Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Alsószentiván mellett az egyik helyen (61/13+200 kmsz.) kb. 11×6 m, a másik helyen kb. 7×7 m a sor- és tőtáv. El tudom képzelni, hogy az első helyen később majd kiszednek minden második fát a sorból, de ezt nem tudom, nem beszéltem a tulajjal.
A második helyen nagyjából most van az, hogy az arasznyi átmérőjű törzzsel rendelkező fák ágvégei elérik egymást.
Első hely:
Második hely:
További részletek magánban.
(Miért nem hajlandó az index a gif-et berakni? :-( A hsz szerkesztésekor látszik, de ahogy megnyomom a küldés gombot, nem jelenítődik meg a fórum, csak egy fehér oldal...
A gif zavar be ennyire??? A szöveg a képekkel simán megy...)
Köszönöm a jó szándékot! Képzeld, ma is úgy jártam, mint annak idején a Tuleu grassal.
Hirtelen ötlettől vezérelve bementem a dunaföldvári faiskolába, rákérdeztem a vörös szilvára, és azt mondták, hogy tavasszal tudnak hozni (nem százas nagyságrendben, hanem ha akarom, akkor kettőt-hármat is akár). :-) Azt is elmondták, hogy általában szokták kérni az emberek, van némi érdeklődés. Úgyhogy ha valami nem jön közbe, akkor tavasszal hozatok, aztán a többit meglátom. Most azt tervezem, hogy egyet meghagyok úgy, hogy teremjen néhány gyümölcsöt (kis fává nevelem), utána eldöntöm, hogy marad-e a terméséért, közben a többinél megpróbálok szaporítani, majd azokat oltani/szemezni egyéb, nemes fajtákra.
Mariska néni! Ha érdekel a dolog esetleg (bár írtad, hogy nem akarsz kísérletezni), azt hiszem, ennél a faiskolánál lehet utánvéttel is szállíttatni csemetét. Vagy ha nekem sikerülne a szemzés, szívesen küldök (esetleg ha közel laksz, viszek), amit szeretnél. Persze feltéve, hogy lesz olyan fajta.
Én is nagyon kíváncsi leszek rá,hiszen én is ezt próbálnám meg.Igaz én 2 méter alá nem merek menni.Egyenlőre Ishtarán próbálkozok,de ha összejön akkor lesz egy Weiwa-Ishtara vegyes alanyú sor is /bár az még lehet,hogy Haag-sövény lesz,de az még nagyon távol van/.Viszont a metszésre,koronaalkításra -fenntartásra nagyon kíváncsi leszek.A kajsziorsónok semmi szakirodalma nincs magyarul,így lényeges lesz minden infó...de drukkolok,hogy beváljon :)
Körtével kipróbáltam az egyik végén az ültetésből kimaradt fákat a meglévők közé ültettem működött. A tőtáv azért lett 1,75, mert a 3,5 méteren volt eredetileg a körte és mivel megpályáztam a szerkezet átalakítási cél programot ezért felezni kellett a tőtávot, pénzt meg a zsidesz haverok szokás szerint lenyúlták. Az alanyok mennek iskolába, és ősszel mehet bele chipel a nemes.
Bátraké a jövő. Józsi bával értekeztem az alany fajtáról, és a Weiwa mellett döntöttem, mivel messze a legjobb tulajdonságokkal rendelkezik a vetélytársaival szembe. Mirabolán nálam feketelistán van, mert az unokám azt mondta elege van a traktor gumi szerelésből. Mirabolán 29C már jobb választás lenne, de a Weiwa alapból veri. Még az Isthara lehetet volna befutó, de a nyári aszály a futottak még kategóriába sorolta 35-ből 14 maradt. Ezzel a sor bezárult.
A nemesből viszont legalább 8 fajtát akarok, hogy melyik lesz még nem tudom, mert információkra várok. Mivel meglévő gyümölcsös helyére telepítem, így sor és tőtáv adott a meglévő locsolórendszer miatt 5,2X1,75 és ez által a koronaforma is orsó korona.
Azt a 2,5 hektárt egyféle vagy többféle alanyra telepíted? Kipróbáltad már kicsiben valamelyiket, vagy egyből az összesnél biztosra mégy? (Alany, fajta, koronaalak.)
szép lista:)...kár hogy nekem már nincs több helyem.A beszemzett alanyokból is /már ha sikerülnek/ valószínüleg majd kell eladnom/ill. 1-2 rokon,barát kap/,mert már az a mennyiség is sok.De majd figyelemmel kísérem,hogy hogy vizsgáznak nálad.
Ezek szerint sikerült "meggyőznöd" a kedves nejedet :)))
A Carmingó sorozatból saját részre hozok 2-2 darabot. Leírásra én is vadászok, mert 2.5 hektár kajszit akarok telepíteni jövő őszre és a fajtakiválasztásnál tartok, de a fajták hidegigényéről nem találok információt, a többi infó már meg van, és az alany is már megvan rendelve. Jbori linkje csak fél igazságot tartalmaz, de ha valakit érdekel még a pontos útvonalat is adok és ellehet menni érte. „Az mit jelent egész pontosan, hogy hozod?” Mivel van szabad hely a kocsimba, ezért aki kért annak hozok, mert mennem kell alanyokért és fákért saját részre.
Az mit jelent egész pontosan, hogy hozod? Esetleg lehet kapni Nálad (Ali-bá hsz-a)?
Valami érdemleges infót honnan lehet levadászni ezekről a fajtákról (elkezdtem a Farelyvel, de nagyon messzire nem jutottam..., na jó, a Big Rednél már egy kissé jobb a helyzet ;-) )?
Elég kevés szó esett itt eddig a Pinkcot-on kívül a több, gondolom angol "-Cot" végződésű fajtáról. Kinek van esetleg Tom Cot-ja vagy Bayoto-ja (flavour cot) amiket nagyon jónak mondanak? Pedig már termesztésben is van Mo-on jópár fajta. Egyébként egyszer vettem augusztusban valami késői (yellow?) cot-ot, hát az valami borzasztó volt :))
Jaj, nagyon kedves vagy, köszönöm, de nem akarok mindenáron felhajtani egy vörös szilva magoncot, inkább csak örülök, hogy amit anno az öreg könyvében olvastam róla, azt sikerrel megcsináltad! Oltásban abszolút analfabéta vagyok, ezért nem is kérek senkitől azért, hogy kísérletezgessek. Majd egyszer csak, ha szembejön...
Kuresiat Gödöllőn a S.-nél. A többi új fajta (Pinkcot, Kyoto, Orangered, Spring Blush, Big Red, Tardicot stb) van a csillaghegyi dísznövénykertészetben (meg Top szilvák, Elena és Jojo is). Ezen kívül a pomázi Andi kertészetben is vannak jó fajták, pl. a DmKertnél emlegetett tájfajták (szeptemberi kajszi, fölső kajszi).