Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Kedves Mariska néni és Jani71. Szívesen adnék vörösszilva sarjat,de ősszel apósom kiírtotta,1 satnya db maradt nekem is. Talán jövőre. Idén én már 4 éves termő fácskát oltottam át kajszivá. Van még 1 ua. idős már azon gondolkodom,tavasszal az is átmegy kajsziba. Az 1 sarjat cserépbe akarom rakni,februárban meghajtatni és nemesebb szilvával beoltani. Biztos akad fórumtárs akinek van,és szívesen ad is.
Érdekes, hogy a szúnyogot említed. Az előző hsz. írásakor gondolkoztam, hogy beírjam-e, de ha már így alakult: tegnap és ma is arra ébredtem, hogy nem hagy békén a szúnyog, ráadásul ma reggel sikeres támadást is indított... A másik szobában tegnap este beaktiváltuk a konnektorba dugható szúnyogriasztót... Hát ilyen időket élünk...
Tegnap és ma kifejezetten tavaszias meleg volt, tiszta élmény volt kint lenni.
Na, de vissza a kajszikhoz! Nézegettem, hogy ezt a Kuresiat hol lehetne beszerezni. Szilvákat keresve beszéltem Palesits úrral egy-két hete, kis tételben sajnos csak tavasszal tudnak szolgálni (akkor viszont nyugodtan mehetek, kapok, ha akarok, nem úgy, mint most).
Nem baj, akkor is jó lesz, bár szívem szerint most ősszel szerettem volna ültetni.
Most néztem a honlapjukat, van Kuresia is. Esetleg van itt valaki, aki ott vásárolt?
Tapasztalat, vélemény?
Ki, hol vette az újabb kajszifajtákat, és milyeneket?
Hát igen, ellégé sokáig halogattam a dolgot és azt hiszem, hagyom inkább tavaszra. Mondjuk rá ha még egy hétig ilyen idő volna mint ezen a héten, nyugodt szívvel ültetnék.
Ha ültetnék is, biztosan nem fagypont alatti hőmérsékletben. Napközben ez még megoldható lenne, az esti illetve a hajnali fagyokkal lenne a gond.
Ha hiszed, ha nem, nálunk még mindig vannak szúnyogok a házban. Hogy honnan jönnek elő nem tudom. Gondolom elbújnak valahol a házban és este előjönnek. Ilyen még soha nem fordult elő, hogy december közeledtével még mindig szúnyog zümmögést hallani az éjjel.
Kicsit kutakodtam, itt találtam (a Paczelt szilvája, a Rakovszky és a Kécskei kajszi felkeltette az érdeklődésemet - nincs esetleg valakinek saját tapasztalata ezekről a fajtákról?), de a megjelölt faiskoláknak nem mindegyikében kapható (vagy legalábbis nem írják).
Palesitsnél egyáltalán nem említik, Barna és Fiainál idén nincs (lásd az oldal alján levő egyik csatolmányban - itt jó lenne azt tisztázni, hogy az "elfogyott" titulussal bíró "Veres", vagy a kaphatóként feltüntetett "Vörös magvaváló - Csépa" az általunk keresett fajta, bár a leírásokban "Békési vörös, Veres szilva" a neve annak, amit szeretnénk és a guglis keresésnél is hozott fajtajegyeket ez utóbbinál lehet olvasni), Farkaséknál szintén nem említik, a Jaksicséknál letölthető dokumentumban sincs egy szó se a vörös szilváról, ráadásul a doksi se épp' a legújabb...
De a kutakodás elvezetett pl. ide is, érdemes böngészni!
Itt is van néhány fajta, hosszú téli estéken jó olvasgatni való... :-)
Nyilván van még több ilyen oldal is, csak idő és guglizás kérdése.
Apropó: már több helyen olvastam, régebben hallottam is, hogy duránci. Az milyen?
Szerintem ilyen földvastagságnál semmi gond nem lehet. Én ma még szőlőt ültettem (na jó, Kurucvért, de azért mégiscsak szőlő, és az igazsághoz hozzátartozik, hogy földből ki/földbe be típusú ültetés volt, és hát éppenséggel nem mondható, hogy csikorgó téli hideg volt. :) ).
Ekkora mélységig azért kell némi idő és elég alacsony hőmérséklet, hogy a gyökér "megérezze", a fagy ilyen mélységig állandósuljon. Az persze más kérdés, hogy a faültetés ideális időszakán talán már kívül vagyunk.
Ha rám várna ilyen feladat, és konkrétan a faültetés időszakában fagy lenne, mindenképpen igyekeznék azon lenni, hogy lehetőleg az esetleg meglevő hajszálgyökerek ne fagyhassanak meg (földlabda, szobahőmérsékletű, vagy hűvösebb víz, tudom is én, majd egyből a kiásott gödörbe és rögtön rá a föld. A lényeg, hogy minél rövidebb ideig, vagy egyáltalán semeddig ne érhesse a fagyos levegő.
Aztán persze lehet, hogy minden további nélkül simán sikerülne rövid "fagyhatás" mellett is (de ezt már nem szívesen próbálnám ki, inkább elhalogatnám tavaszra).
Gondolom, azért ez sok tényezős történet.
Ja, és nem vagyok szaki, csak a józan paraszti eszemmel gondolom így.
Tegnapi fénykép, de ma is ugyanaz volt (lepke, legyek):
Ha esetleg most hétvégén szeretnék kajszit ültetni nem lesz baj a fagyok miatt? A hétvégére ugyanis lehűlést mondanak fagy pont alatti hőmérsékletekkel. Mondjuk rá a föld még nem fog mindjárt átfagyni (gondolom én). De a fa gyökerei elég közel szoknak lenni a földfelszínhez. Nem árt nekik a fagy?
Persze. Az egész avval indult,hogy ősszel véletlenül rátaláltam a fórumra 1 cseresznyefajtát kutatva,majd jött az ültetési idő és vettem néhány gyümölcsfát köztük kajszit is. Még volt olyan fajta ami megtetszet és a fórum hatására elgondolkodtam ki kellene próbálnom az oltást. Utánnaolvastam az alanyoknak, itt találtam utalást a vörösszilvára. Bár volt mirabolán sarjam is ezt választottam. Úgy gondoktam ha nagy korában sarjadzik nem baj jó lessz másnak is.Ez értékesebb gyümölcsű .
Lehet, hogy öntözéssel és tápoldatozással csinálják ezt az 50 m2-es dióültetvényt.
Az egy dolog, hogy egymásba érnek a lombok, mert akkor ahol összeérnek, ott leáll a korona növekedése.
De ha a gyökérnek nincs elég tere, akkor a fa nem tud elég vizet összekaparni a termésnövekedés időszakában, apró marad a dió. Ezt öntözéssel ki lehet küszöbölni.
Márciusban már van nedvkeringés, duzzadnak a rügyek, februárban még általában nem, akkor a legjobb talán. Túl sokáig sem jó tárolni.
De ha nem akarod tárolni, csak egyik fáról teszed a másikra, akkor az is jó, ha oltáskor vágod le az oltóágat. Az ilyen frissen vágott vessző nagyobb eséllyel fogja meg, mint a sokáig hűtőben tárolt, a tárolásnak megvannak a maga veszélyei. (Kiszáradás, gombásodás, stb.) Én csak muszájból élek ezzel.
Egy oltóvessző levágása és egy barackos megmetszése két különböző dolog. (De ha nagyon félted a vágási felületet a fertőzéstől, 'egyik kezedben az olló, másikban a sebkezelő.)
Ne haragudjatok, hogy megint csak kérdezek és nem tudok hozzájárulni a közös tudáshoz.
Olvasom, hogy kajszi oltóvesszőt kértek egymástól. Azt mikor lehet vágni? Azért kérdem, mert tudom,hogy télen nem illik metszeni a csonthéjasokat, főleg nem a kajszit, de az átoltáshoz ugye még nyugalomban levő vesszőt kellene levágnom és betárolnom a hűtőszekrény aljába. Mikor vágjam meg? Mikor van az, hogy a barack még nyugalomban van, de már nincs tél?
Nekem nem az a gondom, hogy a vesszőt küldeni akarom valakinek, hanem az, hogy egy tavaly kitört fiatal szilvafát, (amelyik törzscsonkját nem ástam ki és kihajtott,) barackba szeretnék átoltani.
Amit most telepítek az 'földről-művelés'-re van tervezve. 60 Weiwa alannyal indulok és sokféle nemessel. (Majd megdobhatsz néhány Pinkcot, Orangored, Kuresia, Goldrich oltóvesszővel! Kiotot, Big Redet, Tsunamit, Farbalyt, Farellyt rendeltem az alanyokkal.)
Még képlékeny,hogy mit ültetek és az arányok sem biztosak,tanácsotok miatt az már biztos, hogy a dió nagyobb területet fog kapni, ami lehet a szilva és kajszi rovására megy. Alapvetően diós-t akartam ültetni ( ráérek kivárni,hogy teremjen) de szeretek több lábon állni és ezért terveztem egy kis kajszit és szilvát mellé :)
Pálinka valóban ingoványos talaj, hisz zárjegy nélkül alapvetően most sem árúsitható ( ettől függetlenül könnyen eladható) Viszont nem romlik az emberre. Ezért választottam többes felhasználhatóságú gyümölcsöket: frissen eladva, lekvár,aszalvány,pálinka... ezek közzül csak a friss termény eladását kell gyorsan intézni a többi azért eláll, csak piacolni kell vele :)
"A sorokat nagyjából csapásirányba telepítettük 10 m-es sortávval és 5 m-es tőtávval."
Cirka 50 hektáron termelnek ilyen felállásban, érdekes..sövénynek sok a tőtáv egyébként meg nagyon kevés, milyen elven termeszthetik ezt? ( Gondolom ekkora birtokon azért, főleg ahol Szentiványi Péter a tanácsadó nem lehet puszta tévedés ) ( Klapka pedig 7x7 es sortávval dolgozik, bár ott már szépen összeértek a fák... )
Viszont átalakitottam és 8x8 méteres sor és tőtávval tervezem a következő tervrajzomat :) ( ami még mindig lehet kevés, majd alakitok még rajta....)