Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Azt még esetleg megpróbálhatod, hogy festesz a vízre temperával (vagy üvegfestékkel) egy vékony barnássárgás réteget, és azt átkened vékonyan műgyantával.
Kicsit magasabb lesz a vízállás, de nem lesz ilyen habfürdőkék.
Itt egy kép,hogy talán jobban kivehető legyen.A meder alját a festékboltban kapható trinát kék szinezőpasztával kentem le,majd némi kavicsanyagot szórtam a meder két szélére.Ezutánn némi ecsetszőrrel készítettem pár nádcsomót,és ezutánn összekevertem a gyantát és az eddzőt,majd kiöntöttem a folyómedret.Hamar megszilárdult a cucc,de két napig szellőztettem a használaton kívüli fűrdőszobát,mert rohadt büdös volt az egyveleg.Annyira viszont vigyázni kell,hogy az esetlegessen lefolyó gyanta kikezdi a hungarocellt,amit utólagossan kellett pótolnom.A literes gyanta,és a hozzá tartozó eddző 1600 forintból megúsztam a modellboltban kapható művízzel szemben.Üdv.Laci.
Helló.Sajnos már nem tudom,mert szintelen műgyantával van megcsinálva a folyómeder nem a modellvasutas üzletben kapható művízzel.Ezt csákánnyal kéne szétbontani,de akkor már akár újra is csinálhatnám az egésszet.Ez mostmár így marad,de köszönöm a képeket és a józan felvilágosítást.A sziklakészítés és gipszelés az amit még meg kéne tanulnom.Ez neked már perfektül megy ahogyan látom.Nagyon tetszik a hegyvidéki vasutad.Gratulálok.
Sziasztok.Szép csendben megbújtam a háttérben,de azért nyomonkövettem az itt folyó eseményeket.Először is gratulálnék mindenkinek.Továbbá kicsit irigykedem is legfőképp kalivas,kisfaludy,és battka barátainkra,mert nagyon szeretnék egyszer arra a szintre jutni,ahol ők vannak.Én közben lassan megint nekiláttam a saját kútfőmből kitalált terepem rendezésének-elkészítésének.Konkrét tervem nincsen.Én nem veszem konkrétan figyelembe a modulszabványokat sem.Úgy csinálom,hogy a darabok összeilleszthetőek legyenek,és simán fussanak majd rajta a szerelvények.Mivel saját használatra készítem,így nem kell mindenféle szabványra figyelgetnem.Tehát as szabványban készítem./ahogy sikerül/.A napokban ezzel a darabbal mojoltam,de még van mit csinálni rajta.Még az sem tiszta a számomra,hogy a dombtetőre mit tegyek,vagy milyen életképet csináljak rá.Ahogyan eddíg is,majd a netes böngészgetés,és a modellvasutas videók segítenek majd.Íme pár kép az első készülő terepemről.
Lekentem ragasztóval az alapot, aztán csipesszel fogtam egy kis füvecskét és beleraktam. És ezt még jó soxor:-) Egy idő után egészen jól lehet vele haladni. Miután a csomók megvoltak, ahol nem teljesen sűrűn készült, ott rövid fűből még szórtam közé. Egyszerre csak pár cm2-t érdemes lekenni, mert ránkszárad. Miután megvolt a csomó, meg a rövid fű is, az egészet behintettem finomra szitált földdel és lefújtam matt lakkal. Nem hullik az már biztos:-)) Egyébként volt ez szebb is, csak miután lelakkoztam ügyesen elejtettem. Ettől a föld kicsit elindult kifelé a fűszálak közül, aztán rájuk is ragadt. Egyébként élőben jobban néz ki mint a képeken.
Köszönöm, bár erős - de jóleső - túlzásoknak tartom az összehasonlításokat, márcsak azért is, mert volt alkalmam látni mindkét megnevezett asztalt . Nos, azok a profik, de azért kössz.
Válaszaim:
- a megvilágítással, valamint a fényképezőgép beállításaival (fehéregyensúly, stb) játszom.
- az asztal L alaku, mindkét szára csaknem egyforma (3800, ill., 3750 mm, a szélessége 1800 mm) A csaknem négy méter hossz természetesen a külső széleken értendő.
- 2,5 mm-es Roco vágányzat mindenhol.
- hmm...sok van.Pontosabban kevés.Egyszóval ez nehéz kérdés itt. Ismerek modellezőket, akiknek nagyságrendileg több van, valóban nagyon komoly gyűjtemények, és sok-sok modellezőnek szám szerint jóval kevesebb a guruló darabja, mégis komolyabb, felkészültebb, sokszor "igazibb".Nagyon remélem, hogy érted mit szeretnék értetni a magam együgyű fogalmazásával, anélkül, hogy bárkit is akaratomon kívűl megbántanék. Mindenesetre a képeimen még nem látszik az összes, de szándékom szerint folyamatosan teszek fel képeket, és mindegyik darab látható lesz.
Nézd meg burgeri által betett rajzokat, minden kérdésedre kapsz választ. A parafa vastagságát nem találtam el, a már 63 éves agyamnál +- 1mm, tehát az 5mm. A 4 mm sem halálos vétek.
A magas verziónál élére állított puhafa deszka vagy léc, rá egy keskeny alaplemez-léc, hogy az is puhafa legyen, de lehet furnér is. +Parafacsík és a sín. Csinálj egy 1/1 sínnel egy próba ágyazatot, és minden világos lesz. Burgeri rajza mindent elmond. Az ágyazat ferdeségét sziloplaszttal is megoldhatod, mert az utólag is faragható, és arra is felragasztható a zúzottkő.
Ha nekem meglett volna még ez a könyv, nem kellett volna ilyen hosszan írnom. Mindíg jobb egy ábra, mint a hosszú szöveg. A 3mm helyett, pedig az 5mm a helyes méret.
Ja, és a modellező a profilléc helyett használ parafát, mert könnyebb vele dolgozni, elég egy sniccer, s nem kell profil fa marógép.