Ti hogy oldjátok meg a hordók abroncsának a festését a pincén belül? Gondolok itt a 500 literesnél nagyobb hordókra amik nehezen vagy sehogy sem mozdíthatóak. Milyen festéket használtok, hogyan szárítjátok meg?
Nem akarok bele okoskodni, de kén törzsoldattal lehet könnyebben boldogulnál, mint a por alapúval. Nekem néha gondom volt, hogy nehezebben oldódott fel, ellentétben a folyékonnyal amit könnyebb mérni és elkeverni is.
Sziasztok. Újra kérdezni szertnék. Megpróbáltam leállítani borkénnel az 5 literes adag bort, de a szerintem forr tovább csak sokkal lassabban. A gázképződésről gondolom.
Persze az is igaz hogy a mérlegben amin kimértem az 1 grammot nem bízok meg száz százakékosan. Az egyik ismerősöm digitális talán vegyszermérlegén mérte ki nekem. A kimért mennyiség kb.egy csapott mokkáskanálnyi mennyiség volt.
Mi lehetett a hiba? Kevés volt a kén, valamit nem megfelelően csináltam vagy mézbornál nem pont így működnek a dolgok?
A kisebbik adag erjedését leállítottam azóta. Nagyon finom lett szerintem az eredmény. Az alkohol kiérzik belőle de szerintem kicsit gyenge lett-hozzáteszem laikusként írom ezt. Egy kérdés még feltennék. Miért kell beállítani a savasságát? A méz amúgy alapból savas kémhatású, ha jóltudom 4 Ph körüli.
Amint időm engedi elkezdem az újabb adag elkészítését, ezt a leírásod alapján akarom elkészíteni.
A Brix fok az oldat cukortartalmának mértékegysége. De használhatsz magyar mustfokolót is, (ki kísérletezed, hogy 1g mézhez mennyi víz kell, hogy 20 MMo legyen).
Ha megvan, hogy mennyi víz kell, hozzá akkor a savát kell beállítani. Ezt megteheted az erjedés előtt és után is (én erjedés előtt csinálnám és 7g/l re állítanám be a savat), ehhez kell egy ékszermérleg, amin tudsz grammot mérni valamint egy borteszt (KB 4-5000 Ft) amivel tudod ellenőrizni. Utánna jöhet a fajélesztő.
Kénezésnél 1 dkg borkén 25mg/l szabadként eredményez. A borok szabadkén tartalma általában 25-40 mg ig. terjed.(tehát az 50 l hez rakhatsz 1 dkg ot).De édes bornál lehet 60mg/l is.
A 310g/l cukornál több nemigen erjed ki, és ebből lesz KB:18 alkohol fok. De az erjedést bármikor megszakíthatod kénezéssel (ahogy a cikkben is van)
A 20 MMo (magyar mustfok) KB:12-13 alkohol fok lesz. Ha édesre akarod, akkor kóstolgatod, és ha elég édes és az alkoholt is érzed, akkor kénezéssel megállítod az erjedést.Vagy teljesen kierjeszted és utánna édesíted.
Alkoholt még maligán készülékkel is mérik (laborban) de szerintem nem szívesen mérnék meg, mert lehet, beleégne a fokolóba.
De mégegyszer hangsúlyozom ez csak az én fejemben és ELMÉLETBEN működik, gyakorlatban sokat kell kísérletezni mire, összeáll és jó lesz. De szerintem meg lehet csinálni.
Köszönöm a válaszodat. Azért csak most írok mert nem volt időm eddig válaszolni.
A leírt tanácsaidat a következő adag készítésénél maradéktalanul megfogadom-igaz lövésem sincs mi a brix (nincs refraktométerünk), valamint a ph beállítás menetét sem ismerem. Nade ezeket addigra előszedem innen vagy onnan.
Viszont a leírásodból nekem az derül ki hogy ha a forrás leállítása nélkül akarom édesre csinálni a bort akkor literenként 310 g.-nál több cukrot kell tartalmazzon az elegy hogy a forrás leállta után még maradjon benne cukor. Viszont akkor 18% alkohol lenne benne ami viszont nagyon erős szerintem. Jól értelmeztem?
Másik kérdésem az lenne hogy a forrás leállításának menete a cikkben jól van leírva?
"vegyünk ki néhány decinyit a borból, keverjük el benne a borként teljes oldódásig, és öntsük vissza az üvegbe."
Mennyi borként kell tenni bele? Van egy 50 l-es üvegballonnal és egy 5 l-es kannával. Nem lehet más módon leállítani a forrást?
Ja és az alkoholtartalmat más módon megállapítani nem lehet szerinted?
Bocs a sok szakbarbár kérdésért de a környezetemben nincs ehhez értő ember.
Először is én még nem hallottam nem olvastam méz borról (de ez csak az én hiányosságom). De elolvastam, amit belinkeltél.
Egy két dolgot hozzáfűznék. Például sütő élesztővel NEM készítünk bort, mert az borpancsolásnak hívják.
Másik, hogy KB 310 g/l cukor erjed ki, ami KB: 18 V/V% alkohol lesz.
Az, hogy miért nem tudtad megmérni az alkohol fokát nem tudom, de ha le se sűlyedt akkor valószínű, hogy sűrű lett.
Leírom én, hogy csinálnám.
Legelőszőr úgy készíteném el a méz-víz elegyét, hogy 22-23 Brixo legyen. Ezt egy egyszerű refraktométerrel meg tudod határozni (írtad, hogy méhészkedtek akkor lehet, van is).
Utána beállítanám a pH ját egy egyszerű lakmuszpapiral vagy egy bor tesztel.
Ezután borászati fajélesztővel indítanám meg az erjedést.
De ez csak az én elméleti véleményem, mivel még soha nem csináltam mézbort
A következő probléma merült fel. A forrás véleményem szerint a vége felé közelít és szeretném meghatározni a mézbor alkoholtartalmát. Vettem egy egyszerű borfokolót (Wagner féle), de amellett hogy nem is tudom hogyan kell használni belemerítve nem süllyed bele a skáláig (20 C fokos volt a "borom" hőmérséklete). Meg lehet valahogy állapítani az elegy alkoholtartalmát?
A belinkelt cikk szerint akkor lesz eltartható ha az alkoholtartalma meghaladja a 11 %-ot, ha ez megvan akkor kell leállítani a forrást amikor az ízét megfelelőnek találjuk. Ez véleményetek szerint helytálló így?
Egy másik internetes oldalon azt olvastuk hogy a 15% alkoholtartalom fölött az erjedést okozó mikrorganizmusok elpusztulnak, így a további cukortartalom nem válik alkohollá így a kiforratlan cukortól édes maradhat a bor. Az méz-víz elegy cukortartalma a kezdetekkor 25% körüli volt, így a 15 % alkoholtartalom elérésekor maradhat még benne annyi cukor hogy édes legyen?
Az a célom hogy édes legyen a végeredmény. Jelenlegi állapotában ( kb. egy hónapja forr ) nagyon finomnak ígérkezik, kiérzik belőle a napraforgóméz zamata és nem szeretném elrontani.
Nem akarom szétoffolni a mézemmel a borászok fórumát de szívesen fogadnék minden választ illetve észrevételt.
Valakinek van tapasztalata csavarzár használatával? Csak géppel lehet rátenni a palackra, vagy van rá valami kézi eszköz, vagy egyéb okosság. Kis tételben még nem éri meg 1 millióért csavarzáró gépet venni.
Nem tudom mikor derítetted de várj vele egy 3 hetet majd fejtsd le és várj vele 1-2 hetet. Ha akkor se tisztul nézesd meg laborban (ha van akkora mennyiség, hogy megérje), hogy mennyi derítőszer kell hozzá.
A másik javaslatom, hogy lehet venni különböző mennyiséghez kimért kombinált derítőszert.
Én még ilyen csomagot nem használtam úgyhogy nem tudom mennyire működik.
De biztos van valaki aki használta és többet tud róla.
Sziasztok! Hát én csak ámulok! :D Az előző topikban kérdeztem lefejtésről meg lezárásról. Ugyanis először szüreteltem. De én nagyapáink módszerével csak kb 80 liternyi Othello bort "gyártottam". Azért jó itt olvasgatni, még ha utána is kell néznem mi micsoda és mit is jelent. :D Mindenkinek sok sikert és további jó idei termést kívánok!
A 3o mm az már sok, én még úgy tanultam, hogy a kb: 20 C fokon palackozott bor, 4 C fokos emelkedésnél (szállítás,tárolás) 1mm tágul, ezért kell 15-17 mm nek lenni a bor és a dugó közt.
A derítésnél mit használtál? Sima bentonitos vagy kombinált derítés volt?
De lehet, hogy 1-1,5 g/hl pektinbontó enzim sokat segítene.
A szakirodalom emlékezetem szerint legalább 2-3 cm-t ír, de nem igazán tudom mi a kűlönbség.
A nagyobb bajom az, hogy a fehér borom, derítés után sem hajlandó az opálos állapottól elszakadni. Így az elmúlt 20 év alatt még nem jártam, bár az is igaz, hogy egyszer sem szüreteltem még ilyen alacsony mustfokkal (17) szőlőt.