Abszolút amatőr,és autodidakta vagyok,viszont már vagy 26 éve foglalkozom a témával.Akkor kaptam az "Élet az ember előtt"című könyvemet,és azóta le sem szakadok erről a műfajról.
Nagyon jó a Discovery és a Nat Geo is,de a Spektrumon is mennek érdekes dolgok,tegnap ismételték például a "Megaszörnyek pusztulása"című filmet.Nagyon jó!
Jeremy filmjeiben szerepelt már a Mekong-harcsa,a pirarucu,és egy sor más érdekes óriási halfaj.
Nagyon otthon vagy a témában! :-) Valami ilyesmi szakon tanulsz, vagy csak úgy érdekel a téma?
A 86'-os Vizáról tudok, de a tartálykocsis dolgot most olvasom először. Kár hogy már eltűntek vizeinkből ezek az óriások.
Félelmetes hogy egykoron mekkora szörnyetegek éltek a földön, talán jobb is hogy az Ember csak később jelent meg. Igen, úgy emlékszem hogy a Brady Barr filmjében láttam azt az óriás krokodilt. Néha vannak egészen jó műsorok a Discovery-n meg a Nat.Geo-n is, de az abszolút kedvencem a Jeremy Wade extrém horgász műsora. :-)) Legendás halfajoknak, lényeknek jár utána.
A viza-mivel alapvetően tengeri hal-még sokkal nagyobbra is megnőhet,mint a szürkeharcsa.
Hajdanában gyakori volt a magyar vizekben,főleg a folyószabályozások-kiváltképp a Vaskapu építése- előtt.Azóta alig-alig képes felúszni a Dunán.
Ha jól tudom,akkor 1986 környékén,épp a Vizafogó-lakótelep (nomen est omen)közelében fogtak egy példányt,ami azonban még a tartálykocsiban,szállítás közben kimúlt.
Azt hiszem ennek a példánynak a preparált tetemét lehetett egy ideig megcsodálni a Nemzeti Múzeumban.
Ausztráliában a huszadik század tízes éveiben jegyeztek fel ilyen óriási bordás krokodilokat.Voltak óriási termetű őskrokik is,azt hiszem a Deinosucchusra,vagy a Sarcosucchusra gondolhatsz,ők valóban dinoszauruszokra vadásztak.Hosszuk 12-15 méter volt,súlyuk hozzávetőleg 8 tonna körüli.Szerintem a Brady Barr-féle "Krokodilóriás a múltból"című filmre utalsz.
Volt még egy brutálisan nagy dög,a Purussaurus,ő az Amazonas vidékén élt,úgy festett mint egy brutálisan nagyra nőtt kajmán,és állítólag gyakran összecsapott a valaha élt legbagyobb kígyóval,a Titanoboával.
Akkor lehet hogy ugyanez a szitu a Vizával is, egykoron ez a hal volt a vizeinkben élő legnagyobb lény. 9 méter hosszú, és 1000 kilós példányokról is hallottam már. De sajnos szinte ( ? ) teljesen eltűnt ez a halfaj, szegényebb nélküle a fauna. Meg persze vannak mások is amik eltűntek, vagy nagyon ritkák.
Te jó ég, 8-10 méteres kroki.... Az már az őskrokodilokkal is vetekszik. Volt egy nagyon nagy fajuk, ami a nagytesű dínókat kapta el miközben azok ittak. Egy műsorban rekonstruálták az állatot, hát igen nagy hely kellett hozzá. :-))
Igen, láttam a videót, inkább nem írok véleményt arról az "emberről". Gyakorlatilag kiszenvedett a harcsa egy parkoló aszfaltján. Gondoljatok bele hogy ha visszaengedi az a brokesz, akkor a mai napig él a legenda, hogy mekkora óriás van a tóban, és ugyebár súlyban is gyarapodott volna. Errefel utánfutón hazavitte az a................. áááá inkább nem írom....
Reménykedem hogy vannak még nagyobbak a vizeinkben.
Sok hüllő és hal szervezetében sincs ilyen növekedésgátló,aminek hiánya miatt ezek az állatok gyakorlatilag életük végéig nőnek.Úgy tudom a krokodiloknál és a pythonoknál is hiányzik ez az anyag.Ezzel magyarázható,hogy hajdanában említettek 8-10 méteres bordás krokodilokat,vagy kockás pythonokat is,ma viszont már egy 6-7 méteres példány is eseményszámba megy közölük.
Az óriási méreteket akkoriban az élettér,a megfelelő táplálék és a háborítatlanság magyarázta.
Az öreg krokodilok és harcsák már nem hosszúságban,hanem inkább súlyban gyarapodnak.
Valószínű,hogy valami ilyesmi lehetett a "Jancsi és Juliska"előzménye is,hiszen a Grimm-mesék nagy része rémtörténetekből táplálkozott,amit aztán a testvérpár "emberi fogyasztásra alkalmassá"tett.
Zana csontjai már nincsenek meg, viszont Khwit, az egyik fiának maradványait több vizsgálatnak is alávetették. Találtam is két képet, amin Khwit koponyáját hasonlítják össze egy nőével.
Az egerszalóki viztározóból pár hete egy hölgy fogott ki egy kb 80 kilós harcsát,csak centivel mérték.nem akarták fellógatni ne hogy a gerince sérüljön. Visszaengedték. Hatalmas egy jószág volt láttam képeket róla. Mellesleg tórekord,meg hölgy ekkora harcsát szerintem itt MO.-n nem fogott.
Hoztam egy érdekes kis történetet, egy állítólagosan elfogott alamaszti nőről Zanáról, remélem,hogy nem volt még.
1850 (?) -ben egy kereskedő (más források szerint vadászok) sikerült elfogniuk egy emberszerű nő nemű lényt a Kaukázusban. A lény D.M. Achba a régió kormányzójához (?) került ideiglenesen majd végül egy Edgi Genaba nevű nemesemberhez került Tkhina faluba. A lény, akit Zana-nak neveztek el kezdetben nagyon erőszakos és vad volt. Az első három évben ketrecben és láncokon tartották. Itt általában egy saját maga által ásott gödörben aludva tengette napjait. Az élelmet messziről hajigálták be neki a ketrecbe. Rengeteget evett, gyümölcsöt, zöldséget, húsféléket egyaránt. A falu lakói külsejét valahogy így írták le: sötét, szürkés vagy fekete bőr, arca csupasz volt , ellenben máshol sötét vagy vöröses szőrzet borította, a fején a szőr (haj) sötétebb és kócosabb volt. Homloka lapos volt, az arc és szemöldök csontja kiugró, orra lapos fogai fehérek és nagyok voltak. Teste robosztus és izmos volt, állítólag képes volt lefutni a lovakat is.
Amikor Zana szelídebb lett, fokozotosan egyre szabadabb körülmények között élhetett, de amikor már szabadon járhatott-kelhetett a faluban, akkor sem távolodott el soha sem attóla helytől, ahol az élelmet kapta. Amelett hogy rengeteget evett, imdáta a vörösbort, sokszor eszméletlenre itta magát. Gazdája beidomította különféle házkörüli teendől elvégzésére, fagyűjtésre, gyümölcsszedésre, cipekedésre (álítólag könnyen felemelt egy 80 kg-s lisztes zsákot is). Zana nem szeretett ruhákban járni, az ő életvitele mellett mindig elszakadtak,de idővel hozzászoktatták ehhez is. A hidegebb téli napokat nagyon jól tűrte, egész évben szívesen fürdőzött a közeli tavakban. A falubeliek igyekeztek tolerálni, persze sokszor fordultak elő félreértések is. Ha felbosszantották Zanát, ő előszeretettel vicsorgott vagy harapott vagy botokkal védte meg magát. Annak ellenére, hogy nem tudott artikuláltan beszélni, gazdája Edgi Genaba tudta fegyelmezni és hallgatott is rá.
Zana hat alaklommal esett teherbe (nem tudni,hogy hány férfitól). A gyermekek minden alkalommal élve születtek, bár az első kettő pár napos korában meghalt, mert Zana a hideg tóban fürdette őket. A másik négy (két fiú, két lány) megélte a felnőttkort Dzhanda, Khwit, Kodzanar, Gamassa. Őket más falubeliek nevelték fel és képesek voltak a későbbiekben beilleszkedni a társadalomba (külsőleg hasonlítottak csak az anyjukra).
Zana 1890-ben halt meg, csontjai, maradványai ismeretlen helyen nyugszanak.
Egyértelmű forrást nem tudok megnevezni, innen-onnan összeszedett fordítások eredménye lett eza kis "Zana összes". :)
Abban egyetértek, hogy az "állatok" kifejezés túlzottan általánosító. Viszont sajnos, az "emberek" is sokfélék. Pl. egyes beduin törzseknél a lánycsecsemőt kitették a sivatagba, mert csak fiút akartak. Van olyan törzs, ahol ha meghalt az anya, az újszülött csecsemőt is vele temetik, hiszen nem vehetnek bébitápszert neki.
Elismerem, a gyilkosság statisztikailag nem sok, de ha a verekedést, késelést, eldurvuló vitákat is beleszámítjuk, más az arány. Viszont tényleg messze kerültünk az eredeti témától, ezért abba is hagyom a fejtegetést. Legalábbis erről a témáról.
Az elefántos példa nagyon is helytálló. Nem akartam szélsőséges példával élni,de nem egy meg nem két esetben hallottam arról, hogy egy nő, szánt szándékkal csonkította meg a gyermkeit, hogy több pénzt kapjon így utánnuk. Tudom,hogy látszólag semmi párhuzam sincsen a kettő között, de még egy házimacskában is megvan az az alapvető ösztön, hogy a kölykeit a végsőkig megvédje, míg sok emberről ez sem mondható el. Az oroszlánokokhoz pedig csak annyit, hogy nem csak úgy random falják fela kölyköket. Minden oroszlánfalka feje egy hím és ha az adott hím elpusztul és a helyét átveszi egy másik, akkor az előző apa állat kölykeit öli meg. Mindezt azért, hogy az ő majdani kölykeinek ne maradjanak riválisai a szavannán.
Szinte naponta történnek brutális gyilkosságok Mo-n, csak ezeket bizonyos okok miatt nem közli a média. Igaz hogy nem is emberek követik el őket, csak ők is két lábon járnak.
Messze az ember a legbékésebb faj az egész bolygón, szinte nem is létezik a fajon belüli erőszak, ezrelékben mérhető - Magyarországon például 10 millió példányra jut évente 30 gyilkosság kb, ez gyakoralatilag nulla.
Ellenben az állatvilágban ez az arány durván kétszámjegyű, ha összezárok 10 kenelbe 10 pár kutyát pár órán belül biztos, hogy legalább a fele egymás torkának esik, még akkor is ha nem lenne okuk rá. S a kutya még egy békésebb, domesztifikált faj.
Ez az elefántos példa meg nagyon gyerekes, szerinted az emberi faj nem óvja a saját fiatal, védtelen példányait? Másról sem szól a társadalom, mint hogy békében, biztonságban, megfelelő orvosi ellátást és oktatást kapja nevelgeti-pátyolgatja a gyereket, óvja széltől-hidegtől-melegtől, kb mindentől.
Miközben egy oroszlán meg lazán felzabálja az őrizetlenül hagyott kicsiket...nem egy, hanem minden harmadik.
Megmondom őszintén hogy erről a növekedésgátló hormonról nem hallottam, de tényleg lehet benne valami, mert piszok nagyra nőhetnek. Amikor elér egy bizonyos méretet, egyszerűen nincs természetes ellensége. Én horgászom, és valóban a Harcsát övezi a legnagyobb tisztelet köreinkben, minden horgász szeretne az életében egyszer, nagyméretű példányt fogni. Hidd el, akadnak még nagy példányok, csak nehéz őket megfogni. Ravaszak, okosak. Ha nem is tömegesen, de 80-100 kilósak még úszkálhatnak a Balatonban, Drávában, Dunában, Tiszában. Az országos rekord 113 kiló, de sajnos nem engedték vissza, nem adták meg neki a tiszteletet. Legalább 40-50 éves halról volt szó, de akár 100 évig is elél. A hivatalos rekordlistán van még ( ha jól tudom ) 106 kilós, 96 kilós, 86 kilós is, a 70-80 kiló körüliek a "leggyakoribbak". Nyáron ( ez a harcsázás ideje ) általában minden évben fognak 70-80 kilós harcsákat, a szerencsésebbjét visszaengedik. De én láttam olyat hogy a gyönyörű, 76 kilós, 2,6 méteres öreg Tiszai szörnyeteget úgy vitték feldarabolni ( még élt ) hogy a kocsi csomagtartójából kilógott a farka. Magyarországon vagyunk.....
Tényleg sok legenda, sok szóbeszéd jár óriási példányokról. A legnagyobb példány amiről tudok, és valóban létezett ( lemérték stb.. ) egy 40'-es években halászok által kifogott Tisza harcsa, ha jól emlékszem 212 kiló volt. Állatólag a Mohácsi Dunából egy 300 kiló körülit fogtak a halászok, az 1800'-as években. Az 1600'-as évekből 4-500 kilós harcsákról is említést tesznek, és ahogy te is írod, ezekben aztán mindenféle maradványokat találtak, emberi lábszárcsontot, kézfejet, stb..... Ezeket valószínűleg vizihullákról szedték le a nagyobb példányok. Van egy rémtörténet a 30'-as évekből, a Dunán esett meg, amikor egy 100 kiló feletti harcsa félig lenyelt egy kisgyereket, és mind a ketten megfulladtak.
Rengeteg ilyen történet van, ezeket emlékezetből írtam. Már jó ideje tanulmányozom a témát, mennyi a fantázia, és mennyi a valóság. :-) De egy biztos: ha nekem lenne olyan szerencsém hogy kifognék egy nagy példányt, gyors mérés és fotózás után azonnal visszaengedném. Ahogy hála Istennek sokan teszik.
Nagyon igazad van Csimpolya, néha én is elgondolkozok azon, hogy az emberi viselkedés, mint szó, most tulajdonképpen pozitív vagy negaív jelentésű. A te példád mellé, én hozom a bálnákat, akik, ha a társuk hálóba gabalyodik vagy megsérül, körbe veszik, hogy megvédjék a ragadozóktól és amíg lehetséges a felszín felé taszigálják,hogy levegőhöz jusson. Mi emberek, pedig nagy többségben sajnos a földönfekvőbe is képesek vagyunk belerúgni.
Igen, ez tényleg így van. Néha, amikor ilyesmit látok, nagyon elgonolkodom azon, miért is tartjuk olyan nagyra az emberi intelligenciát. Amikor meg azt láttam, hogy egy egész elefántcsorda azért lassított, mert egy sérülten született elefántkölyök nem volt képes lépést tartani a többiekkel, eszembe jutott az, hogy nem biztos, hogy embertársaink mindegyike ezt tette volna.
A közelmúltban írtak egy oroszországbeli kisfiúról, akit elvadult kutyák neveltek, méghozzá városban. Az anyja alkoholista volt, és egyáltalán nem törődött a gyerekkel, ő meg hozzácsapódott a kutyafalkához.
Az állatok által felnevelt emberek nagy része alighanem kitett csecsemő vagy kisgyerek volt, és nem csak Indiában, de Európában is előfordulhatott. Ha közvetve is, de erre vall pl. Jancsi és Juliska meséje.
Nem nagyon tudom, hogy is vélekedjem az óriáspókokról. Nekem valószínűtlennek tűnik, és leginkább egy ifjúsági kalandregénybe illene. Vagy egy ötvenes évekbeli szörnyfilmhez, amivel akkoriban tele voltak az amerikai tévék.
jó pár emlős faj értelmi , sőt érzelmi szintje megközelíti az emberét, pl nemrég láttam videót arról a nőstény oroszlánról, aki elejtett egy antilopot, ami hagyott maga után egy árva kis antilopot. Na most az oroszlán érdekes módon nem ette meg, hanem örökbefogadta, szoptatta, és megvédte a többi oroszlántól, sőt látszott rajta, hogy szereti. Aztán ne is beszéljünk arról a macskáról, aki elkapott egy verebet, vagy rigót, már nem tudom mi szerepelt a hírekben, és nem bántotta, hanem csalinak használta más madarak elejtéséhez. Egy bokor mellé rakta, hogy csipogjon, hogy a fajtársai oda repüljenek, hogy ő a bokorból kiugorva elkaphassa őket. A delfinekről nem is írok, mert azok szerintem az embernél is okosabbak...
Szerintem a hajdani Indiában az óriási kiterjedésű dzsungelekben ez ha nem is gyakori,de ismert tény volt.Úgy tudom a farkasok-és általában-a kutyák is-nagyon lojálisak és szociálisak a kisgyerekekkel.
A harcsák tényleg gigantikus méretűre meg tudnak nőni.Ma már ritkák a 80-100 kiló felettiek,de a folyószabályozások előtt,a háborítatlanság ideján irgalmatlan nagyra megnőhettek.Úgy tudom-ha nem jók az infóim,nyugodtan javítsatok ki-hogy hiányzik belőlük a növekedést gátló hormon,tehát elméletben életük végéig nőnek.Szóval régebben gyakoriak voltak a két-hárommázsás példányok is,főleg a Duna és a Tisza szabályozása előtt.
Nagytermetű harcsák gyomraiban gyakran találtak már kutya-macska,sőt embermaradványokat is.És akkor még csak a szürkeharcsáról beszéltünk,nem a Mekong-óriásharcsáról.
És az alábbihoz mit szóltok. Már millió helyen utánanéztem, és valahol azt írják hogy valódi, máshol pedig hamisítványnak tartják. Pedig ilyen, és ehhez hasonló lény már feltűnt több videóban. ( 4-ről tudok ) Szerintem ez egy valós, létező lény.