AOTD - Album of the day
EFB - Első felületes benyomás
NFR - Nice fucking refrén (azaz épp nem tudod kitörölni az adott refrént, dallamot a füledből)
MM - Most megy (azaz most épp ezt hallgatod)
Nahát, kiváló ötleteid vannak! Ilyen főszerkesztőre van szükség, igenis tessék személyesen körbejárni minden olvasót :]
De komolyan, jó az az e-mail, de egy frankó kis webes űrlap mégiscsak jobb, főként mert azt föltételezi, hogy van mögötte honlap.
A cd-melléklet miatt sem kell ingerültnek lenni, jeleztem, hogy csak szerényen érdeklődöm. Bele tudok törődni abba is, hogy csak alkalmanként lesz, nem követelőztem. Tudom, hogy sokan b@szogatnak, de néha a kérdés tényleg csak kérdés, nem kritika. És ezúton is kifejezném hálámat a melléklet-ötlet megvalósításáért. "örihari" csak akkor lett volna, ha lepontozod a Theriont :))))
mea culpa! majd atlapozom tuzetesebben a koncertbeszamolokat, meg nem volt erkezesem mindent elolvasni... :))
jajjjjj, ne hulyeskedjetek mar ezzel a blind usa turneval! mielott komolyan venne vki, NEM en vetettem fel, hanem kozzetettem a mindcrime-rol, hogy meghivtak oket egy fesztivalra, es erre irt vki, hogy mi van a blind usa turneval
naszovalpoenkodtunkvagyilyesmi
tema lezarva
Esetleg az is lehetne, hogy a szerkesztőség esténként körbejárja az olvasókat és személyesen kérdezi ki őket a kedvenceikről, nem?
Mi az, most már az e-mail is sem elég jó? :-)
Már bocs, de szó sem volt arról, hogy ettől kezdve minden hónapban melléklet. Először is még csak most szedték le a mellékletes lapot a terjesztők, tehát azt sem tudjuk, megáll-e a lábán az egész. Nyilván valamikor tavasszal lehetne leghamarabb ilyesmi újra.
A szavazás ügyében lenne egy nagyon szerény megjegyzésem: én is szavaztam volna, ha nem e-mail, hanem a möhöhö honlap űrlapja fogadja szavazatomat :))) Szóval honlapot mielőbb, tudod, "még kér a nép". Egyébként szerintem többen még aktívab tennénkis a létrejöttéért.
Annak örülök, hogy a hammeros és a black/death/doom topic immár egyenrangúan kicsi és szimpla betűkkel lett szedve, nincs közöttük fájó megkülönböztetés, mint a múltkori számban :)))
Lehet, hogy csak elkerülte a figyelmemet, de most akkor ez az mc/cd melléklet befuccsolt (én vettem, mielőtt a fölrovod, hogy csak pofázom)? Ha így is van, azért legalább negyedévente-félévente lehetne ilyen melléklet. (És ha nem volna elég zene, valami jó kis klip is lehetneám, a CoF From Cradle to Enslave, amit még mindig nem tudtam jó minőségben beszerezni -- o.k. totál telhetetlen vagyok).
Na látod, Sowhat, pont erre gondoltam. Enyhe pofátlanságnak érzem nem szavazni, majd jönni és okoskodni. De hogy nincs örihari, válaszolok a Crow 3 kérdésre crowe helyett.
A filmzene március legvégén jön ki a következő tracklistával:
FILTER - 'The Best Things' (edit)
ROB ZOMBIE - 'Living Dead Girl' (Naked Exorcism Mix by Charlie Clausser of NINE INCH NAILS)
THE INFIDELS (featuring Juliette Lewis) - 'Bad Brother'
KID ROCK - 'Warm Winter'
HOLE - 'It's All Over Now Baby Blue'
TRICKY - 'Antihistamine' (Forgotten By The World Mix)
STABBING WESTWARD - 'Waking Up Beside You'
SIN - 'Painful'
THE FLYS - 'What You Want'
MONSTER MAGNET - 'Big God'
DAYS OF THE NEW - 'Independent Slaves', PITCHSHIFTER - 'Everything Sucks (Again)'
THE CRYSTAL METHOD - 'Now Is The Time' (The Crystal MethodMillennium Mix)
STATIC X (featuring Burton C. Bell of Fear Factory) - 'BurningInside'
NEW AMERICAN SHAME - 'Rusted Wings'
DANZIG - 'Belly Of The Beast' (remix of 'Belly Of The Beast').
Más. Az új Maiden kislemez április 24-én jön ki. Ott már sok kérdésre választ fogunk kapni. Hangzás, nótaírás, stb.
Mondjuk a PeCsa szabadtér az E-klub után szerintem hatalmas fejlődés. Nyilván, ha ezrével mennének majd az elővételes jegyek, lehet nagyobb helyszínt is találni, de indulásnak ez nem rossz. Szerintem sem lehet megjósolni most még, hogy milyen lesz az érdeklődés, mekkora lesz a felhajtás az új Maiden album körül.
Más. Therapy szakértők, tényleg nyomják Andy Karnisék a Judas Priest klasszikus Breaking The Law dalát a turnén?
Ez a Blind Myself US tour honnan jött? Tényleg Fafara vetette fel? Honnan az infó?
Azért Fafarának, és kedves crowe kollégámnak javasolnám, hogy a Neck Sprain koncertbeszámoló - vagy recenzió, hogy gyak is értse:-)) - ügyében kicsit lapozgassa az Élő Fémet. Mondjuk úgy a szombathelyi Noisefest környékét.
gyak, miért használod a fasisztoid jelzőt MP írásaira?
Másoknak erről mi a véleménye?
Ha lehet anélkül, hogy úgy elharapózna itt a politika, ahogy a death/blackben a valláselmélet:)))
Köszönöm kérdésed nem szavaztam,nem szeretem a választásokat (mint Mike Muir ). Nem jelentek meg valami kiemelkedö albumok 99-ben. A szavazatok közül még talán Kovács Petié és Szegendi Andrásé tetszett. A Summer Rocks 2000 jól hangzik igy kezdodott a Dynamo is :) aztan meglatjuk mi lesz belöle ...
Még valami nállam az év boritoi: Codáé és a Tunyogi rock bandé :))
Summer Rockra:
Tristana, Tiamat, Katatonia, MDB, The Sins Of Thy Beloved, Amorphis, In The Woods, Samael,
Cradle Of Filth
na kicsit több lett, de lehet válogatni :)
Én a "kezdő" jelzőt a zenekar ismertségére, elindulására értem.
Ennek semmi köze a zenei színvonalhoz.
A magyar közönségről megvan a saját (negatív) véleményem, de
erről nemcsak az emberek tehetnek, hanem a siralmas hazai
zeneoktatás. Ellenpéldának ott van Japán, esetleg Finnország,
ahol a magas színvonalú zeneoktatásnak köszönhetően nagyobb
tere van az élőzenének, és ésszel is hallgatják az emberek a
csapatokat.
Egyébként az általad leírt amatőr bandáknak is meg kell adni az
esélyt a bemutatkozásra, bár igaz, egyesek roppant dühítőek tudnak
lenni. Azonban mi is onnan kezdtük, és ma már máshol vagyunk
(egyesek szerint feljebb).
A hasraesés felháborító, de mit tudsz csinálni? Semmit. Ez van.
Hiába kötnétek akár szerződést is, az sem jelent biztosat.
Marad a személyes ismeretség és a bizalom. Pont emiatt
jó egy két szervező, mert még be is tartják, amit mondanak.
Ritkaság.
Elorebocsatom, hogy nem akartalak megbantani - remelem nem is tettem- es az egesz vitat pont a zenekarok erdekeben kezdemenyeztem. Te nem valaszoltal konkretan az en felteveseimre, en viszont megtennem ezt. Most tehat reagalnek azokra a dolgokra, amiket (458) bekezdeseiben irtal.
1. kit hanyan ismernek- nem a zene donti el, ez sajnos igaz. A "kezdo" minositest pedig nem a zenekar korara, eddigi sikereire, vagy ismertsegere, hanem zenei szinvonalara hasznaltam.
A kozonseg viszont -sajnos vagy hala istennek- eleg kemenyen itelkezik. Nezd meg, hogy hanyan gyulnek ossze egy-egy nyari rockfesztivalon, hanyan nezik meg a "fo" zenekarokat (elso es masodelvonalbeli bandak), es hanyan kivancsiak a kornyek -a fellepest ingyen vallalo- kezdo bandaira. Na mar most, ha ezek kerulnek tulsulyba, az viszont a zenei minoseg rovasara megy.
2. en felhaboritonak tartom, ha valaki meghiv Titeket, aztan pedig nem fizeti ki a megbeszelt ga'zsitokat. Tudod nagyon sok zenekar mogott semmilyen anyagi hatter sem all -a tagok meg tanulnak pl, es nincs egy tehetos szulo se a hatterben- nekik meg egy normalis hangszer megvasarlasa is tavoli illuzio, nem beszelve arrol, hogy a videki koncertjeiket finanszirozzak. egyet-kettot meg lehetne, de mindet?! hany koncertet tud adni egy olyan zenekar, aki mindenhova ingyen megy?! az a zenei minosegtol fugg?!
3. ha ez tenyleg igy van, akkor az nagyon orvendetes
4. legyen ez valasz turpi-nak is: Eppen az a baj, hogy a lemezszerzodessel rendelkezo bandak SEM kapnak gazsit, peldakat is hoztam ra boven. Es hogy ez hosszutavon hova vezet, lasd Kalapacs Jozsi. En mindenesetre nagyon sajnalom azt, ami vele, es az Omennal tortent.
5. Igen. Ezert van az, hogy azt elfogadom, hogy, ha egy videki kis klub meghiv valakit, es ott 50 lelkes rocker van osszesen, az a klub nem kepes gazsit fizetni. De megegyszer mondom: a komoly bevetelt hozo nagy fesztivalok igenis ne szarakodjanak azzal, hogy zenekaronkent 5 ember jegybevetelet a gazsira koltsek.
Úgy érzem, Adamskij alább olvasható válaszát én magam is írhattam volna. 100%-ig egyetértek vele. De vegyétek észre, a Te és az Adamskij hozzászólásából egyértelműen kitűnik, hogy a koncertszervezők azok, akik elbaltázzák a dolgokat...
Hozzászólásom a két ponthoz:
1. igazad van, de a legtöbb zenekarra ez érvényes. Csak hát ha nincs más lehetőség, és igazán szeretnének játszani, akkor akár nullszaladó alatt is elmennek egy-egy helyre. Mi pl. több, mint öt éve zúzunk, és még így is sokszor elmegyünk nullszaladós koncertre, mert nagyon szeretünk zenélni. Amit viszont ezidő alatt egyértelműen le tudtam szűrni az az, hogy a klubbulikon általában sokkal korrektebbek a pénzügyek.
Amikor elöször olvastam a közönségszavazás eredményét egyből az ugrott be, hogy Sowhat vajon mit fog ehez szólni :))) Pont ebben a számban van az a kissé cikis sor, valahogy így:
Repüljön velünk a rock and roll űrhajó. (ez nagyon jó mi :))))
Eygébként a Fémzene elsőre nem jött be nálam, de meghallgattam még egy párszor, és azóta nagyon tetszik. Szerintem nem Ossian néven kellett volna megjelentetni, de ez egy másik tészta. Igaz hogy van Paksinak egy-két gyengébb szövege az albumon (mint mindig), de a zene köröket ver egy csomó kinti zenekar teljesítményére.
A Másik világ című szám pedig mind szövegileg, mind zenéjében zseniális.
Mindket oldalnak van nemi igazsaga. Meg kell talalni a normalis kozeputat ami szerintem az hogy a kezdo zenekarok elmennek, ingyen es ok allnak mindent, de a koncertszervezok adjak meg nekik a kello tiszteleletet illetve szakmai segitseget (tanacsok, stb...) Es nem lenezni oket mert nem oly hiresek... Lenyeg hogy mindenki jol erezze magat. Es leven a Pecsa Pesten van, igen sok zenekarnak minimalis lesz a benzinkoltseg. Persze a rosszabb helyzetbe majd a videkiek lesznek. Ha pedig egy csapat nem kepes felaldozni nemi penzmagot azert hogy publicitashoz jusson az fuck off. Ketlem hogy a nagyok lemezszerzodessel a kezukben jottek a vilagra. Ok is megkuzdottek az elismeresert.
Ha mar itt tartunk, SR2000-en egy Metal Hammer H/Black,Death,Doom topik talalka???
Az, hogy mi egy szint, nem Te, nem én, hanem a közönség dönti el.
Másrészt egy kezdő zkr nem biztos, hogy rossz, és itt nem rólunk
beszélek. Az, hogy egy zenekart sokan ismernek, vagy kevesen,
sajnos már régóta nem a zene színvonala határozza meg.
Képzeld, bármennyire hihetetlen, mi is hasraestünk már néhányszor,
amikor nem jött össze a megbeszélt összeg. De engem ez nem is
igazán érdekel. Ugyanis én a zenéért játszok, az emberekért, és
nem azért a pénzért, ami ezzel jár (vagy esetünkben nem jár).
Azt, hogy a szervezők egy része máshogy gondolkodik, mi sem
jelzi jobban, minthogy egyre több az olyan fesztivál, ahol kezdőknek
is fizetnek.
Aki meg a pénzt nézi az egészből, az úgyis csak veszteségeket,
ráfordításokat lát, és nyereséget sehol. Ez nem is vezet sehová,
mert zenét csak hosszútávon lehet űzni.
Azt pedig, hogy sok magyar zkr hajlandó elmenni a végsőkig, az is
okozza, hogy a fellépési lehetőségek úgymond korlátozottak
rock szinten.
DaemonLaz!
zenelni szivbol kell. es koncertet szervezni?
vagy szerinted az tok termeszetes, hogy egy Pecsa kaliberu koncertert a szervezo szazezreket rak el, a zenekar meg ingyen jatszik?
Nem is beszelve egy nyari fesztivalrol...
Egyebkent az egesz hozzaszolasommal csak ket dolgot akartam igazan mondani, ezeket megegyszer leirom, aztan reszemrol vege a temanak:
1. Olyan zenekarokat akarok latni, akik nem full kezdok, ezek viszont megerdemlik, hogy jusson nekik valami a nyeresegbol.
2. Egy millios bevetelt hozo fesztival szervezoi igenis ne szarakodjanak azzal, hogy egy magyar zenekarnak kifizetik-e az utikoltseget meg mondjuk tagonkent 3-4 sor elfogyasztasat, vagy sem. 2000 forintos belepovel szamolva, ezt zenekaronkent kb 5 ember belepojebol fedezni lehet.
akkor csacsogjunk el egy kicsit a temarol.
Mar meg ne sertselek vele, de tenyleg van egy szint, ami alatt dicsoseg az, hogy egyaltalan ott lehet egy zenekar egy fesztivalon, DE:
Nemtom tudod-e, hogy Mo-n olyan kaliberu zenekarok is ga'zsi nelkul kenytelenek jatszani, mint pl. a Mood, Nemesis, Sear Bliss. (Egy pletykabol hallottam pl, hogy a Mood a legutobbi pecsas buliert annyi gazsiban allapodott meg a szervezovel, ami a benzinpenzuket se fedezte, es meg ezt az osszeget sem kaptak meg). Sot, most mar ott tart a dolog, hogy bizonyos szervezok nemhogy nem fizetnek a zenekaroknak, hanem tartjak a markukat, hogy jatszhatsz itt es itt, ha ennyit es ennyit fizetsz...
Az egesz problema ott gyokerezik, hogy a zenekarok 90%-a olyan kishitu, mint amilyen te is vagy, es szivesen jatszik ingyen barhol es ez a szemlelet az elvonal kornyekere is begyuruzott. Ezek utan hogyan mondja azt egy Mood, hogy X tizezer forint a gazsink? A szervezo kezeben ott az adu, hogy ha nem jossz ingyen, akkor jon a Nemesis, es forditva.
Ez a "mindegy ki jon, csak ingyen jojjon" szemlelet egyebkent nem tesz tul jot a minosegnek se.
Ez az egesz tema egyebkent onnan indult ki, hogy a nyari Pecsas HM fesztivalon jatszananak ingyen magyar csapatok. Nekem az a velemenyem, hogy szivesebben neznek meg olyan zenekarokat, akik mar eljutottak egy olyan szintre, hogy JAR NEKIK a gazsi, mint olyan full kezdoket, akik elmennek ingyen, csak azert, mert ez fellepesi es bemutatkozasi lehetoseg nekik.
Sajnos, a magyar rockzene tényleg szar helyzetben van.
Azonban egy kezdő zenekarnak egy ilyen lehetőséget tilos
nem kihasználnia.
Van viszont egy fontos különbség az általad felsorolt példák
és a most megjelenő együttesek közt. Mégpedig az hogy a
Tankcsapda, az Ossian elsősorban zenélésből él.
Egy amatőr, kezdő zkr (mint mi :-)) nem pénzért játszik, nem
keres ebben anyagi oldalt, és ezt lehet naivságnak tekinteni,
vagy szerencsétlenségnek, de akkor is ez a leghitelesebb
formája a zenélésnek.
A magyar rockéletet pedig elsősorban nem egy 20 milliárdos
támogatás mentené meg. Szlovákia még szegényebb, és
dugig van koncertező, lemezt kiadó zenekarokkal. Mondhatnám
Lengyelországot is, akik már több bandát juttatak ki Európa
felé (Vader, Sirrah).
Na, azt hiszem sikerült kulturált módon leírni véleményemet.
Megprobalom reprodukalni a hozzaszolasomat, ami tok jo lett, csak sajnos elszallt.
Szoval koncertga'zsi:
az a baj, hogy a zenekarokat ket oldalrol szorongatjak: egyreszrol a kiadoktol alig csurog valami a kiadvanyok utan, mondvan, a koncertga'zsik tisztan a zenekar bevetelet jelentik. Masreszrol viszont a koncertszervezok sem akarnak fizetni, az o ervuk az, hogy a koncert jo promocio a zenekarnak, ebbol kovetkezoen tobb hanghordozot ad el, es onnan lesz majd bevetele.
Ezek kozben viszont a zenesz az, aki a kreativitasat adja, o az, aki eveken keresztul folaldozza a hetvegeit a probak miatt, es o az, aki egy-egy koncert miatt alkalmasint 400-500, vagy videki zenekar (pl Tankcsapda) eseteben akar meg ennel is tobb km-t utazik a koncert miatt.
Ezzel az ingyenkoncertezeses szemlelettel egyebkent sajat maga alatt vagja a fat az egesz mufaj zenekarostol, szervezostol (vagy ujsagostol, ha mar az MHH topicban vagyunk). Emiatt van ugyanis az pl, hogy Kalapacs Jozsi, a leghiresebb es legnepszerubb magyar metal torok, a heavy metal reneszansz kellos kozepen inkabb tingli tangli rock-operakban enekel, ahelyett, hogy turnera menne az Omennel. Csak az a baj, hogy maximalisan meg tudom erteni. A szinhaz ugyanis kifizeti a gazsijat.
A válasz igen, a CD-k már ott figyelnek. Ígérgetni nem szeretünk, mert egy csomó minden nem rajtunk múlik, de ezek a cuccok már ott vannak. Sőt, új Fates Warning és Emperor videó is.
Csak most találtam rá a forumra, de az újságnak kezdettől fogva olvasója vagyok.
Végre lesz jópár korrekt koncert tavasszal. Anathema, Therion...
Már csak az Amorphis hiányzik...
Na ennek megfelelően én a következőket látnám szívesen a nyári fesztiválon:
Amorphis, Paradise Lost, Nightwish, In Flames, Crematory
Persze tudom ez csak álom, dehát oly' szép is lenne...
üdv.