Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Köszönöm Csarlinak a csemetéket, nagyon szép karácsonyi ajándék lett belőle, már el is lettek ültetve.
Az odáig rendben van, hogy későn érik a Fardao és Farely, most már csak az a kérdés, hogy a magyar viszonyok között mi fogja ezeket porozni? (A francia nemesítők nyilván nem vizsgálták a magyar kajszi szortimenthez a porzási viszonyokat.)
Remélhetőleg van nálunk is azonos időben virágzó elterjedt fajta. Valakinek esetleg van információja erről?
Tehát fekete ribizliből sövényt? Erre még nem gondoltam. Mivel a gyümölcsét rajtam kívül senki sem eszi, mert van piros és fehér ribizlink is, nem nagyon foglakoztunk eddig vele. De amikor virágzik, az valami csodálatos. Oda vonzza a környék összes méhecskéjét és rovarát.
A maxma 14-ről úgy láttam hogy középerős növekedésű. Nagyobb méretű fákat szeretnél, vagy csak gyorsabban méretre akarod növeszteni vele? Több termés lenne úgy rajta mint kis bőtermő fajtán?
Mi a létrához vagyunk szokva, valahogy hozzátartozik a gyümölcsszedéshez.
Ahhoz a megjegyzésedhez, hogy a Te kurésiáid nem túl aprók, annyit fűznék hozzá, hogy én az enyimet a sieberztől vettem, ismeretlen (valószínűleg ezzel a pumiselect) alannyal, amiről semmit nem tudtam.
Így aztán eléggé aggódtam miatta, hogy jé ez a fa nem akar fejlődni, és az átültetést fontolgattam. Most viszont az lesz, hogy hagyom a helyén, de beleoltom egy korábban kitört és újrahajtott szilvába. (kezdek úgy gondolkodni mint egy igazi kertész... Jó hatással van rám a fórum szellemisége.)
Az ősöknek is könnyen ment, sok kerítés volt abból, biztos nem véletlenül. Szerintem egyszerű dugványozással lehet szaporítani. Megérdemelné, mert azóta sem tudok illatosabb és hasznosabb kerítéssövényt.
Hát ennek a "kísérletnek" így semmi értelme nem volt - szerintem. Különböző alanyokon, különböző időpontokban ültettek fákat, alig pár darabot fajtánként, aztán levonták a következtetést... no de hogy a sharka-n kívül mi baja volt a kipusztult fáknak? Pl. egy orangered-et lennulázni így, nulla információval...hát. Ami várható volt, hogy a Bergeron egy ritka jó, régi fajta (permetezve!).
Meglehetősen hosszú, nyelvtudásom is korlátos, ezért csak a végeredményt ismertetem.
2006 és 2010 között sok szempontból értékelték a következő fajták tulajdonságait: Bergeron, Harlayne, Harogem, Hargrand, Tardif de Tain, APE1, APE2, Orangered, Mino, Clarina, Hilde, Kuresia
A vizsgált időszakban kipusztult Orangered és Kuresia
Legjobb fajtáknak bizonyult a Hargrand, a Bergeron és a Harlayne.
Hargrand: előnyei: termésbiztonság, igen nagy gyümölcsméret, lédús és aromás, egészséges fa.
Bergeron előnyei: nagyon izletes, szép formájú gyümölcs, Nagy gyümölcsméret, egészséges fa
találtam németül utalást az alanyra, gyenge növekedéshez Pumiselect, erős növekedéshez Mirabolán tartozik. Ne kérdezd meg, hogy mi az a Pumiselect, mert nem tudom. Csak annyi megjegyzést adtak hozzá, hogy a legtöbb fajta erősen intoleráns vele szemben. még annyit, hogy őszit is szoktak rá tenni.