Úgy látom, a menet közben felmerült kérdésekre már mind válaszolt valaki, így nekem nem marad más, mint hogy gratuláljak a fiúknak a feljutáshoz, egyben pedig kanosszát járjak azért, hogy a szezon elején a 10-14. helyre tippeltem őket (mondjuk, elég pocsékul kezdtük a bajnokságot).
Abban majdnem 100 százalékig biztos vagyok, hogy vállaljuk majd az élvonalat, viszont most már gőzerővel el kellene kezdeni egy hivatalos honlap megszervezését, mert egyedüli honlap nélküli csapat vagyunk eddig a várható 16-os mezőnyben!
Végül remélem, hogy azért a hátralévő meccseket sem lazsálják el Prukiék, jó lenne megtartani ezt a második helyet, bár szerdán a nagy mumus Pápához utazunk (amióta a DK-ban vagyok, még sosem nyertünk ellenük a gyepen).
Jól olvasom? Lehet, hogy nem válaljátok. Pedig egy kis frissülés lehet, hogy nem ártana az első osztálynak. Ha valamelyik csapat még így is képes kiesni az elsőosztályból, az nehogy így maradjon bennt!
Egyébként nem hiszem, hogy nem válaljátok. Valami vezetőtök még az ősszel, vagy tavaly nem tudom mikor, de azt mondta, hogy akar első osztályt. Mondjuk az a nyilatkozat nem ma volt...
Nyolcvan évvel ezelőtt, 1923 augusztus 15-én alakult meg a Kaposvári Rákóczi SC.
Mint a század eleji legtöbb sportegyesületben, a Rákóczinál is a labdarúgók és a színjátszók vitték a prímszerepet. Utóbbiak előadásainak a bevételéből tartotta el magát a futballcsapat, amely akkor még alkalmi volt alkalmi mérkőzésekkel. Így telt el az első év, amikor is a cukorgyár a mai sporttelep szomszédságában rakterületének egy részét felajánlotta a sportpálya építésére. Újabb egy év elteltével pedig már a végleges otthonát vette birtokába a fiatalság. A mai pálya helyén 50 millió koronát költöttek a „díszes sporttelepre”, amelyet egy Rákóczi–Turul mérkőzéssel – és látványos sportünnepéllyel – avattak fel. Ez volt Kaposvár második sporttelepe, ami valamenynyi korábbi és későbbi társát túlélve éppen napjainkban kap minden korábbinál díszesebb és gazdagabb külsőt.
Az első hivatalos labdarúgócsapat a pécsi alosztály második vonalába nyert besorolást, s csak 1934-ben jutott fel az alosztály első vonalába, ám akkor már – a kaposvári Petőfivel fuzionálva – Kaposvári Rákóczi Atlétikai Klub néven szerepelt. Ám nem csak labdarúgókból állt az egyesület. Már az ötéves kis jubileumot és zászlószentelést 11 szakosztálylyal ünnepelték. Két olyan sportág bontogatta náluk a zászlaját, amelyek később országos viszonylatban is a legmagasabb szinten képviselték a megyét. A Schlésinger (Szabados) Márton által alapított bokszszakosztály innen gyökerezve lett később az ország egyik legnevesebb műhelye. E klubban hintették el a magját az asztalitenisznek is, amely a továbbiakban férfi- és női vonalon a legjobbak között képviselte Somogy székhelyét, és az 50-es években kaposvári felnőtt magyar bajnok párost is ünnepelhetett. A labdarúgócsapat egy évtizeden át háttérbe szorult a profi Somogy FC és a városi támogatást élvező Turul SE árnyékában; amolyan „harmadhegedűs” szerepre volt kárhoztatva. Ám a 40-es évek elején, amikor is Graumann Viktor, a tehetős húsgyáros vette védőszárnyai alá a focistákat, reményteljes időszak következett. Az Erdélyből származó, volt válogatott Avar István megnyerése után további jeles labdarúgók érkeztek Erdélyből, s a csapat két év alatt két osztályt ugorva már az NB I-be jutásért versengett a Győri ETO-val. Ha a játékosedző Avart a háború végnapjaiban nem hívják be katonának, vélhetően már akkor első osztályú csapat lett volna a Rákóczi. Így azonban erre még kerek harminc esztendőt kellett várni.
A világégés után nemcsak a legjobb sportolóit, hanem a nevét is elveszítette a klub, s a léte is bizonytalanná vált, miután 1949-ben egy hármas fúzióba kényszerítették. Ám egy év eltelte után előbb Édosz, majd Kinizsi néven szerepelve labdarúgói a második vonalig jutottak. Az 50-es és a 60-as években a vívók és a kerékpárosok jeleskedtek, később az úszók, az atléták és a tájfutók sikereitől is hangos volt a cukorgyár környéke. 1970-ben végre visszakapta választott nevét a Rákóczi, s nem sokkal ezután megkezdődött a nagy menetelés. A labdarúgócsapat Mathesz Imre vezetésével három év alatt három osztályt előrelépve bejutott az élvonalba, és 1975. augusztus 30-án húszezer néző előtt első NB I-es győztes mérkőzését ünnepelte a már fél évszázados egyesület. Három évet töltött az élvonalban, majd kétévnyi szünet után egy újabb idényre ismét csak visszatért, ekkor már Puskás Lajos vezetésével. E korszakot hosszabb hullámvölgy követte, mígnem 1989-ben Csordás István edző ismét az NB I-be vezényelte a Rákóczit. Ez volt az utolsó sikeres nekifutás. Azóta csak vágyálom az élvonal... Egy sikertelenül megvívott osztályozó éltette kissé a reményt, ám az utóbbi években be kell érni a második vonallal. Időközben megkarcsúsodott az egyesület, valamennyi szakosztályától megszabadítva önálló labdarúgó-egyesületté alakult, s mint ilyen, jelenleg egyeduralkodó a megyeszékhelyen. Sok évtizedes sikeres utánpótlás-nevelésének azonban az egész megye élvezi a hasznát; válogatottak sorát adta a magyar labdarúgásnak. Vélhetően ennek a sikerekben gazdag 80 évnek köszönhető a 75 éve avatott stadion jelenlegi megújulása. A kor igényeinek megfelelő otthon újabb birtokbavétele táplálhatja majd a hitet, hogy az eddigi öt első osztályú évet remélhetőleg majd újabbak is követik.
1923-ban alakultunk és mindig zöld-fehérek voltunk. Az első osztályban hosszú távon még nem sikerült megragadni, de a feljutás már többször sikerült. Utoljára azt hiszem 87-ben, de majd utánanézek. Bár lehet, hogy Muntanitz kolléga fejből nyomja majd mindjárt:-)) Jelenleg stadionban ha jól tudom 5000 szék van, illetve a déli kapu mögötti állóhely. Elég jó képek vannak fenn a kispesthonved.hu-n. Erről jut eszembe, a nyáron beindíthatnának valami frankó kis honlapot is a csapatnak.
HAJRÁ RÁKÓCZI!!!
amikor a Kaposvár utljára fejutott az első osztályba első helyen az nb2ből akkor rögtön egy éva altt ki is estek míg a második helyen lévő Vác több évre biztosította magát az nb1ben. Abban a rákóciban most nézem ott volt ez a Prukner Antal középpályásként feltünteve, mindezt egy akkor kiadott matricás albumból nézem:)
ha kéri vki beszkennelem az oldalt és felteszem vhova netre
Megvan!!! NB1!!! Amire annyit vártunk végre eljött. Vége a hangulattalan, kínlódós másodosztálynak, az ősztől kezdve számunkra minden meccs rangadó lesz. Ha pedig az első osztályban is jól menne a csapatnak, szerintem közel teltházas meccseink lesznek majd! A hátralevő három meccsen a második helyet kellene még megtartani és akkor azt is elmondhatnánk, hogy nem csak a létszámemelés miatt jutottunk fel.
Szép volt fiúk, köszönjük Prukner Laci, Hajrá Kaposvár!!!
A kosarasok is bejutottak a döntőbe, ez igazán egy jó nap volt.
Eddig semmi olyat nem hallottam, hogy ne vállalnánk. Mondjuk a klublicenc miatt azért lényegesen drágább lesz az NB I az NB I/B-nél, mert sokkal kiterjedtebb utánpótlást, létesítményeket, bankgaranciákat kérnek. A vezetőink szerint évi 150 millióból lehet teljesíteni az NB I-es induláshoz szükséges jövőbeli követelményeket. Ebben az idényben állítólag 90 millió körüli volt a költségvetésünk. A jelenlegi támogatóink (NABI, Vegyépszer), gondolom, az NB I-ben is mellettünk lennének, de nem hiszem, hogy 60 millióval emelnék a szponzorpénzeket. Igaz, várhatólag nagyobb nézőszám is lesz, de az maszek számításom szerint legjobb esetben is csak 20-30 milliós többletbevételt hoz, úgyhogy kelleni fognak más pénzek is. És akkor még tényleg csak alapszinten működünk, bár kamulégiósok és magyar sztárocskák nekem se kellenek, akkor már inkább próbáljuk meg ezzel a fiatal, nagyrészt saját játékosokból álló kerettel! És nagyon remélem, hogy Pruki is marad!
vállaljátok már. Szerintem nem kerül többe az elsőosztály, mint a második...
Csak ha elkezdtek ilyen kamulégiósokat már másohonnan kirúgott magyar csodákat igazolgatni...ahelyett, hogy megtartanátok a mostani csapatot.
"Sajnos csak a második félidőre értem ki a meccsre, mert megint egyidőben volt a kosármeccsel, azt végignéztem, utána pedig irány egyből a Gödör :)
Nem panaszkodom, így is láttam 4 gólt :)"
Ugyanezt mondta a meccs végén a mellettem álló hölgyike is.
Sajnos csak a második félidőre értem ki a meccsre, mert megint egyidőben volt a kosármeccsel, azt végignéztem, utána pedig irány egyből a Gödör :)
Nem panaszkodom, így is láttam 4 gólt :)