Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
A csemetéket hogy telelteted? Nálam mulcs van a törzs körül és a hólapátolásnál igyekeztem a tányérjukba szórni, hogy a -10-ek ne érjék közvetlenül. Egyébként hol vetted a sweet red-et?
Ha sikerül kihisztiznem az olaszoknál, hozok neked Big Redet, ha nem akkor küldök szemző ágat
Igaz, hogy Olaszul van, de a lényeget kiemeltem.
Ha sikerül kihisztiznem az olaszoknál, hozok neked Big Redet, ha nem akkor küldök szemző ágat
SWEET RED®RED SILVER
(su concessione BEE)
ALBERO Fioritura: molto elevata Impollinatore: non è autofertile. Impollinatori: Big red®, Spring Blush®, Pinkcot® Portamento: semi-eretto Vigore: Forte o molto forte, con portamento assurgente Fruttificazione: su rami lunghi e corti
FRUTTO Maturazione: Stessa epoca di Tyrinthos. Più graduale di Sylred® Calibro: 2A/A Forma: roronda Consistenza: buona Colorazione: bellissima colorazione rosso luminoso blush su 50-60% della superficie dei frutti esposti °Brix: 16/18 Caratteristiche gustative: media, dolce Produttività: ottima Messa a frutto: molto rapida
Valutazione: varietà che si adatta a molte zone produttive. Polpa consistente, molto lenta la maturazione.
Esetleg nincs valamelyikőtöknek ebből a fajtából? Jó lenne hozzájutni legalább egy-két oltóvesszőhöz (meg némi infóhoz, attól, akinek van saját fája), ha valakinek volna felesleg!
A 215-ös hsz. felső sorában említett három fajta továbbra is érdekel.
Sziasztok! -olvastam v.hol az "Amalgerol" jótékony hatásairól,ezért úgy gondoltam hogy tavasszal az egy-két gyengébben fejlődő facsemetéket belocsolom,-ill. megpermetezem vele.
A kérdés az lenne,hogy valóban hozza ez a készitmény az álltala hirdetett elvárásokat,vagy nem érdemes foglalkozni vele?
Kérem akinek bármilyen tapasztalata van ezzel kapcsolatban irja meg! -Köszönöm!
Más,- tavasszal monilia ellen mik azok a szerek amikkel legeredményesebben lehet felvenni a versenyt ez ellen a betegség ellen?
Idáig a szakbóltban ajálgatott szereket használtam váltakozva.
Melyiknek van a leghosszabb tartos hatása? -ezt azért kérdezem mert a telekre nem mindig akkor tudok lejutni amikor csak szeretnék.
Pekán dióval nem érdemes foglalkozni sz.tem M.országon. -A mi kertünkben van egy kb. 25 éves fa,majd akkora mint egy teljesen kifejlett nyár fa szóval még v.mikor é-afrikából lett hozva,terem is csak a mi éghajlatunkon a termés kb. 90%-a nem érik be,de van olyan év hogy eggyáltalán nem terem,habár ha változik a klima ki tudja? Komolyra véve, árnyéknak jó nyáron,ősszel meg a vételenségig lehet szedni a faleveleket....
Még annyit a diós témához (aztán többet nem OFF-olok), hogy ha arra jársz, érdemes megnézni Lengyeltóti határában a dió-ültetvényt (infó). Nem semmi. Volt szerencsém látni. Az ültetvényben itt-ott (ha jól emlékszem, valahol talán az északi szélén) még pekándió is van. Nem kicsi fa... :-)
Azért a 7x7 -es elhanyagoltnak tünik a mühold alapján( vagy tudatosan nem potolták a fákat, hogy legyen a többinek hely) elég zsufolt. Gyanus,hogy ekkora távolság nem elégséges :)
Bakker! Most nézem, hogy nem is publikus a mail-címed. Akkor csak úgy fog menni, ha előbb Te írsz az enyémre. Persze csak ha érdekelnek további infók is a témával kapcsolatban.
Na, a többszöri hsz-eltűnés és újraírás végén csak lemaradt a második hely km-szelvénye (bár maga a hely azért beazonosítható a linkelt légifotóról)...
61/16+900-nál van.
Annak idején hiába írtam át a beállításoknál a kiléptetési időt "végtelenre", mégis csak egy bizonyos határidő lejárta előtt hajlandó elküldeni a hsz-t a rendszer.
Általában másolgatok (nem kevés alkalommal jött jól...), de néha elvétem... Grrrr!
Alsószentiván mellett az egyik helyen (61/13+200 kmsz.) kb. 11×6 m, a másik helyen kb. 7×7 m a sor- és tőtáv. El tudom képzelni, hogy az első helyen később majd kiszednek minden második fát a sorból, de ezt nem tudom, nem beszéltem a tulajjal.
A második helyen nagyjából most van az, hogy az arasznyi átmérőjű törzzsel rendelkező fák ágvégei elérik egymást.
Első hely:
Második hely:
További részletek magánban.
(Miért nem hajlandó az index a gif-et berakni? :-( A hsz szerkesztésekor látszik, de ahogy megnyomom a küldés gombot, nem jelenítődik meg a fórum, csak egy fehér oldal...
A gif zavar be ennyire??? A szöveg a képekkel simán megy...)
Köszönöm a jó szándékot! Képzeld, ma is úgy jártam, mint annak idején a Tuleu grassal.
Hirtelen ötlettől vezérelve bementem a dunaföldvári faiskolába, rákérdeztem a vörös szilvára, és azt mondták, hogy tavasszal tudnak hozni (nem százas nagyságrendben, hanem ha akarom, akkor kettőt-hármat is akár). :-) Azt is elmondták, hogy általában szokták kérni az emberek, van némi érdeklődés. Úgyhogy ha valami nem jön közbe, akkor tavasszal hozatok, aztán a többit meglátom. Most azt tervezem, hogy egyet meghagyok úgy, hogy teremjen néhány gyümölcsöt (kis fává nevelem), utána eldöntöm, hogy marad-e a terméséért, közben a többinél megpróbálok szaporítani, majd azokat oltani/szemezni egyéb, nemes fajtákra.
Mariska néni! Ha érdekel a dolog esetleg (bár írtad, hogy nem akarsz kísérletezni), azt hiszem, ennél a faiskolánál lehet utánvéttel is szállíttatni csemetét. Vagy ha nekem sikerülne a szemzés, szívesen küldök (esetleg ha közel laksz, viszek), amit szeretnél. Persze feltéve, hogy lesz olyan fajta.
Én is nagyon kíváncsi leszek rá,hiszen én is ezt próbálnám meg.Igaz én 2 méter alá nem merek menni.Egyenlőre Ishtarán próbálkozok,de ha összejön akkor lesz egy Weiwa-Ishtara vegyes alanyú sor is /bár az még lehet,hogy Haag-sövény lesz,de az még nagyon távol van/.Viszont a metszésre,koronaalkításra -fenntartásra nagyon kíváncsi leszek.A kajsziorsónok semmi szakirodalma nincs magyarul,így lényeges lesz minden infó...de drukkolok,hogy beváljon :)