Köszi a képeket.Arra a kardánra voltam kíváncsi,hogy egyedül árválkodik.A kardánkeresztek párba szoktak lenni.Bevált megoldás??Igaz nagyon kicsi a táv és gondolom a lehető legjobban szintbe vannak a tengelyek egymással.(Meg ha nem zár be szöget egymással a két tengely akkor nincs baj).Jól elbeszélgetek itt magamba ,jó öregkorom lesz-ha lesz.
Talán még ennyit: azt a papír hüvelyt,amit meglehet tölteni (Házilag is ) vagy 1 db nagy,vagy 3-db kisebb átmérőjű hasított ólom golyóval (Pl...vaddisznóra) nos ezt a patront FUTÓNAK hívjuk! Sokan vizsgálták már, hány szem sörétnek kell eltalálni a vadat, hogy azt biztonsággal terítékre tudjuk hozni. Arra a megállapításra jutottak, hogy egy fácánkakast harminc-harmincöt méter távolságból legalább öt-hét szem három milliméter átmérőjű sörétnek kell érnie a vadászias elejtés érdekében. Természetesen lövésünkkel ennek a sörétmennyiségnek a sokszorosát irányítjuk az elejtendő vad irányába. Ráadásul a sörétszemek nagysága, vagyis átmérője között is válogathatunk, amit különböző nyelvterületen más-más jelöléssel illetnek, bár mindegyiknek meg tudunk feleltetni egy hazánkban is honos méretet, pl.3 mm 10-es 3,5 mm 8-as, 4 mm 6-os. A vadászat megkezdése előtt tudnunk kell, hogy milyen vadra fogunk lövést tenni és ennek megfelelően válasszuk meg a sörétnagyságot. Gondoljunk arra, hogy az aprótestű vadra kisebb, a nagyobb testűre pedig nagyobb átmérőjű sörétet illik használnunk. Lehetőleg ugyanazt a gyártmányú és tömegű lőszert lőjük a vadra a kiválasztott és a vadásziasságnak megfelelő sörétnagysággal. A mellékelt táblázatokból látható, hogy melyik vadászható apróvadra mekkora sörétnagyság javasolt.
Félreért kedves Fővadászmesterúr, nem vizsgakérdés volt...
Amikor kisgyerek voltam, még nagyobb divat volt nálunk is vadászni. Édesapám, nagybátyám, nagyapám... és a sörétesbe (errefelé srétes) néha póstát is vittek - vaddisznóra talán... A vágott ólomnak, vagy durvasörétnek volt ez a neve. Néha mondták reposz- nak is, mintha téged Ferinek hívnánk... Felétek ez nem ismerős töltet? Csak sörét, vagy ólomgolyó megy a papírhüvelybe?
Közel 100 éve annak, hogy a 7x64-es szolgálatban áll mint az egyik legsikeresebb európai vadászlőszer. Születése óta sok víz lefolyt már a történelmi Rajnán, talán még patinás múltja is megkopott egy kicsit, de még mindig meghatározó kalibere a vadászfegyvert használóknak. A 7x64-es szeretete apáról fiúra szállt, generációk vadásztak vele, lobogó tábortüzek fényénél, ódon kastélyok pipázóiban dicsérték példás teljesítményét. Nem lett nagystílű „világfi”, az öreg kontinens határait nem nagyon hagyta el. (Remélem sokat segítettem....!?? :-)))
Nem hibát vadásztam, elnézést doktorúr. Egyszerűen az ÁLKOTÁS nekem azt jelenti, amit a díszletfestő unokatesóm csinál a "Barátok közt"- ben. Ránézel : várkapu - megérinted : hungarocell (szép festéssel)
...feszt kekeckedik ez a gyerök... nem fér a bőrébe...
Mondd csak Freddy, tudod, mi az a Reposz ? (másnéven Pósta ) Mióta ideírtad, hogy Brenekke, azóta agyalok, hogy mit is juttat eszembe ez a kifejezés... Hát ezt a megkérdezett szót. Ha nem ismerős arrafelé, akkor mesélek.
Kedves Doktorunk, ugye csak véletlen elírás volt részedről az "álkotás" szó, és alkotást jelent? A rézművészet mestere vagy, ez kézenfekvő és jól látható. A gázhálózat biztonságos építője vagy - biztosan láttál/hallottál tanulságos eseteket. Van olyan, ami nekünk is tanulságos lehetne? Mesélj....
Ha már Dutrancs bácsi azt mondta,hogy itt lehet cinezni is akkor itt egy általam össze cinezett szabogatott álkotás. Ezt csináltam a franciáknál,ez egy hőközpont lett a végén.