Keresés

Részletes keresés

sodri Creative Commons License 2009.03.31 0 0 1141

kaptam egy keltetöt amin nem tudom beállitani a höfokszabájzoját

a szabájzora a következö van irva TM-105

van olyanis rajta hogy AL1 AL2 OV1 OV2

hogyan kell beállitani tyuktojáshoz

Előzmény: papamaci326 (1140)
papamaci326 Creative Commons License 2009.03.31 0 0 1140
Én vagyok, igaz nagyon kezdő de hátha.
Előzmény: sodri (1139)
sodri Creative Commons License 2009.03.31 0 0 1139

segitség kelenne sürgös van valaki

papamaci326 Creative Commons License 2009.03.31 0 0 1138
Nem tudom lesznek e kis libáim a hétvégén? :-( Reggel meg forgattam a tojásokat még minden rendben volt.Délben sikerült haza szaladnom ebédelni,közben rá néztem a keltetőre és a hőmérséklet csak 27,1C . Ki éget a fűtéshez használt izzó. Vége lesz a keltetésnek át kell alakítanom min.2 izzósra de inkább 3 kisebb teljesítményűre. Most 1 db 60W van bent.
fapeter Creative Commons License 2009.03.31 0 0 1137
Amilyen van! Feltéve, hogy a mechanikai stabilitása ezt lehetővé teszi.
Előzmény: Törölt nick (1136)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.31 0 0 1136

Sziasztok!
Hány centis hungarocelből célszerű a keltetőt csinálni???

fapeter Creative Commons License 2009.03.30 0 0 1135

A tyúkok lábáról megálapítható hogy kb milyen idősek.

(milyen vastag, és pikkelyes rajta a bőr)

Ha biztos akarsz lenni a tenyészállományban, nevelj magadnak!

(pl a mostaniakból meghagyod a tyúkokat, és szerzel egy jó vérvonalú kakast)

próbakeltetésnek szerintem ez is megfelelt, további sikeres keltetést!

Előzmény: harryP (1133)
fapeter Creative Commons License 2009.03.30 0 0 1134
Az aktív érdeklődők már, ide írnak :-)
Előzmény: papamaci326 (1132)
harryP Creative Commons License 2009.03.30 0 0 1133
Szia!Először is köszönöm válaszod.Összesen 40 tojás volt.Amik lámpázáskor kiestek kezdő szemmel megállapítva nem voltak fiasok 10. napon lámpáztam. Felütöttem mindegyiket. Semmi fura szag barna pont se volt a sárgáján.A tojások nagyszüleim tyúkjai tojták amit meg kell hogy mondjak nem egy tenyészállomány. Amint említetted lehet hogy ez is okozhatja a problémát.Voltak köztük öreg tyúkok és mindenféle keresztezés.Ezt csak olyan próbakeltetésnek szántam. Mit javasolsz próbáljak meg egy új keltetést normális tojásokból.Vagy állítsak a gépemen.Amugy a csibék amik kikeltek egészségesek.Mégegyszer is köszönöm.
Előzmény: fapeter (1119)
papamaci326 Creative Commons License 2009.03.30 0 0 1132
Pedig írhatnának ide is,abból is tanulhatnánk egy páran. :-)
Előzmény: fapeter (1130)
fapeter Creative Commons License 2009.03.30 0 0 1131
Mi is várjuk a beszámolót a keltetésről! :-)
Előzmény: r_józsi (1123)
fapeter Creative Commons License 2009.03.30 0 0 1130

igen, akit nem érdekel, nem olvassa...

de, sokan vannak akik olvassák, és nem írnak :-)

(ezt mailes megkeresésekből tudom!)

Előzmény: Törölt nick (1128)
papamaci326 Creative Commons License 2009.03.30 0 0 1129
Sziasztok!

"Bocsi a hosszú szövegért akit nem érdekel úgy sem olvassa a fórumot"

Engem ha valami érdekel,én mindent el olvasok róla, amihez csak hozzá férek.
Csak írjatok bátran, röviden vagy hosszan. Én el olvasom,és szerintem rajtam kívül még sokan mások.
Remélem egyszer én is segíthetek másoknak a saját tudásom illetve a tapasztalatommal,ami hozzátok képest csak bölcsi korban van.
Minden tiszteletem a tiétek,mert meg osszátok velünk a sajátotokat. Egy rokonom 25-30 évig keltetett,de azt se mondta meg hány fokon kelnek a csibék.(ennyire segítő kész :-( )
Előzmény: Törölt nick (1128)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.30 0 0 1128

Én is örülök, hogy vagy.

Volt nálam olyan, hogy hajnalban szellőztettem és permeteztem a tojásokat, közben készültem dolgozni és elfelejtettem felkapcsolni a keltető kapcsolóját elmentem dolgozni mint aki jól végezte dolgát 12 órás műszak után jöttem haza. Természetesem első a keltető volt és furcsállottam miért van ilyen csend amikor kellene menni a ventillátornak és akkor észhez tértem,28 fok volt a gépben. Gyors bekepcs és a hőfokot 1 fokkal feljebb nyomtam. kb 6 órán keresztül , csak utánna vissza a rende hőfokra. Ez a 19- ik napon volt amit a szakkönyvek kritikus nak vesznek. Kb 4-5 %-a l lett kevesebb csibém mint szokott. Igaz én a berakott tojás és a kikeltet szoktam számolni ha pl 1000db tojást tettem be abból volt ami nem fias 60-70 lámpásásokkor még kiesett valamennyi és volt ami nem kelt ki ill. késett. És ha kikelt 850 db akkor én 85% kelést számoltam. van aki a lámpázásnál kiesetteket nem is számolja azért mond masabb % arányt. A kotlós alatt sem kel 100% Legalább is ritka.

A kotlósos keltetést azért nem lehet alapul venni a gépivel, mert ott közbetlen adja aát a hőt a tojásnak a tyúk és a kotlós mellett lévő rész és az alsó fele közt kb 0,1 fok van. A kotlós pedig érzi amikor átvette a tojás az ő testmelegét már forgatja is a tojást. A testével érzi melyik volt forgatva és melyik nem. Az az én tapasztalatom, hogy a kotlós kb 1/4 óránként fordúl és kb a következő fordulásnál már forgat is. Gyakorlatilag az összes tojás állandó hőfokon van. és a párásitás is egyenletes.

Nagyon tisztelem azokat az embereket akik könyveket írnak. De sajnos a kudarcokat nem írják le pedig abból többat tanulnának az emberek.

Azért jó eze a fórum mert itt a kudarcokat is megbeszéljük.

Bocsi a hosszú szövegért akit nem érdekel úgy sem olvassa a fórumot

Előzmény: molleslie1 (1120)
Adisztyuk Creative Commons License 2009.03.30 0 0 1127
Én igen Győr mellett lakom....
Előzmény: imre2222222222 (1125)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.30 0 0 1126
Valószinü mint fapeter is írta a légkeverés lesz a hiba. A tojások közt átáramló levegó pár cm arrébb is mást mutathat. Ha párásabb levetőt fúj a hőmérőre kevesebbet mutat de ugyanakkor a szabályozó jól műxik. Amikor nagyobb gépem volt akkor aut. párásitót szereltem be és ha a hőmérőre csak egy csepp víz is került már alacsonyabbbat mutatott. De alig 4cm-re lévő membrán ezt nem vette észre. szárazabb levegőnél is magasabb a hőmérséklet.
Előzmény: gyula.uw (1117)
imre2222222222 Creative Commons License 2009.03.30 0 0 1125

sziasztok van it valaki györ közeléböl ?

kiralyetele Creative Commons License 2009.03.30 0 0 1124
Sziasztok!

Egy ideje már nem írtam, nem kérdeztem, de végre elkészült az első saját építésű keltetőm, ma délben indítottam 47 db tyúktojással. Este próbálok képeket is feltenni, meg egy árkalkulációt, hogy mennyiből jött ki. Hozzávetőleg 15 és 20 ezer között lesz a vége, ugyanakkor ha azt nézem, hogy kézi forgatással max. 200 db tyúktojást tudok behelyezni, nem is rossz érte.

Egy kicsit elkapkodtam a végét, munka mellett nem tudtam normális tálcát csinálni, de az első lámpázásra készen lesz az új tálca (keret a keretben, egy mozdulat lesz átfordítani az összes tojást), addig kibírom ezt a hét napot.

r_józsi Creative Commons License 2009.03.30 0 0 1123
Sziasztok!
Ma van a 20. nap a 105 tojásból 14db ot raktam ki a 14ik napon. Várom a holnapot, hogy mennyi pipi lesz.
fapeter Creative Commons License 2009.03.30 0 0 1122

Szia!

Ahhoz képest, hogy végleg elköszöntél, KÖSZÖNÖM a jelenléted!

Én is írtam már, hogy ha a körülmények nagyjából stimmelnek

(ésszerű határok között), a természet tudja a dolgát!

Az, hogy mi legenda, és mi nem, függ a keltetett faj szívósságától is, és nem lehet általánosítani. Szerencsére a házityúk embriója elég strapabíró ebben a tekintetben, és elég jó arányban kikel.

A tyúk alatti állapotot az állólevegős rendszer közelíti meg legjobban, de akkor csak 1 sorban tudsz elhelyezni tojásokat, ez nem biztos, hogy kedvez a keltetőtér kihasználásanak. Ha több sorban helyezed el a tojásokat, akkor már fontos lehet MINDEN TIZED, hiszen kell a légkeringtetés, és pont emmiatt a tojásban is minimális a retegek közti hőmérsékleteltérés, ezért az embrió nem tud a megfelelő hőmérsékletű pozicióba húzódni! (illetve erre nagyok kevés lehetősége van)

jah, és a beköszönőszöveg...

Ha valakit egyáltalán érdekel:

kicsit irónikus... 

Ha úgy gondolod, hogy nem érdekel senkit, miért írtad ide?

Ha fontosnak találtad - mert az - akkor elég lett volna egy egyszerű sziasztok...

Köszönöm, hogy az átgondolt reklámstratégiával vigyázol a topic épségére! :-)

És azt is köszönöm, hogy itt vagy! :-)

Előzmény: molleslie1 (1120)
fapeter Creative Commons License 2009.03.30 0 0 1121

Szia!

Most, első olvasásra nekem úgytűnik, hogy mégiscsak a levegő keringtetésével van a probléma. Mikor tesztelted a gépet, tettél valamit a tojások helyére?

Ha a poharas teszten a hőmérők átmentek, azokkal nem lehet gond.

Elképzelésem szerint az étermembránnak viszonylag gyorsan kell reagálnia a környezet hőmérsékletére, de ezzel sajnos nincs tapasztalatom. :-(

A légeloszlás hibája azonban mindíg a keringtetés hibájára vezethető visza!

( hacsak a hőmérővel nem kerül valami érintkezésbe az egyik, illetve a másik  forgatási állapotban.)

Nem emlékszem, hogy milyen fűtést alkalmaztál a gépben, de az izzólámpás megoldásnál az is hiba lehet, hogyha optikai kapcsolat van az izzó, és a hőmérő(k) illetve hőérzékelők között, akkor a hőmérő a sugárzott hőt is méri!! ezért, mikor a hőmérőre rávilágít a lámpa, az melegebbet mutat, holott a keltetőtér levegőjének hőmérséklete hidegebb a jelzettnél!

Ha az izzó a fénye éri a tojásokat is,

ott is jelentős eltérés lehet a "napos", és "árnyékos" felületek között.

Talán segítettem...

Előzmény: gyula.uw (1117)
molleslie1 Creative Commons License 2009.03.30 0 0 1120

Ha valakit egyáltalán érdekel:

kezemben egy szakkönyv, a következőkkel: Még a napi egy órai hőmérsékletcsökkenés 30 C fokra sem károsítja az embriókat, viszont jót tesz a hőmérsékletváltozás a tojáshéjon keresztüli oxigén-széndioxid cserének. A tojások alja és teteje közötti hőmérsékletkülönbség - a tyúk alatt- elérheti az 1 C fokot. Ezért csak legenda a 0,1 C fokos elvárandó pontosság. Ezt a szakkönyvet egy nagy tekintélyű, egész életét ennek a témának szentelő, a témában doktori címet szerző tanár írta. Tekintettel arra, hogy én is ennek alapján keltetek, minden probléma nélkül, Az Ő könyvében leírtakat tekintem iránymutatónak, mindenféle legenda helyett, és nem akarom felfedezni a spanyolviaszt. A kelési arány pedig soha nem lesz 100%-os, persze ha az utolsó napokban ki tudjuk választani a tökéletes embriókat, akkor lehet. De egy házilagos keltetésnél ez szerintem nem is annyira fontos, csak ott, ahol 10-20 ezer tojást keltetnek.

A könyv címét és szerzőjét csak e-mailben közlöm, nehogy megsértsem a fórumszabályzatot. 

fapeter Creative Commons License 2009.03.30 0 0 1119

Szia!

Hány daraból maradt a 19? ha jól emlékszem, 120 db-os keltetőt építettél...

Amik kiestek lámpázáskor, azokkal mi volt a baj?

A kelésnek, a pattogzástól számítva 8-12 órán belül be kell fejeződnie.

Fontos lehet, hogy ha a tojások összeérnek, a csibék tudnak egymáshoz "szinkronizálódni", és közel egyidőben jönnek elő!

Ha a tenyészállományod nem egykorú tojókból áll, az is okozhat ilyen szintü eltérést,

de erről nem írtál.

További sok sikert a keltetődhöz, és kérdezz bátran! 

Előzmény: harryP (1095)
fapeter Creative Commons License 2009.03.30 0 0 1118

Szia!

Csúcsával lefelé, mert a légkamra a tojás tompábbik végén van,

és annak kell felül lennie!

Előzmény: imre2222222222 (1099)
gyula.uw Creative Commons License 2009.03.29 0 0 1117
Sziasztok ...

Pirosvillám..Fapeter
Már ma egy hete hogy be inditotam a keltetőmet amiről raktam is korábban egy pár képet .
Van vele egy kis problémám mégpedig a következő.,be álitom a hőmérsékletet Pl:37.8 ra evel minden rendbe is van, a nembrámos kapcsoló tökéletes pontoságal kapcsol ki és be!!

De amikor a tálcákat befele buktatom jó a hőfok, amikor kifele akkor a hőmérséklet a hőmérő szerint vissza esik 35.6 ra vagyis a könyök hőmérő szerint ,és az a érdekes az egészbe hogy van még egy plusz könyökhőmérő az is annyit mutat szóval nem a hőmérő rossz!!!!!!!!
ugyan ara a pontra oda helyezek egy lázmerőt, de az jó hőfokot mutat szóval nem értem az egészet :-(..
De ha a könyökhőmérő jó, és az étermembrám mellet helyezkedik el, ami megint pontos , ha a hőmérséklet Pl:35.6 ra lemegy akkor gyakorlatilag a nembrámnak a levegő hőmérséklet csökkenésére hűlnie kel ,és így be kellene hogy kapcsolja a fűtést.
Mert ara gondoltam hogy az épen buktatót irányba, nem igazán keringteti a meleg levegőt egyenletesen , és amikor vissza hajtom a másik irányba akkor a nem kelő hömérségletü tojás oda kerül a hőmérő alá, és így hidegebb tojás hőfokát mutatná,de a membrám ott van a hőmérő mellet, és a mebrámot is lehűtené akkor, és az is be kapcsolna!!!!!!!
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.29 0 0 1116
számpld ki ha 21 nap 500 akkor 30 nap mennyi?
Előzmény: Törölt nick (1115)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.29 0 0 1115
Nem nem jó. 3 nap utén 37,6. 11 nap után még kisebb hőfok. 37,2 19 naptól 36,8. ettől persze lehet eltérni, de a kelés rovására.
Előzmény: imre2222222222 (1111)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.29 0 0 1114
Én keltettem kacsát tyuktojással együtt nem lett egyiknek sem baja, csak annyival késöbb a tyúktojat
Előzmény: papamaci326 (1113)
papamaci326 Creative Commons License 2009.03.29 0 0 1113
Köszi, ez jó hír, mert ha 1 nappal hamarabb teszem be mint a gyöngyiket akkor egyszerre kelnek. Tudom hogy nem igazán jó egyszerre keltetni őket. DE ez még csak terv, mert még kellenek hozzá a tojások. :-)
Előzmény: Törölt nick (1103)
imre2222222222 Creative Commons License 2009.03.29 0 0 1112

köszönöm

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!