Keresés

Részletes keresés

BaTTka 1 Creative Commons License 2011.02.18 0 0 3271

Micsoda meglepetés: az is papír:-) Műszaki rajzlap. Cserép szélességnyi távolságokra egy tompa tárggyal bekarcoltam, majd két cserép hosszúságú csíkokra vágtam. Ezután soronként átfedéssel összeragasztottam. Képet sajnos nem tudok róla mutatni, mert a múltkor fel kellett szabadítanom egy kis helyet a merevlemezen. Viszont hamarosan neki kellene állnom a H0e asztalra épületeket készíteni, majd akkor dokumentálok.

Előzmény: Lac99 (3269)
teglaga Creative Commons License 2011.02.18 0 0 3270

Az én ötletem a sziklakészítésre a következő(bár tudjuk,hogy kapható előre gyártott szilikon sablon ilyen célra):

A gyerekkel kimentünk a természetbe és gyűjtöttünk egy-két szállítható követ(nekem az ilyen mészkő(?) tetszett,mert közelebbről megnézve nagyon részletes,és azt nem könnyű mm pontosságig másból utólag kialakítani).Precíziós szilikon dublíranyaggal(rózsaszínes) vagy szilikon blokkolóanyaggal (fehéres) lemásoltam(eze fogtechnikai cuccok).A vagonok TT-méretűek.

A lenyomatokat modellgipsszel öntöttem fel rezgőasztalon,hogy homogén buborékmentes legyen.Festékporral a gipsz bekeverés előtt önmagában is színezhető,és jobb eredmény elérhető el,de nem volt időm kísérletezni vele...

Felöntés után látható az eredeti,a nyers és a színezgetett,kísérletezett forma.

A színezés a nyers felületre utólagosan fekete festékpor vizes vagy száraz maszatolásával(ecsettel,ujjal,vizes ujjal,vizes szivaccsal stb.) készült.

És az eredmény:

A minták hátulja súlycsükkentés miatt homorú és a rögzíthetőség kedvéért tartásokkal van tele:

Üdv teglaga

Előzmény: setle (3239)
Lac99 Creative Commons License 2011.02.17 0 0 3269

Jó lesz, de nem kell engem kiemelni. :-)

A házról az jutott eszembe, hogy elfelejtettük BaTTka mestert megkérdezni: a tetőt miből csinálja? Mert ott is valami turpisságot sejtek.

Előzmény: tomcat#01 (3267)
Zs:) Creative Commons License 2011.02.17 0 0 3268

Azok is szépek, de ez a Groß Glockneren van.

Előzmény: baktairrrr (3266)
tomcat#01 Creative Commons License 2011.02.17 0 0 3267

Akkor Lac99 és mindazok kedvéért aki térdekel tovább dokumentálom diorámám alakulását :-)

Hétközben nem sokat haladok, csak 1-1 órám van esténként. 

2 réteg parafából megcsináltam az utat, majd száradás után legletteltem sínkorona melletti részt. 

Száradás után csiszoltam, majd megcsináltam a "töltést". Bár igyekeztem 45 fokban vágni a lapot, de homok és faragastós víz eleggyel enyhébb lejtőt alakítottam ki. Ugyanezt megcsináltam az úttestnél is. Miután megszáradt kicsit megcsiszoltam hogy a laza homokszemek lejöjjenek, maradt egy kökemény alap. 

A képen lévő baterház szerű képződény kizárólag azt szemlélteti, ohgy ott majd egy normálisan megépített bakterház lesz :-))

/ BaTTka mester vakolását kísérleteztem rajta, de túl vastag lett a réteg, ezáltal magas rücskök képződtek. Na meg hullámkarton az alap :-( /

Most itt tartok jelenleg, hétvégén beszerezni tervezem a lámpákat meg a jelzőt mert addig nem tudok nagyon haladni az ágyazattal sem meg a talajjal sem.

Előzmény: tomcat#01 (3129)
baktairrrr Creative Commons License 2011.02.17 0 0 3266

Plitvicei tavak?

Előzmény: Zs:) (3264)
kisfaludy1 Creative Commons License 2011.02.17 0 0 3265

Jól néz ki meg kell hagyni. Terepasztalon nem merném bevállalni ezt a színt, nagyon természetellenesnek nézne ki.

Előzmény: Zs:) (3264)
Zs:) Creative Commons License 2011.02.17 0 0 3264

A kolléga folyója iszonyat kék :), én ezt nem is vitatom.

Én csak a kékes árnyalatra tettem be pár képet (még van is pár ott :) ), egyetértek veled a zöldes-barnás beütésben is.

Az utolsó pedig sajnos létezik, azért csak sajnos, mert én nem lakom ott :D.

Van még egy kék is, de sajnos a fotó nem adja vissza azt a gyönyörű kéket:

http://cid-347f4ce8ee7e2184.photos.live.com/self.aspx/2009%20holiday%20-%20Ausztria/P1080608.JPG#resId/347F4CE8EE7E2184!1633

Igaz, ez gleccser tó. Ott pedig már nem nagyon járnak vonatok. De egy fantáziavidéket el tudnék képzelni.

Fremosoknak ajánlottam egy hegyvidéki nyíltvonali szakasz megvalósítását, szerintem feldobná a dolgot.

Előzmény: kisfaludy1 (3261)
teglaga Creative Commons License 2011.02.17 0 0 3263

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Előzmény: prepo (3256)
kisfaludy1 Creative Commons License 2011.02.17 0 0 3262

Ismerős a probléma, én pont ugyanígy jártam egy régebbi terepasztalomnál.

Megcsináltam mindent a tavacskán, még horgászt is raktam, miután elkezdett zavarni a víz kéksége, de már nem volt kedvem szétbarmolni.

Előzmény: setle (3243)
kisfaludy1 Creative Commons License 2011.02.17 0 0 3261

Nonono :)

Melyik színe hasonlít a kolega folyójára ?

Ez zöld, az árnyékoknál kicsit kékes.

Itt kékes a víz, de vannak benne barnás és sárgás foltok is.

Itt szerintem helyenként az eget tükrözi vissza, a víz maga barnás.

Ez  fehér, itt-ott halvány kékes foltokkal.

Ilyen nincs is, ez biztos fotoshop.  :-)))

(Ebben is van zöld bátran.)

Szóval az állításom :"Ezek a kis folyók, patakok sosem kékek." ebben a formában hülyeség, de

nem egyöntetű kék egyiksem.

Na jó kiegyezek egy döntetlenben.  :-)))))

Előzmény: Zs:) (3258)
SchefferJ Creative Commons License 2011.02.17 0 0 3260

A víz szine rengeteg mindentől függ. A legfontosabbak

- a fényviszonyok (reggel, délben vagy este) fényképezzük - más a színhőmérséklet

- felhős vagy napos az idő - ez se mindegy

- mennyit szaturálunk utólag PS-ben (természetfotókon szokás "élénkíteni a színeket, sőt egyes színcsatornákat elállítani - pld. a víz normál kékjét még kékebbé tenni

- milyen mély a víz és a talaj milyen anyagokból áll, mennyire tükröződik vissza a talaj

- polárszűrővel vagy anélkül csinálom a képet

2xlion Creative Commons License 2011.02.17 0 0 3259

Hiába, a mai kor embere általában már csak a szennyezett vizekkel találkozik. :-((

Előzmény: Zs:) (3258)
Zs:) Creative Commons License 2011.02.17 0 0 3258
Előzmény: kisfaludy1 (3238)
setle Creative Commons License 2011.02.17 0 0 3257

Helló.A hobbyvasut.hu-n megtalálod a videót róla.http://www.hobbivasut.hu/video/video_46fd3328.html

Előzmény: teglaga (3255)
prepo Creative Commons License 2011.02.17 0 0 3256

Ugyan nem engem szólítottál meg, azért remélem nem bánod, ha adok egy tippet . Én ez alapján készítettem:

http://www.hobbivasut.hu/cikkek/elektrosztatikus_fuszoro_keszitese.html

Előzmény: teglaga (3255)
teglaga Creative Commons License 2011.02.17 0 0 3255

Valamelyik topicban régen láttam képeket a fűállítóról,átalakított légycsapóról.Küldenél fel képeket a szerkezetről használati tudnivalókkal?Mástól is szívesen veszek minden infót a témában!

Üdv teglaga

Előzmény: BaTTka 1 (3231)
baktairrrr Creative Commons License 2011.02.17 0 0 3254

Huh. Ebben a videóban minden remekül kivitelezett részelt mellett azért szépen tanulmányozhatóak a felsővezeték építés és használat "Hogyan ne!" példái...

Előzmény: setle (3252)
RhB Creative Commons License 2011.02.17 0 0 3253

Svájcban sok helyen vannak a sziklában katonai objektumok, lehet annak a kukucskálója, de lehet egy mögötte lévő alagút szellőzője is. Vagy a yeti svájci nyaralója van mögötte... :D

Előzmény: ke_fe (3247)
setle Creative Commons License 2011.02.17 0 0 3252

Na még egy.

setle Creative Commons License 2011.02.17 0 0 3251

Még egy link a videóról.

setle Creative Commons License 2011.02.17 0 0 3250

Sziasztok.Találtam egy német modellvasutas oldalt.Hátha érdekel valakit.http://www.modellbahn-1a.de/cgi-bin/jump_1.cgi?ID=136

2xlion Creative Commons License 2011.02.17 0 0 3249

A fakéreg kifejezetten jó, ha nagyobb felületeken vetődéseket akarunk megjeleníteni.

Előzmény: szergely22 (3248)
szergely22 Creative Commons License 2011.02.17 0 0 3248

Ha csak kisebb "sávban" lesz sziklás rész, még fakéregből is elég jó dolgokat lehet kihozni:

Ezek régi képek, és nem a háttér miatt lettek készítve, így nem a legjobb a minősége, de ha valakit érdekel, akkor csinálok jobb képeket.

ke_fe Creative Commons License 2011.02.17 0 0 3247

Az egyik kepen (nalam a felso sor 4. kepe) latszik egy ikerlyuk a vonat felett.  Vajon mi lehet az?

Előzmény: kisfaludy1 (3245)
kisfaludy1 Creative Commons License 2011.02.16 0 0 3246

Ha még nincs tériszonyotok felteszem az egyik kedvencemet. :-)

(Régen azt hittem ilyen csak terepasztalon létezik.)

Képek a netről.

Előzmény: kisfaludy1 (3245)
kisfaludy1 Creative Commons License 2011.02.16 0 0 3245

A sziklakészítésnek sok módja van, én hungarocellből szoktam kifaragni, utána egy ecsettel bepacsmagolom faragasztós (K1) gipsszel (lehet csemperagasztó is) .

Ha kötés közben mégegyszer átböködöd az ecsettel, akkor jó éles rücskök lesznek.

A nemkivánt hézagok is ezzel az anyaggal eltüntethetők.

Száradás után átkenem vízzel higitott faragasztóval. (ettől masszívabb lesz, nem reped)

Ha ez is száraz jöhet a festés, híg faragasztós tempera (sötétebb árnyalat ízlés szerint) ami befolyik a mélyedésekbe és ott szárad meg.

Világosabb árnyalattal (fehér tempera enyhe okkerrel) áthúzom a kiálló rücsköket, egyszerre csak kevés festéket használva, hogy a sötétebb mélyedésekbe ne kerüljön.

Ahol fű lesz oda homokot szórok, többféle árnyalatban.

Aztán még lehet cifrázni, matt lakkal megfújni (esetleg vékonyan vizes faragasztó, temperára vigyázni), itt-ott finom porhomokkal enyhén meghinteni, 

ettöl kicsit csillogósabb kvarcos hatása lesz.

Érdemes képeket nézegetni az igazi sziklákról, még sokféle árnyalattal helyenként meg lehet

enyhén festeni (lila, zöld, barna, sárga, vörös stb)

A sziklák aljára lehet apróbb köveket, kavicsokat ragazgatni, akár az ágyazatból is.

setle Creative Commons License 2011.02.16 0 0 3244

Helló.Köszönöm a jótanácsot.szerintem majd csinálok próbadarabot,és ha ott oké,akkor átviszem a készülő terepasztaldarabra.

Üdv:Laci

Előzmény: baktairrrr (3242)
setle Creative Commons License 2011.02.16 0 0 3243

Helló.Mivel már a közúti hidakat lerőgzítettem,és leragasztottam,és a vasúti hídat is lefixáltam+még az ágyazatkavicsozást is megcsináltam,így ezt már nem háborgatom,majd a következőnél jobban figyelek majd.Köszönöm.

Előzmény: kisfaludy1 (3241)
baktairrrr Creative Commons License 2011.02.16 0 0 3242

Szia!

A sziklák elkészítését esetleg megpróbálhatod glettgipszből is. A modellgipsz nagyon gyorsan szárad.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!