Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Azt jól teszed mert a frissen ültetetteket általában a 3. évig nem szokták terhelni - nem is nagyon szokott virágot hozni. De ezek 20-30 vagy több éves szőlőre lettek oltva. És csak ezt az egy hajtást kell majd nevelnie. Persze ha nem lesz erőteljes, akkor levágom róla a fürtöt.
Május eleji csemege oltásaim már itt tartanak, remélem elég erősek lesznek, hogy a termésüket is megkóstolhassam:
Szeretném megköszönni Szölőszemnek a segítséget. Na meg a többieknek is, mert még csak tavaly kezdtem az oltást tanulni, és sok hasznos infót szedtem össze tőletek.
Szölőszem:Most vettem észre hogy a Zaporozsec egyik kacsán van virág kb 6-8 db.Szerinted lesz abból egy pár szem mutatóba vagy sem?Nem tudom hogy a kacson lévő virág jó-e vagy sem vagy egyáltalán termékenyül-e.Én eddig csak a fürtkezdeményeket figyeltem a kacson lévőkel nincs tapasztalatom,sose figyeltem.Alig várom hogy jövőre teremjen sok reményt fűzök hozzá!
Tekintettel a sürgető zöldoltási terminusra segítséget kérek; ha valaki már fejlett, zöldoltásra alkalmas Palatina hajtást tudna adni, azt nagyon megköszönném. Személyesen elmegyek érte; elsősorban Szegeden, vagy Csongrád, Bács-Kiskun. Békés megyékben.
Sokkal okosabbak nem lettünk!De azért köszönöm,hogy az információidat megosztottad velünk.
A Podarok Zaporozje nekem is megvan,termett is már.Van egy újabb változata:Novüj Podarok Zaporozje.A magnélküli változatát ismerem:Kismis Zaporozje, ellenálló a betegségekkel szemben.
A Zaporozsec fajta hivatalos leírása továbbra is kérdéses.Sehol nem találtam pontos leírást sem az orosz,sem az ukrán hivatalos oldalakon.Ugyanis a Zaporozje és a Zaporozsec fajta nem ugyanaz.
Ha Sancinak beérik a fürt,akkor megkérjük írja le a fajtát.Akkor van baj,ha Sanci Zaporozsec néven mást kapott,és téves leírást ad,mert nincs hivatalos etalon,amivel össze lehet hasonlítani.A hazai oltványosok fajta leírásai finoman fogalmazva kívánni valót hagy,az általad közölt lista sem biztos hogy pontos,mert mégiscsak egy lista,és nem hivatalos leírás.Úgyhogy fel van adva a lecke,aki megtalálja a hívatalos /pl.vine.com/,vagy más oldalakon/pl.eu-vitis.de/stb.annak minden elismerésem.
Remélem jövőre leszek olyan helyzetben hogy beszámolhatok róla.Most annyit tudok mondani hogy jelenleg második éves,két 130 centis hajtása van de kóstoló nem lett rajta.Tavaly egy alkalommal lett permetezve a lisztharmat járvány közepén biztos ami biztos alapon.Idén nem volt még fújva és ha nem lesz beteg nem is lesz!Jövőre biztos lesz kóstoló akkor okosabb is leszek de negyedik évben már minden tuti lesz.Az Évám első termése kicsi volt(bogyó és fürtméretben)de a következő évben hatalmas fürtök és bogyók lettek rajta!Nekem elég jó ellenállónak tűnik!Csupán azért tettem fel hátha van valakinek,mert hatalmas fürtöket és bogyókat ígértek.
Azért nem folytatom a témát, mert az orosz nyelvű internet is ellentmondásos. (azért "nyelvű", mert a fenti hivatkozás pl. belorusz és vannak üzbég, kazah ukrán oldalak is oroszul)
Ellentmondásos Zaporozsec ajándékával (podarok) kapcsolatban is, amennyiben van annak egy nővirágú változata szeptemberi éréssel és egy nem nővirágú változata augusztusi éréssel.
Találtam fényképes magnélküli (kismis) zaporozsec leírást, amelyik a fűrt méreteben ütközik a belorusz táblázattal.
Ellentmondásosak a betegségellenállásra vonatkozó minősítések is.
Sanci07 lesz abban a helyzetben (néhány év múlva), hogy az ellentmondésokat tapasztalatai alapján feloldja.
De utánanéztem a zaporozsecnek is tenyészidő 115-120 nap növekedés erős fürt 400-500 gramm bogyó súlya 4-5 gramm bogyó szine világos barna cukor 16-18 százalék tőke terhelés 20-25 rügy vessző terhelés 6-8 rügy fagyállóság -25 fok
Nagyon szép termés, 50 dekától 2 kg-ig a fürt. 140 nap a termésciklus.
Gombás betegségnek jól ellenáll, elvileg fagyálló, de a kezelésről szóló rész téli takarást ír elő, nem csak az oltás közelébe, hanem a takaráshoz eldöntött kb 1 méteres tőkére is.
Alibá, elnézésed kérem ,hogy csak most reagálok, úgy vagyok az oltással, azt mondom ,hogy féltem az Orbántól / nem a Viktortól/ fagyosoktól, de valójában ez a suna fogdosó kezem már oly durva , hogy a gyenge hajtások vagy bütyökben megroppannak,vagy eltörnek így toltam pünkösd hétfőre az elsőket, .Mádon volt egy /99%-os/ Kardos nevezetű oltó mester az a két lágy részt/ alany- csap/ is jól tudta össze rakni, igaz volt is nagy családja / vagy tíz gyerek , úgy hogy minden szinten értette. apropó ha neked is ilyen jól megy hogy állsz a gyerekekkel? ha nem vagyok vindisgréc?? / ez a krapek kicsit veres volt / Mádon sok náció megfordult elég sok színű falu ma is/ a beceneve :/ a Róka/ Kardos ő mondta a főnökének / az Állami gazdaságban oltottak pár csemegeszőlőt is a nagy táblák közzé ha kapáláskor megszomjaztak jó volt/ Főnök hát milyen csemege ez , már át ment a darálón , át ment a présen és még mindig egyben van a bogyó?? / volt egy kemény húsú piros kecskecsecsű/ Látom mindenkinél / az egész Országban korában kezdődik a virítás a szedermálnám már érik, de a szőlő reagált legjobban a nagy hőmérsékletre, ha vissza nézed az általam feltett/Török szőlő képeket tért távot, és a levelek menyiségét nagyságát , úgy hogy a mi fotoszintézisünk meglőve./meleg -, és meleg ez a fény elektromágneses hulláma, ez kell neki/. említed hogy könnyítettél a tőkén , / a Mádiak augusztusban fél éretten szedik le a felét a szőlőnek , persze csak a menőbbek a csúcs minőség/??? érdekében ezt a filozófiát nem értettem , akár melyik oldalról néztem .ha jó év van jó lesz a bor is/ ez a mondás is hegyalja i / két fajta bor van , vagy nincs bor , vagy van bor/. a minőség majd a pincében eldől. nagyon örülök az oltásaidnak ezeket én is naponta megnézném , meg becézném. megdicsérném őket.
Nekem úgy történt ez a szőlőoltás, hogy fiatal kb 3 éves lehetett oltott Kardinál szőlőm télen kifagyott. Gondoltam ennek annyi, de az alany kihajtott. Következő évben a földhöz közel levágtam és beleoltottam egy Kardinál csapot és megfogta, azóta is megvan.
A direkt termők jól gyökeresednek, de nekem nem kell othello. A rizling is jól gyökeresedik, de van sok csemege amelyik nem.
A körte oltás pl nekem is elsőre jól sikerült, birsbe valami ismeretlen körte. A szőlő ugyanezen módszerrel totál 0 lett, mert nem kalluszosodott. Ezt a videót is rongyosra néztem már, de ebből se lettem okosabb szőlő téren. Almát nem próbáltam még, abból bőven elég 2-3 fa.
Úgy gondolom a szőlőt könnyű oltani. Nem vagyok egy oltó mester, de a szőlő és az alma elsőre sikerült ezzel az angolnyelves párosítással:
https://www.youtube.com/watch?v=eOPTeaW1oNo
Apám meg emlékszem rá úgy ültette az Otelló szőlőt, hogy kora tavasszal hozott vesszőket, ledugta a földbe és levágta a föld felett az első szem után, a vágást lekente olajfestékkel. Kihajtott, legyökeresedett magának a földben, semmi mást nem kellett vele csinálni. De nekem is volt többször, hogy szőlővesszőket használtam a veteményesbe sorjelzőnek és kihajtottak.
Ennyi erővel a fekete rizling is megfelelne! Csak eddig az oltás valahogy sose jött össze szőlő téren O.o. A zöldbe-fás totál 0, a téli kézben oltás már mutatott egy kis valamit, de az is 0... A zöldbe-zöld is a leírt módszerrel 0, de most kipróbálom a gyümölcsfáknál is használt szemzést. De végül is nem erőltetem a dolgot... Ez az a dolog, amit hiába olvasok, hiába mondják hogy kell, hiába a sok videó, ha nem kalluszosodik sose a szőlő akkor megette a fene, én meg sz..ok bele, mert 3 év alatt már mindent próbáltam és semmi siker.