Keresés

Részletes keresés

crashpo Creative Commons License 2012.12.09 0 0 258

Sziasztok! -olvastam v.hol az "Amalgerol" jótékony hatásairól,ezért úgy gondoltam hogy tavasszal az egy-két gyengébben fejlődő facsemetéket belocsolom,-ill. megpermetezem vele.

A kérdés az lenne,hogy valóban hozza ez a készitmény az álltala hirdetett elvárásokat,vagy nem érdemes foglalkozni vele?

Kérem akinek bármilyen tapasztalata van ezzel kapcsolatban irja meg!  -Köszönöm!

Más,- tavasszal monilia ellen mik azok a szerek amikkel legeredményesebben lehet felvenni a versenyt ez ellen a betegség ellen?

Idáig a szakbóltban ajálgatott szereket használtam váltakozva.

Melyiknek van a leghosszabb tartos hatása?  -ezt azért kérdezem mert a telekre nem mindig akkor tudok lejutni amikor csak szeretnék.

Rumanyi Creative Commons License 2012.12.07 0 0 257

A pekándió is legalább annyira változatos mint a regia. Pl a Pedro és a Sorrento fajták itthon rendre elfagynak.

A Te példányod valószínűleg melegebb környezethez alkalmazkodott fajta.

Az USA-ban és Kanadában a magyarorszáki klímához hasonló adottságó területeken is termesztik.

http://dioskonyv.bionuss.eu/05-21/1.htm#

Előzmény: crashpo (256)
crashpo Creative Commons License 2012.12.07 0 0 256

Pekán dióval nem érdemes foglalkozni sz.tem M.országon. -A mi kertünkben van egy kb. 25 éves fa,majd akkora mint egy teljesen kifejlett nyár fa szóval még v.mikor é-afrikából lett hozva,terem is csak a mi éghajlatunkon a termés kb. 90%-a nem érik be,de van olyan év hogy eggyáltalán nem terem,habár ha változik a klima ki tudja? Komolyra véve, árnyéknak jó nyáron,ősszel meg a vételenségig lehet szedni a faleveleket....

Előzmény: Jani71 (255)
Jani71 Creative Commons License 2012.12.07 0 0 255

OK! Ma elküldöm.

Még annyit a diós témához (aztán többet nem OFF-olok), hogy ha arra jársz, érdemes megnézni Lengyeltóti határában a dió-ültetvényt (infó). Nem semmi. Volt szerencsém látni. Az ültetvényben itt-ott (ha jól emlékszem, valahol talán az északi szélén) még pekándió is van. Nem kicsi fa... :-)

Előzmény: Peaceful80 (254)
Peaceful80 Creative Commons License 2012.12.06 0 0 254

Szia!

Publikussá tettem a mailt :) Jöhet midnen info :)

Azért a 7x7 -es  elhanyagoltnak tünik a mühold alapján( vagy tudatosan nem potolták a fákat, hogy legyen a többinek hely) elég zsufolt. Gyanus,hogy ekkora távolság nem elégséges :)

Előzmény: Jani71 (248)
unartis: Creative Commons License 2012.12.06 0 0 253

Szia!

Köszönöm a gyors választ!

Előzmény: Lactarius Curtis (250)
Jani71 Creative Commons License 2012.12.06 0 0 252

Bakker! Most nézem, hogy nem is publikus a mail-címed. Akkor csak úgy fog menni, ha előbb Te írsz az enyémre. Persze csak ha érdekelnek további infók is a témával kapcsolatban.

Jani71 Creative Commons License 2012.12.06 0 0 251

Na, a többszöri hsz-eltűnés és újraírás végén csak lemaradt a második hely km-szelvénye (bár maga a hely azért beazonosítható a linkelt légifotóról)...

61/16+900-nál van.

Annak idején hiába írtam át a beállításoknál a kiléptetési időt "végtelenre", mégis csak egy bizonyos határidő lejárta előtt hajlandó elküldeni a hsz-t a rendszer.

Általában másolgatok (nem kevés alkalommal jött jól...), de néha elvétem... Grrrr!

Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.12.06 0 0 250

2-3 méterig, különben elpusztul. Lásd itt:

http://www.italipar.hu/archivum/2005_1/07_16.pdf

(sok hasznos info van benne)

Előzmény: unartis: (247)
Jani71 Creative Commons License 2012.12.06 0 0 249

Megpróbáltam külön is a gif-et, úgy néz ki, hogy ez a gond, mert ugyanaz a jelenség: fehér oldal, semmi más. :-(

De simán linkelve működik. Szóval ezzel próbálkoztam.

Jani71 Creative Commons License 2012.12.06 0 0 248

Szia!

Alsószentiván mellett az egyik helyen (61/13+200 kmsz.) kb. 11×6 m, a másik helyen kb. 7×7 m a sor- és tőtáv. El tudom képzelni, hogy az első helyen később majd kiszednek minden második fát a sorból, de ezt nem tudom, nem beszéltem a tulajjal.

A második helyen nagyjából most van az, hogy az arasznyi átmérőjű törzzsel rendelkező fák ágvégei elérik egymást.

Első hely:

Második hely:

További részletek magánban.

(Miért nem hajlandó az index a gif-et berakni? :-( A hsz szerkesztésekor látszik, de ahogy megnyomom a küldés gombot, nem jelenítődik meg a fórum, csak egy fehér oldal...

A gif zavar be ennyire??? A szöveg a képekkel simán megy...)

Előzmény: Peaceful80 (151)
unartis: Creative Commons License 2012.12.05 0 0 247

Sziasztok!

A sárgabarack mennyire tolerálja a magas talajvíz szintet?

Mariska néni Creative Commons License 2012.12.04 0 0 246

Jó, akkor majd tavasszal visszatérünk rá - köszönöm szépen.

Előzmény: Jani71 (245)
Jani71 Creative Commons License 2012.12.03 0 0 245

Kedves borsika79!

Köszönöm a jó szándékot! Képzeld, ma is úgy jártam, mint annak idején a Tuleu grassal.

Hirtelen ötlettől vezérelve bementem a dunaföldvári faiskolába, rákérdeztem a vörös szilvára, és azt mondták, hogy tavasszal tudnak hozni (nem százas nagyságrendben, hanem ha akarom, akkor kettőt-hármat is akár). :-) Azt is elmondták, hogy általában szokták kérni az emberek, van némi érdeklődés. Úgyhogy ha valami nem jön közbe, akkor tavasszal hozatok, aztán a többit meglátom. Most azt tervezem, hogy egyet meghagyok úgy, hogy teremjen néhány gyümölcsöt (kis fává nevelem), utána eldöntöm, hogy marad-e a terméséért, közben a többinél megpróbálok szaporítani, majd azokat oltani/szemezni egyéb, nemes fajtákra.

Mariska néni! Ha érdekel a dolog esetleg (bár írtad, hogy nem akarsz kísérletezni), azt hiszem, ennél a faiskolánál lehet utánvéttel is szállíttatni csemetét. Vagy ha nekem sikerülne a szemzés, szívesen küldök (esetleg ha közel laksz, viszek), amit szeretnél. Persze feltéve, hogy lesz olyan fajta.

Előzmény: borsika79 (219)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.12.03 0 0 244

nagyszerű, köszönöm, pont az van "útban" Görömbölynél

Előzmény: mjos (243)
mjos Creative Commons License 2012.12.03 0 0 243

Pesti úti faiskolában volt. 

Előzmény: Lactarius Curtis (241)
alfi13 Creative Commons License 2012.12.03 0 0 242

Amig nem fagy meg a föld ültethetsz, csak jól morzsold össze a gyökerekre szórt földet.

Előzmény: Lactarius Curtis (241)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.12.03 0 0 241

Kedves mjos,

egyik rokonomat érdekelné a Kuresia, bár az ültetéssel szerintem már elkésett. Miskolcon melyik faiskolában lehetett kapni? Hátha tavasszal is lesz.

Előzmény: mjos (173)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.01 0 0 240

Én is nagyon kíváncsi leszek rá,hiszen én is ezt próbálnám meg.Igaz én 2 méter alá nem merek menni.Egyenlőre Ishtarán próbálkozok,de ha összejön akkor lesz egy Weiwa-Ishtara vegyes alanyú sor is /bár az még lehet,hogy Haag-sövény lesz,de az még nagyon távol van/.Viszont a metszésre,koronaalkításra -fenntartásra nagyon kíváncsi leszek.A kajsziorsónok semmi szakirodalma nincs magyarul,így lényeges lesz minden infó...de drukkolok,hogy beváljon :)

Előzmény: Csarli1 (237)
Csarli1 Creative Commons License 2012.12.01 0 0 239

Mirabolán tüskéi átszúrják a traktor gumit.

Előzmény: kedvescimbora vagyok (238)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2012.12.01 0 0 238

Csárli én gyalogművelő vagyok, ezért nem értem. Mi köze a mirobolánnak a tarktorgumihoz?

Csarli1 Creative Commons License 2012.11.30 0 0 237

Oké. Bár egyszer már rám szóltak, hogy ne reklámozzam az ültetési módszereimet.

Előzmény: Kezsu (236)
Kezsu Creative Commons License 2012.11.30 0 0 236

Menetközbe lehet majd érdeklődni a fejlemények után? A kajszibarack telepítés eredménye érdekelne majd engem is.

Előzmény: Csarli1 (232)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.30 0 0 235

Körtével kipróbáltam az egyik végén az ültetésből kimaradt fákat a meglévők közé ültettem működött. A tőtáv azért lett 1,75, mert a 3,5 méteren volt eredetileg a körte és mivel megpályáztam a szerkezet átalakítási cél programot ezért felezni kellett a tőtávot, pénzt meg a zsidesz haverok szokás szerint lenyúlták. Az alanyok mennek iskolába, és ősszel mehet bele chipel a nemes.  

Előzmény: Ali-bá (234)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.30 0 0 234

Húú, az az 1,75 nekem kevésnek tűnik, igaz a sorközbe nőhetnek, legfeljebb egyedileg egy kicsit 'lapított orsók' lesznek a fák. Ősszel chips-szemzés?

Előzmény: Csarli1 (232)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.30 0 0 233

Semmi gond, de ott csak a Carmingó sorozatból csak 40% van és az infók is hiányosak

Előzmény: Jbori (231)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.30 0 0 232

Bátraké a jövő. Józsi bával értekeztem az alany fajtáról, és a Weiwa mellett döntöttem, mivel messze a legjobb tulajdonságokkal rendelkezik a vetélytársaival szembe. Mirabolán nálam feketelistán van, mert az unokám azt mondta elege van a traktor gumi szerelésből. Mirabolán 29C már jobb választás lenne, de a Weiwa alapból veri. Még az Isthara lehetet volna befutó, de a nyári aszály a futottak még kategóriába sorolta 35-ből 14 maradt. Ezzel a sor bezárult.

A nemesből viszont legalább 8 fajtát akarok, hogy melyik lesz még nem tudom, mert információkra várok. Mivel meglévő gyümölcsös helyére telepítem, így sor és tőtáv adott a meglévő locsolórendszer miatt 5,2X1,75 és ez által a koronaforma is orsó korona.     

Előzmény: Ali-bá (230)
Jbori Creative Commons License 2012.11.30 0 0 231

A tied, tőled kaptam köszönettel, csak továbbítottam hátha valakinek hasznos.

Előzmény: Csarli1 (227)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.30 0 0 230

Azt a 2,5 hektárt egyféle vagy többféle alanyra telepíted? Kipróbáltad már kicsiben valamelyiket, vagy egyből az összesnél biztosra mégy? (Alany, fajta, koronaalak.)

Előzmény: Csarli1 (227)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.30 0 0 229

A 340 db fából csak 16 db a saját, többit a fórumtársaknak hozom, hogy ne csak a selejt hazai árújuk legyen

Előzmény: Törölt nick (228)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!