Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Érdekes ez a nyugati eszme futtatás goldrich ügyben biztonsággal termeszthető, betegségekre nem hajlamos stb .ezek szerint az osztrák kollégák most meg fáziskésésben vannak az ízvilággal kapcsolatosan most meg hirtelen számit milyen ízű eddig nem volt érdekes ,konkrétan nem számit a gazdaságos termelés megéri -e vagy sem minden 6 -ik évben kajszit szedni csak jó izű legyen csak hát azt meg kellene fizetni azt meg nem akarja senki csak jót enni.Mindegy szerintem a goldrich nem rossz ízű színe is érdekes teljes érett állapotban mély mondjuk sötétebb narancs színű eladható ,darabos, piacos igen vannak ízre jobbak csak egy példa most az éven összehasonlítottam a ceglédi bíborral 5-6 db fát le se szedtem a piacra locsolás mellett sem volt élvezhető a bíbor íze száraz volt mint a sivatag mintha fűrészport rágna az ember akkor ezek szerint a bíbor se jó izű nem egész egyszerűen túlkötött ,tavasszal többmenetes ,szakaszos virágzás volt a bíbor esetében kimaradt a termés válogatás ennyi is befolyásolja a termés ízét nincs lé tartalom nincs cukrosodás stb
Köszi, hogy linkelted! Megfogott azért az a problémafelvetés,hogy mi lehet a barna folt a goldrichen. Mi lenne? Poloska. Az enyémet is megpacsálták az idén. A másik dolog pedig, ami megütötte a fülem, hogy vállalj termelőként minél nagyobb kockázatot. Hát én nem fogok. Úgy elment a piacon a rendesen megszidott goldrich, mint a szél. Persze darabos volt, de akkor is goldrich. Bár én a háromszáz fámmal kicsi vagyok. Ezek a szempontok nagyobb termelőknek szólnak.
Nincs hosszú távú tapasztalat az új korszerű alanyokkal kapcsolatosan gondolok itt montclar,rootpac,wavit,myrobalan 29c és most nem a növekedési erélyre meg termőképességre gondolok meg minden más jó tulajdonságra hanem a tavaszi virágzáskori fagytűrésre mert elképzelhető hogy ezeken az alanyokon nagyobb a fagyás mértéke mint a vadkajszin az utóbbi 3 év biztos választ ad erre .A fák hogy meddig élnek az megint nem számit ,mert 8 év és fajta váltás.
A Zöld ringlónak igen fejlett gyökérzete van és ha jól tudom e szilvafajta nem érzékeny a sharka vírusra. Korábban használtam alanynak, de ezen sem bírták a koronában oltott kajszik 10 évnél tovább.
Hello.Találtam egy szlovák oldalt,ahol van egy barackfajta, a neve:Leskora és zöld ringlora van oltva.Valaki hallott már esetleg rola?És miért van ringlora oltva?
A témához aktuálisan visszatérve. Az összes Jo... szilva éréskor monília érzékeny. Ez a képen Joganta. Akinek vegyszer mente szilva fontos, annak ez is szempont,
Nálam szokott a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly is kárt okozni a kajsziban (is), de mivel a tetvek ellen is kell már védekezni, ezért ez általában együttesen megoldható valami olyan rovarölővel, ami moly és tetű ellen is hatásos. Az elmúlt 2 évben nálunk a feromonos csapda alapján pont akkor rajzott a moly, amikor a tetvek ellen is először fújni kellett, de ez biztosan időjárás függő is.
Nálam erdő mellett van a telek, és jellemző őszibarackban a molykártétel. Nemcsak a gyümölcsöt, hanem a hajtásokat is támadják. Érdemes feromonos csapdát kitenni és az alapján permetezni.
Ami a kajszit illeti, abban molyt még nem láttam, de más termőterületen biztos okozhat ott is problémát a moly. Emiatt nem is szoktam permetezni a kajszit gyümölcsmoly ellen.
Az erdő miatt nagyon sok a madár, cinke, rigó és még sok más madár, de azt nem merném kijelenteni, hogy a molyokat olyannyira ritkítják, amely kevesebb permetezést tesz számomra lehetővé. Egy dolgot viszont biztosan látok: cinkék szeretik csipegetni az almát. Ez a csipegetés már augusztus közepe környékén elkezdődik a Jonathán almánál, amit nálam október elején érdemes szüretelni. A termést kizárólag madárvédő hálóval lehet megvédeni. Hálózás nélkül alig marad a szüretig ép gyümölcs. Ez a hálózás rengeteg munkával jár, mert 3 darab, kb. 50 éves, 4-5 méter magas fákról van szó.
Idén a cinkék az őszibarackot is elkezdték csipegetni, azt is le kell hálóznom. Az őszibarackot korábban nem bántották. Mindeközben poloska szinte nincs is a területen, míg máshol a poloskák okoznak sok fejtörést.
A fentieket azért írtam ilyen hosszan, mert a termőterületedtől is függ, hogy a kajszid mennyire van kitéve molykártételnek. Igazán majd a saját tapasztalatod lesz a legnagyobb segítség.
Van egy friss telepítésű kajszisom (20 fa), főleg magyar fajták (július közepén erő). Jövőre már várhatok róla egy szerény kóstolót, ezért a növényvédelmet szeretném komolyabban venni. (A területen és a szomszédban elég erős a moly kártevő nyomás. Szilva, őszibarack sajnos reménytelenül nagy számban kukacos, potyog, de legalább nem permeteztem (csak réz lemosóztam). Azt hiszem, ha normális termést akarok nincs más mód, mint komolyan venni a molyok elleni védekezést is.) Rengeteget olvastam a fórumon a fagyvédelemről, levéltetű, monilia elleni védelemről, de moly kártételről kevesebben osztották meg gondolataikat. Mennyire jellemző a molykártétel kajszibarackosban (barack, gyümölcsmoly)? Kell-e védekezni? Van, aki nem szokott és még se kukacos a termés? Ha igen, hogyan, mikor szokás?