Keresés

Részletes keresés

TINTUS Creative Commons License 2016.08.01 0 0 3704

Én viszont a lányokat szeretem nem is akárhogyan :)))))

 

 

Előzmény: kentaur01 (3703)
kentaur01 Creative Commons License 2016.07.31 0 0 3703

Ha nem fiú lennél feleségül vennélek. :)

Előzmény: TINTUS (3701)
zsebi41 Creative Commons License 2016.07.31 0 0 3702

Hát igen ez a szülők sorsa, és a nagyszülőlé is.

 

Vigasz, hogy télen talán kevesebb lesz a munka, na nem sokkal.

 

Csak ne lenne ilyen tikkasztó meleg.

Előzmény: TINTUS (3701)
TINTUS Creative Commons License 2016.07.31 0 0 3701

A 3. lányom recepciós a Balaton Szemesi Vadvirág kempingbe 2 hetente meglátogatom. Hűtőtáskával. meg viszem a fél kertet. Ilyenkor 3 napig csak főzök , fagyasztok, most éppen kap :

 

-becsinált leves májgaluskával pulykanyakkal

-vargánya-sampion vegyes pörkölt        ( a vargányát 1150 ft/kg áron vettem a ház előtt kocsiból.....szerintem az jó ár nem? )

-előhűtött húspogácsák.........hamburgerbe  stb.    szerintem több tojás kellett volna bele ......előszőr csináltam

-sárgaborsó püré főzelék sonkás abba lében főzve

-Sült csirke zöldség ágyon

- rétes.........szilvás túrós, barackos túrós......szedres túrós..

 

de már kezdem unni, hogy ilyenkor talpon vagyok reggeltől -estig.  Az asszony meg llaoszba van 3 hétre így minden rám maradt.   Még vasalnom is kell... mosogatni nem szeretek....

 

iimi Creative Commons License 2016.07.29 0 0 3700

Köszönöm. Ezek után azt kell hogy mondjam akkor beszerzek majd néhány fajtát... hátha megtalálom azt az ízt amit keresek... de valószínű nem lesz egyszerű :) 

Előzmény: zsebi41 (3698)
kentaur01 Creative Commons License 2016.07.29 0 0 3699

szuper, mi is most készítettünk bazsalikomos olajat, nagyon jól használható a konyhában

Előzmény: zsebi41 (3698)
zsebi41 Creative Commons License 2016.07.29 0 2 3698

Nagyon sok fajta van mint pl : kis levelű Görög, piros levelű, óriás levelű, és még sok más fajta. Én tavaly ültettem először az óriás levelűt, volt aki azt mondta ez nem lesz olyan aromás mint a kis levelű, hát én ezt nem tapasztalom.

 

Szerintem minden fűszernövény szárításkor veszít valamennyi illóanyagot a szárítás folyamán, nem beszélve a színéből, nem is szoktam szárítani csak majoránnát az az a növény ami szárítva aromásabb.

A többi félét kaprot, tárkonyt, petrezselymet, zellert kis dobozokban apróra vágva mélyhűtőm

 

Kaporból bazsalikomból készítek fűszerolajat amivel a téli salátáinkat ízesítem, meg az ételeinket. Pl. a kapor olaj ami gyönyörű eleven zöld a tokfőzelék tetejére csurgatva nem csak nagyon dekoratív.

 

 

Bazsalikom olaj

 

 

 

Előzmény: iimi (3695)
iimi Creative Commons License 2016.07.28 0 0 3697

Huúú értem... jó sok van...

Nem azt mondom hogy az a finom ami előrecsomagolva a boltban van... csak egy megszokott íz...

Nem is akarom senki sem rábeszélni...

Előzmény: beetee (3696)
beetee Creative Commons License 2016.07.28 0 0 3696

Jó hírem van.

Olyan kétszáznál biztos nincs több fajta... :)

De a szárított szerintem a legkommerszebb fajtákból készülhet.

Magánvélemény, hogy a szárítással pont elveszik az az íz, amitől a bazsalikom bazsalikom lesz...

De ízlésekről nem vitatkozunk.

Előzmény: iimi (3695)
iimi Creative Commons License 2016.07.28 0 0 3695

Sziasztok.

Előbb találkoztam a boltban kapható szárított bazsalikommal mint az élő növénnyel.

Megszoktam a szárított nagyüzemi csomagolt bazsalikom ízét és bár évek óta van bazsalikomom a kertben mindben azt a régi ismert ízt keresem.

Az lenne a kérdésem, hogy a bolti szárított csomagolt bazsalikomok ugyan olyanból készülnek mint ami a mi kiskertjeinkben terem? Vagy van a bazsalikomnak is több fajtája mint pl. a mentának.

 

zsebi41 Creative Commons License 2016.07.28 0 0 3694

Semmi szín alatt nem fagyottam, minden húsra vonatkozik amit forró zsiradékban sütünk, hogy mindig csak akkor szabad ha átvette a konyha hőmérsékletét. Különben, az történik, hogy az olaj visszahűl, és az elején nem sül hanem fő a hús.

 

Semmi szín alatt nem paníroznám be előre, mire felolvad már tiszta víz a panir. A mikor kivette és átveszi a konyha hőmérsékletét akkor gondosan letörölgetem papír törlővel és úgy panírozom, akkor lesz a panír finom ropogós a hús meg belül szaftos puha.

 

Utóbbi időben házilag készítek pankót/ nekem a kész irreálisan drága/

 

Próbáljátok egyszer ki nagyon finom az ebben sütött hús. 

 

Pankó

Egyre többen ismerik, és használják a panko morzsát, ami japán "zsemlemorzsa", fehér színe, szilánkos állaga és ezáltal sütési tulajdonsága eltér az általunk megszokottól. Készen is lehet kapni a nagyobb hazai szupermarketekben és ázsiai szakboltokban.

 A szikkadt fehér kenyér héját levágjuk. A kenyérbelet aprítógépben durvára daráljuk. Egy sütőlemezre borítjuk, vékony rétegben elegyengetjük, és nagyon alacsony (60 C fok) hőmérsékletű sütőbe toljuk, gyakorlatilag kiszárítjuk. Vigyázzunk, hogy semmiképpen ne kezdjen el pirulni. Amikor már teljesen száraz, egy nagyobb tálcán szétterítjük, és hagyjuk néhány órát tovább szikkadni. Végül jól záródó üvegbe töltjük, miközben a kezünkkel az esetleg megmaradt nagyobb rögöket szétmorzsoljuk.

Előzmény: TINTUS (3690)
TINTUS Creative Commons License 2016.07.27 0 0 3693

Köszönöm amit írtál logikus !  :)))

Előzmény: beetee (3691)
Silvan Creative Commons License 2016.07.27 0 0 3692

Mi teljesen hagyjuk a konyha hőmérsékletéhez hasonlóra felmelegedni és utána az olajba, viszont nálunk a sütés előtti panírozást jobban szereti a család.

Rántani való sajtfélénél nekünk bevált az egy panír réteg, mást nem szoktunk sütni.

Előzmény: TINTUS (3690)
beetee Creative Commons License 2016.07.27 0 0 3691

Én azt legalább kicsit kiengedve tenném...

Ha jeges-fagyott, akkor rengeteg energia kell a jég kiolvasztásához, gyakorlatilag annyira lehűti az olajat/zsírt, hogy nem sül rendesen.

Ráadásul, mikorra visszamelegszik a zsiradék, akkor a külsejét megégetheti, míg a belseje éppen csak kezd átmelegedni, azaz véres marad.

 

A sajtot, ha nem nagyon folyós, és rendesen fed az egy réteg panír, akkor eggyel is jó.

Ha nem bízok a sajtban akkor meg simán újra bepanírozom liszt-tojás-morzsával.

Eddig jó volt. Egyébként a 2. lisztet szokták kihagyni.

Előzmény: TINTUS (3690)
TINTUS Creative Commons License 2016.07.27 0 0 3690

tennék fel  kérdéseket :

 

1. Ha csirkecombot előre bepanírozok és lefagyasztom akkor sütés előtt engedjen ki vagy fagyottan tegyem a forró olajba?

2. Vettem egy egész korong sajtot.   Hogyan is kell azt planírozni?   valamelyikekbe kétszer kell forgatni de melyikbe?

 

kentaur01 Creative Commons License 2016.07.25 0 0 3689

Nyilván jobb az üveg. Ja, nem igazából értem ez miért is állna el hónapokig. Mondjuk én se vágom le a végét és nem szurkálom és forralt vízzel csinálom.

Előzmény: zsebi41 (3688)
zsebi41 Creative Commons License 2016.07.25 0 0 3688

Gondolom főleg az, ha valakinek nincs elég üvege. De én elég gyanakvó lennék a műanyag üveggel hosszú idejű savas tárolásnál.

Előzmény: kentaur01 (3687)
kentaur01 Creative Commons License 2016.07.25 0 0 3687

pár éve valaki felrakta már ezt a receptet a kertészetis topicba, én azt nem értem mi a különbség a hagyományos üvegbe rakással szemben

Előzmény: zsebi41 (3686)
zsebi41 Creative Commons License 2016.07.23 0 0 3686

Ezt találtam

 

Kovászos uborka télire

  1. Berakodjuk az üvegbe az uborkákat (NEM vágjuk le a végét, és NEM szurkáljuk meg).
  2. A megpucolt fokhagymát, tormát és kaprot az ubi tetejére rakjuk.
  3. Kimérünk 2 liter vizet, felforraljuk. Amikor felforrt, belerakunk 2 enyhén púpozott evőkanál sót.
  4. Ha a víz langyosra hűlt, rátöltjük az ubira, hogy ellepje a kaporral együtt.
  5. Légmentesen lezárjuk az üveget, amennyiben befőttes üveggel dolgozunk, lezárás utánállítsuk az üvegeket fejjel lefelé legalább 2-3 napra, de akár 1 hétre is lehet. A lényeg, hogy így kiderül, hogy jól zár-e a kupakunk.
    Amennyiben 5 literes ásványvizes üveggel dolgozunk, nem kell fejre fordítani, ezek tökéletesen zárnak, álltalában.
  6. Kb. 2-3 hét múlva meg fog zavarosodni (a képen látható kb 1 hónapos), és leüllepszik. Ha ilyen, akkor jó. NEM romlott meg!
  7. Felnyitásnál vigyázzunk, mert az üvegben túlnyomás uralkodik :). Literes üvegnél csak szisszenni fog egyet, az 5 literes üvegnél nagyon óvatosan nyissuk ki (mintha felrázott kólával lenne dolgunk), össze-vissza spriccelhet mindent és mindenkit.
  8. Felnyitás után saját levében még vagy 2 hétig eltartható. Jó étvágyat!

 

 

story

Lengyelországban élek, és itt tanultam ezt a féle kovi ubit. Kicsit más az íze, de nagyon finom. A legjobb benne, hogy eláll akár évekig. Nemrég nyitottunk ki egy 5 literes ásványvizes üvegeset, ami most volt pont 1 éves. És nagyon finom volt....

 

 

Az biztos, hogy kipróbálom! Izgat a műanyag palack.

Mariska néni Creative Commons License 2016.07.22 0 0 3685

Semmit, elkészítek egy nagy adag bedobálós-lét, és abból meregetek az üvegekbe (víz, ecet, só, cukor, borsok, mustármag, koriander van benne). Aztán amikor már tömegesen teremnek az őszre időzített paprikák, azokat egyenesen dobálom egy ugyanilyen lébe 30 literes edénybe. 

Előzmény: kentaur01 (3684)
kentaur01 Creative Commons License 2016.07.22 0 0 3684

köszönöm a tanácst,

mit teszel még mellé, hagyma fokhagyma?

Előzmény: Mariska néni (3683)
Mariska néni Creative Commons License 2016.07.22 0 0 3683

Nálam még a Rapires (hosszú zöld erős), ami túl sok lett friss fogyasztásra, csak megvénülne a töveken - ezt is ugyanebbe a lébe üvegezem, ahogy terem.

Előzmény: kentaur01 (3682)
kentaur01 Creative Commons License 2016.07.22 0 0 3682

a Jalapenót lehet helyettesíteni egyszerű erős paprikával?

elég sok van belőle-Rapid-és rajtam kívül senki nem eszi

Jalapenónk is volt pár tő de a segédkertészem kinyírta :)

Előzmény: Mariska néni (3681)
Mariska néni Creative Commons License 2016.07.21 0 0 3681

Én meg direkt később vetem/ültetem a savanyítani való paprikát, már ami fehér színű (javított bogyiszlói és édesalma), a borsó helyére szoktam kiültetni, akar a fene nyáron savanyítgatni.   Kivétel a Jalapeno, mert azt ahogy ontja a termést, úgy savanyítom "egyszerűsített" üzemmódban. Vagyis bekeverek egy bedobálós lét, abból teszek mindig az aktuális üvegbe, és mehet a helyére. A pirosra érőkből a paprikakrém folyamatosan készül (kápia, gigant, bocskor, pritamin).  

Előzmény: zsebi41 (3678)
krnemarika Creative Commons License 2016.07.21 0 0 3680

Köszönöm a válaszokat.

kentaur01 Creative Commons License 2016.07.21 0 0 3679

így van, a káposztát megveszem én is, répánk van elég sok, hagyma is, a többit pedig inkább a csúnyácskákból, gondolok itt az ubira és a paprikára, legyen szép színes, piros, sötét zöld, világos zöld, sárga, ill. mehet bele csípős paprika is

Előzmény: zsebi41 (3678)
zsebi41 Creative Commons License 2016.07.21 0 0 3678

Nem szoktam nyáron eltenni, csak az ősz kezdetén ennek praktikus oka van olyankor összeszedek minden maradék paprikát, van benne ami már szép piros is, meg a girbe -gurba ami a csalamádéban mindegy. sárga répát a piacon veszem a káposztát mert az nincs nálam a kertben 8 nem vállalom azért a 3 fejért ami még esetleg elférne nálam a küzdelmet a földibolhával. 

Előzmény: krnemarika (3673)
kentaur01 Creative Commons License 2016.07.21 0 0 3677

persze szoktam tenni bele fűszereket, de az már ízlés dolga ki mennyit és mit :)

Előzmény: 55judit (3676)
55judit Creative Commons License 2016.07.21 0 0 3676

Köménymagot, babért nem szoktál bele tenni? Csak így natúr?

Előzmény: kentaur01 (3664)
kentaur01 Creative Commons License 2016.07.21 0 0 3675

ezek tavalyi képek, én csalamádét nyáron nem csinálok, majd valamikor augusztus végén, szeptember környékén kezdek neki, így azt sem tudom milyen a képoszta

Előzmény: krnemarika (3673)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!