Igen, több mint a 40ft, de meg is kell érte dolgozni tavaly ha jól emlékszem 50kg aszút szedtünk le kb 2 órával megdobta a szüretet és aki napszámossal szedeti annak már nem biztos hogy sokkal jobban jár, talán csak annyival hogy könnyebb eladni és még ki is fizetik, nem úgy mint a szőlőt. Siralmasak ezek az árak! kb. Nálunk is ennyiért fog menni a furmint&hárs kilója. És már ismerve a felvásárlókat, ha egyáltalán lesz 16-19,1-ig ugyanazon az áron fogják megvenni, így semmit nem ér már megint a jó időjárás. Hacsak az ember magának nem csinál bort.
A 200-at már a leválogatott szőlőre mondta az öreghal :) Hát igen, nem vagyok egy jó üzletember, de legalább jóba vagyok egyel több gazdával a környéken, ami ugyebár pénzben nem kifejezhető dolog.
Saját használatra veszek idén a Somlón egy kevés rizlinget (a sajátot nagyon elverte a jég) és 200 pénz kért a gazda kilójáért, nekem ezt sikerült felalkudni 250-re :)
Azért a tavalyi aszú ára is a béka segge alatt volt 1300-tól 1700-ig ment és azt is 2X-re fizették. Szóval nem mondhatnám hogy jól megfizetik, de még talán mindig jobban mint a szőlőt.
Találkoztam a műsas hirdetéseivel, de elég borsos az ára, inkább csak nagyobb táblákra érdemes beújítani, de általában ugyan olyan ciripelőkkel együtt ajánlják mint az enyém, csak jóval nagyobb teljesítményű és árú készűlékekkel. Enyém csak néhány 100 m2-en hatékony.
Nem, egy inkei kisvállalkozás gyártja, általában mezőgazdasági boltokban megtalálható. Úgy néz ki mint egy 3/4-es pvc cső, az egyik végén csavaros, ahol a 9 V-os elemet lehet belerakni, a másik végén meg egy piezo hangszóró van, és az egész gyantába van beöntve. Amúgy szakmabeli lennék, de már nincs türelmem és időm buherálni. (Ha érdekel az adatlapját le fényképezhetem és belinkelem.)
A rizlinszilváni főpróba után a hétvégén bemutattuk "Zweigelt-2009-es" főelőadásunkat, mérsékelt sikerindex (cukorfok: 18-as), és a korábbi évek 600 literes (cefre)mérőszáma után most igen szerénynek mondható ~200 literes végeredménnyel. Sajnos nálunk a júniusi "balsors és végítélet" napja alaposan rányomta a bélyegét az idei szőlőtermésre, a termés mennyiség megharmadolódott, a cukorfok ellenben nem lett lényegesen jobb, mint a korábbi évek átlaga.
Helló! Nekem van pár száz kiló szőlőm, és nem tudok mit kezdeni vele, mert sajnos sem időm, sem szaktudásom nincs bort csinálni :( Egy a baj : a telek Budaörsön van :( De ha bárki mást érdekel, beszélhetünk róla. Olcsó... :D Csak ne rohadjon el a tőkéken, mert a szívem szakadna belé...
No ezek tudnak már kárt okozni, ha valahol lecsapnak!
Nekem bevált a madárriasztó csiripelő.
Mivel a szélkerekes riasztóm széthullott, sajnos azt kellett észlelnem, hogy az erdő felöli aljat rendesen megkezdték.
Hát beújjítottam egy elektromos ketyerét. Azóta nem észleltem ilyen gondot.
Most hogy azon a területet letakarítottam mindent, áttelepítettem a másik birtokra, ahol gondolom még nagyobb szükség lesz rá, hiszen az elmúlt hétvégén jócskán letakaritották a gazdák a termést, kevés kései fajta maradt csak fenn.
Ismerősöm keres Veszprém / Fejér megyében néhány száz kiló kék szőlőt- CCa. 2-4 száz kiló körül, ha nagyon jó, talán több is. A világválság közepén nem talál eladót. Számomra ez elég furcsa. Valaki esetleg nem tud eladó szőlőt vagy tényleg ilyen nagy a kereslet? Pl. Balaton északi részén?
Egy kis segítségre lenne szükségem. A környéken mindenki arra panaszkodik, hogy túlzottan erősen forr a mustja. Nálunk hétvégén lesz szüret, egy hét héjon áztatással számolok, de nem szeretném, ha annyira erősen forrna, hogy az már a kárára váljon. Ha jól gondolom, a túl magas hőmérsékletnek köszönhető az erős forrás. Milyen hőmérsékletig optimális a cefre forrása, illetve milyen hőmérsékleten kell már közbeszólni, és esetleg hűteni a cefrét? Jégakkuk a lébe mártva elegendő hűtést biztosítanak? (Jéggel, vagy hideg vízzel?) Ti mit tanácsoltok?
Inkább töppedésre, szürkebarátban. 8 napja mértem 22-23 mustfokot benne, jó lenne 30 körülig eljutni a végén. Nálatok van már aszúsodás? A tegnapi kis eső talán beindítja. Persze a többi szőlőben meg nem kívánt vendég lenne a botritisz:)