Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nem kapcsolódik a témához, de hasznos lehet nektek is, hogy a mai rendeléseket fuvarköltség nélkül szállítják ki a gazdabolt.hu-ról (fagél, fatörzsvédő, stb.).
Csak azért írtam, hogy metszéskor gondolj rá és ne vidd át az esetleges fertőzést a többi fára. Én azonnal elégettem, amikor megláttam a levelén. (Nem sok pénz volt.) Ha nem mutatkozik, akkor szerncséd van. Lehet csak a szilva volt bibis és a többi fájuk tökéletes.
Azért ez nem egészen így van. Ott van pl. a Piramis megy kb. 30 éves nemesítés, de porzóját mai napig nem találja a nemesítője, csak tapogatózik, pedig sok fajtával /cseresznye és meggy/ együtt virágzik.
Nem tudom, az viszont biztos, hogy ha egy idegen ország felsorol 3 fajtát hogy az porozza, az még nem jelenti automatikusan azt hogy valamelyik itteni fajta nem.
Itt csak azt írják hogy ezek porozzák. Azt nem hogy más nem porozza. Nem is írhatnák hogy pl a pannónia kajszi nem porozza mert azt sem tudják hogy létezik olyan. Szóval szerintem nem kell túlértékelni a porzót.
A csemetéket hogy telelteted? Nálam mulcs van a törzs körül és a hólapátolásnál igyekeztem a tányérjukba szórni, hogy a -10-ek ne érjék közvetlenül. Egyébként hol vetted a sweet red-et?
Ha sikerül „kihisztiznem” az olaszoknál, hozok neked Big Redet, ha nem akkor küldök szemző ágat
Igaz, hogy Olaszul van, de a lényeget kiemeltem.
Ha sikerül „kihisztiznem” az olaszoknál, hozok neked Big Redet, ha nem akkor küldök szemző ágat
SWEET RED®RED SILVER
(su concessione BEE)
ALBERO Fioritura: molto elevata Impollinatore: non è autofertile. Impollinatori: Big red®, Spring Blush®, Pinkcot® Portamento: semi-eretto Vigore: Forte o molto forte, con portamento assurgente Fruttificazione: su rami lunghi e corti
FRUTTO Maturazione: Stessa epoca di Tyrinthos. Più graduale di Sylred® Calibro: 2A/A Forma: roronda Consistenza: buona Colorazione: bellissima colorazione rosso luminoso “blush” su 50-60% della superficie dei frutti esposti °Brix: 16/18 Caratteristiche gustative: media, dolce Produttività: ottima Messa a frutto: molto rapida
Valutazione: varietà che si adatta a molte zone produttive. Polpa consistente, molto lenta la maturazione.
Esetleg nincs valamelyikőtöknek ebből a fajtából? Jó lenne hozzájutni legalább egy-két oltóvesszőhöz (meg némi infóhoz, attól, akinek van saját fája), ha valakinek volna felesleg!
A 215-ös hsz. felső sorában említett három fajta továbbra is érdekel.