" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Helló-nincs semmi gond ezekkel a gyógynövényekkel-csak az a helyzet hogy ott már a csecsemő az anyatejjel együtt veszi át a hatást-mi meg gondolunk egyet hogy 40-50 évesen elkezdünk kurkumát meg gojit stb enni-na ez már lekésett vonat.
Civis50ről van valakinek infoja? Tartozok neki még 1 weikivel meg 2 gojival, de eltűnt, levelekre nem válaszol....
Más: kék babfát vetett már valaki? Most már késő lenne?
Sajnos amit vettem az eleve gombásan érkezhetett mert már akkor voltak rajta barnás foltok, aztán kihajtás után elkezdett a lombja is barnás lenni, majd besárgulni és elhullani. Mostanra raktam össze a fejembe, hogy gombás fertőzés lehet és nem fajta jelleg a barna foltos törzs, a lombja meg nem a napégéstől ég le....ugyanis takarás alatt is ezt csinálja. :) Holnap veszek rá valami felszivódot, hátha menthető, de kb már csak 2 kis hajtás van a tővénél és az is sárgul egyből kihajtás után...vizet kap rendesen...
Említettem a pawpaw-val kapcsolatos témában a rokonát, a guanabanát/annona muricata-t, ami ugyanabba a családba tartozik. Ebből találtam egy terméket, igaz, ennek az információ tartalma pont annyi, mint a fogyasztószerek hirdetéseinek valóságtartalma:
"A Graviola (Soursop) enyhe nyugtató tulajdonságairól ismeretes. A Graviola-t régóta a világ táplálékforrásaként és az általános jó közérzet támogatására használják.
A Graviola gyümölcs jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint, B1-vitamint és B2-vitamint. A Graviola gazdag szénhidrátokban, magas fruktóztartalmú, és egy egyedülálló fito-vegyi anyagot tartalmaz, melyet annonaceous acetogenineknek neveznek, amelyek csak az annonaceae családban találhatók meg (amelyhez Graviola tartozik).
... Javasolt használat : A Graviola tisztító hatással lehet a gyomorra, ezért fokozatosan kell végrehajtani, hogy a test megfelelően beállítható legyen. Vegyünk negyed-fél teáskanál 2-3 alkalommal naponta. "
Még ha hiba lenne, de ez inkább tudatos megtévesztés az eladások növelésének érdekében. Nem hiszem, hogy az összes fajta fagytűrését elnézték, elírták volna....
Az ilyeneket nem lehet valahol felelősségre vonni? Ez szimpla üzleti csalás. A tipo és a rosseyenka is -30ig télálló. Szegény oroszok ha tudnák, hogy fölöslegesen dolgoztak..... :D
Azért arra is gondoljatok, hogy nagyon sok olyan növény van, ami kis mennyiségben nem okoz semmi káros hatást, sőt jótékony hatású, de egy bizonyos szint felett káros. --> Lásd: gyógynövények.
A Paw-nál sajnos nem ismerjük ezt a határt de ha már émelygést, rosszullétet okoz, az már biztosan több az egészséges mennyiségnél. Na és persze egyéni érzékenységétől is függ.
Talán az őslakos indiánok tudják valójában "mennyi az annyi"... :)
Egyébként a fügét csak éretlen állapotában írják mérgezőnek, az érett fügéről mindenütt csak számtalan jótékony élettani hatásairól lehet olvasni. Én is megtapasztaltam ezt, mikor rendszeresen tudtam fogyasztani. Nem elhanyagolandó, hogy vannak rendkívül ízletes fajták, a lélegzetem eláll,mondhatom finomabb mint a paw. :) Utóbbi inkább csak különlegességnek, ritkaságnak számít. Persze finom is, de azért annyira nem nagy szám mint amekkora fenekét kerítenek neki. :)
Igen, lényegesen jobbnak tartom az Overleese-t mint a Sunflower. Előző most terem először, 32 szem van rajta, azt hiszem minden virág kötődött, 1 esett le mikor kezdtek nőni a gyümölcsök.
Sunflower második évben terem. Először volt rajta egy kis csökött szinte bogyó termés, most van rajta 6 db. Néhány virág nem kötött, és termést is dobált le. Most is nagyon kicsik a termései, van egy, ami alig nagyobb egy diónál. A fa kb 2.5m, a másik talán 2m.
A Prima1216 nagyon jó fajta, azt is vettem mikor az Owerlise-t, de az nem érte meg a következő nyarat. Nem is pótolom pedig tervben volt, inkább próbálok valahogy helyet csinálni a vödrökben várakozó fügéimnek.
Nekem még van időm, most vettem az oltványt. Remélem, mire termőre fordul lesznek tények és objektív adatok a mérgező mivoltáról.
A hellyel sajnos hadilábon állok én is . A gyerekem kertje közös a miénkkel, így több mint 1000 n-öl a terület amit gondozunk.
Két Guyot művelésű kordon kb. 100 tőke csemege szőlő és átoltás alatti borszőlő tőkék, két sor gyümölcsfa, bogyósok és zöldséges házikert rész.
A gyümölcsfákat fokozatosan cserélem le az új jobb fajtákra.Mindig akad egy-két új gyümölcs, amit szeretnék kipróbálni csak helyett kell szorítani neki.
Igazából azért kérdeztem a Sunflower kivágására, hogy jobbnak tartod-e az Overleese-t? Nekem Prima-t sikerült szereznem nem tudom milyen lesz!
Egyetértek Veled, hogy több, jobb, biztosabb hátterű gyümölcsök érnek abban az időben és kevesebb izgulni valóval:-).
Én e helyett őszintén elmondanám hogy mostanában milyen információkat olvastam, és hogy a hitelessége ezeknek az írásoknak kétes, bár elgondolkodtató. Aztán döntsék el ők hogy a majdani termésből mennyit fogyasztanak.
És aszalvány. Amelyik hajlamos a fán aszalódásra, fajtától függően 1-2 hétig, 2 hónapig is eltartható.
Borzasztó bajban vagyok, nekem is szükségem lenne 2 hektárra. :)) Annyi füge fajtám szaporodott össze, hogy vödrökben várakozik minden idei szerzemény. Hova ültessem??? Gerilla kertészkedésen töröm a fejem, de az elhagyott helyek mellett vagy túl nagy a gépjármű forgalom, vagy sokat permeteznek. Szörnyű!
A paw-nál inkább az eltarthatóság lehet a visszatartó erő, és az is szempont, hogy vagy egyes fajták vagy érési stádium miatt, vagy emberi érzékenység miatt sok esetben émelygést, hányingert okoz. Mikor nálam ilyen volt, eltartott az állapot egy jó óra hosszáig.
Nem könnyen kelt ki anno, hamar elveszti csíraképességét, nekem is 3 kelt ki 10-ből. Nagyon érzékeny fiatalon gombára, kész szenvedés. Végül 2 maradt, de egyet a Füvészkertnek adtam, szép nagy már, az üvegházi klíma miatt, viszont azon nincs virág még:)
nagyon sajnálom ezt a paw toxikus dolgot. azt meg főleg, ha nem is lenne igaz (és 10 év múlva kiderül) nem baj, addigra jó sokat terem, és meglátjuk mi lesz a gyümölccsel. :)
a "van" jobb mint a "nincs", bár ha korlátozott méretű az ember kertje, meg kell gondolni, mit ültet. nekem a kertem 2 hektár :)
de tényleg furcsa, hogy más gyümölcsökről nem írnak ilyeneket. és hogy más gyümölcsök jobban elterjedtek! lehet, nem véletlen, h eddig nem lett népélelmiszer.
igaz, itt van a káki, ami szintén nem nagyon volt ismert az utóbbi időkig, miközben Japánban alma szintűen kommersz az elterjedése. talán a fagytűrése volt az akadály, de a paw-nál a fagytűrés nem gond.
Elsőre megrázza az embert a hír. Utána rögtön arra gondolhat, hogy mennyi pénzt ölt bele a megvásárolt csemetékbe, és mennyi hasznos helyet foglal a kis kertben.
A rossz hír valószínűleg igaz. Mert ugye az őszibarackról hasonlót miért nem terjesztenek? Az a sajnálatos, hogy nem közlik hivatalosan sehol vagy még nem találtunk rá, hogy mennyi hatóanyagot tartalmaz pl 1 érett gyümölcs, mennyi a határérték ami még nem mérgez le, vagy mennyi gyümölcs elfogyasztása után, hány év múlva várhatóak a tünetek. Ezért találgatunk, incselkedünk vele, hogy hátha amit én megeszek, még nem ártalmas.
Mivel én egyedül vagyok, tartom magamat ahhoz hogy nekem 1 fa elég, sőt ha nem állna itt a kertben, a mai (hiányos) ismereteim alapján nem is vennék. Nagyon sok jobbnál jobb gyümölcs érik vele egy időben, tehát könnyedén nélkülözhető.
A kis kertet nézegetve, lehet hogy nem vágom ki a Sunflowert, mert nagyon szép egyenes törzse, sudara van. Lehet hogy felnyírom amennyire elérem, és jó lesz támrendszernek. Úgyis a kis veteményes szélén áll. Felfelé ha nő és néha pottyant valamit, hát legyen. Az Overleese-hez közel van, talán segíthet a beporzásában is. :)
Meg még számosan hozzászóltak/tunk, és kb. ugyanarra jutottunk, mint most. :) Én csak követgettem a mostani eszmecserét, mert szinte szóról szóra ugyanazok az érvek, ellenérvek merültek fel.
Köszönöm a fontos információkat Juditnak és Neked is. A 'rosszhírhozó'-jánál nem álltak meg korábban a negatív jelzőnél:-). Én sem örültem a híreknek, de nem Rád haragudtam, hanem én is a paupau-ra. Időközben már beszereztem egy Prima1216 oltványt, a továbbiak beszerzésével még várok.
én is ültettem idén Kínából szerzett D. digyna magot, csak nem kelt ki :(
viszont a lila kakinak vett magból 1 db kikelt. csak tudjuk, a magonc sokára és megbízhatatlan méretű-minőségű termést terem. (persze akár jót is produkálhat...)
és a legnagyobb baj, hogy valószínűleg átverés! :( :)))