Keresés

Részletes keresés

kitadimanta Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23711

"Tehát a kérdés adott. Ha Jézus a Felkent, aki megfeszítve átkozottá vált (hiszen tudjuk, hogy a Felkent átokká lett) akkor miért mondja azt Pál, hogy:"

Mert átokká csak a zsidók szemében lett, az ő hagyományaik szerint. Lásd alább, ill. a '706-ban.

"Ez úgy tűnik azt jelenti, hogy Pál nem Jézust tartotta a felkentnek, pontosabban nem a felkentet nevezte Jézusnak, ami egy csomó versnek meg ellene mond."

Hát de... Épp az előbbi hsz-ben ('706) mutattam rá a 22. versben.

"Ebben az esetben a Felkentnek nem lesz neve:-) Elképzelhető.."

Miért ne lenne? Hiszen éppen ő (Pál) bizonygatta, hogy a Jézus, akiről a 20. versben Isten Fiaként prédikált, az maga a Krisztus...

20. És azonnal prédikálá a zsinagógákban a Krisztust, hogy ő az Isten Fia.

22. "Saulus pedig annál inkább erőt vőn, és zavarba hozta a Damaskusban lakó zsidókat, bebizonyítván, hogy ez a Krisztus."

Ami a három nevet illeti: Azt gondolom, hogy valójában csak egy neve van: Jézus.

A Messiás csak jelző, ami királlyá avatására utal, s a korábbi próféciákra, ahol a kánaániak /izraeliek megmentőjeként szerepel.

Persze, ez a jelző idővel névvé avanzsált, ahogy ez lenni szokott. Pl: Mindenható, Teremtő, stb...

Így van ez az Isten Fiával is. Ez sem egy név, hanem egy "státusz". Ráadásul egy mondvacsinált jelző, amit feltehetően az Él-Aséra-Baál hármasság mintázott. Erre utal, hogy Jézust teremtőként is aposztrofálja János ev., miközben Baál is teremtőként ismert.

1-3. Kezdetben vala az Íge, és az Íge vala az Istennél, és Isten vala az Íge.  Ez kezdetben az Istennél vala.  Minden ő általa lett és nála nélkül semmi sem lett, a mi lett.

Ez az elnevezés (Isten Fia) leginkább a kánaáni vallást, (Él-Aséra-Baál kultuszt) idézi, jelezvén Jézus szellemi és testi hovatartozását.

Előzmény: balivi (23700)
balivi Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23710

De a te oldaladról vizsgálva. Ugye nem gondolod komolyan, hogy itt a szíriai Damaszkuszról van szó ugye? Az légvonalban is több száz kilométer. Miért ment volna el oda Pál? A "damaszkuszi irat" megtalálása óta sejthető, hogy amikor amaszkuszról beszélnek az ÚT-ben, akkor a Holt- tengeri területről van szó. Azt a területet is Damaszkusznak nevezték. De ez nem annyira az én asztalom, sztem nem is annyira lényeges:-)

Előzmény: kitadimanta (23706)
balivi Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23709

"Igaz, két sorral lejjebb már határozottan kimondja, hogy Ő a Krisztus:"

Azért ez jó meglátás, gratula. Igen, valszeg az  eredeti szöveg 20. versében nem a "krisztus", hanem a "jézus" szó szerepelt.

balivi Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23708

Hagyjuk:-) Igen, van Vulgata is. Meg Textus Receptus is. Sztem ne akard magyarázni Pált:-) Maradjon mindenki a kaptafájánál:-) De azért köszi. 

balivi Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23707

Csak azért, mert az ApCel szerint ezen élménye miatt kezdte el azonnal prédikálni a zsinagógákban a Krisztust. Illetve az Isten Fiát. Vagy nem is. A Jézust. Vagy Jézust, mint az Isten Fiát? Vagy a Krisztust, mint az Isten Fiát? Mit is? :-)

Előzmény: balivi (23705)
kitadimanta Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23706

"Először is akkor el kellene dönteni, hogy melyik szövegvariánst fogadjuk el:-) Amit idéztél, vagy ami a Sinaticiusban található:"

A latin változatban (Vulgatában ) is az általad prezentált változat olvasható:

"et continuo in synagogis praedicabat Iesum quoniam hic est Filius Dei"

Igaz, két sorral lejjebb már határozottan kimondja, hogy Ő a Krisztus:

22. "Saulus autem magis convalescebat et confundebat Iudaeos qui habitabant Damasci adfirmans quoniam hic est Christus"

(Károli: Saulus pedig annál inkább erőt vőn, és zavarba hozta a Damaskusban lakó zsidókat, bebizonyítván, hogy ez a Krisztus.)

Azt nem tudom, hogy a Sinaiticus-ban miként szól a szöveg, de gyanítom, hogy ott is Krisztus szerepel a 22. versben....

Valószínűleg újra kell gombolni a kabátot...

"Azért tudtotokra adom néktek, hogy senki, aki Istennek Lelke által szól, nem mondja Jézust átkozottnak; és senki sem mondhatja Úrnak Jézust, hanem csak a Szent Lélek által."

Ez egy érdekes mondat: Ki is az Istennek Lelke? Nyilván a Szent Lélek. Az Anya (Isten). Aki Általa szól, azok Jézus követői, galileaiak, egy szóval nem zsidók. (A zsidók mindig a Szent Lélek (Istennő) ellen voltak... ez köztudott)

Így érthető, miért nem mondják a nem-zsidók átkozottnak. És az is érthető, a zsidók miért nem vallhatják Jézust Uruknak... Mert nem az ő Uruk, Messiásuk...

""Apostolok, 9:20 - És azonnal prédikálá a zsinagógákban a Krisztust, hogy ő az Isten Fia."

Egy újabb Krisztológia jelenik meg a szövegben, betoldás formájában."

Ez a vers blöff a javából, hiszen nem létezett olyan zsinagóga, amelyben Jézust lehetett hirdetni. Ilyesmit még elképzelni is abszurdum, nem még leírni, elhinni... Úgy látszik, a hívőkkel minden marhaságot meg lehet etetni...:D

Előzmény: balivi (23699)
balivi Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23705

Én azt gondolom, ha nekem egy Ananiás nevű ember meggyógyította volna a vakságomat, mint ahogyan az ApCselben Pálnak, akkor én ezt azért nem hagynám szó nélkül:) Elég sokat beszélnék róla, elmondanám mindenkinek, a leveleim egy részében csak erről beszélnék. Pál viszont meg sem említi:-) Soha egy szóval nem beszél arról, amiről az ApCselben átélt. Sosem. Vagy nagyon hálátlan volt ez a Pál, és nem tartotta érdemesre egy szó erejéig sem, vagy nem is történt meg mindez vele? De hát benne van a bibliában! 

Előzmény: Törölt nick (23694)
balivi Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23704
Ja, ja... mea culpa
Előzmény: Törölt nick (23703)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23703

Nem versek vannak a Bibliában, hanem igehelyek...

Előzmény: balivi (23702)
balivi Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23702

Mi van? 

Előzmény: Törölt nick (23701)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23701

"...ami egy csomó versnek meg ellene mond..."

Legalább a vallást ne tévesszed mán... igehely...

Előzmény: balivi (23700)
balivi Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23700

Tehát a kérdés adott. Ha Jézus a Felkent, aki megfeszítve átkozottá vált (hiszen tudjuk, hogy a Felkent átokká lett) akkor miért mondja azt Pál, hogy:

"Azért tudtotokra adom néktek, hogy senki, aki Istennek Lelke által szól, nem mondja Jézust átkozottnak; és senki sem mondhatja Úrnak Jézust, hanem csak a Szent Lélek által."

Ez úgy tűnik azt jelenti, hogy Pál nem Jézust tartotta a felkentnek, pontosabban nem a felkentet nevezte Jézusnak, ami egy csomó versnek meg ellene mond.

De ha az ellentmondásoktól eltekintünk, és elfogadjuk, hogy így van, akkor a HáromNévModellt módosítani kell. Bár talányos lenne, de számomra nem okoz problémát, mert a modellt nem elvetni kell, csak módosítani. Ebben az esetben a Felkentnek nem lesz neve:-) Elképzelhető... 

Előzmény: balivi (23699)
balivi Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23699

"Apostolok, 9:20 - És azonnal prédikálá a zsinagógákban a Krisztust, hogy ő az Isten Fia."

Cáfolat kell? Rendben. Először is akkor el kellene dönteni, hogy melyik szövegvariánst fogadjuk el:-) Amit idéztél, vagy ami a Sinaticiusban található:

"és a zsinagógában azonnal prédikálta Jézust, hogy az Isten Fia." 

Ezzel kellene először megbirkózni:-) 

Jó, oké nem megy, tudom, sosem fog neked ez menni, úgyhogy lépjünk tovább, hagyjuk is ezt a kis malőrt:-)

Az ApCselt nem Pál írta, nézzük mit mond Pál:

"Mi pedig a Krisztust prédikáljuk, mint megfeszítettet, a zsidóknak ugyan botránkozást, a görögöknek pedig bolondságot;"

Aki megfeszített, aki fán függ, az átkozott (ezért okozott botrányt a zsidók körében:-). Nem szerintem, hanem a biblia szerint, meg Pál szerint:-) Tehát nem szerintem oké? Mielőtt megint elkezdenéd ezt a búsbaromságot:-) Szóval. Ha Isten Fia volt megfeszítve, akkor miért mondja ezt a mestered:

Nos? Megcáfoltam ugye? A megoldás pedig ez:

"Apostolok, 9:20 - És azonnal prédikálá a zsinagógákban a Krisztust, hogy ő az Isten Fia."

Egy újabb Krisztológia jelenik meg a szövegben, betoldás formájában. Ennyi, és semmi több. Ha használnád az eszedet, neked is világossá válna. De hát....

Törölt nick Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23698

Hát persze, Pancsi. 

Előzmény: Törölt nick (23697)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23697

Majd valaki válaszol rá... engem ez speciel nem érdekel, meg saját véleményem van...

Törölt nick Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23696

A Pilinszky biztos nagy Biblijagyártó Atyaúristen...

Minden hülyeséget elhiszel, csak mert szépen írták le?

Előzmény: Törölt nick (23690)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23695

Apostolok, 9:16 - Mert én megmutatom néki, mennyit kell néki az én nevemért szenvedni.

— az előző ismétlése helyett ezt egy második, Jézus általi kijelentésnek akartam példaként hozni.

(Természetesen: kizárólag a Bibliából merítve.) 

Törölt nick Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23694

Hát, ezt se nekem címezted, de bátorkodom mégis írni Jézusról és Pálról. 

Apostolok, 9:15 - Monda pedig néki az Úr: Eredj el, mert ő nékem választott edényem, hogy hordozza az én nevemet a pogányok és királyok, és Izráel fiai előtt.
Apostolok, 9:15 - Monda pedig néki az Úr: Eredj el, mert ő nékem választott edényem, hogy hordozza az én nevemet a pogányok és királyok, és Izráel fiai előtt.

— így Jézus Krisztus;

Apostolok, 9:20 - És azonnal prédikálá a zsinagógákban a Krisztust, hogy ő az Isten Fia.
Apostolok, 9:22 - Saulus pedig annál inkább erőt vőn, és zavarba hozta a Damaskusban lakó zsidókat, bebizonyítván, hogy ez a Krisztus.

—így Pál cselekedett.

(Nem sok példát hoztam ugyan, de csakis a Bibliából.
Várom - szintén a Bibliából ezek cáfolatait. Aki a saját elméleteit szeretné hirdetni, annak most mondom: nem érdekel.)

Előzmény: Törölt nick (23672)
kitadimanta Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23693

"Ne degradáljuk le az Atyát félre... Az Atya Egész... ahogy minden ember egy egész... az ember párja is egy egész... félemberek nincsenek."

Ez nem ledegradálás, hanem tényszerűen kevés az EMBER-hez csak az egyik fél. És ezt már az őseink is pontosan tudták. (Mondjuk nem volt nagy kunszt kitalálni...)

Ettől még a "fél" is lehet "egész".

Előzmény: Törölt nick (23657)
kitadimanta Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23692

"Miből gondolod és miért feltételezed azt, hogy a te párod, vagy, ha úgy tetszik, a te másik feled, nincs ott benned, ahogy az Atya is?"

Ezen még soha nem gondolkodtam el, de valószínűleg nem is fogok, mert annyira természetes, hogy semmi értelme ezzel múlatni az időt. Így alakultak a dolgok és kész. Kétneműek vagyunk, s csak így tudunk szaporodni, fönnmaradni.

Speciel, elképzelni sem tudom, mire gondoltál, mikor ezt a mondatot leírtad... Ha kifejtenéd, biztosan megérteném, de így még találgatni sem nagyon tudok.

Mondjuk lélekszinten esetleg lehetne valamiféle közösség, bár erősen kétlem, hogy ennek lenne bármilyen alapja...

Előzmény: Törölt nick (23656)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23691

Az önismeretre szükségünk van... vagy, ami ugyanaz: az önismeretre van szükségünk. Anélkül "csak" lelkek vagyunk.

Előzmény: Törölt nick (23679)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23690

Hogy lásd, nincs közepe, túlsó vége, mert a közép az ember... aki - Pilinszky szavaival - itt a földön nem is annyira lépésről lépésre vándorol, mint inkább keresztről keresztre száll...

Előzmény: Törölt nick (23688)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23689

Egyébként a tudatosodás által macskák, kutyák is tehetnek szert, bizonyos önismeretre. Csak egy szellemileg, lelkileg érett gazdi kell hozzá... akitől elleshetik a tudományt.

Törölt nick Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23688

A végtelent minek lefordítani bármilyen nyelvre? Szerinted nincs benne mindben?

Befejeztem, mert olyan lettél, mint a szőkenő...

Előzmény: Törölt nick (23687)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23687

Hát a végtelent...

Előzmény: Törölt nick (23686)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23686

Mit?

Előzmény: Törölt nick (23684)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23685

Önimeret?

Előzmény: Törölt nick (23682)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23684

A te nyelvedre fordítottuk le...

Előzmény: Törölt nick (23681)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23683

Ennyit a költözködő lélekrő...kötözködő...:P

Előzmény: Törölt nick (23680)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.02 0 0 23682

Önismeret nélkül mondod ezeket...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!