Keresés

Részletes keresés

Sallai Gabri Creative Commons License 2013.06.25 0 0 89

Úgy látom lemaradtam.

Előzmény: Sallai Gabri (88)
Sallai Gabri Creative Commons License 2013.06.25 0 0 88

Ősi város, a 9. században lett az ország fővárosa 802 és 1432 között. Az Unesco a világörökség részévé nyilvánította.

Előzmény: Sallai Gabri (86)
teszek rája Creative Commons License 2013.06.25 0 0 87

Az amerikai Islands Journal folyóirat 1991-ben a világ tíz legszebb tengerpartja közé sorolta a település környékét. A békét és nyugalmat árasztó táj arculata azonban bármikor megváltozhat, lévén az alig 300 lakosú városka a félelmetes, gleccserjeget olvasztó kitöréseiről híres  vulkán lábánál fekszik. Egy esetleges vulkánkitörés okozta áradás esetén a templom és a környező magaslat lehet az egyetlen menedéket nyújtó hely, ezért a lakosság időről-időre szorgalmasan gyakorolja a minél gyorsabb odajutást.

Előzmény: erobika (85)
Sallai Gabri Creative Commons License 2013.06.25 0 0 86

Bocs!

Most léptem be és nem néztem hátra.

Előzmény: erobika (85)
erobika Creative Commons License 2013.06.25 0 0 85

Várunk egy űjabb feladványt!

Előzmény: teszek rája (84)
teszek rája Creative Commons License 2013.06.25 0 0 84

Ez kimaradt.

A Grüner See vagy Zöld-tó, az Ausztriai Hochschwab-hegy lábánál, a magyar határtól két és fél órányira található.

Ez a festői környezetben lévő kirándulóhelyként is szívesen látogatott smaragdzöld színű tó, kora tavasszal és nyáron csupán néhány méter mély. Május vége felé viszont az olvadó hóból táplálkozó patakok felduzzasztják annyira, hogy a völgyet teljesen elöntse. Ekkor veszik a tavat birtokukba a búvárok. Az átlagos mélysége ilyenkor a 10m-t is meghaladja így a víz az eredeti tó melletti kiránduló utakat, mezőket, padokat, hidakat és a környező fákat is ellepi. A búvárok itt merülés közben, pisztrángokat és tegzecskéket találhatnak.

Előzmény: Toxigen (75)
teszek rája Creative Commons License 2013.06.25 0 0 83

A 66. hsz-ben már volt ez a feladvány.

Előzmény: Sallai Gabri (79)
Sallai Gabri Creative Commons License 2013.06.25 0 0 82

Köszi drusza!

Előzmény: Sallai Gabri (81)
Sallai Gabri Creative Commons License 2013.06.25 0 0 81

Kiegészítés: Égő gázmező.

Előzmény: Sallai Gabri (79)
erobika Creative Commons License 2013.06.25 0 0 80

Örülök, hogy idetaláltál és egyben gratulálok Gabica!)

Előzmény: Sallai Gabri (78)
Sallai Gabri Creative Commons License 2013.06.25 0 0 79

Hol található ez a csoda ?

Előzmény: Sallai Gabri (78)
Sallai Gabri Creative Commons License 2013.06.25 0 0 78

Mexikóban található a világ második legfiatalabb tűzhányója, amely úgy keletkezett, hogy 1943-ban egy februári napon egész egyszerűen megnyílt a föld, és elkezdett belőle ömleni a láva. Kilenc éven át folyamatosan jött ki a láva a föld gyomrából, maga alá temetett két falut (szerencsére elég lassan ahhoz, hogy a lakók elmenekülhessenek), aztán egyszer csak elállt, és ott maradt egy 424 méter magas kúp, amely az egyik eltemetett falu után a Paricutín nevet kapta. Bár a legfiatalabb vulkán a világon az izlandi Eldfell, az még csak 38 éves, a képek alapján nem tűnik olyan impozánsnak, mint a kétszer olyan magas, és jóval meredekebb Paricutín, amelyet több felsorolás is a világ hét természeti csodája között említ.

Szia Gabika! Most találtam ide. Szép játék.

Előzmény: erobika (77)
erobika Creative Commons License 2013.06.20 0 0 77

Sajnos, fogalmam sincs, hogy micsoda, de mivel én is tartozm egy feladvánnyal az enyém a következő:

Monogebnetikus vulkán, mely 1943-ban tört ki, de a vulkáni tevékenysége 1952-ben fejezödött be véglegesen. A világ második legfiatalabb vulkánja.

Most már két feladványt is meg lehet fejteni.

Előzmény: teszek rája (76)
teszek rája Creative Commons License 2013.06.19 0 0 76

Jártam ennél a tónál, igaz nyár végén. Akkor inkább sétálós volt.

Nem fejtem meg, mert nagyon túltengek már a topicon.

Előzmény: Toxigen (75)
Toxigen Creative Commons License 2013.06.19 0 0 75

Akkor én,ha nem haragszol!

Ahol tavasszal még kirándultál,ott később akár búvárkodhatsz is;

Előzmény: erobika (74)
erobika Creative Commons License 2013.06.16 0 0 74

Uyuni, Bolívia

Előzmény: teszek rája (73)
teszek rája Creative Commons License 2013.06.13 0 0 73

A világ legnagyobb kiterjedésű és egyben legmagasabban fekvő felszíni sómezője. Sósmocsárként illetve sós sivatagként is meghatározható, mivel általában száraz, viszont időszakosan néhány cm-es vízréteg borítja.

teszek rája Creative Commons License 2013.06.13 0 0 72

A kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkot, az Egyesült Államokban harmadikként, 1890. október elsején nyitották meg a látogatók előtt. A több mint 3000 km2 területű természetvédelmi terület – a mi Hortobágyunknak körülbelül másfélszerese – a Sierra Nevada hegyvonulatának nyugati lejtőin fekszik.
Horsetail Fall, a Yosemite Nemzeti Parkban  található Kaliforniában.  Szezonális vízesés, csak télen és kora tavasszal működik.  Februárban ha az időjárási viszonyok megfelelőek, a lenyugvó nap megvilágítja a vízesést, ami narancssárga és piros szinben tündököl. Ezt a természeti jelenséget gyakran nevezik  tűzfolyamnak.

Előzmény: honfis csacsogó (71)
honfis csacsogó Creative Commons License 2013.06.13 0 0 71

Februárban két hétig hála a természeti feltételeknek ezen a helyen, a víz el kezd világítani. A jelenség akkor jelentkezik, amikor naplemente van és a bíbor napsugarak a gránit lejtőn folyó vízre esnek. Úgy tűnik, mintha a szikláról tüzes láva folyna.

Előzmény: honfis csacsogó (70)
honfis csacsogó Creative Commons License 2013.06.13 0 0 70

Az Azúr Ablak Dwejránál, a máltai Għawdex (Gozo) szigetén.

Előzmény: teszek rája (69)
teszek rája Creative Commons License 2013.06.10 0 0 69

A természetes kőhíd majdnem 100 méter magasan ível a partra merőlegesen egy tengerben álló kőoszlopig. A viharok lassan pusztítják az ívet, ma már életveszélyes és tilos rálépni. Legutóbb 2012. áprilisában omlott le egy hatalmas sziklatömb a tengerben álló részről.

A képet még 2006-ban készítettem. 2012-ben a baloldalon látható repedésnél omlott le.

teszek rája Creative Commons License 2013.06.10 0 0 68

Gratulálok a megfejtéshez!

Érdekes, én is gondolkoztam a "pokol kapuja"-n mint feladványon, végül mégis a Whitehaven Beach-t tettem fel.

Előzmény: Oshoka (65)
teszek rája Creative Commons License 2013.06.10 0 0 67

Már négy évtizede lángol egy tátongó mélyedés a közép-ázsiai Karakum-sivatag közepén. A 60 méter széles és 20 méter mély kráter 1971-ben jelent meg egy rosszul sikerült szovjet bányafúrás következtében. A kísérlet során elértek egy nagyméretű földalatti gázkamrát, a felszín beomlott, ezzel megnyitva a metánnal telített óriási lyukat.

A geológusok úgy döntöttek, hogy el kell égetni a kamrából szivárgó földgázt. Arra számítottak, hogy miután meggyújtják, a gáz teljes mennyisége néhány hét alatt elég. Azóta is várják ezt a pillanatot. A szovjet szakemberek alaposan alábecsülték a nyílás méreteit, a katlan ugyanis máig nem aludt ki. Csak találgatni lehet, mekkora mennyiségű gáz égett el eddig, illetve mennyi tartalékkal rendelkezik még.

A helyi lakosok által "A pokol kapujának" nevezett képződmény érdekes látnivalóval szolgál az arra tévedő maroknyi turistának. A Darvaza falu közelében fekvő látványosság Türkmenisztán középső részén, Közép-Ázsia szinte alig lakott, nehezen megközelíthető sivatagi területén található.

Az izzó gödörből kiáramló hőség csak néhány percig elviselhető, érdemesebb távolabbról szemlélni a lángoló üstöt, mely főként éjszaka nyújt "pokoli" látványt.

Előzmény: Oshoka (66)
Oshoka Creative Commons License 2013.06.10 0 0 66

A következő is egy érdekes képződmény, bár nem természetes úton keletkezett. A 70-es évek elején szovjetek akartak a helyre olajkutat telepíteni, ám beszakadt a talaj, és rengeteg földgáz tört fel. Meggyújtották, gondolván, hogy pár nap alatt elég a gáz. Azóta is ég.

Oshoka Creative Commons License 2013.06.10 0 0 65

Ez az Ausztrál partokon lévő 7 km hosszú Whitehaven Beach lesz, gyönyörű!

Ejtőznék én is itt egy-két jó könyvvel a kezemben, pár hétig :)

Előzmény: teszek rája (64)
teszek rája Creative Commons License 2013.06.10 0 0 64

Földünk egyik legvakítóbb fövenyű strandja. A szennyeződéseket szinte egyátalán nem tartalmazó, közel 99%-ban kvarcból álló homokanyaga tengeráramlatokkal kerülhetett jelenlegi helyére. A csillogó, rendkívül finom hófehér homok nem hevül fel annyira, mint a sötétebb színű, szennyeződéseket is tartalmazó "változata", ezért még a legforróbb napokon sem égeti a fürdőzők talpát.

Előzmény: teszek rája (63)
teszek rája Creative Commons License 2013.06.10 0 0 63

Feladványt most nincs időm feltenni, majd este.

Ha valakinek van kedve tegyen fel addig is.

Előzmény: teszek rája (62)
teszek rája Creative Commons License 2013.06.10 0 0 62

Békás szoros.

A Békás patak völgye a Keleti-Kárpátok leghosszabb és legszebb szurdokvölgye, hossza cca. 5 km. Részei a Pokol kapuja, Pokol tornáca, Pokol torka. A közel függőleges mészkősziklák 200-300 m magasságúak. A völgyet az Oltárkő uralja. A bazársoron természetesen a korondi székelyek árulják portékáikat.

Előzmény: TnéAncsa (61)
TnéAncsa Creative Commons License 2013.06.10 0 0 61

Elnézést, elfelejtettem feladni.

A Nagyhagymás Nemzeti Park része:

Előzmény: TnéAncsa (60)
TnéAncsa Creative Commons License 2013.06.10 0 0 60

Megyer-hegyi Tengerszem

Csodálatos természeti látnivaló tárul elénk a Zempléni-hegységben Sárospatak közelében.

A Megyer-hegyen lévő tengerszemet emberkéz formálta ugyan, de mára a természet és az egykori bánya harmonikus egységben van. Az egyedülálló látványosság 1977 óta természetvédelmi terület, ahová a Malomkő tanösvény piros túraút-jelzéssel vezet Sárospatak belvárosától.

2011-ben a Megyer-hegyi Tengerszem elnyerte az ország legszebb természeti csodájának járó címet.

Előzmény: teszek rája (59)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!