Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.03.23 0 0 1144

Ugyan nem csemege, de szőlő.

Alettát árulnak valahol?

pléhúsz Creative Commons License 2015.03.23 0 0 1143

Üdvözletem a csemege szőlő Pártolóknak!

Gergics Antal tököli kertész vagyok. A felöl informálódnék, hogy itt lehet e vásárolni, beszerezni magnélküli sima vesszőket? Avagy cserélni, ellenálló magosokat tudnék felajánlani.

Üdv. pléhúsz

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.03.23 0 0 1142

Évelőknél hiába talajfertőtlenítőzöl, májusban jön a bogár és lerakja a petéit. Rajzás idején permetezéssel tudod gyéríteni a cserebogarat.

Előzmény: dmx150 (1141)
dmx150 Creative Commons License 2015.03.23 0 0 1141

lemaradt: cserebogár pajor pusztítja, hiába a talajfertőtlenítés. Próbálok mellé saláta, burgonyát ültetni, hogy inkább azt rágják, közbe meg irtom ahogy tudom, de van utánpótlás.

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.03.23 0 1 1140

A szabadföldit is szabad öntözni, trágyázni...

Előzmény: dmx150 (1139)
dmx150 Creative Commons License 2015.03.23 0 0 1139

Tudom, a homok csak hátráltatja a növekedésbe, mert alig van benne tápanyag. Amikor telepítettem, egyet kísérlet képen egy nagy virág ládába ültettem, jó földbe. annak őszre lett két egy méteres hajtása, a szabadföldinek 20 cm...

Előzmény: öreg_néne_b (1137)
juhosttt Creative Commons License 2015.03.23 0 0 1138

Nem azért pusztul ki, mert homok. Nekem is elég sok talaj kártevő rágás történt. Pl egy porbújtásom egy az egyben eltünt :O Már 3 éves volt, erre meg még a nyomát se leltem meg.... 

Előzmény: dmx150 (1136)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.03.23 0 0 1137

Az Alföldön jelentős ültetvények vannak homokon, szóval a homoktól biztosan nem pusztul el a szőlő.

Előzmény: dmx150 (1136)
dmx150 Creative Commons License 2015.03.23 0 0 1136

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni tőletek. Teljesen el vagyok keseredve...a hét végi kertembe telepített 20 darab szőlőből kb 3 él. Egyik része már 2012 őszi, másik 2013 őszi telepítésűek. Eddig se nőttek sokat, köszönhetően, hogy homok talaj. Főleg a pajor pusztítja, hiába a talajfertőtlenítés ( kereskedelmi szabad forgalmú).

Első kérdés: hol kaphatok ilyenkor még csemegeszőlő oltvány, vagy dugványt? Abaszőlőt néztem, de hátha valaki tud még.

Másik: talajjal kapcsolatban. Ha mindegyik ültetésnél készítek 60x60 cm -es ültetőgödröt, jó termőfölddel töltöm, idő után gyökere ki fog e terjedni a sivárabb homok felé, vagy felhasználja a jó földet utána kipusztul?

Kramcsák István Creative Commons License 2015.03.03 0 0 1134

Kedves "szőlőszem " megkaptam a veszőket, nagyon szépen köszönöm  a többi fórum társ nevében is, jó missziót  indítottál, ezt csak később  fogjuk tudni kellően értékelni. minden esetre köszönet neked!!!!.

Előzmény: szölőszem (1132)
Qman74 Creative Commons License 2015.02.25 0 0 1133

Ok,rendbe.

De én azért írtam,hogy írd meg a e-mail címed,hogy privátba megbeszéljük.

Mint írtam nem ingyen gondoltam,bennem azért még van palóc becsület.

De ha nem hát nem,minden jót.

Üdv.  Laci.

Előzmény: szölőszem (1132)
szölőszem Creative Commons License 2015.02.25 0 1 1132

Tisztelt Laci!

Nem tudok neked szőlő vesszőt küldeni.Befejeztem a karitatív tevékenységemet.Az okokat tudod.

Nem gondolnám,hogy külön fel kellene hívni az elején a figyelmét mindenkinek,hogy ami költségem felmerül a vesszőkkel kapcsolatban,azt legyen szíves megtéríteni.Ez nekem annyira természetes,hogy fel sem merült bennem,hogy nem így lesz.Mindenesetre most csalódott vagyok,talán majd később megnyugszom,és másként látom.És még egy:szerinted ez hiszti volt?Szerintem nem.

Üdv.Szőlőszem

Előzmény: Qman74 (1129)
Ali-bá Creative Commons License 2015.02.25 0 0 1131

Hétfőn /hét elején/ kell feladni, akkor nem "űl" a melegben hét végén.

Előzmény: juhosttt (1130)
juhosttt Creative Commons License 2015.02.25 0 0 1130

Szőlőszem! A pénzt elküldtem!
Ali-bá, Qman74!

A csomagot holnap tudom feladni. Elsőbségivel megy, hogy ne üljön hétvégén a postán!

Qman74 Creative Commons License 2015.02.25 -1 0 1129

Tisztelt szőlőszem írtam,hogy írd meg az e-mail címed de eddig nem írtad,köszi.Természetesen nem ingyen gondoltam volna a vesszőket a minimum,hogy a postaköltséget állom.De ne fáradj.

Amúgy egy másik ügybe engem is behúztak,de majd ő is megkapja hálás köszönetem.

Sztem ha az elején löszögezed,hogy a postaköltséget állja mindenki magának akkor nincs ez,persze ugrik mindenki a potyára mint tyúk a takonyra.És nem kellene hisztizned.Üdv  Laci.

Előzmény: szölőszem (1125)
Ali-bá Creative Commons License 2015.02.25 0 0 1128

Kedves "szőlőszem"!    Teljes mértékben igazad van. Én úgy látom legcélszerűbbnek a jótékonykodást, hogy aki oltóvesszőt kér, az elküldi részedre a saját magának megcímzett, felbélyegzett borítékot. Éppen elegendő teher az, hogy bajlódsz a vesszők megszedésével, cimkézésével, postázásával. Így is nagy köszönet jár érte !!  /Azt, hogy beszünteted a jótékonykodást, fenntartással fogadom. Indokolt besokallásod után, ha felvidítanak a szebbnél szebb termő szőlőid, szerintem jövöre szintén fogsz küldözgetni oltóvesszőket. :-)  /

Előzmény: szölőszem (1125)
juhosttt Creative Commons License 2015.02.24 0 0 1127

Írtam e-mailt is. Egy címet kérhetnék hova adjam fel az árát? Sajnos a csomagolás eltűnt. Köszönöm!

Előzmény: szölőszem (1126)
szölőszem Creative Commons License 2015.02.24 0 0 1126

A postaköltséget rózsaszin csekken add fel.Az átutalás drágább.

szölőszem Creative Commons License 2015.02.24 0 2 1125

Kedves Fórumtársak!

Akiknek küldtem szőlővesszőt,legyen szíves küldje vissza a postaköltség és a bubi-boríték árát.Ugy-e nem gondoljátok komolyan,hogy az ingyen szőlővesszőhöz ingyen fuvar is jár?A postai költségeim már a tízezer forint fölött járnak.Nem tudom tovább finanszírozni.Beszüntettem a további jótékonykodásom.

Üdv.Szőlőszem.

kisannar Creative Commons License 2015.02.24 0 0 1124

Köszönöm tapasztalatod!

Előzmény: budai2 (1120)
Vadas György Creative Commons License 2015.02.24 0 0 1123

Kedves Szőlőszem!

Most kaptam meg a csomagot- amit babonából nem köszönök meg- nagyon korrekt voltál, hálás vagyok érte! E-mailban most nem tudtam írni, mert valami baj van a levelező programommal, de bepótolom.

juhosttt Creative Commons License 2015.02.22 0 0 1122

Én ezt tartom fekete rizlingnek:

http://de.wikipedia.org/wiki/Schwarzriesling

Ez egy német fajta. 99% hogy nekem is ez van. De idén az ampelográfiai leírásokat figyelembe véve is nézni fogom. A és vessző az kapásból stimmel, de a hajtáscsúcsot még tüzetesen át kell nézni. Az fix, hogy ez nem festő levű, nem fattyasodik annyira mint az izabella, (persze kopaszra metszve fejművelésben igen, de akkor termés az 0) Legjobban 1-2 világos rügyes csapon terem jól, ekkor érdemes terméskorlátozást csinálni, ha nem akarjuk roggyasztani a tőkét. Mondjuk ez minőség kérdése.

A hajtása elterülő, nem felálló mint a pontusi fajtáké. Saját egyéni tapasztalat, hogyha kordonkart akarunk nevelni, a kezdeti szálvesszőt, amelyből a kar lesz, azon termést hagyni nem jó dolog, mert a szálvessző nem bírja felállóan megtartani a vesszőt, így lefele fog állni a rügy és utána jön felfele, ezzel egy éles kanyart vágva az azévi hajtáson. (ez így lehet nem érthető de majd csinálok képet.) Volt már nekem függöny művelésben is, ott nem volt ilyen gondom... De a függöny híve nem nagyon vagyok.

Előzmény: pintjano (1121)
pintjano Creative Commons License 2015.02.22 0 0 1121

Arra gondolsz amit én fekete rizling néven ismerek?

Nem tudom, de korábban vki -bocs nem jegyeztem meg a nevet-- irta, hogy nem lehet azonos ez a szlovák szőlővel, mert ez "rettenetesen" festő levű.

Ha viszont nem nő annyira Izabella, vissza tudod szoritani, akkor mégis helyedben   megpróbálnám döntés nélkül  átoltani.

Egyébként közben jutott eszembe a szomszéd faluban ismerősnél a gazda átoltott egy Izabellát Eszterre jó pár éve, s nem döntötte le. De az Izabella egy részét meghagyta  s csak egyik vékonyabb karját oltotta át. Ez kötött talajon van, és a ház közelében lugasra futtatva. S ha már elég erős lesz az uj oltás, fokozatosan megszüntetheted az "alanyt".

A logika hasonló az idős fák átoltásához. Ott is illik hagyni szivóágat (bár olykor enélkül is sikerül).

üdv PJ

Előzmény: juhosttt (1114)
budai2 Creative Commons License 2015.02.22 0 1 1120

Én használtam, nekem bevált.

Két évvel ezelőtt februári hóra szórtam, bedolgozás nélkül, de olyan lassan olvadt, hogy nem vitte el a csurgás. Feloldódott és bemosódott a földbe. Mert ősszel felástam.

Szerintem nem késtél el.  A komolyabb esők előtt azért szórd ki, és egy picit dolgozd be a talajba.

Előzmény: kisannar (1118)
Qman74 Creative Commons License 2015.02.22 0 0 1119

Üdv,az e-mail címem publikus magírnád az e-mail címed privátba,esetleg facebook?

Előzmény: szölőszem (1084)
kisannar Creative Commons License 2015.02.22 0 0 1118

Üdv!
Tudom, kicsit elkésett a kérdés is, mert gondolom ősszel lett volna igazán aktuális, de talán tudtok benne segíteni:
Használat már valaki ilyen műtrágyát, vagy esetleg valaki hallott már róla valamit?
http://www.agrocs.hu/termek/mutragya-szolore/
Igazából valami komplex összetételű műtrágyát keresek kisebb hobbi mennyiségű, kb. 20 tőke szőlő szakszerű tápanyag utánpótlására...
Köszönöm a segítséget!

Kulicz Creative Commons License 2015.02.22 0 0 1117

Nálam a Kozma Pálné elég gyenge növekedésű, fürtjei kicsik. Ízre finom muskotályos-illatos, kicsit fanyarkás. Érdekes módon tavaly egész jó volt, mindentől meg tudtam védeni.

Akinek nincs egyéb jó korai fajtája, megbecsüli, mert aug. elején már fogyasztható. Van egy olyan érzésem, hogy tápdús talajon, intenzíven trágyázva erősebb növekedésre késztethető.

Nálam sajnos nem túl jó helyen van, gondoltam is, hogy kipróbálom a földem másik részén, de mivel van belőle négy tőke, nem növelem a számukat.

Sanci07 Creative Commons License 2015.02.22 0 0 1116

Én a Boglárkát és a Kozma Pálné muskotályt imádom,és mindaddig még lesz csemegésem meg is tartom.Egyik sem kap kiemelt növényvédelmet még sincs gondom velük.A Kozma Pálné van hogy Július végén már érett,de augusztus első hetében biztos.Lehet hogy csak jó fekvésben van és ennek köszönhetem hogy nincs kűlőnősebb gondom velük?Tavaly sem betegedtek meg!

Előzmény: szölőszem (1115)
szölőszem Creative Commons License 2015.02.22 0 1 1115

Van ilyen,hogy hosszú idő telik el a nemesítéstől az állami elismerésig.Ennek több oka van:egyik,hogy a fajta szelekciója minimum 10 év.A másik a bürokrácia.Az akkori nemesítési irányelvek egészen mások voltak mint most.

Van olyan szőlőfajta,akitől megvonták az állami elismerést,ha jól tudom ilyen volt a Boglárka.Szerintem a Kozma Pálnénak is ez lesz a sorsa.

Előzmény: öreg_néne_b (1113)
juhosttt Creative Commons License 2015.02.22 0 0 1114

Arra gondolsz amit én fekete rizling néven ismerek? Mert akkor ez is kizáró oka, hogy ugyan az legyen, mivel a rizling nem fattyazik ennyire ész nélkül. Persze hajtogat fattyakat, de az izabella ahhoz képest bokrot növeszt. De erre berendszeresítek egy gyökérkefét (a műanyag szálas kefe, nem pedig vmi gyökérhez vmi spéci cucc) és letisztogatom pillára azt a pár tövet.

Előzmény: pintjano (1111)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!