A 3. lányom recepciós a Balaton Szemesi Vadvirág kempingbe 2 hetente meglátogatom. Hűtőtáskával. meg viszem a fél kertet. Ilyenkor 3 napig csak főzök , fagyasztok, most éppen kap :
-becsinált leves májgaluskával pulykanyakkal
-vargánya-sampion vegyes pörkölt ( a vargányát 1150 ft/kg áron vettem a ház előtt kocsiból.....szerintem az jó ár nem? )
-előhűtött húspogácsák.........hamburgerbe stb. szerintem több tojás kellett volna bele ......előszőr csináltam
de már kezdem unni, hogy ilyenkor talpon vagyok reggeltől -estig. Az asszony meg llaoszba van 3 hétre így minden rám maradt. Még vasalnom is kell... mosogatni nem szeretek....
Köszönöm. Ezek után azt kell hogy mondjam akkor beszerzek majd néhány fajtát... hátha megtalálom azt az ízt amit keresek... de valószínű nem lesz egyszerű :)
Nagyon sok fajta van mint pl : kis levelű Görög, piros levelű, óriás levelű, és még sok más fajta. Én tavaly ültettem először az óriás levelűt, volt aki azt mondta ez nem lesz olyan aromás mint a kis levelű, hát én ezt nem tapasztalom.
Szerintem minden fűszernövény szárításkor veszít valamennyi illóanyagot a szárítás folyamán, nem beszélve a színéből, nem is szoktam szárítani csak majoránnát az az a növény ami szárítva aromásabb.
A többi félét kaprot, tárkonyt, petrezselymet, zellert kis dobozokban apróra vágva mélyhűtőm
Kaporból bazsalikomból készítek fűszerolajat amivel a téli salátáinkat ízesítem, meg az ételeinket. Pl. a kapor olaj ami gyönyörű eleven zöld a tokfőzelék tetejére csurgatva nem csak nagyon dekoratív.
Előbb találkoztam a boltban kapható szárított bazsalikommal mint az élő növénnyel.
Megszoktam a szárított nagyüzemi csomagolt bazsalikom ízét és bár évek óta van bazsalikomom a kertben mindben azt a régi ismert ízt keresem.
Az lenne a kérdésem, hogy a bolti szárított csomagolt bazsalikomok ugyan olyanból készülnek mint ami a mi kiskertjeinkben terem? Vagy van a bazsalikomnak is több fajtája mint pl. a mentának.
Semmi szín alatt nem fagyottam, minden húsra vonatkozik amit forró zsiradékban sütünk, hogy mindig csak akkor szabad ha átvette a konyha hőmérsékletét. Különben, az történik, hogy az olaj visszahűl, és az elején nem sül hanem fő a hús.
Semmi szín alatt nem paníroznám be előre, mire felolvad már tiszta víz a panir. A mikor kivette és átveszi a konyha hőmérsékletét akkor gondosan letörölgetem papír törlővel és úgy panírozom, akkor lesz a panír finom ropogós a hús meg belül szaftos puha.
Utóbbi időben házilag készítek pankót/ nekem a kész irreálisan drága/
Próbáljátok egyszer ki nagyon finom az ebben sütött hús.
Pankó
Egyre többen ismerik, és használják a panko morzsát, ami japán "zsemlemorzsa", fehér színe, szilánkos állaga és ezáltal sütési tulajdonsága eltér az általunk megszokottól. Készen is lehet kapni a nagyobb hazai szupermarketekben és ázsiai szakboltokban.
A szikkadt fehér kenyér héját levágjuk. A kenyérbelet aprítógépben durvára daráljuk. Egy sütőlemezre borítjuk, vékony rétegben elegyengetjük, és nagyon alacsony (60 C fok) hőmérsékletű sütőbe toljuk, gyakorlatilag kiszárítjuk. Vigyázzunk, hogy semmiképpen ne kezdjen el pirulni. Amikor már teljesen száraz, egy nagyobb tálcán szétterítjük, és hagyjuk néhány órát tovább szikkadni. Végül jól záródó üvegbe töltjük, miközben a kezünkkel az esetleg megmaradt nagyobb rögöket szétmorzsoljuk.
Mi teljesen hagyjuk a konyha hőmérsékletéhez hasonlóra felmelegedni és utána az olajba, viszont nálunk a sütés előtti panírozást jobban szereti a család.
Rántani való sajtfélénél nekünk bevált az egy panír réteg, mást nem szoktunk sütni.
Nyilván jobb az üveg. Ja, nem igazából értem ez miért is állna el hónapokig. Mondjuk én se vágom le a végét és nem szurkálom és forralt vízzel csinálom.
Ha a víz langyosra hűlt, rátöltjük az ubira, hogy ellepje a kaporral együtt.
Légmentesen lezárjuk az üveget, amennyiben befőttes üveggel dolgozunk, lezárás utánállítsuk az üvegeket fejjel lefelé legalább 2-3 napra, de akár 1 hétre is lehet. A lényeg, hogy így kiderül, hogy jól zár-e a kupakunk. Amennyiben 5 literes ásványvizes üveggel dolgozunk, nem kell fejre fordítani, ezek tökéletesen zárnak, álltalában.
Kb. 2-3 hét múlva meg fog zavarosodni (a képen látható kb 1 hónapos), és leüllepszik. Ha ilyen, akkor jó. NEM romlott meg!
Felnyitásnál vigyázzunk, mert az üvegben túlnyomás uralkodik :). Literes üvegnél csak szisszenni fog egyet, az 5 literes üvegnél nagyon óvatosan nyissuk ki (mintha felrázott kólával lenne dolgunk), össze-vissza spriccelhet mindent és mindenkit.
Felnyitás után saját levében még vagy 2 hétig eltartható. Jó étvágyat!
story
Lengyelországban élek, és itt tanultam ezt a féle kovi ubit. Kicsit más az íze, de nagyon finom. A legjobb benne, hogy eláll akár évekig. Nemrég nyitottunk ki egy 5 literes ásványvizes üvegeset, ami most volt pont 1 éves. És nagyon finom volt....
Az biztos, hogy kipróbálom! Izgat a műanyag palack.
Semmit, elkészítek egy nagy adag bedobálós-lét, és abból meregetek az üvegekbe (víz, ecet, só, cukor, borsok, mustármag, koriander van benne). Aztán amikor már tömegesen teremnek az őszre időzített paprikák, azokat egyenesen dobálom egy ugyanilyen lébe 30 literes edénybe.
Nálam még a Rapires (hosszú zöld erős), ami túl sok lett friss fogyasztásra, csak megvénülne a töveken - ezt is ugyanebbe a lébe üvegezem, ahogy terem.
Én meg direkt később vetem/ültetem a savanyítani való paprikát, már ami fehér színű (javított bogyiszlói és édesalma), a borsó helyére szoktam kiültetni, akar a fene nyáron savanyítgatni. Kivétel a Jalapeno, mert azt ahogy ontja a termést, úgy savanyítom "egyszerűsített" üzemmódban. Vagyis bekeverek egy bedobálós lét, abból teszek mindig az aktuális üvegbe, és mehet a helyére. A pirosra érőkből a paprikakrém folyamatosan készül (kápia, gigant, bocskor, pritamin).
így van, a káposztát megveszem én is, répánk van elég sok, hagyma is, a többit pedig inkább a csúnyácskákból, gondolok itt az ubira és a paprikára, legyen szép színes, piros, sötét zöld, világos zöld, sárga, ill. mehet bele csípős paprika is
Nem szoktam nyáron eltenni, csak az ősz kezdetén ennek praktikus oka van olyankor összeszedek minden maradék paprikát, van benne ami már szép piros is, meg a girbe -gurba ami a csalamádéban mindegy. sárga répát a piacon veszem a káposztát mert az nincs nálam a kertben 8 nem vállalom azért a 3 fejért ami még esetleg elférne nálam a küzdelmet a földibolhával.
ezek tavalyi képek, én csalamádét nyáron nem csinálok, majd valamikor augusztus végén, szeptember környékén kezdek neki, így azt sem tudom milyen a képoszta