Most éppen van mit írni: Katie Melua ezen a héten (Eva Cassidy-vel) életében először Number One a brit single-listán. (Ezt a Dramatico (Mike Batt) furcsán ünnepli, pár napja ugyanis minden előzetes bejelentés nélkül megszüntette a hivatalos Katie Melua fórumot.)
Patreides, nagyon szeretem a fórumodat, mindig nézem, írtál-e valami újat. Csak azért írom ezt le, mert kevesen írnak ide egyébként, de biztos sokan olvassák, én mindenképpen. :)
A Daily Star felhívásban kéri az olvasóit, hogy akadályozzák meg, hogy Katie Melua single-je (What A Wonderful World / Have Yourself A Merry Little Christmas) karácsonyi első (#1) legyen a kislemezlistán, és ilyen módon esetleg megelőzze Leona Lewis-t (X-Factor). Ez egészen "érdekes" felhívás annak fényében, hogy Katie lemezének összes haszna a Brit Vöröskereszt számlájára megy.
Egyre valószínűbb, hogy Katie valóban komolyan gondolja azt a már többször megemlített tervét, hogy egy időre abba hagyja a zenét, kiszáll a taposómalomból, és egyetemre fog járni. A legutóbbi hírek szerint a jövő évi koncertsorozat után ősztől New York-ba költözik, és beiratkozik egy ottani egyetemre, ahol történelmet és irodalmat fog tanulni, és közben ott normális civil életet élhet, hiszen az USA-ban igen kevesen ismerik őt. Persze azért a zenéhez később biztosan visszatér, új élményekkel gazdagodva, már csak azért is, mert a Dramatico-val (Mike Batt-el) öt évvel ezelőtt kötött szerződése öt albumra szól.
A kontinensen nem forgalmazott Eva Cassidy/Katie Melua karácsonyi single (What A Wonderful World) annyira jól fogy, hogy meglepetést okozhat a heti single listán. Viszont a videoklipet az Egyesült Királyságon kívül állítólag nem játszhatják a televíziók, bizonyos jogi problémák miatt, legalábbis egy osztrák tévé munkatársa szerint. Érdekes a Dramatico terjesztési politikája (bár most ezt a Tesco-val közösen alakították így), hiszen már a szeptemberi single-t sem árulták külföldön kézbe fogható CD alakban, a Mary Pickford meg eleve csak letölthető formában jelent meg. Tehát marad az iTunes, meg a hasonló letöltések.
Ez a karácsonyi single és a vele kapcsolatos hírverés mindenesetre jótékony hatással volt a Pictures album helyezésére a UK Top 40 albumlistán, ahol az a kieséshez közeli 39. helyről egy hét alatt előrejött a 31. helyre. Az azonban már nyilvánvaló, hogy a Pictures nem fogja megközelíteni az előző két album, és különösen nem a Piece By Piece sikerét.
Katie Melua tegnap délelőtt az ITV This Morning show vendége volt, a beszélgetés és az Eva Cassidy-vel előadott duettje innen letölthető (VOB, két RAR fájlba tömörítve). (A két darab letöltése között szükséges lehet min. két óra szünet.)
Ma van éppen öt éve, hogy Mike Batt ezt a bejelentést tette a honlapján :
"Sunday 8th December, 2002
Hello again, ... I can now reveal to the World that my new signing to Dramatico is KATE MELUA. There's no real reason to tell you this at this stage, but I promised in my last letter to tell you when I next wrote, so I'm keeping my promise, - that's the sort of guy I am. Katie is from Georgia, near Russia, she's 18 years old, and she's a singer and songwriter. We're going to make an album together, starting in February. It will be bluesy, classy, and cool. (We hope)." - írta Mike Batt.
A sok szép dal már csak ráadás, köszönjük Mr. Batt. :)
"The Closest Thing To Crazy, Call Off The Search, Thank You Stars, Mockingbird Song, Blame It On The Moon, Tiger In The Night, My Aphrodisiac Is You, Shy Boy, Blue Shoes, Nine Millions Bicycles, Market Day In Guernica, It's Only Pain, Junk Mail, Mary Pickford, If The Lights Go Out, What It Says On The Tin, Scary Films, If You Were A Sailboat..."
Az közismert, hogy a vicc szerint mit is mondott Monica Lewinsky üzenetrögzítője ("Hívjon később, a szám foglalt."), de mit mondott tavaly ilyenkor Katie Melua-é?
Nem tudom, mert Spanyolországban hasonlóan kevesen ismerik őt, mint nálunk. Viszont az biztos, hogy Floridában koncertezett, meg valószínűleg az USA más olyan részein is, ahol sok spanyol anyanyelvű ember él.
Most írják, hogy az iTunes-ra végre felkerültek a Mary Pickford különleges verziói az eredeti track mellé. Ahhoz képest, hogy hétfőn kellett volna, már éppen ideje volt. :)
Mikor az iTunes-on böngésztem, megtaláltam Katie két dalának (Faraway Voice, The Closest Thing to Crazy) spanyol változatát. Miért készített ő spanyol változatokat?
Lehet, hogy jó oka van, de én még nem ismerem őt olyan jól.
Az a két spéci iTunes verzió a Mary Pickford-ból egyelőre csak legenda, mert senki nem találja, akár az UK-ban, akár Németországban, akár bárhol él. A hivatalos bejelentés szerint ugyan megjelent hétfőn, de a valóságban egyelőre ez nem történt meg, és az iTunes-ról is csak az eredeti album-track tölthető le a Pickford-ból. Ez lehet azért is, mert talán a Dramatico webmesterének lett volna a feladata ennek az intézése, a különböző verziók eljuttatása, feltöltése a megfelelő helyekre, valamint a hivatalos klip feltöltése a youtube-ra, ahogy az az előző videóval is történt. De mivel összerugták a port, és a webmester távozott, és most találtak újat, aki mostanában veszi át a feladatokat, ez megmagyarázhatja az összevisszaságot. Tehát az iTunes-t egy kis trükkel el lehet érni Magyarországról is, de egyelőre hiába, mert nincs ott a két spéci Pickford verzió.
Arra azért kíváncsi vagyok, milyen lesz a karácsonyi single videoklipje, ha lesz ilyen meglepetés egyáltalán. Majd 10-én kiderül.
Nem értem a Dramatico politikáját, ha Lola havonta kijön egy új klippel, Katie Melua számaihoz miért nem készítenek klip-eket nagyobb számban? A Dramatico egy kis független lemezkiadó cég, de a pénzt azért részben lehetne jó ötletekkel pótolni.
Sinead O'Connor régi klipje (Nothing Compares To You), vagy Natalie Imbruglia Torn videója sem kerülhetett sokba, akárcsak a Mary Pickford. Ha nincs klip, a zenecsatornák ha akarják, akkor se tudják ezeket játszani. Pedig a What I Miss About You, a Dirty Dice, vagy éppen a Perfect Circle szerintem mindenképpen megérdemelné. Ahogyan Katie is megérdemelné, hogy az ő zenéjét is megismerje a szélesebb közönség, aki egyelőre leginkább csak Mike Batt-ét ismerheti. Mondjuk a Dramatico abból indul ki, hogy ami nem baromira slágeres, azt a közönség úgysem veszi, ezért jönnek ki inkább Batt jó kis slágereivel. És ezek is hiába ennyire slágeresek, a Vh1 és az MTV is leginkább éjjel adja ezeket, néha már éjfél után nem sokkal, néha csak hajnali fél négy körül.
Az nyilvánvaló, hogy Katie Melua lemezeinek vásárlói leginkább nem a tizenévesek, így ők inkább vesznek albumot, mint single-t. De azért ebből kiindulni szerintem nem a legjobb politika a Dramatico részéről, mert ezzel csak konzerválják ezt a helyzetet, így nem szereznek újabb vásárlókat a fiatalabbak közül. Az If You Were A Sailboat, a Pictures-ről kiadott első single például eleve korlátozott, 15.000-es példányszámban jelent meg, pár hét alatt el is tűnt a listákról. A Mary Pickford meg indulásnál rögtön csak digitálisan letölthető kiadásban jött ki. Ha valaki érti, és meg tudja nekem magyarázni a Dramatico terjesztési politikáját, ne titkolja, és ossza meg velem! Mert én baromira nem értem.
A VH1 Album Chart-on a Pictures ezen a héten a "Number One".
(H: 19.00h Sz: 16.00h Cs: 00.00h Szo.: 10.00h)
Kis késéssel követik az eseményeket, hiszen az album a listákon már erősen lefelé halad, bár a brit listán (39. -> 36.), és főleg a hollandon (6. -> 2.) éppen most lépett feljebb, valószínűleg a Domino-Day hatására.
A maszk könnyen rákerül Az elárult és összetört arcra. Egy jelmez, elrejteni a múltat, Amikor megjelölted a bőröm És belevésted az emlékeket. Bizonyos dolgok ki soha nem törölhetők, És én futottam, amikor üldöztek A veled kapcsolatos emlékek És kizuhantam a mi kis Saját tákolmányú kastélyunkból.
És még mikor egyenesen megyek is Mindig egy tökéletes körben járok. Ó, én próbálkozom, de alig várom, Hogy kitörjek ebből a tökéletes körből. Mert engedni a régi kísértésnek, Olyan, mint a közönséges vonaglás. Ó, a buta ostoba felismerés, Minél inkább vakarod, annál jobban viszket.
Mért harcolok, miért, Le kell dobnom az álarcot a padlóra. A hegeket nem kell elrejtenem Azok elől akik mellettem állnak. Felgyűri az ingem ujját, Hogy újra harcoljak, Minden dolog, amit elzártam, Minden, amit védtem. De itt az idő kiengedni, Így felépíthetünk Egy vadonatúj kastélyt.
És még mikor egyenesen megyek is Mindig egy tökéletes körben járok. Ó, én próbálkozom, de alig várom Hogy kitörjek ebből a tökéletes körből. Mert engedni a régi kísértésnek, Olyan mint a közönséges vonaglás. Ó, a buta ostoba felismerés, Minél inkább vakarod, annál jobban viszket.
Ezeket a csak letölthető változatokat hogyan lehet megszerezni? Pl. én már próbáltam letölteni az "Under the Cherry Moon-t" is az iTunes Store-ról, de Magyarországról nem engedi... :( Sajnos a Mary Pickford két változata most is az iTunes-ra lett feltéve.
Lehet, hogy tényleg lesz egy karácsonyi meglepetés CD december 10-én? What A Wonderful World (Eva Cassidy- Katie Melua duet) B-track: Have Yourself A Merry Little Christmas (Katie Melua) Ez a "csak letöltéses" Mary Pickford single azért elég váratlan húzás volt, hiszen már a CD borító terve is készen volt. De ha közben váltottak, és a karácsonyi CD lesz az igazi kézbefogható... bár azon ezek szerint nem a Pictures-ről származó dal lesz.