Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
maci laci. véleményem valóban legyengült a tőkéd de nem a tápanyag hiánytól, a veszőn látom a jégverés heggeit biztosan fertőzést kapott a vesző, két irányból az egyik a seb a másik a levélen keresztül a chemtrál az égből a fekete pontok a levélen ennek a jele , én fólia takarással védeném/a kordon felső drótra kihúzni egy méterszéles fóliát a fentről érkező nannó részecskék ellen, vissza vágnám a szálveszőt , szép olajos a levél /erős a tőke van tartalék erő/ fejből új kart nevelnék. a gyenge leveleket csíbd le , minden mehet tovább nagy baj nincs csak a nyaka véres.lesz még ennél furcsább helyzet is.
falus1 ,javaslom ha kordonon van oldozd fel és húzd át a tőkefejet a szomszédba , egy próbát megér ,, vagy tegyél a földbe a tőke alatt 5 alumínium tepsit/ki égett gyertya háza /vas forgácsal tele és csillag alakban kb 10-20cm mélyre /földsugárzás gyanú!/ az utóbbi időszakban nagyon meg nőt a földsugárzás egy -egy helyen. / ingával kilehet mérni , ez ki is nyírja a növényt ,erdészek is de kertészek is megfigyeltek ilyet.
Igazából rügyfakadás előtt egy Champion-ThiovitJet lemosó permetezés volt, ahol megfolyt a vesszőkön, illetve május első napjaiban, borús időben, az esti órákban, szintén Champion-ThiovitJet keverékkel, meg 7,5 liter vízhez 1ml tapadószert öntöttem.... Azért lenne furcsa nekem az égés, mert az első képeken lévő szőlő ernyő művelésben van, s csak az egyik irányba hajtott szál hajtásain jelent meg ez a tünet, a másik szál tök egészségesen hajt.... Meg lepermeteztem minden szőlőmet, a fiatalabbakat, volt amit most tavasszal ültettem, azt is, nyilván ezeket "finomabban", de még ezeknek sincs semmilyen perzselési gondja, mint az Itáliának.....
Illetve én is néztem, hogy a ThiovitJet-et írják atka ellen is, de ott nem a normál dózisban, hanem talán dupla mennyiséget ír hektárjára.... Próbáljam meg egy ilyen erősebb Thiovotes permetezéssel?
Az a kén-rézes permetezés milyen dózisban történt és milyen időszakban? Mármint nem-e volt túl meleg? Az első kép nem atka fertőzés, inkább perzselés. Az egyik képen talán lehet atka fertőzés, de én nem mennék egyből atka ölővel, a kén is gyéríti az atkákat, továbbá ha kicsit öko szemmel nézzük, megjelenhetnek a ragadozó atkák is, nem kell egyből mindennek fújni a szőlőt.
Magnéziumhiány is okozhatja ezt, fürtkocsány-bénulásnak nevezik. Nálam is előfordult a szőlőben amíg csak nyírtam a füvet alatta. Keserűsót szórtam ki meg vasgálicot és bekapáltam, azóta már vagy 6-7 éve minden tavasszal felkapálom a szőlősor két oldalát és megszünt ez a probléma. Ha már úgyis fel van kapálva, palántázok a szőlőtőkék közé törpeparadicsomot. Jól megvannak együtt, permet is ugyanaz mehet mindkettőre, az érési ideje is nagyjából ugyanakkor van.
Vasgálicot megvettem egy 5 kg-s zacskóval és kiszórtam a 60 tőke szőlőm alá.
Keserűsót vettem egy 50 kg-s zsákkal, ebből egy-egy marokkal minden tőkéhez akár évente is. Ezt használom másutt is a kertben, a sárguló málnával csodát tett, de igényli az uborka, a paradicsom is.
Üdv! Segítséget szeretnék kérni az alábbi tünetek azonosításában: 2 növényt támadott meg ez a valami... Ennek a fajtáját nem tudom, de tavaly kissé túl lett terhelve:
Ezt pedig Itáliának vettem, vesszői elfagytak a télen, de aztán mégis csak ki tudott hajtani:
A többi szőlőmnek eddig semmi baja, egyszer lemosóztam még korán, illetve kén-réz keverékkel is permeteztem kb. 11 napja...
Ilyen betegséggel még nem találkozta, ha valaki felismerné, esetleg kezelést is tudna rá ajánlani, nagyon szépen megköszönném!
Nekem biztos, hogy Néróm van és minden permetezéskor lombtrágyát is használok. Ennek ellenére száradnak le a fürtök. Azt talán még nem írtam, hogy amennyiben hoz kevés másodtermést az már nem szárad le. ( csak, hogy még érthetetlenebb legyen a helyzet)
Biztos, hogy neked Néród van? Mert az rezisztens fajta, pont hogy peronoszpórára és szürkerothadásra nem fogékony. Lisztharmatra kicsit igen, de olyan években mint a tavalyi. De pl. magnézium hiányra érzékeny. Esetleg lombtrágyázhatod. Esthernél (is) szokták javasolni a bór-al permetezést virágzás környékén - bár ott a kötődés miatt. Egy próbát megérhet az is.
Próbáld meg kivételesen kontakt helyett a felszívódót. Ha beválik, legalább tudod, hogy van rá mód védekezni. Alap esetben én sem vagyok híve a felszívódónak, de a virágzás előtti-közbeni idő az kényes ügy.
Az elmúlt évről nincsenek pontos feljegyzéseim, de az idén Vegesollal lemosóztam és már kapott Thovitot. A virágzás előtt tervezek peronosz és lisztharmat ellen kontakttal. A virágzáskor pedig botrítisz ellen is.
Mivel szoktál permetezni virágzás előtt? Szóval kap-e valami védelmet a szőlő? Ha kap, felszívódó, vagy kontakt szert kap?
Én nem kísérleteznék teldorral, egyből eclair, vagy mister, vagy más felszívódó. Ha ezzel sikerül megmenteni, jövőre lehet kicsit humánusabb szerekkel próbálkozni megvédeni. Ha az eclair sem védi meg, akkor tényleg oltsd át! (vagy vágd ki O.o)
A botritisznek valóban van egy ilyen tünete. Valami botrítiszt ölő készítményt (Teldor) minél előbb. Lehet, hogy a Néro fogékonyabb a botritiszre mint a többi fajta.
Nem tudom mi lehet a Néró szőlőddel, nekem 5 tőke van belőle, minden évben megbízhatóan és sokat teremnek.
Viszont van egy másik szőlőm,nem tudom milyen fajta, ez elkezd virágzani, de mire levirágzik mindig eltünnek a virágok, csak a kis csonkok maradnak a bibék helyén. Valami lezabálja. Már több évben megfigyeltem, egy kis fekete 2-3 mm-es bogár mászkál rajta ilyenkor. Tavaly meg is akartam fogni, de gyorsabb volt mint én, lepottyant a földre és hiába kerestem nem találtam meg. De most jó is hogy eszembe jutott, tudom hogy nem illendő, még a virágzás kezdetén megpermetezem valami felszívódó méreggel.
Fürtperonoszpóra is lehet, de sok egyéb más is. Az elmúlt évben is írtam erről a szőlő oldalon és ott is voltak tippek. Volt aki fekete rothadást említett, volt aki botrítiszre gyanakodott. Most arra készülök, hogy rövidesen mindennel megpermetezem.
Egyébként mindössze egy tőkéről van szó ami a Cabernetek közé került. A Caberneteknek semmi bajuk, sőt a Néró tőke egyéb részeinek sem. Most is úgy történik minden, mint a korábbi években. Gyönyörűen fejlődő hajtások, szép, egészséges fürtökkel. Ezután virágzás következett, majd a fürtök gyors, 1-2 napot követő elszáradása.
Tavaly, emlékezetem szerint, volt aki hozzám hasonlóan járt és volt akinek semmi baja nem volt a Néróval.
Részvétem!Nálunk dál-baranyában még eső sem volt,csak fél mm.Permeteztél utána?Még minden lehet megkell várni mi marad,a sérült részek ilyenkor még leszáradnak.
Fürtperonoszpóra nem lehet? Ha meg tudod védeni a fürtöt, akkor az egyszerűbb, pláne több szempontból is kellemesebb megoldás lenne, mint kivágni (egyébként én is az átoltáson gondolkodnék). Feltételezem, hogy elég sok időd, pénzed, munkád van már benne.