Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.27 0 0 189

Kösz,de majd meglátjuk mi lesz addig.

Előzmény: mjos (173)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.27 0 0 188

Az a kérdés, hogy milyen koronát akarsz nevelni a fáidnak? Hol lesznek, mekkora helyed van számukra? A földön állva akarod szedni a gyümölcsöt és akkor hajolva kapálsz, vagy el akarsz járni a fa alatt és akkor létrázoll?

Mindenesetre a kajszi egyik ágát tőből kell kimetszeni. (Én vázakoronát javaslok hozzá.)

Előzmény: sweetrange (183)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.27 0 0 187

oksa, köszi; majd méretet is küldök, hogy mire lenne bepárosítva.

Előzmény: gergerg (186)
gergerg Creative Commons License 2012.11.27 0 0 186

Persze hogy lehet. Februárbanküldj majd egy e-mailt a címeddel.

Előzmény: Törölt nick (185)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.27 0 0 185

Inkább csak szeretném :)

Egy ~8 rügy körüli vessző, vagy két ~4 rügy körüli oltócsap formájában, ha lehetne ilyet kérni.

Előzmény: gergerg (179)
gomba2008 Creative Commons License 2012.11.27 0 0 184

Ez attól függ, mit szeretnél. Én a kajszit próbálom csésze formára alakítani. A középső sudarat idővel ki kell vágni, amikor a vázágak már eléggé vastagok, és nem fogják pótolni.

Lehet, ezzel csak annyit tennék, hogy valami dróttal enyhén kifelé noszogatnám mindkettőt.

Persze a hosszát visszavágnám.

A "B" verzió, hogy a gyengébbiket eltávolítod, és a kapott suhánggal még azt csinálsz amit akarsz.

Vannak itt nagy spílerek, majd ők tudják a frankót. :))

Előzmény: sweetrange (182)
sweetrange Creative Commons License 2012.11.27 0 0 183
A Teljes kép itt nagyjából látszik a törzs hossza is.
sweetrange Creative Commons License 2012.11.27 0 0 182
Ez egy kajszi csemete. Ti hogy metszenétek meg? Milyen koronája lesz, ha mindkét ágát meghagyom? Vagy célszerű az egyiket eltávolítani és a másikat visszametszeni? Köszönettel Sweetrange
Mariska néni Creative Commons License 2012.11.27 0 0 181

Szia. Nagyon köszönöm, hogy válaszoltál. Ezek szerint ilyen fám nekem sajnos nem lesz, ilyet csak hozzáértők tudnak maguknak buherálni. Irigyellek nagyon! Ahonnan én ezt a vörösszilva alany dolgot vettem, az Dr. Balla András: Ősztől tavaszig a kertbarátoknál című könyve. Ebből egy részlet: „Általános vélemény, hogy a kajszibarackfák nem élnek soká. Ennek oka főképp a gutaütésnek elnevezett betegség. A szakemberek ezért baktériumos eredetre, nem megfelelő alanyra, a téli agy hőingadozásra, s az ezt követő fagyfoltokra, a nyári szárazságra hivatkoznak. A faiskolákban a mirobalán szilva alanyt szeretik használni, mert ezen kitűnően megered a szemzés, az így szemzett kajszi gyorsan fejlődik, de esősebb ősz folyamán az alany későn fejezi be a növekedést, és a nemes rész nagyon fagyérzékennyé válik, amit gutaütés vagy csak fagyfoltok követnek. A másik használatos alany a vadbarack. Ennek meg – bár kívülről nézve nem egyforma – nagyon eltérő a belső tulajdonsága. Így ahány féle alany, annyiféle tulajdonságú lehet a ráoltott nemes. El kell fogadnunk azoknak a kutatóknak a megállapításait, akik a beteg fákból ki tudták tenyészteni a Pseudomonas syringae baktériumos vagy a Citospora cincta nevű gombás betegséget, mely betegségek csak sebzéseken, illetve a metszésen keresztül jutnak be az élő fa testébe. Ezért tanácsolják a késő tavaszi metszést, és a metszőolló folyamatos fertőtlenítését. Vajon a faiskolai szemzéskor fertőtlenítik-e minden egyes szemzés után a szemzőkést? Nem fordulhat elő, hogy eleve, bár lappangó állapotban, a faiskolai oltványokban már benne van valamelyik kórokozó? És amint valami rendellenesség éri a fát, és annak állapota gyengül, azonnal lerohanják a baktériumos és gombás kártevők, s eredménye a gutaütés lesz.

Mi ezért a kajszi gondozása ügyében tegyünk meg mindent, amit tudunk, fertőtlenítsük ollóinkat p. formalinnal, és a fán ejtett metszéseket és fagyfoltokat kezeljük. Aki pedig teheti, szerezzen be vörös szilva sarjat, ültesse azt a kertjébe, majd oltsa be olyan barackra, amilyenre akarja. Az így kezelt fák életkora még néhány emberöltő is lehet. Példa volt rá. Még a háború előtt, Inárcson Husz Béla professzor 80 éves kajszikat is talált. Ezek vizsgálatában a Kórtani Tanszéken a metszetek elkészítésében segítettem neki, de az öreg inárcsi fákból kórokozót nem lehetett kitenyészteni." Na ezért érdekelt ez a vörösszilva dolog, és remélem, hogy Neked is ilyen tapasztalatod lesz vele.

Előzmény: borsika79 (169)
gergerg Creative Commons License 2012.11.27 0 0 180

Uff...szeretnéd hogy legyen?

Előzmény: Törölt nick (170)
gergerg Creative Commons License 2012.11.27 0 0 179

Nem, de ha akarod igen. :-)

Előzmény: Törölt nick (168)
gomba2008 Creative Commons License 2012.11.27 0 0 178

Nos a maffiózó aki anno 3 éve a bajt okozta, most épp a fekete berkenyét legeli. :o)))

Ezt szabad. Az új szerzemény fákat ma már köbekerítem. Biztos ami biztos...

Előzmény: gomba2008 (177)
gomba2008 Creative Commons License 2012.11.27 0 0 177

Üdv a kajszisoknak. Ma Ali_bá tanácsára megszereltem végre a Ceglédi óriást. Kicsit változtattam a javasolt módszeren, mert nekem itthon semmiféle permetszerem nincs (rezes sem), és a tömítőanyag.....hááát........amit találtam, azt tömködtem bele. Rágógumi sincs, gondoltam megteszi a szilikonos tömítő is.  Magam sem gondoltam, hogy ekkora sebet találok, míg meg nem piszkáltam. Kikapirgáltam, betömtem, és bekentem ezzel a  méhviaszos izével. Remélem nagy bajt nem csináltam. 

Ilyen lett:

Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.27 0 0 176

Szerintem a kezdőknek (de talán még a profiknak is az új fajták tekintetében) hasznos lenne, ha összehoznánk egy érési sort itt az ismert fajtákról. Főleg, hogy szerintem korábbra került a kajszik beéérése, pl. a magyar kajszi július elején terem, pedig a 30 évvel ezelőtti szakirodalom még későbbre tette. Az import fajtáknál pedig megtévesztő, hogy olaszoknál minden 10-15 nappal hamarabb, a németeknél viszont annyival később érik.

Előzmény: Flanell (174)
Flanell Creative Commons License 2012.11.27 0 0 175

A '86 táján ültetett fáim között két sárgabarack volt egymás mellett. Mindkettő szépen termett. Az egyik (valami rózsabarack-féle) 3 éve pusztult ki, a lomb átmérője 5 m körül volt, a másik (még mindig él, gyenge évben egy mázsát terem) nem nagyon marad el a 10 m-től.

Ugyanonnan voltak, mirabolánon.

Előzmény: Ali-bá (165)
Flanell Creative Commons License 2012.11.27 0 0 174

Ennyi szilván és kajszin több fog teremni, mint amit fel tudsz dolgozni és úgy el tudsz adni.

Pálinkával főleg gondok lehetnek a későbbiekben, most olyasmit hallottam, hogy a tömény szesz állami monopólium lesz, és dohánycsempészekhez hasonlóan fogják üldözni a pálinkaárusokat.

Ha nagybanira akarod vinni a termést, akkor az a jó, ha viszonylag sok van egyforma fajta, de ha kicsiben árulod, akkor jobb a sok fajta. Ha érik, akkor vagy el kell adni, vagy azonnal feldolgozni. Nincs olyan, hogy most nincs időm, ez nem úgy van, mint egy ipari tevékenységnél, hogy majd két hét múlva ráérek.

A diónál szerintem is kevés a 7x7, még mély rétegű termőtalajnál is. 70-80 m2 szerintem a minimum.

Kajszinál nem túl erős növekedésű fajtánál jó az 5x6, szilvánál viszont felesleges, 5x5 bőven elég még erősebb fajtákhoz is.

Állandó alakítás esetén lehet ennél kevesebb.

Ha minden második sort egy fél fával elcsúsztatva teszel, akkor nehezebben érnek össze a lombok.

Előzmény: Peaceful80 (147)
mjos Creative Commons License 2012.11.27 0 0 173

Ha minden jól megy, akkor nyáron tudok adni néhány ágat a Tsunamiról.

Előzmény: Törölt nick (170)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.27 0 0 172

Talán még annyi,hogy az Orange piacosabb,szép pirosas fedőszíne van és ízben is talán jellegzetesebb/de mondom ettől még a Pinkcotot sem húzom le/

Előzmény: gergerg (159)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.27 0 0 171

Van néhány azért ami kilóg közülük fel is,le is...meg persze az alanyokkal is lehet sakkozni, pl a saját szilvatörzsű ceglédi óriásom /ugyanannyi idős/ talán 4-ede térfogatra a hasonló korú C.aranyaknak...látszik a hajtástípusok különbsége .

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.27 0 0 170

Uff...Tsunamim nincs/gondolom nem is lesz.../,Kiotot idén szemeztem,a Sweet Redet meg tavaly.Mondjuk ez utóbbi fejlődött a legerősebben az oltványaim közül és akitől kaptam aszerint is erős növekedésű.A Kuresia...amolyan átlagos növekedésű/bár a kajsziknál ez is elég nagy éves növedéket jelent/.Persze az alany és a hely sem mindegy, újakat ugye Ishtarára és Weiwára szemeztem,a Kuresia St Julien A-n van.

Előzmény: gergerg (161)
borsika79 Creative Commons License 2012.11.26 0 0 169
Üdv. Hát ilyet nem is kapni,csinálni kell. Én is idén oltottam kajszit vörösszilvára. Eszméletlenül jól fejlődött.
Előzmény: Mariska néni (16)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.26 0 0 168

Fogod metszeni márciusban?

Előzmény: gergerg (167)
gergerg Creative Commons License 2012.11.26 0 0 167

Amit én is tapasztaltam, hogy a Gönci, főlleg kezdetben, még mirabolánon is gyengén növekszik.

Előzmény: gergerg (166)
gergerg Creative Commons License 2012.11.26 0 0 166

Hát... a Kiotót pl. gyenge-közepesnek mondják, míg a Sweet redet nagyon erősnek. Kiváncsi lennék tapasztalatokra.

Ali-bá Creative Commons License 2012.11.26 0 0 165

Vannak nagy eltérések a kajsziknál a növekedésben? Azt hiszem az alanytól jobban függ ez. (Különben jól jár neked az ujjad is és az eszed is. Jól irtad, a növekedési erély bevett kifejezés a gyümölcsfáknál. Az én  fantáziám  másnak a növekedésére gondolt. Bocs.)

Előzmény: gergerg (163)
gergerg Creative Commons License 2012.11.26 0 0 164

Egyébként igen. Belakott területre szeretném ültetni őket, igazából ide mindenből nagy fát szeretnék, de ez biztos nem jön össze. Így viszont még ültetés előtt jó lenne tisztában lennem mindennel, hogy melyik kerüljön oda ahol ülni szoktunk, a nagyobb ne árnyékolja majd a kisebbet, szóval jól ki kellene sakkozni.

Előzmény: Ali-bá (162)
gergerg Creative Commons License 2012.11.26 0 0 163

Az ereje jobban. :-) Botrányos hogy kétszer is leírom rosszul, és még most is rosszul írtam épp hogy csak észre vettem. Talán az erény miatt megy az ujjam az erélyre. :-(

Előzmény: Ali-bá (162)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.26 0 0 162

Mindennek érdekel a növekedési erélye? :-)

Előzmény: gergerg (161)
gergerg Creative Commons License 2012.11.26 0 0 161

Sweet reded is van ugye? Azzal mi a tepeszteletod? Növekedési erély érdekel a leginkább.

Ugyan ez érdekel a tsunami esetén is. És ha van, a Kiotó esetén is. Sőt, a kurésia növekedési erelye is érdekelne.

Előzmény: Törölt nick (160)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.26 0 0 160

Az Orangeredről több éves tapasztalatom van,a Pinkcotról meg...tavaly is,idén is 1-2 szem maradt rajta,ez kevés az értékeléshez./persze én ettől még jó fajtának tartom / mondjuk beszerezni nálunk nem egyszerű.

Előzmény: gergerg (159)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!