2009. április 18. Szombat. Budapest. Blue River Pub (állóhajó). 21 óra. (Erzsébet híd lábánál). Drappsapka koncert. Bár ez nem Solaris zene, de ha tudtok gyertek.
Különböző érzések kavarognak bennem! A legutóbbi Tompox koncert előtt pár nappal hívtam Cirrocumulus-t, egy Fugato fellépéssel kapcsolatban, ekkor váltottunk pár szót a SOLARIS örökségről. Be kell vallanom, Budaörsre elsősorban ELPirates-ék miatt utaztunk el, sőt az autónk rendetlenkedése miatt némi késéssel sikerült csak elindulnunk. Ennek következményeként épp' hogy kezdésre beestünk. Péterrel sikerült pár szót váltanom, hogy hozzájárulását kérjem a műsoruk rögzítésére. Kellemes meglepetésben volt részünk, a karzaton ismerős "arcok"-kal találkozhattunk. Itt derült ki, hogy a kameránk akksija nincs a helyzet magaslatán, a töltő pedig otthon pihen. :-( ... Lokomotívum Barátunkkal is volt módunk megvitatni az elmúlt hónapok történéseit. Le kell szögeznem, nem voltam jelen a Tompox eddigi fellépésein, ez a produkció azonban elgondolkodtatott: A saját számokról első hallás után nem alakítanék ki véleményt, de a SOLARIS zenék felidézték bennem a nyolcvanas évek közepének hangulatvilágát! Az együttes kétségkívül meghatározó tagja Tasi, Akinek fuvolajátéka könnyed, elegáns, doktorKollárt idéző! :-) Tamást, ugye ismerjük, a régi hévvel, lelkesedéssel játszik, szívből gratulálunk! A szólógitár mesterien szól, a dob hangjai is együtt éltek a dallamokkal! Aki Bogdán Csaba hihetetlen profizmusát, Káptalan Bandi vagányságát, vagy Gömör Laci virtuozitását keresi, az sem csalódik okvetlenül! Kiss Zoli tisztán, rockosan énekel, kíváncsian várom a King Krimson számokat! :-) Szerintem Endre is remekül felnőtt a feladathoz, talán a ritmusra szeretném, ha még egy kicsit jobban ügyelne! :-) 100 szónak is 1 a vége: Herótom van már attól, hogy, ha valaki(k) azt mondja(ák) ezt, vagy ezt, vagy azt "NEM AKAROM" csinálni, ugyanakkor nem fárad(nak) azzal, hogy mit "AKAROK, AKARNAK" csinálni! Itt tanúi lehettünk annak, hogy Pócs Tamás a SOLARIS zenéjét szertné a továbbiakban is a színpadon, közönség előtt (a mi kedvünkre) bemutatni, szemben azzal, hogy ki tudja hány éve hiába várjuk már a harmadik archív lemezt, a már régesrég beharangozott új stúdiólemezt, vagy - egészen konkrétan - kettő éve, és háromszázötvenöt napja a MÜPA koncert DVD-jét! Köszönjük Tompox! Elpirates-ék a lassan már megszokott élmény okozták, az "öttagű trió" remek volt, de ez már egy másik történet! :-)
... A "páholy" beli megbeszélésünk értemében e-mail-t küldtem! :-)
Köszönöm, hogy ott lehettem :) Igazán nagyon-nagyon jó volt, bánhatja, aki nem volt ott velünk!
Kedves koncertrejáró társaim (akik ott "őrjöngtetek" a "páholy"-ban velem együtt) keressetek meg, beszéltünk róla: 1. Kéne a koncert elejének a hanganyaga kb. max 1-2 perc 2. Kéne a másik videofelvétel is 3. Ha esetleg bárki más felvette videóra a Tompox koncert legelejét az ossza meg velem, mert én sajnos lemaradtam róla :(
itt megtaláltok: akirschnerKUKACindexPONThu
... kár, hogy nem jött velem senki hazafelé ... akkor együtt cserélhettünk volna kereket az M7-esen ... azért 1edül is +oldottam :)
Köszönjük szépen mindenkinek, aki ott volt, és aki ott lesz. Egyébként most töltögetjük a Tompox honlapot, melynek most már végleges címe, (mi itt a végleges manapság?...):
Nem ismerem a Tompox előzményeit, de úgy gondolom nem is számít. Nekem ez a zenekar testesíti meg a ZENÉT. Imádom őket. Amióta léteznek, szinte mindegyik koncertjükön jelen voltam, és ha mindenki ül, én akkor is állva hallgatom végig őket. Mert nem bírok parancsolni a lábaimnak, kezeimnek, az izmaimnak. Sokszor csukott szemmel hallgatom őket, mert annyira jó. Aki mást mond, annak nincs füle, vagy ha mégis, akkor hallása nincs. :P Én is ott voltam tegnap Budaörsön, pedig hajnalok hajnalán keltem ma, de minden kihagyott koncert fizikai fájdalmat okoz. :D Már most várom a következő koncertet… tűkön ülve. :D És ismét az első sorban fogok mosolyogva (olykor szélesen vigyorogva) örömködni. Nem vagyok elfogult… csak tudom mi a JÓ. Tudom mi az, ami boldoggá tesz. A Tompox legalább 1 óra tömény boldogsághormon. Remélem idővel ez mégtöbb óra lesz és nagyobb közönség előtt játszhatnak, gyakrabban.
Őszinte leszek, meglepően jó koncertet nyomott a Tompox, várakozásomon felüli színvonalon!
Az is igaz, hogy volt mihez képest javulni, én a híres óbudai első fellépésükön, bemutatkozójukon láttam Őket utoljára. Nos annál sokkal, de sokkal jobbak voltak. Az "Óz" például már-már tökéletes volt, a közönségnek is nagyon tetszett. Én azért meghasadt szívvel és meghasonlott tudattal hallgattam!
Az én érzéseimnek nem tetsző dolog volt az utóbbi idők Solaris> Solaris Fusion > Nostradamus > Tompox vándorlás, a folyamatos tagcserék, ki és belépések, átalaqkulások, miegymás. Azt viszont el kell(!) fogadnom, hogy ha ilyen zenét akarok hallani (ilyen színvonalon) akkor egyedüli megoldás a Tompox, mert ők legalább léteznek, ők legalább fellépnek, ők legalább zenélnek, ők legalább a közönségnek muzsikálnak. És ez jó!
És ha az a lehetőség, hogy meghallgassam LIVE! az "Óz"-t a Tompoxtól, akkor persze, hogy igent mondok! Majd még egyszer-kétszer körbejárom ezt a témát. Tamás örömteli híreket jelentett be a közeljövő több fellépéséről, nyári lekötött helyszínekről. Ezekről később értesítést várunk ide a fórumba! És ugye arról is tárgyalások folynak hogy a budaörsi Városi Klub kéthavonta progresszív-zenei koncertsorozattá alakulna, Tompox, ELPirates, vendégek! Úgy legyen! És még sokszor legyen úgy! Sokáig legyen úgy!
ElPirates volt a második fellépő, 5 évesen, régi zenészekkel. ("az öttagú trió!"). Színvonalas, remekbeszabott, dícséretes, becsületes koncert volt. Köszönjük!
1edül megyek egy autóban Kispestről Budaörsre, így ha van jelentkező, szívesen segítek az oda/visszajutásban! Annyi van csak, hogy nekem 7-re oda kell érnem, ezzel számoljatok.
A minden hónap, minden negyedév bizonyos napja már eléggé konkrét dátum számomra (lassan már a minden év, évtized is az!), nem pedig a "szerdán szólok, hogy pénteken buli lesz". A többihez már csak Ti kelletek.
Tamásékkal szeretnénk, ha ez a hely egy prog.rock centrum lehetne, több más klub mellett persze. Nagyon kultúrált és jó infrastuktúrálisan (szinpad, öltöző, nézőtér stb), jó kapcsolatban vagyunk a vezetővel is. A tervünk az, hogy minden negyedév első szombatján progrock est -vagy fesztivál, ahogy tetszik- lenne.
Ehhez most, első alkalommal nem kell más, csak jó zene és közönség. Az elsőért megtesszük, amit csak lehet. A másodikhoz TI kelletek...
Névnapomra a LEM-gyűjtemény második kötetét kaptam.
Érdekes, hogy a névnap/születésnap/Karácsony körben korábban szinte törvényszerű volt: "Apa meg megkapja a legújabb Solaris CD-t, DVD-t, koncertjegyet"...
Ebből ma ez lett: "khmmmm.... Öööööö... Apa jelent meg valami Solarizmus mostanában, vagy vegyük tovább az Asimov/Lem életműsorozatot?"
Szóval Karácsonyra is és névnapomra is LEM-et kaptam. Nos miért is ?
Na végre egy olyan értesítés ami "időben előre" érkezett. Az óbudai bemutatkozó óta nem láttam Tompoxékat, szívesen el is mentem volna azóta is, de... Vagyok én olyan "bonyolult lélek", hogy jó előre szervezem az életemet, emiatt nem tudok mit kezdeni egy csütörtökön kapott értesítéssel, miszerint hétvégén koncert! Láthatólag sokat veszítettem ezirányú rugalmasságomból, de speciel nekem az a jó, minél előbb szervezhetek rá valamire, mint ez a budaörsi buli. Szinte biztos, hogy ott leszek!
Ugyanezen okok miatt volt egyrészről a Postás-klubbéli koncertsorozat remek nekem, hiszen tudtam, minden hónap utolsó hete = buli. Minden alkalommal el tudtam menni.