, hogy szerintem korábbra került a kajszik beéérése, pl. a magyar kajszi július elején terem, pedig a 30 évvel ezelőtti szakirodalom még későbbre tette. Az import fajtáknál pedig megtévesztő, hogy olaszoknál minden 10-15 nappal hamarabb, a németeknél viszont annyival később érik.
A '86 táján ültetett fáim között két sárgabarack volt egymás mellett. Mindkettő szépen termett. Az egyik (valami rózsabarack-féle) 3 éve pusztult ki, a lomb átmérője 5 m körül volt, a másik (még mindig él, gyenge évben egy mázsát terem) nem nagyon marad el a 10 m-től.
Ennyi szilván és kajszin több fog teremni, mint amit fel tudsz dolgozni és úgy el tudsz adni.
Pálinkával főleg gondok lehetnek a későbbiekben, most olyasmit hallottam, hogy a tömény szesz állami monopólium lesz, és dohánycsempészekhez hasonlóan fogják üldözni a pálinkaárusokat.
Ha nagybanira akarod vinni a termést, akkor az a jó, ha viszonylag sok van egyforma fajta, de ha kicsiben árulod, akkor jobb a sok fajta. Ha érik, akkor vagy el kell adni, vagy azonnal feldolgozni. Nincs olyan, hogy most nincs időm, ez nem úgy van, mint egy ipari tevékenységnél, hogy majd két hét múlva ráérek.
A diónál szerintem is kevés a 7x7, még mély rétegű termőtalajnál is. 70-80 m2 szerintem a minimum.
Kajszinál nem túl erős növekedésű fajtánál jó az 5x6, szilvánál viszont felesleges, 5x5 bőven elég még erősebb fajtákhoz is.
Állandó alakítás esetén lehet ennél kevesebb.
Ha minden második sort egy fél fával elcsúsztatva teszel, akkor nehezebben érnek össze a lombok.
Van néhány azért ami kilóg közülük fel is,le is...meg persze az alanyokkal is lehet sakkozni, pl a saját szilvatörzsű ceglédi óriásom /ugyanannyi idős/ talán 4-ede térfogatra a hasonló korú C.aranyaknak...látszik a hajtástípusok különbsége .
Uff...Tsunamim nincs/gondolom nem is lesz.../,Kiotot idén szemeztem,a Sweet Redet meg tavaly.Mondjuk ez utóbbi fejlődött a legerősebben az oltványaim közül és akitől kaptam aszerint is erős növekedésű.A Kuresia...amolyan átlagos növekedésű/bár a kajsziknál ez is elég nagy éves növedéket jelent/.Persze az alany és a hely sem mindegy, újakat ugye Ishtarára és Weiwára szemeztem,a Kuresia St Julien A-n van.
Vannak nagy eltérések a kajsziknál a növekedésben? Azt hiszem az alanytól jobban függ ez. (Különben jól jár neked az ujjad is és az eszed is. Jól irtad, a növekedési erély bevett kifejezés a gyümölcsfáknál. Az én fantáziám másnak a növekedésére gondolt. Bocs.)
Egyébként igen. Belakott területre szeretném ültetni őket, igazából ide mindenből nagy fát szeretnék, de ez biztos nem jön össze. Így viszont még ültetés előtt jó lenne tisztában lennem mindennel, hogy melyik kerüljön oda ahol ülni szoktunk, a nagyobb ne árnyékolja majd a kisebbet, szóval jól ki kellene sakkozni.
Az ereje jobban. :-) Botrányos hogy kétszer is leírom rosszul, és még most is rosszul írtam épp hogy csak észre vettem. Talán az erény miatt megy az ujjam az erélyre. :-(
Az Orangeredről több éves tapasztalatom van,a Pinkcotról meg...tavaly is,idén is 1-2 szem maradt rajta,ez kevés az értékeléshez./persze én ettől még jó fajtának tartom / mondjuk beszerezni nálunk nem egyszerű.
Előbb dönsd el, hogy mit akarsz? Födön állva szedni a barackot, kicsit meghajolva kapálni a tövét vagy magas törzsűt, pl. asztal koronával vagy hagyományos nagy fát létrázva?! Az jó, hogy végig rügyes, de még ráérsz metszeni, aludj rá vagy 100 napot.
Lehet...,de nálam ha normális év van semmit se károsított veszélyesen,ha meg olyan ,mint az idei,az meg szinte mindent visz...így nem igazán látom a különbséget.Normál években a legkorábbi Harmatot sem szokta bántani...és az nem a dombon van,hanem anyu kertjében.
Kicsit utánaolvasgattam az orangerednek mert nekem is szimpatikus volt, s több helyen is írják hogy nagyon fagyérzékeny. Lehet hogy nálad a hegyoldalban ez nem jelent egy-egy fagyosabb éjszaka után problémát, de az alföld közepén egy külterületi földre telepítve eléggé ráfaraghat vele az ember szvsz.
Ha vázakoronára szeretnéd nevelni, akkor 70 cm magas törzs fölött 5-7 rüggyel vágd majd el rügyfakadáskor.(Végig rügyes?) Nyáron 20-25 cm-es hajtéshossznál válaszd ki a vázágakat a többit tőből vágd le.
/Persze, ha olyan helyen van a fád, hogy el akarsz járni alatta, akkor másként csináld./
Köszönöm a tanácsot, akkor a tervet kicsit átalakítom , így valószínű kevesebb dió lesz benne. ( dióültetvényeket néztem pl Klapkáét is, és ott 7x7 -es kötésben vannak, ebből indultam ki :) )