Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Gyorsan bomló felszívódó szerből, ha a földre hullik a nem hasznosuló rész, akkor az ott, mielőtt mélyebbre hatolna, már elbomlik (olyan mértékben biztosan, hogy számottevő kárt okozna).
Persze lehetnek kivételek.
Inkább a heti rendszerességgel alkalmazott (és biokertekben engedélyezett :) ) kontakt réz és kén cuccok tudnak feldúsulni a talajban, mivel azok annyira nem bomlékonyak.
Az én szemléletem úgy volt, hogy amikor permetelsz, akkor a földre is megy a szerből. Én így gondoltam. Persze annak le kell menni a földbe és egyéb és valóban nem minden gombaölő öl meg minden gombát, de szvsz ha már sok 100 000et ölök okö cuccokba, akkor próbálok nem minden hülyeséget kijuttatni :)
A legtöbb komoly gombaölő szelektív a törzsek között.
Szóval egyáltalán nem biztos, hogy kinyírná ezt is.
Ráadásul ez egy talajlakó, a növények gyökeréhez (kivételek a használatiban) kötött életformát élő szimbióta gombafaj, vagy kultúra. Levélen keresztül, lebomló kontakt szerekkel nehezen intézhető el.
Persze minden lehetséges.
Szerintem inkább a talajélet felborításával lehetne rosszat tenni neki. Ph-érték eltolás, rossz arányú műtrágya, széles hatásspektrumú talajfertőtlenítő....
Ilyen olcsón és készet és nagy választékban szerintem reménytelen, de...
Régebben közvetlenül az izzasztóból a kiiskolázásra szánt oltványokból vettünk Gyöngyösön egy idős (akkor közel 70 éves volt--bizonyára már nem szaporit) embertől. Meg kell próbálni, igy venni közvetlenül---postázás igy kizárva, mert nagyon sérülékenyek és könnyen fonnyadnak.
Több száz oltványt vettünk, s nagy része megfogant, s nem veszitettünk egy évet vele
Öhh biztosan én vagyok a bamba, de az adagolásáról nem találtam semmit.
Első körben egy 2000 m2-es terület érdekelne, de ha az 1Ha-ra adagot megtalálja valaki, abból kiszámolnám.
Én azért nem 2 bokor paradicsom alá akarom tenni, ahogy a sok promós reklámban van... Egy gyümölcsösben tán permetezővel juttatták ki folyékonyan. Nekem is ez lenne a kézen fekvő, de a nagyobb kiszerelésű ár a fontos.
Az én szőlőmre azt mondták olyan mint a tápos csirke... Megkap minden földi jót, de ha kiültetem nem fogja bírni. Na hát természetesen szokatni kellesz a kinti dolgokhoz, de ez nem gond.
Viszont saját véleményem: (Szívesen fogadom a többiek véleményét is ezzel kapcsolatosan)
Szép és jó dolog, hogy ilyen intenzíven nő a növény, de ez a hirtelen növekedés nem-e megy arra rá, hogy hamarabb elöregedjen a tőke? Megint a csirkével élve, az is gyorsan nő a táptól, hamar meg lehet enni, de a minőség és a tovább tarthatóság szinte 0. Persze a szőlőnél a minőség lehet nem romlik. Más növényeknél is láttam már ezt a módszert és valóban jó dolog, de egyes helyeken 2-3 készítményt alkalmaznak. (pont ma láttam, egy meggyesben volt a trágyára permetezve egy cucc és az ültetéskor külön még1 cucc.)
Szóval első körben az árakat is jó lenne tudni... Tovább az is kérdéses, hogy hogy hosszú távon mit eredményez a növénnyel?
Mondjuk nekem a homokon jó dolog lenne. De a kis emberek nagy beruházása is kérdéses, hogy megtérül-e.
Egyrészről jó dolognak tartom, másrészről pedig tartok attól, hogy nem ismerjük még milyen hatásai vannak hosszú távon.
Csodáról természetesen nincs szó. Kereskedelmi forgalomba került egy gyökérszimbiózisban élő talajlakó gombafajta és ennek az alkalmazása hozta a jó eredményt. Nem kamu és nem új biologiai felfedezés. Már régóta ismeretes, hogy vannak u.n. mikorrizás gombafajok (fák gyökerein élő, nem károsító -sőt!- gombafajok), amelyek belenőnek a fák gyökereibe, de testük nagyobb része a talajban kiterjedt hifaháló formájában folytatódik. Ez a kétlakiság előnyökkel jár mind a fák, mind a gomba számára, amiatt, hogy a gomba kiterjedt hifahálója (kb "gombagyökér") szervetlen sókat és nedvességet szed fel a talajból és szállít a fa gyökerébe, némi szerves anyagért (cukor, keményítő) cserébe. Ez a csere mindkét fél (fa és gomba) számára előnyös, a fa számára különösen akkor jelentős a nyereség, ha gyenge minőségű talajon él. Nyugodt lelkiismerettel merem ajánlani, hogy próbáld ki. Én a múlt évben paprika alá tettem a szerből és bevált. Egyetlen egyszer sem kellett locsolnom és mégis bőven termet (kaliforniai!).
Valószínűleg nem értek be a vesszők ezért elfagyott és elszáradt a felső része.Én azt tanácsolom ha az alsó drótod ebben az 50-60 cm magasságban van akkor kivitelezhető amit szeretnél,de a meghagyott két felső rügyből fejlődött vesszőből jövőre egy a drótra a másikat pedig két szemre vágd vissza!Ha az alsó drótod magasabban van nálam pl:85cm akkor vágd vissza 2-3 szemre,és újra kezd a törzset nevelni.
Harmadik nyaras csemegeszőlőimnek a földtől 2 elágazás nélküli hajtása van.
Metszésnél ugy látom, hogy kb 50-60 cm magasan vannak még élő rügyek fölötte elég százaznak tünik a hajtás, elfagyott kiszáradt?
Guyot metszést szeretnék.
Ha hagyok minden tőkén egy 50-60 cm-es hajtást és kihajtás után a felső két rügyet hagyom meg, a többit kidörzsölöm, majd jövőre az egyik hajtásból lesz az egyik kar, a másikből egy 1 rügyes biztosítás a leendő köv. év karja.
Ali-bá írta le valahol az ő módszerét, aminek az a lényege, hogy telepítés előtt három évet vár, de előtte a területet valami olyan növénnyel veti be, amit a cserebogarak nem szeretnek.
Ez alatt az idő alatt a meglevő pajorok felnőnek és cserebogárként elrepülnek.
Sajnos, nem jegyeztem meg, mi ez a nem kedvelt növény, mert ház körüli kertet nem lehet lecsupaszítani, kár lenne a már termő gyümölcsökért.
Nekem maradt az a módszer, hogy az eper ágyásban figyelem a palánták pusztulását és a sorban következő palánta közelében kiásom a tettest.
Csak egy magnélkülim van--illetve, ha sikerült az oltás- Emerald Seedles. Azt december körül adhatok, de kész oltványt is egyet-remélem, ha több-5-6-ra való szemem van-- is sikerül.