Kezdő vagyok ezen a területen, tanácsot szeretnék kérni. Tavaly vásároltam szőlő oltványokat ősszel ,amik meg is eredtek, más helyere szeretném inkább áttelepíteni. Gondolom október vége november eleje legyen az áttelepítés ideje. Azt nem tudom hogy ilyenkor a vesszőket vissza kell metszeni ha igen hány szemre? Gyökerét földlabdásan kell átültetni vagy a gyökeret ebben az esetben is vissza kell vágni???
Én is így jártam az izabellával, rejtett rügyből előtörő hajtásoknál... Nyár végén megy a barackot oltottam és dolgoztam úgyhogy elmaradt az alvó szemzés szőlőbe. Nyáron csináltam pár hajtót, de az nem sikerült. Sztem az alvóra van esély, mikor elmúlik a nagy nyári kánikula.
Én az erős öreg tőkéimet tél végén levágtam 20-30-40 cm magasan (formától, tőkétől függően). Nagyon kevés volt, ami nem hozott hajtást - bár olyan azért volt, ami csak májusban indult, így csak jövőre lesz oltható. A tél végi levágás a könnyezést erősen csökkentette. Természetesen mindegyiket bekenten fagéllel, vastagon, rugalmas fajtával.
Amit tudni kell: a rejtett rügyekből fejlődő hajtások nagyon gyengén kötődnek a vastag törzshöz, így óvatosan kell vele bánni, ki kell kötözni. És még így is kitörhet oltáskori maceráláskor. Ezért inkább csak május vége felé kezdhető rajta biztonsággal az oltás. De az is jó megoldás, hogy a levágás évében nem oltjuk, hanem csak a következőben, mert az egyéves vesszőhöz sokkal jobban köt a hajtás.
A másik gond az, hogy tavasszal erősen könnyedzik. Probáltam volt csipszemzéssel is, de lesirta nem forrt rá. Ha visszavágod, tavaszra a rejtett rügyekből biztos hajt új hajtás, de biztosabb ha csak levágsz néhány öreg vesszőt, hogy maradjon szívóhajtás is. Igy is felfiatalitja ünmagát és lehet bele oltani nyár elején.
Igen én is erre gondoltam, ha héj alá nem megy, de annak az a "szépséghibája", hogy nagyon fenn kellene oltani, mert sem nála, sem nálam nincs alulról semmi hajtás régóta. Itt nemmesbe kellene oltanom.
Hogyan sikerült? Mert igértem ismerősnek, hogy tavaszra átoltunk több idős, de egészséges tőkét nála és nálam is kettőt. Nekem még magasban -nem földdel takarva- nem sikerült sohasem (igaz csak az ékoltást és az angolnyelves párositást próbáltam--utóbbi szóba sem jöhet, mert vastag karokról van szó).
Valami műanyagzacskót lehet kellett volna ráhúznom s akkor akár sikerülhetett volna? Vagy megpróbáljam a videón látott fölldel feltöltést --zacskóba tett földet...locsolgatta bizonyára, vagy felül is le kellene zárni a zacskót?
A filoxéra veszélye mellett egy már meglévő erős gyökerű szőlőn jobban fejlődhet a nemes, mint pár szál satnya léggyökéren. (persze ez alany függő is, de általánosságba véve így van)
A döntés rendben van, de a léggyökeret ne hagyd, hogy "rendes" gyökér legyen, mert akkor minek oltottad. Persze ha homokon van a szőlő akkor nem olyan vészes, de ott is szedtük a "harmatgyökereket".Kötött talajon pedig a gyökértetű kinyirja a nemes oltást a saját gyökerén.
Szép estét mindenkinek! Az 1-ik zöldbe fás oltásom érdekes dolgot produkált. Mivel elég későn hajtott ki rajta hagytam a szikszakagot. Most hétvégén akartam leszedni,levételkor érdekes dolgot találtam , szalag alatt 6-8db pár centis gyökérkét. Valaki járt már így?
Kedves Kulicz!Ismét egy bizonyíték arra mennyire ügyes vagy az oltás terén,ismételten csak gratulálni tudok és a szőlőd is nagyon szép!Kérésednek megfelelően megosztom tapasztalataimat a Jupiterról.Tapasztalatom szerint az átlagnál jobban ellen áll sem tavaly sem idén betegség nem fogta meg(tavaly:5 permetezés,idén 3).Érési idő szeptember közepe de idén a nagy meleg végett kb tíz nap múlva teljesen be fog érni.A videódban említett lisztharmat,és szárasság érzékenységet én nem tapasztaltam pedig eső itt sem volt a nyáron.Nem lehet hogy amire oltottál az érzékeny a szárasságra?Maga a fürt nagyon szép és mutatós,íze számomra nagyon finom.Tavaszi fagyok nem bántják,egy hét késéssel indul a korai fajtákhoz képest.Szép nagy dekoratív levelei vannak,metszése 5-6 rügy bőtermő.Amiért én kettőnél többre nem emeltem a tőkeszámot annak oka a nyár végén lévő csapadék amit a Jupiter nem igazán bír,és bogyórepedéssel válaszol!Persze ha leszeded a kirepedt szemeket a fürt még akkor is szép marad,de erre oda kell figyelni hogy ne legyen gond.Száraz ősz esetén a Jupiter tökéletes is lehet,de ez nem jött be tavaly sem,most pedig lassan hat napja csak esik és esik.Én már találtam repedt bogyókat,amit nem mondhatok el pl:Afúz-Ali,Kecskecsöcsű vagy Nimrang esetében!Nagyából ennyi ha kihagytam valamit jelezd megpróbálok válaszolni rá.
Nem hónapot, napot. Természetesen aug. 17-18.-án készültek a felvételek, köszönöm az észrevételt. Mellesleg ma estére 40mm(!) eső hullott, ez okozhat gondot, repedhetnek a bogyók.
Nálam most reménytelenül esik az eső és ha nem unjátok megosztok még néhány videót az oltásaimról. A csemegeszőlő topic-ban Sanci bemutatta a Jupiter Rea, vagyis szlovák Jupiter fajtát, ami nekem évek óta a szívügyem, ezért kérem, ha valakinek tapasztalata van róla, ossza meg a fórumon. Sajnos a video nem friss, aug. 27-28.-án készült, azóta már szebb a fürtök szineződése.
Az érési idejét nem jól mondom, inkább szeptember első fele.
Nagyon ügyes kezed van ezekhez az oltásokhoz,nem is mondhatok mást mint hogy gratulálok!Az én Palatínám sima gyökeres vessző második évben ez lett belőle:
Úgy nől mint az gomba,de oltványként gondolom még szebb lehetne.
Még egyszer gratulálok oltásaidról bármi jöhet engem biztosan érdekel!!!!!!
A jól sikerült oltások már az idén megmutathatják az új fajtát. Erős növekedés esetén meg szoktam hagyni 1-2 fürtöt, csak a késői fajták fürtjeit szüntetem meg, ezek úgysem érnének be és csak a hajtások növekedését, beérését gátolnák. A ceruzánál vékonyabb hajtások fürtjeit is eltávolítom.
Ezek mind korai fajták és erős tőkére lettek átoltva. Remélhetőleg beérnek.
Egyszer előforult-Nérót szemeztem, és éppen, hogy kihajtott, és következő évben ismét és termést is hozott... Azonban többségében ami nem hajtott ki, vagy gyenge volt, elpusztult.
Be szoktam áztatni, de szerintem ennél fontosabb, hogy a szemek teljes nyugalomban legyenek. Nem jó, ha túl gyorsan kipattannak a rügyek, ilyenkor száradnak le a kis levélkék, mert az eredés még nem indult meg, de a rügyek már nem bírták tovább. Ezért én 2-3 napra nem áztatok, csak néhány órára, vagy semmire. Van még néhány tapasztalatom, csak képeket akarok keresni hozzá, majd még jelentkezem.
Kedves Kulicz! Köszönöm szépen az ismertetőket,nagyon hasznosak a számomra.Az egyik legfőbb kérdés számomra az volt hogy időben mikor mikor kell végrehajtani a másik pedig hogy az oltóvesszőt be-e kell áztatni egy-két nappal a szem kivágása előtt.Te be szoktad áztatni,vagy nem kell?
No ez a videó nem a mi szélsőséges éghajlatunkon készült... szerintem ezért még örülhetsz, hogy ennyi sikerült... S további kérdés, hogy mennyire lesz tartós???
De legalább most már látom mi az a héj azá oltás.. az érdekes, hogy alulról tolja fe a szemet. Igy nem szárad ki annyira (de szerintem ott már bőven nyár van, sőt szerintem nincs is tél!!!)
Én csináltam fás oltást magasan -nem takartam földdel-- néhányat, de egy sem sikerült.