Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
A segítségetek kérem a képen látható rovar meghatározásához. Egy-egy ilyen példány felbukkan a lakásban, általában este, amikor a tévé megy és ég a kislámpa (ezek környékén lehet látni). Nagyon hasonlít a darázshoz, de a potrohán a sárga csíkok nem olyan szabdaltak, mint egy darázsé. Ma is találtam egyet, de reggel és ez az egyed már 1,5-szer nagyobb volt, mint a mi a képen látható és sokkal gyorsabb is volt. A kérdés főleg az, hogy mi ez és ártalmas-e. A gond, hogy a kisfiam még csak 17 hónapos és én is allergiás vagyok a csípésre, tehát nem hiányzik ez a rovar az életünkben. Lehet, hogy a padlásról jönnek le a tv és internet kábeleken keresztül. Nem vagyok nyugott miatta. Félek elaludni is mert mi van ha több is van belőle és éjszaka megcsípnek bennünket. A darázs télen nem pusztul el? Létezik, hogy a lakásban félszkelt be valahoza, pl. a falba, ami lyukacsos téglából van rakva, vagy a beépített szekrény és a fal közé, vagy a gipszkarton és a plafon közé. A segítségetek, ötleteik nagyon jól jönne. Előre is köszönöm, ha válaszoltok.
Személyes tapasztalatom nincs, de ahogy olvastam a korongcincérek kéreggel fedett fatörzsekben fejlődnek ki, azaz a hántolt fában már nem okoznak fertőzést.
"Lárvái fenyőfában, elvétve különféle lombosfákban, csak a kéreggel fedett törzsekben és nagyobb ágakban fejlődnek. A kéreg alatt rágnak, bábozódni mélyebbre húzódnak. Imágói nappal a kéreg alatt vagy farakásokban rejtőznek, késő délután a fatörzseken mászkálnak vagy repülnek. Tüzifával a lakásokba is behurcolják. Épületfákban is megtalálható, ha a fát a kéreg lehántolása nélkül építették be; ilyenkor a fában lévő lárvákból kikelnek az imágók, de a fa nem fertőződik újra, így kártétele nem jelentős. A korongcincérek aránylag kis termetű, lapított testű bogarak. Számos fajuk él a hazai erdőkben, amelyek közül a tölgyesekben a változékony korongcicér (Phymatodes testaceus) a leggyakoribb. "
(Dr. Merkl Ottó - Bogarak - Futrinkák, cincérek, katicabogarak és más bogárcsaládok a Kárpát-medencében)
Köszönöm a gyors választ!Igen,ő az,rákerestem a neten és semmi kétség:(
Valószínű hogy a tüzifával került be a lakásba.Kandallóval is fűtök és van mindig tüzifa is a lakásban,kb 1 mázsa.
Amikor pakoltam ,akkor láttam is rajta rágás nyomokat,mintha szú rágta volna..Szerinted kell félnem hogy esetleg lárvákat raknak valahová és később kárt tesznek a tetőszerkezetben,vagy a fa bútorokban?Vagy egyéb félnivaló?
Valamit lehet erről tudni? Mert túl sokat nem találtam a net-en!Kártevő, vagy csak ugy éldegél....
Ennél többet nem igazán találtam:
Az eredetileg észak-amerikai elterjedésu fajt fertozött korisfával hurcolták be Európába. Hazánkból a 80-as évek elején került elo. Azóta terjedoben van, az ország délkeleti részén nem ritka. Lárvái különbözo lombosfák - elsosorban gyümölcsfák - ágaiban, törzsében fejlodnek. Eleinte a kéreg alatt rágnak, majd a fatestbe vonulnak, keresztül-kasul rágva azt. A bábbölcsot is ott készítik el. Az imágók kerek röpnyíláson át hagyják el a fát. Tömeges fertozésüket mutatja, hogy tenyérnyi területen akár 15-20 röplyuk is lehet. Május közepétol július végéig találhatók, meleg, napsütéses napokon rajzanak tápnövényeik száradó ágain, törzsein, illetve farakásain. Igen fürge mozgású, zavarásra gyorsan menekül.
Létezik, hogy akácfában is lenne?
Mivel fával is fűtünk, csináltunk egy fatárolót, bár egyenlőre csak dizájnként funkcionál, de most vettem észre friss reszeléket és lyukakat a fákban, lehet innen szabadulnak ki? :D
Pedig a fatárolóban lévő fa már pár hónap híjján 1 éve lesz a lakásban, de eddig semilyen idegen bogárral nem találkoztunk.
Hát azt nem tudom :) A család tagjai vagy növényevők, vagy rothadó, bomló anyagokkal táplálkoznak, de túl sok infót nem találtam róluk. Talán az az oka, hogy csak Magyarországon a rendbe (Kétszárnyúak) majd tízezer faj tartozik... és ez még csak a Legyek/szúnyogok kategória... :)
Egyébként egész közeli rokonaik (szomszédos család a Fúrólegyek öregcsaládjában) a gyümölcslegyek, ide tartozik a mostanában sokat emlegetett Dióburok fúrólégy és a kukacáról jól ismert cseresznyelégy is.
Tudod, egy általam végtelenül tisztelt szakember erről azt mondta, hogy "kártevő szót a természet nem ismer, csak az ember találta ki. Érdekes módon semmilyen tudományos könyv nem szól a természet elleni egyetlen kártevőről, ami az ember...."
Persze a kérdéshez mindenki a saját vérmérséklete szerint áll hozzá. De tudod, ha senki nem tutujgatná és nem figyelné ezeket a rovarokat, te sem tudnál róluk a világon semmit sem....