Nagyon szépi! + a többiek is:)) az én 2 nagyom is egyszárú, majd át akarom őket közös cserépbe ültetni, de val'szeg kerítek hozzájuk egy alacsonyabb tövet is:))) kb 1 m magasak, csak nem annyira dús a levélzetük, mint a tiednek. Amúgy én cserepestől fogom kitenni őket, úgy egyszerűbb. A Phoenix Roebellinii-vel (vagy hogy is kell rendesen írni) én is próbálkoztam néhányszor, de mindig kipurcant nálam - legutóbb fellöktem az állványt és olyan szerencsétlenül borult le róla, h vége lett:((( pedig nagyon tetszik a növény! a két kicsim meg januári "tessszkós mentésű", de most eléggé leharcolt állapotban vannak, szerintem nekik is jót tenne egy nyaralás a szabadban; ezen a képen nem látszik, azóta romlottak le, mióta megmentés alatt vannak...:((((
igen, de mivel most nem tudom, milyen fényviszonyok között van, a legjobb, ha már most beteszed egy déli ablakba(vagy ha nagy, akkor közvetlen elé állitod), azért, hogy már a lakásban megszokja a napfényt, és ne égjen ki.
rakok be egy képet az enyémröl, tavaly októberben készitettem, amikor kiástam a kert talajábol, beraktam cserépbe, és bevittem a házba.
Tűző napra??? Ez jó hír nekem, mert D-i fekvésű helyem van a ház oldalánál... Most elég hűvösek vannak, de akkor kb 2-3 hét múlva én is kitelepítem... Terveztem is, csak előtte meg akartam várni, amíg az angyaltrombiták megnőnek annyira, h árnyékot adjanak neki, de akkor ezek szerint nincs rá szükség. Köszi szépen az infót!!!
hát.... a marginatát tavaj kiültettem, a tűzö napra. gyönyörü vastag leveleket hozott. persze fokozatosan kell nahoz szoktatni. a futókát meg, árnyékba szoktam rakni, a fenyőfa alá, vagy a nagy almafa alá, hol mikor van hely...
lehet 1 kérdéssel több?:)) a Dracaena Marginata-t és a szobai futókát milyen helyre teszed? a sárkányfáimat mostanság szereztem, és szeretném jól felturbózni az őszre, biztosan imádnának kint, ha találnék egy igazán jó helyet nekik. Ami azt illeti, egyik szomszéd háznál láttam kint 2 szép nagy példányt: két ház között, egy nagy fenyőfa alatt. De a házak közt van kb 8-10 méter távolság, nem tudom, nem huzatos-e... a futókámat pedig tavaly nyár óta!!!!! gyökereztetem, most kezd nagy nehezen gyökerezni, eddig leginkább csak vegetált:((( - már végképp tanácstalan voltam, miért megy ilyen gyöszösen, holott a világ egyik legszaporább növénye! szóval, talán neki is tetszene egy kis szabad levegő...
1: és akkor mit raktál ki, ha a felsoroltak még bent vannak???:)) 2: te a szobai futókát is kiteszed nyárra?????????? (és a szobai futóka alatt te is Epipremnumot/Scindapsust értesz?)
hát igen, a begóniák nagyon érzékenyek, sok meleg kell nekik. én igazából már majdnem minden növényemet kiraktam, a vitorlavirág, a páfrány, a szobafutóka, a dieffenbachiák, és a rákvirág van még bent, ezeket még egy darabig nem is fogom kivinni, majd csak májusban
Akkor már most sem kicsi:))) én meg azt hittem, olyan 40-50 cm-s lehet, de látom, nem aprózod el:)))) Nekem a begóniáim sínylették meg nagyon a telet, én azokat bűbájolnám, h végre összeszedjék magukat... de még néhány hétig nem tudom kitenni őket, még hűvös van éjjelente; napközben meg nagyon huzatos:((((
hát... kb 140 magas, és 150-160 széles lehet.... most 40-es cserépbe tettem, már közel 2 hete kint van a szabadban, napsütésben. egyébként az előszobában tartom télen, itt hűvös, 8-10 fokos a levegő. hát igen, bent nálunk a suliban(kertészeti szakközépiskola:D) az ebédlőkben óriási hatalmas nagyok vannak, ha az enyém is kinövi a helyét, majd az iskolának adom... :). jut eszembe, hamarosan lenézek az iskola üvegházába, megtudakolom, mennyiért árulják a futómuskátlit
Akkor most azt áruld el gyorsan, h mekkora a növénykéd! Meg a helyed a lakásban! Ugyanis, ha jól érzi magát, nagyon terebélyes tud lenni - de ezt biztosan tudod nélkülem is:))) Az a baj, h ezt a növényt nem lehet visszavágni, ha kinövi a lakást:(((
ma átüétettem a nagy datolyapálmámat jó kis komposztföldbe, nem gagyi, én komposztáltam :) remélem lesz annyi tápanyag a földben, hogy őszre szép sokat fejlődjön :)
1: mikor voltak utoljára átültetve, és milyen gyakran kapnak tápot? Jellemzően akkor szoktak megállni a fejlődésben, ha nagyon felélték a tápanyagokat a földből. DE: most lett vége a télnek, tehát valamikor mostanában kell látni, h hajtani kezdenek, mert eddig pihiztek. Bár, ha kb másfél éve áll, akkor maradok a tápanyag-hiánynál. A Dracit illetően: szerintem úgyis annyit nevel, amennyit elbír, de, ha nagyon zavar, le is csippentheted az új hajtáskákat. Arra viszont figyelj, h ha túl kicsinek szeded le, nem biztos, h elég erősek ahhoz, h meggyökerezzenek! Szerintem 1-2 centisen még kicsik, tehát a szaporításhoz én még hagynám kicsit nőni-erősödni őket. 2: nem kerültek sötétebb helyre mostanában? mennyi fényt kapnak? A fényhiány is okozhatja, h leállnak.
van egy dracaenem, kb másfél éve megállt a fejlődésben. Van 2-3 nagy hajtása, de oldalt hoz 2-3 mini hajtást is, azok olyan 1-2 centisek lehetnek.
Olyan, mintha nem tudná eldönteni, hogy melyiket nevelje tovább, a kicsiket, vagy a nagy hajtásokat.
Az jó megoldás lenne, ha az oldaláról lecsipkedném a gyermekeit? lehet, attól megindulna újra a fejlődésben?
Illetve, a gyerekeit hogy tudom gyökereztetni? vagy csak simán bemártom gyökereztető hormonba és ledugum a földbe?
van még könyező pálmám is. az is mintha megállt volna a fejlődésben. kb. 2 éve van van, azóta 2 új levelet hozott, a másodikat tavaly június környékén. pedig jó helye van, világos helyen van, a hálószobában, nincs huzat, rendszeresen spriccelem, de nem akar fejlődni :(
Vannak olyan szobanövények amik kifejezetten szeretik ha naponta permetezik a levelüket. Pl nem szárad a levél csúcsuk. De permetezésre is használom, mert nincs mindíg szükség 10l permetlére, elég kevesebb is.
A boltokban szoktam látni nyomás alá helyezhető kis spriccelőket, van benne egy kar amit nyomogatva dugattyúként működik, nem kell teljesen feltölteni vízzel, mert kell hagyni levegőt benne mit összenyomhatunk. Szal. ha ebbe desztilált vizet raksz akk. lehe vele tusolni és nem lesz vízkő se, én ki fogom próbálni, jobb mint mindig szivaccsal mosni a levelét (én azzal szoktam) : )
Nálunk nagyon kemény a víz, ha tusolom a növényeket vízköves lesz a levelük. Ezért sokszor használtam sört nagylevelü növények tisztítására. Szép fényes levelek lettek, sokáig nem ült meg rajta a por. 1-2 napig kocsmaszag van a lakásban, érdemes jó időben csinálni, hogy alaposan kilehessen szellőztetni.
Szia, nem hangzik hülyén, terjednek ilyen ötletek: a sörtől állítólag fényesek lesznek a levelek. Mások levélfényt használnak erre a célra, de olvastam már, h a tejet !!! ajánlgatták. Én a magam részéről sima langyos vízzel letusolom időnként a növényeimet, amikor porosak a levelek, vagy épp tombol a nyári kánikula. Nekem ez vált be. Valahol azt olvastam, h a fent említett szerek (bizony, még a "gyári" levélfény is!!!) eltömik a levelek pórusait, nem tudnak lélegezni. Én elképzelhetőnek tartom, úgyhogy maradok a víznél. Igazság szerint pár éve vettem egy növényt az Obiban (évek óta vadászott-áhított, szép nagy filodendron volt) vastagon vízköves levelekkel. Hazavittem, letusoltam szappanos-langyos vízzel, és utána direkt neki vásároltam gyári levélfényt. Lekezeltem vele a növényt: ragyogó, sima-selymes-gyönyörű fényes levelei lettek, több hétig ilyen szép volt. De a fényesítő szer engem valamiért a szilikon-spray-re emlékeztetett (vékony olajrétegszerű filmréteg volt) és bár direkt növényeknek készült, azóta sem használom. Szóval, ez csak ilyen nagyon kivételes alkalom volt nálam. Ez az én álláspontom.
Lehet h. hülyén fog hangzani xD de azért megkérdezem. Mondták h. ha pl. a jukkámnak megmosom a leveleit sörrel, akk. az nagyon jó neki, szeretem ezt a jukkát :-D ezért mindent megteszek h. jól érezze magát. Erről mi a véleményed?
Igen, teljesen szárazon. Az említett hsz-ben nem volt szó locsolásról, én meg szó szerint betartottam. Ha kimúlt, akkor ez nem az én telem volt, több növényem bánja (na meg én) :(((((
Nálam azért 5 liter elfogy, így csak feleznem kell, sőt, elvben, bár erről hivatalos jelentés nincs, csak szájról-szájra jár, hogy erősebb dózis kell a belocsolásnál, mint a permetezésnél, vagyis 5 literbe kellene egy zacsival. Én mindenesetre ha osztani kell, akkor kiszórom egy tálra és egy késsel szemmértékkel szétválasztom kis kupacokra. vagy lehet mérőedénykékbe szórva elosztani először kétfelé és így tovább:-) Vagy mokkáskanállal, ahány mokkáskanálnyi annyiad rész, vagyis ha 5 mokkáskanálnyi, akkor 2 literbe kell egy kanálnyi, ha nem duplázod az adagot.