Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Nem tudom mi lehet a Néró szőlőddel, nekem 5 tőke van belőle, minden évben megbízhatóan és sokat teremnek.
Viszont van egy másik szőlőm,nem tudom milyen fajta, ez elkezd virágzani, de mire levirágzik mindig eltünnek a virágok, csak a kis csonkok maradnak a bibék helyén. Valami lezabálja. Már több évben megfigyeltem, egy kis fekete 2-3 mm-es bogár mászkál rajta ilyenkor. Tavaly meg is akartam fogni, de gyorsabb volt mint én, lepottyant a földre és hiába kerestem nem találtam meg. De most jó is hogy eszembe jutott, tudom hogy nem illendő, még a virágzás kezdetén megpermetezem valami felszívódó méreggel.
Fürtperonoszpóra is lehet, de sok egyéb más is. Az elmúlt évben is írtam erről a szőlő oldalon és ott is voltak tippek. Volt aki fekete rothadást említett, volt aki botrítiszre gyanakodott. Most arra készülök, hogy rövidesen mindennel megpermetezem.
Egyébként mindössze egy tőkéről van szó ami a Cabernetek közé került. A Caberneteknek semmi bajuk, sőt a Néró tőke egyéb részeinek sem. Most is úgy történik minden, mint a korábbi években. Gyönyörűen fejlődő hajtások, szép, egészséges fürtökkel. Ezután virágzás következett, majd a fürtök gyors, 1-2 napot követő elszáradása.
Tavaly, emlékezetem szerint, volt aki hozzám hasonlóan járt és volt akinek semmi baja nem volt a Néróval.
Részvétem!Nálunk dál-baranyában még eső sem volt,csak fél mm.Permeteztél utána?Még minden lehet megkell várni mi marad,a sérült részek ilyenkor még leszáradnak.
Fürtperonoszpóra nem lehet? Ha meg tudod védeni a fürtöt, akkor az egyszerűbb, pláne több szempontból is kellemesebb megoldás lenne, mint kivágni (egyébként én is az átoltáson gondolkodnék). Feltételezem, hogy elég sok időd, pénzed, munkád van már benne.
Elképzelhető, hogy a Bolgár rezi és a V20/25 nevű szőlő ugyan az? Csak azért gondolom, mivel mind a kettő rezisztens bolgár szőlő és még a kinézetük is nagyon hasonló.
2015 számomra sok kérdésre fog válasz adni. Idén pl. már oltottam április 24-én (chip szemzéssel törzsbe) és előreláthatóan fogok május végén is. Majd kiderül, milyen eredménnyel.
Nem szoktam, mindig szorgalmasan eltávolítom az alany hajtásait. Arra ösztönzöm, hogy nyomja a nemest. (Amíg nem látom, hogy megfakadt az oltás, addig hagyok egy tartalékot későbbi utó oltásra.)
A képek tanúsága szerint 2004 05 31, de melyik országban? egy kis dilemma miért jó? a 60-70cm magasságban oltani ??? gondolom nem bajlódnak a homlítással, így marad magas kordonnak. minden esetre egy halk véleményem , hogy a korábbi zöldbe -zöld oltásnál tökéletesebbek a forradások és mivel a szőlő nem nagyon hízza ki a sebet nem lesz% ban olyan tartós erős tőkénk. de ez lehet csak az én meglátásom, jó lenne a ti véleményeteket hallani.