Még mindig nem kaptam választ arra, hogy miben áll a rágalmazásom. Azt állítottam, hogy az oldal kereskedelmi oldal és fizetett reklámokból is él. Kérlek magyarázd el mi ebben a rágalom esetleg tévedés, vagy magyarázd el, hogy milyen jogon lehet a moderátoroknak engem rágalmazónak és hazugnak nevezni.
Hány ponton kell egy testet megtámasztani a stabil állapotához kérdésre 3 volt a jó válasz, de mi újság a Gömböccel? Azt nem kell megtámasztani, mindig egy állapotába tér vissza. A játék nem fogadta el az egy válaszomat. Igazságtalannak érzem.
Sem a kérdés írója sem ellenőrzője nem írta bele a kérdésbe, melyik évig, tehát logikusan a jelen pillanatra vonatkozik. Pedig John Williams jelenleg 49 Oscar-jelöléssel büszkélkedhet és mivel aktív, kívánom neki, gyarapodjon a listája még hosszúra.
A fura az, hogy ha útvonaltervezőt nézek, ott kb, tényleg ennyivel számolnak, épp csak a KSH-nál tízzel több. Márpedig ha Szófia és Bukarest Budapesthez mért távolságában 10 km-t tudni kell (bár hibásan), hát akkor Röszkéig ez túl lezser tévedés lenne.
Az író választ tartom én is helyesnek, azonban rendkívül rosszindulatúnak és nem elég rossznak találom az "újságíró" válaszlehetőséget. Újságírást tanult, írt is cikkeket. Lehetne rossz válaszként fizikus, matematikus, geológus, orvos vagy jogász is.
El kéne dönteni, mit kérdeztek. Építésének kezdetét (1936), annak befejezését és forgalomnak átadását (1937), névadását (1938) vagy az ünnepélyes felavatását (1939)?
Az 1936-37-es években épült a 8. sz. Budapest - Szfvár - grazi úton a Veszprémi közúti völgyáthidalás, amely abban az időben Magyarország első, legszebb vasbeton felsőpályás ívhídja volt. A „Szent István völgyhíd" a 8. sz. főutat a veszprémi „Betekints" völgy fölött vezette át, 1937. december 22-én adták át a forgalomnak. A hidat Folly Róbert mérnök tervezte és a Palatínus Építő és Ingatlanforgalmi RT. építette meg. A híd avatása végül többszöri időpontváltozás után 1939. június 18-án zajlott le. http://www.hidak.hu/konyvek/Megyei_Uttort_veszperem.PDF 51. oldalon
A sziklahasadékot elhagyva a nagyív baloldalán, a kőkorlát oldalába kőtábla emlékezik meg a híd építéséről: "VÖLGYHÍD ÉPÜLT 1936-37 ÉVBEN". http://www.muemlekem.hu/muemlek?id=11714
Bele kellene fogalmazni a kérdésbe a freeball esetét.
Cope has the distinction of being the first player in snooker history to post a verified 155 break achieved in a practice frame in 2005 https://en.wikipedia.org/wiki/Jamie_Cope
The tongue map or taste map is a common misconception that different sections of the tongue are exclusively responsible for different basic tastes. https://en.wikipedia.org/wiki/Tongue_map
Remek kérdés lehetne, de miért kell legnagyobbnak nevezni, ha nem az?
Cullinan I was actually the world's largest faceted diamond in world until 1987, when the "Golden Jubilee" stole its title. This 545.67-carat diamond was cut from a 755-carat rough stone that was also discovered in the Premier Mine. http://www.livescience.com/29147-worlds-biggest-diamond-largest-diamonds.html
Lesotho Promise, 2006 603 karát színtelen, csiszolatlan Lesotho várhatóan több kisebb követ csiszolnak belőle Golden Jubilee, 1985 545,67 karát sárgás-barna, rozetta Dél-Afrika (Premier Mine) Cullinan I (Great Star of Africa) Afrika nagy csillaga, 1905 530,2 karát https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%ADres_gy%C3%A9m%C3%A1ntok_list%C3%A1ja
Az "ötvenes évek" sajnos nem tippelhető a játékban. Dunn professzor az ötvenes évek során számtalan előadást tartott a wellnessről, és több neves folyóiratban is publikált róla. Ha a kérdés az, hogy melyik évben határozta meg ezt a fogalmat, akkor erre a kérdésre jelenleg több helyes válasz is adható, pl. 1958 vagy 1957 is helyes:
Célszerűbb lenne könyvének megjelenési időpontját kérdezni, amelyben elsőként foglalta össze mondanivalóját a wellnessről, ez 1961-ben jelent meg. Halbert Dunn: High level wellness (Arlington, VA: R. W. Beatty Press.) http://ntcoaching.com/wp-content/uploads/2013/09/highlevel.jpg
Mivel rágalmaztam? Miben áll a valótlansága? Tudnád részletezni? Csak leírtam, a gondolataimat és a véleményemet, amire tényeken alapuló választ nem kaptam! Büntetendő a vélemény a Honfoglalón? A probléma szerintem ott kezdődik, hogy nem tudod megcáfolni, azt amit írtam, még csak ellenvéleményt sem írtál, csak rágalmaztál. Rágalom az, hogy a Honfoglaló kereskedelmi oldal? Rágalom az, hogy fizetett hirdetéseket közöl?
Picit félreérthető lett a Fry-szöveg csak nem akartam már több adatot zsúfolni bele. Nem tudom milyen sorsot szántok a kérdésnek, ha az lesz, hogy mikor kezdtek csokit gyártani, akkor 1761-ben, mert átvette Churchmantól a szabadalommal együtt. Elsők biztosan nem voltak. Van egy szép képem is :)
Úgy tűnik, hogy a Fry csokigyár története valóban kötődik 1728-hoz. Annyiból feltétlenül, hogy az alapítója Joseph Fry ekkor született.. Walter Churchman 1729-ben kapott szabadalmat csokigyártásra II. György királytól. 1756-ban Joseph Fry elkezdte árulni patikájában a csokit (amit valaki más gyártott ugye). Churchman 1761-ben fia halálát követően eladta a szabadalmat Fry-nak. Josephnek nem halt meg a fia, ezért tudott az (ifjabb) Joseph Storrs Fry 1822-ben céget alapítani J.S. Fry and Sons néven. A korai irataikat a bristoli archívum őrzi 1919-cel bezárólag. http://discovery.nationalarchives.gov.uk/details/rd/7e6f0364-af08-4951-ac11-99fddbe4e2f4
Joseph Fry (1728 – 1787) was an apothecary in Bristol. He began selling cocoa from his shop in 1759, emphasising its health-giving properties. It soon became popular in Bath where the coffee houses sold it to the aristocracy. In partnership with John Vaughan he purchased the business of Walter Churchman, the leading cocoa manufacturer, in 1761. (...) Joseph’s son introduced the Watts steam engine in 1795, which made Fry’s the first chocolatier to use factory methods to manufacture their product. http://www.quakersintheworld.org/quakers-in-action/263
Mindemellett figyelemreméltó Kőrösi Csoma Sándor szenttéavatásának időpontja is, amely az 1933-as esztendő. (...) A szentté avatás 49. évfordulóján pedig ugyancsak sztúpát állított fel Budapesten (...) Mellesleg ez az emlékmű volt egész Kelet-Európa első sztúpája http://mek.oszk.hu/10700/10732/10732.htm
Ez a 'fényezzük az adott oldalt' típusú kérdés szerintem. Bárcsak Leo írásaira is reagáltál volna. Eléggé szépen részletezi az általa hibásnak vélt kérdéseket.
Kedves Törölt nick, bízom benne, hogy csak teli vagytok teendővel (ami nem kizárható), és azért nem reagáltok pár napja sem a facebook-on küldött nem jelölhető, valószínűleg hibás kérdésre (pl.: belföldi tudakozó 198 a játékban, nem pedig 11800), sem pedig az info@honfoglalo.hu-ra írt levelekre.
Jó lenne ez, ha jól lenne megfogalmazva: "Melyik évben vezették be a piacra a Vegeta univerzális ételízesítőt, amit Zlata Bartl professzor és csapata alkotott meg?" - és akkor 1959 jó is, vagy ha a kérdés marad változatlan, akkor az évszám módosul 1958-ra.
A Vegeta történetének kezdete 1958-ra nyúlik vissza, Zlata Bartl professzor vezette Vegeta kutatói laboratóriumába. A Vegetát 1959-ben vezették be a piacra és így vette kezdetét egy megállíthatatlan sikertörténet. http://www.vegeta.hu/history-making-of
Vegeta was conceived in 1958 in Podravka's laboratories and professor Zlata Bartl was head of the team that invented it. The product was first sold in Yugoslavia in 1959 as "Vegeta 40" https://en.wikipedia.org/wiki/Vegeta_%28food%29
Njen entuzijazam i vjera u ono što radi, kao i vjera u ljude, svoje kolege i suradnike koje je uspješno vodila, rezultirali su davne 1958. godine izumom najpopularnijeg dodatka jelima, Vegete, a sve ostalo je dobro nam poznata priča o uspjehu. http://www.zakladazlatabartl.hr/o-zakladi/rijec-predsjednika/ (A professzorasszony honlapján a horvát szövegből annyi bizonyosan kihámozható, hogy a találmány maga 1958-as)
Nem találok ilyesmiről adatot, sajnos, pedig akár világelsők is lehetnénk, ha lenne. A Honvédség hol 1955-re hol 1956-ra írja az első helikopterüket. A mentőknek 1963 előtt nem volt helikopterük. Légimentés valóban létezett korábban is, de azt mindig különféle repülőgépekkel hajtották végre.
1945 akkor lenne jó, ha a "hazai" szó kikerülne belőle, a "polgári" vagy "civil" szó pedig belekerülne. (Katonai akció keretében már 1944-ben is volt helikopteres mentés Burmában)
Átírnám az évszámot 1865-re, és ha igen precíz akarnék lenni, akkor a végére odatenném, hogy "Kelet-London Keresztyén Misszió néven". 1865-ben alapították meg ezen a néven, 1878-ban csak felvették az Üdvhadsereg nevet. Attól, hogy a szervezet neve módosult, még nem változott meg az alapításának ideje. Így gondolhatják ezt ők maguk is, hiszen egyrészt leírják, másrészt épp idén ünnepelték fennállásuk 150 éves évfordulóját.
1865 júniusában London külvárosi negyedében (...)elindította „hadjáratát” a nyomornegyedben. (...) Prédikációs és szociális munkája érdekében létrehozta a Kelet-London Keresztyén Missziót, melynek nevét az 1878-ban tartott évi konferenciájukon Üdvhadseregre („The Salvation Army”) változtatták. http://udvhadsereg.hu/rolunk/tortenet-nagyvilag/
The movement, founded in 1865 by William Booth, has spread from London, England, to many parts of the world. (...) The rapid deployment of the first Salvationists was aided by the adoption of a quasi-military command structure in 1878 when the title, ‘The Salvation Army’, was brought into use http://www.salvationarmy.org/ihq/about
This year marks the 150th anniversary of The Salvation Army. The movement was started by pioneers William and Catherine Booth in the East End of London in 1865. http://www.salvationarmy.org.uk/150-years
Leo megelőzött, és linkelte a francia változatot is, ami az eredeti. Úgyhogy én már csak a Grimmes változatot tudom linkelni (ha lehet hinni annak, hogy ez tényleg az). Ez meg német:
,,Die Königstochter soll sich in ihrem fünfzehnten Jahr an einer Spindel stechen und tot hinfallen.« Und ohne ein Wort weiter zu sprechen kehrte sie sich um und verließ den Saal.''
,,Es geschah, daß an dem Tage, wo es gerade fünfzehn Jahre alt ward, der König und die Königin nicht zu Haus waren und das Mädchen ganz allein im Schloß zurückblieb.''
Általános elképzelésem a dologról (talán mindhármunknak ez):
Gondolom, hogy vagy a kiindulási alapot kellene figyelembe venni, vagy az egyértelműbbet. Ha mindkettő egyértelmű, akkor amennyiben mindketten híresek, akkor a korábbit, ha nem híresek mindketten, akkor a híres szerzőhöz tartozót. Feltételezem, hogy a magyar változatokban ezt félrefordították tizenhatnak. A félrefordításokat csak bizonyos esetekben fogadnám el. Például nevek, címek félrefordítása (pl.: Alien = A nyolcadik utas: a Halál).
,,Vagy az nem tette meg, aki a Honfoglaló részéről írogat. Már többször lett itt hivatalos nick törölve saját kezűleg. Remélem nem fog megint előfordulni.''
A probléma ott kezdődik, hogy valótlan állítással kezded megint a hozzászólásodat, amivel az oldalt rágalmazod. Ne haragudj, de ilyen kezdésekkel a többi felvetésednek is nehéz nem csak hinni, de eleget is tenni. A kérdés marad úgy, ahogy van.
Perrault meséjével csak az a baj, hogy következetesen "tizenöt vagy tizenhat" évesnek nevezi a lányt, erre meg nehéz tippelni. Ha hihetünk a wikisource-nak, akkor ez az eredeti, 1697-es mese szövege, és ebben így szerepel:
Azért nem célszerű a Grimm testvérek Csipkerózsikája, mert az adatbázisban szerepel egy olyan kérdés, hogy melyik évben írta meg Charles Perrault mittomén milyen nevű hercegnő történetét (nem mellékesen ez az én kérdésem). Ez lenne az alapja a Grimm testvérek, illetve a mai értelemben vett Csipkerózsikának. Abban pedig 16 éves a lány.
Charles Perrault nevét kell csak beleírni a kérdésbe.
Mint a hozzászólás mellett is látható otthontérkép hirdetésből is gyanítható, hogy ez az oldal fizeti a legmagasabb reklám díjat a honfoglalónak, az ingatlanos hirdetők közül. Ez rendben van, mert a Honfoglaló egy kereskedelmi cég, amely reklámokból (is) él.
Az viszont hibás kérdésnek bizonyul, ha az otthontérképet kell a legjobb és legrészletesebb információkat megjelenítő ingatlanügynöknek (vagy hirdetőnek mindegy) jelölni. Ez nem bizonyítható, semmi más mint az otthontérkép reklámjának sulykolása.
Kérem, hogy a kérdést töröljétek, vagy úgy tegyétek fel, hogy"szerinted a felsorolt 4 közül melyik a legjobb" és bármely 4 válasz jó legyen, ha már mindenképpen hirdetni kell a kérdésekben is a hirdetés megrendelőjét. Tapasztalataim szerint az otthontérkép tartalmaz legnagyobb százalékban ROSSZ és/vagy ELAVULT adatokat. Szívesen látnám ennek tényekre alapuló cáfolatát itt a hibás kérdések oldalon. Azt nem tekintem cáfolatnak, hogy a véleményemért kizártok az oldalról.
Ebből a kérdésből az író megemlítését hiányolom. Charles Perrault Csipkerózsikájában valóban 16 évesen merült álomba Csipkerózsika, de ezt a történetet feldolgozták a Grimm testvérek is. Abban a változatban viszont 15 évesen merült álomba:
A kérdést jelöltem és megerősítettem ezzel az indoklással. Bevallom őszintén, most utánanéztem, és valószínűleg tévedtem, tehát ha valaki látja a kérdést, akkor legyen szíves jobbat írni, mint én. Link
At the end of fifteen or sixteen years the king and queen happened one day to be away, on pleasure bent. The princess was running about the castle, and going upstairs from room to room she came at length to a garret at the top of a tower, where an old serving woman sat alone with her distaff, spinning. This good woman had never heard speak of the king's proclamation forbidding the use of spinning wheels.
"What are you doing, my good woman?" asked the princess.
"I am spinning, my pretty child," replied the dame, not knowing who she was.
"Oh, what fun!" rejoined the princess. "How do you do it? Let me try and see if I can do it equally well."
Partly because she was too hasty, partly because she was a little heedless, but also because the fairy decree had ordained it, no sooner had she seized the spindle than she pricked her hand and fell down in a swoon.
,,Now it happened that on the day when she turned fifteen years of age the king and the queen were not at home, and the girl was all alone in the castle. She walked around from one place to the next, looking into rooms and chambers as her heart desired. Finally she came to an old tower. She climbed up the narrow, winding stairs and arrived at a small door. In the lock there was a rusty key, and when she turned it the door sprang open. There in a small room sat an old woman with a spindle busily spinning her flax.
"Good day, old woman," said the princess. "What are you doing there?"
"I am spinning," said the old woman, nodding her head.
"What is that thing that is so merrily bouncing about?" asked the girl, taking hold of the spindle, for she too wanted to spin.
She had no sooner touched the spindle when the magic curse was fulfilled, and she pricked herself in the finger. The instant that she felt the prick she fell onto a bed that was standing there, and she lay there in a deep sleep''
Tehát az én indoklásom helyett gondolom inkább az kellene, hogy a Grimm testvérek Csipkerózsikájára kérdezzenek rá, és 15 legyen a válasz, mert az legalább egyértelmű.
OFF: csak úgy megláttam a szövegben, hogy:
,,They threw water on her face, chafed her with their hands, and rubbed her temples with the royal essence of Hungary.''
Az ott a Tokajit jelenti? Csak azért kérdezem, mert akkor beküldöm kérdésnek.
"Um für alle Zukunft beschämenden Vorgängen vorzubeugen, verfüge ich mit dem heutigen Tage die Stiftung eines Deutschen Nationalpreises für Kunst und Wissenschaft. Dieser Nationalpreis wird jährlich an drei verdiente Deutsche in der Höhe von je 100 000 Reichsmark zur Verteilung gelangen. Die Annahme des Nobelpreises wird damit für alle Zukunft Deutschen untersagt"
Kár volt rosszról még rosszabbra javítani, most már gombja sincs. A gyártó honlapján szereplő adatok szerint 1952-ben kezdték gyártani a Rivellát (később Rivella Red) ami egy üdítőital, különösebb extrák nélkül. A diétás változata a kérdésben is szereplő Rivella Blue - ezt viszont 1958-ban dobták piacra.
A No-Cal macerásabb mert sok találat van 1952-re és 1953-ra is, ha jól értem első körben cukorbetegeknek és patikákban forgalmazták de elég hamar visszahívták a gyárba, újraalkották, más ízek és más édesítőszer került bele, stb, és 1953-ban dobták újból piacra. Bevallom, igazán nem mélyültem el benne, mert a Rivella miatt mindenképp az egész kérdés.. átgondolandó.