szia.nem tudom merre laksz de most vasárnap lesz börze Monoron ott biztos hogy találsz olyan fajtát ami neked kellene. én nekem is hasonló a célom én Amrock tojásokat vettem.most keltek.
A tojás nekem is gondot okoz. Most olyan tojásokat keltetek (ez a próba), amit a nagynénémtől kaptam, 18 tyúkra van három kakasa. Elméletileg jók a tojások. Legközelebb is tőle szeretnék hozni, de az is igaz,hogy a tyúkjait inkább a tojás miatt tartja, nem levágni, én pedig hizlalni szeretném 1,5-2 hónapig a kikelt csirkéket és levágni.
Honnan tudok hús jellegű, már tojóképes tyúkokat beszerezni? Mire kinevelem a saját törzsállományomat, addig belep a hó, nekem viszont minél hamarabb kellenének törzsállománynak. Van valakinek valamilyen címe, ahol olyan húsjellegű tyúkokat értékesítenek, amelyek már tojnak is?
Bocs az OFFért, de valahol ez is a keltetéshez tartozik.
Én még csak most kezdtem hozzá a keltetéshez két napja, a páratartalmat úgy emeltem 75%-ra, hogy betettem az alsó ventilátor elé (ez fújja be a meleg levegőt) két Rámás dobozt vízzel és belegyűrtem egy-egy Vileda törlőkendőt. A páramérő felszaladt 90%-ra, kivettem az egyiket, azóta tartja a 75%-ot, csak a vizet kell pótolni.
A hőfokot meg egyenlőre 37,5 - 37,8 között tartom, akkor csökken csak, ha kinyitom az ajtót, mert kézzel forgatok. Lentebb a szakemberek azt írták, hogy elejétől kell forgatni, majd leírom én is az eredményeket.
Fényképem már van, de nem tudom feltölteni, amíg a párom le nem kicsinyíti.
Köszönöm válaszod ez jól esett. Egy kicsit megnyugodtam. A túl nagy páratartalom se jó? Az a baj hogy többfélét hallok olvasok és nem tudom eldönteni melyik módszer a jó. Pl. a gép papírja nem variálja túl két féle hőmérsékletet ajánl és két féle páratartalmat. Más a keltetés elején és a végén.
A miatt hogy elhúzódik a kelés ne aggódj! Nekem most keltek a csibéim, (gépbe) 13ból 13kelt. az utolsó 24.napon kelt ki. Tavaly is igy jártam. akkor volt hogy
a 25.napon is kelt. Nem tudom hogy milyen okból történt ez! mert a meghatározott szabályok szerint keltettem, de mindenesetre a kikelt csibék szépek és egészségesek. Ugyhogy én azt mondom hogy ne legyél teljesen elkeseredve. A páratartalomnak nem tövényszerű hogy mindig optimális legyen, az a lényeg hogy a léghólyag mérete megfelelő legyen.Tavaly a 25. napon a maradék tojásokat felbontottam és a kifejlett csibe, a teljesen kelés előtti ott volt benne elpusztulva. Én arra gondoltam hogy az utolsó pár napba nagyon nagy volt a páratartalom és eldugította a tojáson a pólusokat és megfulladt benne a csibe. Nem vagyok szakértő lehet hogy nem is ez volt a baj.
Sziasztok! Egyenlőre várok a csodára. El vagyok keseredve. Ma reggelre elpusztult az a kakas amelyikre nagyon számítottam.
A tojások nem jól kelnek. Az első keléstől már el telt több mint 24 óra és több mint fele meg sincs pattanva. Tegnap hajnal 5kor kelt ki az első csibe. A 105 tojásból 25db van. Azok szépek rakok is fel képet. Segítséget is szeretnék kérni mert szerintem az általam termelt tojások nem kelnek jól. Amelyiket vettem az szinte mind ki kelt. Mivel némelyik tyúk ette a tojást állandóan volt előttük mészgritt, zeolit, tojáshéj összetörve meg valami kavics nem jut eszembe a neve összekavarva. Lehet hogy túl kemény a tojás héj? Természetesen még nem kapcsolom ki a gépet. De délután, ha haza megyek fel fogok törni egy tojást. Röviden le írom hogy hogyan készültem a keltetésre: A tojásokat este szedtem össze és a lakásba a bejárati ajtón belul a fűtetlen szellős 13-15C°-os helyiségben tartottam. Tompa véggel lefelé raktam nem forgattam. Természetesen a 105 tojást nem tudtam 10 nap alatt összegyűjteni volt 3hetes is. De azok közt is amit vettem és szépen ki kelt. (ezt majd összeírom és valami táblázatot készítek). Legtöbbet a páratartalommal küzdöttem. Mivel forgatós a gépem az első 3 napban nem nyitottam ki (nem szellőztettem) csak néha a tetején lévő lyukon pricceltem bele langyos vizet. Az első három napban volt, hogy lement a páratartalom 45%-ra. Utánna is küszködtem mert nehezen állt be a pára és volt hogy felment 80%-ra és lement 55%-ra. A hőfokot úgy állítottam mint ahogy itt olvastam már nem emlékszem kinek a hozzászólásában. 37.8-al kezdem majd 37.6, 37.2, az utolsó 3 nap pedig 36.9C°.
először a kikapcsolt étermembrános állapotot kell beállítani,
hogy éppen csak "meleg" legyen a szál az izzóban...
(elkerülve ezzel a nagy indítási áramot)
aztán bekapcsolt étermembránnal, a fűtési teljesítmény is beállítható
(előnye a kapcsolásnak, hogy a max fűtőteljesítmény nem kell, hogy egyenlő legyen az izzók összetjesítményével, hanem a "főfűtés" potméterrel be lehet azt állítani. Ha kiegészül mégegy étermembrános kapcsolóval, máris két fokozatban lehet fűteni... kis teljesítménnyel, ha kicsi az eltérés, nagy teljesítménnyel, ha nagy... a jelenlegi kapcsolásnál arra figyelni kell, hogy az izzók által előfűtéskor termelt hő kevesebb legyen, mint a keltető dobozának hővesztesége)
Köszi a segítséget hogy le is gyártanád. Ha nem bonyolult akkor a rajz az olcsóbban jön pl. mail, mint a postán a kész termék.Lehet drágább a posta mint az elektronika.Ez étermembrán + micro kapcsolóval is működik?
Igen egy kicsit rá tettem a hőfokra most pár napja 37,5 C fokon ketyegett délben fel csavartam 37,8 ra este viszont vissza raktam 37,5-re csak az esti forgatásnál nem hűtöttem 20 percig csak 10 percig.
ez a keltetö butorlapbol van csinálva baloldalt van három tálca egymás felett kb 45x45-ösek joboldalt az aljában van a fütötest és felette egy ventilátor az oldalába van beépitve ez a szabájzó amire az van irva TM-105
ketö kijelzö van rajta az alsoval ma beállitottam a 38fokot és a fölöttelévö addig megy felfelé mig elnem éri a 38 at és ott megál és váltakozik 37 /38fokra
amint irtam van olyan irés hogy mode
AL1 AL2
OUT1 OUT2
és ahová irvavan hogy mode van három állitási lehetöség
tavaj probáltak keltetni de csak 3db kelt ki 100-bol
Szia! Igen a levegő hőmérséklete volt 27,1C fok,a tojások valószínű hogy melegebbek voltak egy kicsit. Mérni nem mértem csak a kezem fejét tettem rá de az talán melegebbnek tűnt. Fűtésszabályzásra éter membránt használok. A rajzot azt elfogadnám szívesen ha nem túl bonyolult,mert az elektronikáról csak annyit tudok hogy nagyon ráz.( De öcsémet lehet rá tudom beszélni hogy meg csinálja)
Nem ismerem a keltető típusát,de szerintem tegyél be egy hőmérőt és ahhoz álitsd hogy 37,8C fok legyen a keltető térben. Ja csak akkor ennyi a hő fok ha lég keveréses,ha álló levegős akkor nagyobb hőmérséklet kel azt hiszem 39C.
Nem lesz semmi baj, csak egy picit emelni kellett volna a hőfokot egy két órát. Igen legalább két izzó kell. Ugyanez előfordulhat másik fütésnél is, Pl a mágneskapcsoló fuccsol be. De mint tegnap írtam nem olyan nagy vész ha lehűl. Ha viszont felmelegszik akkor nincs mentség elpusztulnak. A hidegben csak lelassul a fejlődési folyamat. Ne keseredj el minden ok lesz.
a 27.1 elég veszélyes... gyakorlatilag az élettani nulla alatt van....
ez a levegő hőmérséklete volt?
(a tojások ebben a korban már lehettek melegebbek!)
izzót szerintem nem szabad "szimplán" fűtésre használni, nem bírja a sok be-ki kapcsolást :-(
Jó megoldás lehet, ha az izzó vörösizzásig elő van hevítve, amit egy fázishasításos elektronika simán megold, és amikor fűteni kell, akkor kapcsolja a teljes teljesítményt az izzóra!
Milyen fűtésszabályzást használsz?
Ha vállalod a kivitelezést, szívesen rajzolok neked egy kapcsolást a feladatra!