Keresés

Részletes keresés

nor78 Creative Commons License 2013.02.04 0 0 1529

Sziasztok!

A segítségetek kérem a képen látható rovar meghatározásához. Egy-egy ilyen példány felbukkan a lakásban, általában este, amikor a tévé megy és ég a kislámpa (ezek környékén lehet látni). Nagyon hasonlít a darázshoz, de a potrohán a sárga csíkok nem olyan szabdaltak, mint egy darázsé. Ma is találtam egyet, de reggel és ez az egyed már 1,5-szer nagyobb volt, mint a mi a képen látható és sokkal gyorsabb is volt. A kérdés főleg az, hogy mi ez és ártalmas-e. A gond, hogy a kisfiam még csak 17 hónapos és én is allergiás vagyok a csípésre, tehát nem hiányzik ez a rovar az életünkben. Lehet, hogy a padlásról jönnek le a tv és internet kábeleken keresztül. Nem vagyok nyugott miatta. Félek elaludni is mert mi van ha több is van belőle és éjszaka megcsípnek bennünket. A darázs télen nem pusztul el? Létezik, hogy a lakásban félszkelt be valahoza, pl. a falba, ami lyukacsos téglából van rakva, vagy a beépített szekrény és a fal közé, vagy a gipszkarton és a plafon közé. A segítségetek, ötleteik nagyon jól jönne. Előre is köszönöm, ha válaszoltok.

megyu1 Creative Commons License 2013.01.31 0 0 1528

Köszönöm a meghatározást!

Meglehetősen sok volt belőlük, főként dél tájban mikor kezett olvadni.

Előzmény: sappeni (1526)
Bombyna Creative Commons License 2013.01.30 0 0 1527

nem hószunyog?:)

Előzmény: sappeni (1526)
sappeni Creative Commons License 2013.01.30 0 0 1526

Szia!

Téli szúnyog, (Trichocera sp).

Kis enyhülés, és bújnak is elő :)

Bea

Előzmény: megyu1 (1525)
megyu1 Creative Commons License 2013.01.29 0 0 1525

Sziasztok!

Ma találkoztam vele az erdőben. Több is repkedett körülöttem.

Kb. 6-10 mm hosszúak voltak.

Mi lehet?

ketyo61 Creative Commons License 2013.01.24 0 0 1524

lehet esetleg termeszhangya?

Előzmény: bogica23 (1523)
bogica23 Creative Commons License 2013.01.24 0 0 1523

Vékony, cérnaszerű dögök....az egész házban találok párat.

Puhák, nincs csápjuk, csak apró fekete fejük, kérem segítsen aki tud erről valamit!

bogica23 Creative Commons License 2013.01.24 0 0 1522

Sziasztok!

Segítsen valaki, hogyan szabadulhatnék meg ezektől az évente visszatérő kukacoktól!

Január végétől április közepéig mindig megjelennek az ablakok környékén. Nem molykukac, de akkor mi lehet?

annyira undorodok tőlük......

Kb. 1mm, vörösesbarna és ha szétnyomom piros folt marad utánuk.

barasanya Creative Commons License 2013.01.16 0 0 1521

Szia Bea!

Köszi  a megnyugtató választ!

Legyen szép napod:)

Üdv!

Előzmény: sappeni (1520)
sappeni Creative Commons License 2013.01.16 0 0 1520

Szia barasanya!

Személyes tapasztalatom nincs, de ahogy olvastam a korongcincérek kéreggel fedett fatörzsekben fejlődnek ki, azaz a hántolt fában már nem okoznak fertőzést.

"Lárvái fenyőfában, elvétve különféle lombosfákban, csak a kéreggel fedett törzsekben és nagyobb ágakban fejlődnek. A kéreg alatt rágnak, bábozódni mélyebbre húzódnak. Imágói nappal a kéreg alatt vagy farakásokban rejtőznek, késő délután a fatörzseken mászkálnak vagy repülnek. Tüzifával a lakásokba is behurcolják. Épületfákban is megtalálható, ha a fát a kéreg lehántolása nélkül építették be; ilyenkor a fában lévő lárvákból kikelnek az imágók, de a fa nem fertőződik újra, így kártétele nem jelentős. A korongcincérek aránylag kis termetű, lapított testű bogarak. Számos fajuk él a hazai erdőkben, amelyek közül a tölgyesekben a változékony korongcicér (Phymatodes testaceus) a leggyakoribb. "

(Dr. Merkl Ottó - Bogarak - Futrinkák, cincérek, katicabogarak és más bogárcsaládok a Kárpát-medencében)

Üdv,

Bea

Előzmény: barasanya (1519)
barasanya Creative Commons License 2013.01.15 0 0 1519

Szia!

Köszönöm  a gyors választ!Igen,ő az,rákerestem a neten és semmi kétség:(

Valószínű hogy a tüzifával került be a lakásba.Kandallóval is fűtök és van  mindig tüzifa is a lakásban,kb 1 mázsa.

Amikor pakoltam ,akkor láttam is rajta rágás nyomokat,mintha szú rágta volna..Szerinted kell félnem hogy esetleg lárvákat raknak valahová és később kárt tesznek a tetőszerkezetben,vagy a fa bútorokban?Vagy egyéb félnivaló?

Üdv 

Előzmény: sappeni (1518)
sappeni Creative Commons License 2013.01.15 0 0 1518

Szia! 

Változékony korongcincérnek nézem (Phymatodes testaceus).

Bea

Előzmény: barasanya (1517)
barasanya Creative Commons License 2013.01.15 0 0 1517

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni!

Tegnapelőtt találtam a lakásban egy rovart,szárnyas,repűlni is tud:)

Kiengedtem a szabadba.

Tegnap és ma is találtam egyet kettőt az ablak előtt.

Ha valaki meg tudná mondani hogy milyen rovar ez ,nagyon megköszönném!

Kb másfél,két centi hosszú ,antennák nélkül.

Íme  a hősünk:

Shoterq Creative Commons License 2013.01.15 0 0 1516

Köszi a segítséget!

Remélem egyik éjszaka nem fognak kirajzani százával! :D

Előzmény: szega (1514)
szega Creative Commons License 2013.01.15 0 0 1515

Ja, és a fafajra nem válogatós.

Előzmény: szega (1514)
szega Creative Commons License 2013.01.15 0 0 1514

Biztos a tűzifával vittétek be. A száraz, elraktározott holtfában elhúzódik a fejlődése, akár évekig is, ezért csak most jönnek elő az imágók.

Előzmény: Shoterq (1512)
CBNora Creative Commons License 2013.01.15 0 0 1513

Sokat nem tudok róla, én is csak a neten keresgélnék. Próbáld a latin név alapján, úgy több minden bejön.

Előzmény: Shoterq (1512)
Shoterq Creative Commons License 2013.01.15 0 0 1512

Köszi a segítséget!

Valamit lehet erről tudni? Mert túl sokat nem találtam a net-en!Kártevő, vagy csak ugy éldegél....

Ennél többet nem igazán találtam:

Az eredetileg észak-amerikai elterjedésu fajt fertozött korisfával hurcolták be Európába. Hazánkból a 80-as évek elején került elo. Azóta terjedoben van, az ország délkeleti részén nem ritka. Lárvái különbözo lombosfák - elsosorban gyümölcsfák - ágaiban, törzsében fejlodnek. Eleinte a kéreg alatt rágnak, majd a fatestbe vonulnak, keresztül-kasul rágva azt. A bábbölcsot is ott készítik el. Az imágók kerek röpnyíláson át hagyják el a fát. Tömeges fertozésüket mutatja, hogy tenyérnyi területen akár 15-20 röplyuk is lehet. Május közepétol július végéig találhatók, meleg, napsütéses napokon rajzanak tápnövényeik száradó ágain, törzsein, illetve farakásain. Igen fürge mozgású, zavarásra gyorsan menekül.

Létezik, hogy akácfában is lenne?

Mivel fával is fűtünk, csináltunk egy fatárolót, bár egyenlőre csak dizájnként funkcionál, de most vettem észre friss reszeléket és lyukakat a fákban, lehet innen szabadulnak ki? :D

Pedig a fatárolóban lévő fa már pár hónap híjján 1 éve lesz a lakásban, de eddig semilyen idegen bogárral nem találkoztunk.

Előzmény: CBNora (1511)
CBNora Creative Commons License 2013.01.15 0 0 1511

Amerikai darázscincér, Neoclytus acuminatus.

Előzmény: Shoterq (1510)
Shoterq Creative Commons License 2013.01.15 0 0 1510

Sziasztok.

Tudnátok segíteni milyen bogár ez?

Talán karácsony környékén jelent meg nálunk (miután behoztuk a fenyőfát) fenyőfa már rég nincs, de 2-3 naponta mindig találunk egy új bogárkát!

Előre is köszi!

csite Creative Commons License 2012.11.28 0 0 1509

Köszönöm! :)

Előzmény: sappeni (1508)
sappeni Creative Commons License 2012.11.27 0 0 1508

Hát azt nem tudom :)
A család tagjai vagy növényevők, vagy rothadó, bomló anyagokkal táplálkoznak, de túl sok infót nem találtam róluk.
Talán az az oka, hogy csak Magyarországon a rendbe (Kétszárnyúak) majd tízezer faj tartozik... és ez még csak a Legyek/szúnyogok kategória... :)

http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A9tsz%C3%A1rny%C3%BAak

Egyébként egész közeli rokonaik (szomszédos család a Fúrólegyek öregcsaládjában) a gyümölcslegyek, ide tartozik a mostanában sokat emlegetett
Dióburok fúrólégy és a kukacáról jól ismert cseresznyelégy is.

Előzmény: csite (1507)
csite Creative Commons License 2012.11.26 0 0 1507

Szia Bea!

Köszönöm az azonosítást!
Hogy lehet az, hogy alig van róla információ a neten? :o
Szeretném megtudni, ki hurcolta be hozzánk :)

üdv, csite

Előzmény: sappeni (1506)
sappeni Creative Commons License 2012.11.26 0 0 1506

Szia Csite!

Azt hiszem Ceroxys hortulana, a  Foltoslegyek (Ulidiidae) családjából

Üdv, Bea

Előzmény: csite (1505)
csite Creative Commons License 2012.11.25 0 0 1505

Sziasztok!

Ez valamilyen gyümölcslégy-féle lehet? Nemrég bukkant fel. Eddig nem láttuk még.

Bombyna Creative Commons License 2012.11.19 0 0 1504

Nagy kár de ez van.Valami lét engedett magából,vigyáztunk hogy ne érjünk hozzá.Biztos mérgező ugye?

Előzmény: bruchus (1503)
bruchus Creative Commons License 2012.11.19 0 0 1503

Tényleg az, kár, hogy nem hazai lelőhely :(

Előzmény: Titkos2 (1494)
sappeni Creative Commons License 2012.11.13 0 0 1502

Tudod, egy általam végtelenül tisztelt szakember erről azt mondta, hogy "kártevő szót a természet nem ismer, csak az ember találta ki. Érdekes módon semmilyen tudományos könyv nem szól a természet elleni egyetlen kártevőről, ami az ember...."

Persze a kérdéshez mindenki a saját vérmérséklete szerint áll hozzá. De tudod, ha senki nem tutujgatná és nem figyelné ezeket a rovarokat, te sem tudnál róluk a világon semmit sem.... 

üdv.

Előzmény: cifkó (1501)
cifkó Creative Commons License 2012.11.13 0 0 1501

Amit mondassz az nem volna hülyeség csak a kártevőt inkább pusztítíni kel nem tutujgatni.

Előzmény: sappeni (1500)
sappeni Creative Commons License 2012.11.07 0 0 1500

Ha kikelteted, a frissen kelt lepi nagyon szép, olyan kis manófejű :)

Én is bánom már, hogy a múltkor nem raktam el azt, amit itthon,  a paprikában találtam....  jó lenne egy példány minden stádiumát végigfotózni....  

Sokféle "ruhába" öltözik át a hernyó is, csak bizonyos pontok fixek rajta (mintázatban)....

Üdv,

Bea

Előzmény: cifkó (1499)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!