Class 10-es besorolású = folyamatos írási sebesség 10 MB/sec. 25-70 Mb-os képeknél ez 2.5-7.0 másodperces írást jelentene- de szerencsére ott a puffer memória, ahova elsőként bekerül a fotó.
Visszajátszásnál nem a teljes méretű képeket nézed vissza, csak pl a NEF-be beágyazott jpg-t. Itt a lapozásnál még nem is szabadna gondnak lenni. Szerintem sima kompatibilitási gond- és ahogy írod Sandisk a megoldás. És ha már vásárol, akkor tényleg nem árt egy 60MB/sec verziót venni.
Nos, sikerült pár tesztfotót készítenem a várva várt d800-al...
Ezzel kapcsolatban észrevételem lenne, amire szeretnék tanácsot kérni.
Kingston SDHC 16GB Class10 Ultimate X100 kártyát használok és playback/visszanézegetés közben bizony nagyon sokszor lefagy a gép - nem reagál semmire... 4-5 sec és folytatja (nagyítás,kicsinyítés,lapozgatás közben)
Ennyire "lassú" lenne ez a kártya a d800-hoz, avagy? - valaki használ még ilyen kártyát esetleg?
A 36 Mpixel RAW-ja 75 Mbyte, a 16 bites TIFF-je 216 Mb. Ez nem könnyen, de kezelhető. A fotózás második legfontosabb fázisa a képfeldolgozás, és a SELEJTEZÉS. Aki ezt nem végzi el, annak az egész munkáját, munkásságát betemeti a szemét. Senki nem fog egy végtelen kép(rom)halmazt értékelni.
Tehát ha egy képünk jó, akkor tegyül el a Tiffjét és a rawját is, ez 300Mbyte. Ha meg a kép viszonylag jó lett, elmegy, vagy át(el)adjuk valakinek, akkor dolgozzuk fel, méretezzük le, ekkor lehet tiff vagy jpg, igény és feladat szerint.
Nekem az a gondom a ,,leméretezett" RAW-val, hogy a RAW (különösen a D800 esetén) csúcsminőséghez kapcsolódó fogalom, a leméretezés pedig a minőségcsökkentéshez. Ez így együtt nem kerek. Szerintem tehát csúcsképekhez RAW, a többi képhez pedig leméretezés után a nyílt tiff vagy JPG formátum való.
Meg lehetne csinálni, csak esne a minőség. Mondjuk 3 kék RAW ponból hogy kérhetnénk 2.5 kék RAW képpontot? Max egész számmal lehetne osztani, de minek. A RAW lényege, hogy tartalmazza a szenzor által ténylegesen rögzített kék-zöld - vörös képpontokat. A SZENZOR TÉNYLEGES KÉPPONTJAIT. Annyi képpontot amennyi a szenzoron volt. Ha a CANON megcsinálta, hát megcsinálta. Úgy tudom a Photoshop is bármit áttesz DNG-be. Én nem teszem át. Mert Nikon sem teszi át. :)
Ha váltasz a képformátumok között (DX, 5:4, 1.2 crop stb.) Ez egy gépen belüli képkivágás ami a raw-nál is jelentkezik. Viszont a Canon a kisebb raw-oknál is a teljes szenzort használja ugyanazon képkivágással.
Hmm. Én úgy tudom, hogy a canonok tudnak sRaw formátumot, ami ugyanúgy Raw, csak kisebb felbontású mint amit a szenzor eredetileg tudna. Nem volt (sztem nem is lesz:))) canonom, úgyhogy javítsatok ki, ha rosszul tudom.
A RAW variálásának nem sok értelme lenne. A RAW a kiindulási adat. Ezt feldolgozod Tiffre, vagy JPG -re. Közben leméretezed akkorára amekkorára csak akarod.
Valószínűnek tartom, igen. 1:1 nézetben biztosan élesebb képet látnál viszont egy 12 mp-es fájlból, mint egy 36 megapixelesből. Tényleg érdemes megfontolni, hogy szükséged van-e a D800ra, vagyis 36 megapixelre. Csak a legjobb üvegekkel lehet kihasználni ezt a nagy felbontást, és raw-ban fotózva szerintem csak nyűg, hogy minden kép óriási, ritkán van szükség ekkora felbontásra, kis raw opció meg nincs. Nem egy rossz gép a D700 :-)
Valószínűleg mindegyiket legalább egy blendével le kell rekeszelned a nagy felbontás miatt, hogy tényleg szép képet kapj, de amúgy szerintem egyik sem fog csalódást okozni.