Az euro átrakat nem ismerem, de el tudom képzelni ( tavaly már a korona árak sem voltak olcsók, és azóta......) Én még nem voltam, de aszongyák, a lengyel oldal az igazi, oda kell menni. A Sokolia dolina a nagy létrarendszeren kívül nem semmi egyéb küönlegességet nem tartogatott számomra, csajk simán szép. De az a létrarendszer viszont minden megér...
Meg tudnátok írni (már aki volt kint már idén) az idei új eurós árakat?, biztos mindenkinek hasznára válna.
Pl. parkolás, SZP belépő, jégbarlang belépő, étteremben egy főétel nagyjából stb.
2.
Más: dunajeci tutajozásnak mennyi volt az ára tavaly (A Vörös kolostortól indulva személyenként)? Milyen hivatalos email címen lehet érdeklődni további infókról? Szeretnénk kipróbálni :)
Esetleg szerveznek tutajozást lengyel oldalon is?, lehet hogy az olcsóbb lenne.
3.
A Sokolia dolináról érdeklődnék egy kicsit. Érdekes/izgalmas-e a nagy létrearendszeren kívüli rész, vagy csak egyszerűen nyomulni kell felfele? Pl van-e vízesés, fa/fém létra, fémtálca, lánc, egyebek.
Köszönöm, de megvan a tábla :) A pénteken voltunk arra egy rövid túra erejéig, és lefotóztam. Podlesokból a Hernád és a Kolostor szurdok mentén felment Klastoriskora. Nagyon jó túraterep volt, mérsékelten csúszott, bakancsban tökéletesen járható volt (szerencsére esett hó, így a jeges részeket vastagon betakarta). Nagyon szép volt téli körülmények között!
sziasztok! keresem a pari téli térképét, és leírást. podelsokban van egy info tábla a téli utakról, ami hivatalosan is járható, de nem fotóztuk le nyáron :( hétvégén mennénk a klastorisko szurdokba (podlesok, hernád útvonalon), de nem tudom, h télen járható...
Köszi a videót. Tényleg jó lenne télen is ellátogatni. különösen a Piecky jégbefagyott vízesése tetszik. Szerintetek létezik utifilm a Szlovák Paradicsomról, magyarul?
Két éve azért is fotóztuk le a Hernád új tobogánját, mert kíváncsi voltam mit jelent ez a szó. A szótáramban nem találtam.
A neten azt olvastam, hogy eredetileg a faúsztatók csúszdáját nevezték így.
Tavaly Szabadkígyóson szilvesztereztünk.
Amikor a helyi kastély parkjában sétálgattunk, a befagyott tavacskán gyerekek korcsolyáztak, egy nagyapa pedig a saját készítésű szánkóján szánkáztatta
az unokáját.
A fadobozból alkotott szánkó kétoldalt egy-egy korcsolyaszerű fémélen csúszott,
elől egy kormánykerékkel irányítható, lapos fatalpra támaszkodott.
- Milyen szánkó ez? - kérdeztem az öreget.
- Mi úgy hívjuk tobogán. - válaszolta.
Ebből is következik, hogy Szabadkígyóson tótok is élnek,
Tobogganing-ot mondanak a "nem versenyszánkó"-ra is. Ha tehát a gyereket akarod szánkóztatni mondjuk Ausztriában, és nem a jégcsöves sportszánkózást keresed, a Google-be tobogganing austria-t kell beírnod. Ausztriában sok ilyen családi szánkópálya van, (a leghosszabb 14km!) Szlovákiában Ótátrafüreden tudok egy hasonlóról (3km hosszú) Bánkúton csak egy kisebb van, de legalább az is felvonóval.
Ez érdekes. Én úgy tudtam, a tobogán az a legegyszerűbb szánkó: tulajdonképpen egy felgörbített deszka. (Calvin and Hobbes rajongók tudják, miről beszélek.)
Na most ez hogy "balra", mindeg relatív. Szóval Stratena(Dobsina) felől jobbra, Poprád felől balra. Igen, ki van téve mindkét oldalon a behajtást tiltó tábla. A "kikerülés" hossza is a végcéltól függ, de legyen mondjuk 15-20 km.
Pedig sokunk kedvence az az út...Egyszer mi is áthajtottunk még, amikor az út harmadánál le volt szakadva a fél úttest, és ott volt kitéve a tábla. A lengyelek mind visszafordultak, csak magyar kocsival találkoztunk akkor. Azóta picit megszégyelltük magunkat...