Sajnos még csak bluetoothon tudok kommunikálni. Tesztelgetem a rendszereket, hogy végül minek a felhasználásával építsem meg teljesen a ház vezérlését. De egy wifi modul még belefér próbának.
Végre elkészült a lámpa és fel is szereltem a helyére. Viszont amikor a világítási időt feljebb vettem jöttek a bajok.
5mp idővel még semmi gond. De veszem egyre feljebb egyre gyakrabban fagy le. 2 perces időt akarok beállítani egyenlőre, de ott már mindig gond van vele. 2 perc után lekapcsol ahogy kell, de aztán a következő gombnyomásra már rögtön a folyamatosan világító üzemmódba kapcsol(világít az ezt jelző LED) és hiába nyomkodom a gombot, le se lehet kapcsolni.
Próbapanelen, uno vezérlővel ugyan ez csinálja. (a kész lámpába nano került)
"Illetve, ha 3 másodpercnél tovább nyomom, akkor az összes lámpát lekapcsolja. Ez elég hasznos, ha megyek el, a bejárati ajtó mellől minden lámpát le tudok kapcsolni. Vagy lefekvés előtt, a hálószobából." - Ez tetszik, szerintem ezt én is megcsinálom. :)
"a nagyszobából a fürdőszoba kapcsolódjon, és fordítva." - Itt igazából arról van szó, hogy szoftverből is meg lehessen oldani, hogy honnan mit szeretnék kapcsolni, ha netán valamelyik helyiség funkciója változna... Ez csak lehetőség, de lehet, hogy tényleg egyszerűbb átkötni... Majd kiderül... :)
"És ha filmet akarsz nézni, akkor elveszed a világítást a fürdőszobából, ahol valaki éppen zuhanyozik."
Itt nem arra gondoltam, hogy az egész házban lekapcsolom, hanem csak a nappaliban található fő fényforrásokat, esetleg ha túl világos van, még félig leengedem a redőnyt is :)
A fürdőt természetesen nem kapcsolnám le :)
Igen, hobbi is. Köszi a biztatást, rajta vagyok a témán.
Én 2005-2006 tájékán csináltam ilyesmi rendszert a lakásomba. Egy gombnyomásra felkapcsol, a következőre le. Illetve, ha 3 másodpercnél tovább nyomom, akkor az összes lámpát lekapcsolja. Ez elég hasznos, ha megyek el, a bejárati ajtó mellől minden lámpát le tudok kapcsolni. Vagy lefekvés előtt, a hálószobából. "Mindent felkapcsoló" nyomógombom is van, ezt emlékeim szerint pont egyszer használtam, amikor kipróbáltam. :) Annak idején persze nem Arduinoval oldottam meg, hanem egy Siemens Logo! programozható relével. Ennek kétségtelen előnye, hogy DIN sínre szerelhető, profi tokozású, minden szabványnak megfelelő készülék, a bemenetek sok-sok méter esetén is megelégszenek két szál vezetékkel, nem kell foglalkozni a zavarmentesítéssel, a kimenetek pedig relések. És nekem volt egy elfekvő darabom, egy másik projektből maradt meg. Ilyen relék minden gyártó kínálatában vannak, én Omronnal és Eatonnal szoktam még dolgozni leggyakrabban. Relatíve kevés ki/bemenet esetén érdemes gazdaságossági számításokat végezni. A melyik nyomógomb - melyik lámpa váltást én nem programból, hanem a relék bekötésének változtatásával oldanám meg, szerintem kár túlbonyolítani. Bár nem egészen értem, hogy miért akarnék olyat, hogy a nagyszobából a fürdőszoba kapcsolódjon, és fordítva.
Az előre programozott események: láttam komoly lakásautomatizálási rendszereket, pont addig használták, amíg megmutatták a vendégeknek. Aztán rájöttek, hogy már az alapgondolat se volt jó, és akkor ugye ki kell hívni a szakembert, aki átprogramozza. Nyilván, ha magad csinálod, ez nem probléma. A mobiltelefonos megoldás jó ötletnek tűnhet, de az összes családtagnak tele lesz vele a hócipője, csak Te fogod használni. És ha filmet akarsz nézni, akkor elveszed a világítást a fürdőszobából, ahol valaki éppen zuhanyozik. Így hirtelen ennyi jutott az eszembe, de nem akarom elvenni a kedved, ez egy jó és megvalósítható projekt, különösen, ha ez a hobbid is. Csak azért sok mindent át kell gondolni, hogy ne csak az asztalon működjön, hanem élesben is.
Ha megnyomom a gombot akkor kapcsolja fel- , ha még egyszer akkor kapcsolja le a hozzá rendelt fényforrást.
Azért gondolnám arduino-val vezérelni, mert ilyenkor átkötés nélkül, program kód módosítással meg tudom változtatni, hogy melyik kapcsoló mit kapcsoljon.
Szeretnék un. "pánik" gombot, ami a lakásban mindenhol felkapcsolja a villanyt, és ezeket majd szeretném mobilról is kapcsolgatni. Ez mellett pedig szeretnék előre programozott eseményeket is (mobilról), mint pl Filmnézés (ilyenkor a TV mögötti kis világítás be, Nappali össz. világítás ki és a konyha jelzőfény be), stb...
Ilyenek miatt gondoltam, hogy mikrokontrollerrel kapcsolok...
Vagy ezeket másképp szokták csinálni? Nyitott vagyok ha van jobb ötlet :)